14 gezondheidsvoordelen van gember

Gember kan je immuunsysteem ondersteunen. Je kent waarschijnlijk wel de pittige, scherpe geur en smaak die bij de gember hoort. Dit komt door ginerol, dit is een stof die antioxiderende eigenschappen heeft om je immuniteit te ondersteunen. Gember ruikt een beetje citroenachtig. Daarom worden deze vaak samen gedronken in een gember – citroenthee. Drink gemberthee of maak een dressing met gember voor een snelle gezondheid boost. Deze wortel wordt al eeuwen geleden gebruikt om gerechten te maken. En waarschijnlijk ook voor de grote gezondheidsvoordelen die de gember heeft. Ook bevat gember magnesium en fosfor. Gember is familie van de kurkuma en heeft net als kurkuma een krachtige werking die erg goed voor je is. Is gember gezond? Eet je gember of drink je deze het beste? Maar eerst gaan we eens kijken wat gember doet ten opzichte van onze gezondheid.

Voordelen van Gember
 1. Gember kan je maagklachten helpen verminderen en kalmeren. Dit gegeven is niet nieuw. Vele onderzoeken zijn hier al voor geweest en hebben de grote voordelen voor de spijsvertering in verband gebracht met gember. Dit met name met delen van je maagdarmkanaal wat verantwoordelijk kan zijn voor misselijkheid, maagklachten en braken. Het kan ook helpen om voedsel van de maag naar de dunne darm te verplaatsen voor vertering en opname. Maar let wel op dat als je maagklachten hebt wat gerelateerd aan voedselvergiftiging of schadelijke stoffen die zijn ingenomen. Hier gaat gember je niet bij helpen. Daarom bij twijfel raadpleeg altijd een arts. Gember is goed voor je darmen. Het blijkt ook dat als je gember thee drinkt dit al kan helpen. Dit heeft effect op je darmen en je spijsverteringskanaal. Ook gaat gember brandend maagzuur tegen. Heb je vaak last van brandend maagzuur dan kan het drinken van gember of het kauwen op de wortel van gember het brandend maagzuur tegen gaan.
 2. Gember helpt tegen misselijkheid. Ook bij ochtendmisselijkheid kan gember je helpen. Er is onderzoek gedaan over het eten van gember tijdens je zwangerschap of dit niet schadelijk is. Als je niet meer dan 1 gram per dag eet kan dit je misselijkheid doen afnemen en is niet schadelijk voor je toekomstige baby. (maar liever niet meer dan 4 dagen lang achter elkaar!) Gember kan ook helpen bij wagen-misselijkheid. Indien bijvoorbeeld je kind vaak last heeft van wagenziekte kun je proberen om je kind te laten kauwen op een stukje gember wortel tijdens de rit. Vindt je kind dit echt niet lekker dan zou je een gember drankje (verdunt met water, zie onderaan de beschrijving hiervan) in de auto kunnen geven. Dit kan ervoor zorgen dat de misselijkheid afneemt.
 3. Vermindert de risico op diabetes type 2Het is bewezen dat gember goed is tegen diabetes type 2. Vroeger heette diabetes type 2 ouderdomssuiker, maar in ons land krijgen vaker jonge mensen deze vorm van diabetes. 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Helaas zijn de verwachtingen dat dit nog meer zal gaan stijgen, in de toekomst, erg hoog. De oorzaken hiervan zijn vaak: ouder worden, roken, erfelijkheid, weinig lichaamsbeweging, overgewicht en ongezond eten. Wetenschappers hebben enkele actieve stoffen in gember in verband gebracht met verbeteringen in insuline en metabolisme. Dus als je risico loopt op diabetes, is het heel belangrijk dat je gezond gaat eten. Voeg daarom gember toe. Het liefste hiervoor verse gember. Dit omdat als je gedroogde gember koopt vaak door sommige chemische verbinden de kracht van de gember in de loop van de tijd zal afnemen.
 4. Werkt ontstekingsremmend Gember kun je echt een ontstekingsremmer noemen. Net als andere producten, noten, zaden, bonen en volle granen, bevat gember antioxidantachtige verbindingen die fytonutriënten worden genoemd en die cel beschadiging kunnen verminderen. De wortel kan ook voorkomen dat ontstekingen beginnen door de celsignaleringsactiviteit te verminderen.
 5. Helpt tegen hartaandoeningen. Gember tegen hartaandoeningen blijkt te werken. Want dezelfde ontstekingsremmende stoffen in gember kunnen ook het risico op chronische ziekten verminderen. Gember werkt bloeddruk verlagend, maar heeft ook bloed verdunnende eigenschappen. Deze kunnen beide helpen om te beschermen tegen hartaandoeningen.
 6. Verlaagd de bloeddruk. Gember heeft een bloeddrukverlagende eigenschappen. In het geval van dat je een lage bloeddruk hebt moet je uitkijken dat je niet teveel gember eet. Want bij een lage bloeddruk kan de bijwerking zijn dat je hier een onregelmatige hartslag van zou kunnen krijgen. Dus let hierop!
 7. Gember verdund het bloed. Maar natuurlijk moet je er wel rekening mee houden om daarnaast ook gezond te blijven eten. Als je naast gember alleen maar vet voedsel eet dan zal gember je ook niet echt helpen.
 8. Verlaagd risico op kanker. Gember kan helpen tegen kanker. Dit omdat gember de eigenschap heeft om cel beschermend te werken. Hierdoor kan het op langer termijn het risico op kanker helpen te verminderen. Dat komt omdat de wortel en andere smaakstoffen de cellulaire activiteit kunnen verminderen. Het kan ook helpen tumoren gevoelig te maken voor behandelingen zoals chemo en bestraling. Hoewel gember geen wondermiddel is voor chronische ziekten, kan het regelmatig gebruiken met tal van andere kruiden en plantaardig voedsel de gezondheid in het algemeen ten goede komen.
 9. Gember kan helpen bij gewichtsverlies. Gember is geen magische afslankpil, maar er zijn wel een paar veelbelovende onderzoeken gedaan dat gember je kan helpen om je te laten afvallen. Het kan een zeer positieve rol spelen als je hieraan dan een uitgebalanceerd dieet koppelt om resultaten te behalen. Het helpt niet alleen kilo’s te verminderen maar ook om je lichaam te ontgiften.
 10. Gember is goed voor je spieren. Als je regelmatig gember in je gerechten neemt, gember shots of gemberthee drinkt kan dit helpen om je spieren te helpen bij vermoeidheid bij het herstel bij je sporten bijvoorbeeld. Gember bevat magnesium en fosfor.
 11. Tegen bevriezingsverschijnselen. Gember kan helpen om je proces te herstellen indien je last hebt van bevriezingsverschijnselen. Misschien hebben wij hier in Nederland er geen last van, maar misschien kun je dit onthouden in het geval je hier ooit mee te maken krijgt. Een bakje gemberthee kan hier al erg bij helpen.
 12. Gember bij verkoudheid. Gember houdt je sinussen vrij. Heb je moeite met ademen door je verkoudheid dan kan een kopje gemberthee je hierbij helpen. Ook bij hoest kan gember helpen te verlichten.
 13. Gember zorgt voor je frisse adem. Gember maakt je adem frisser. Moet je naar een feestje, bezoek of heb je een sollicitatiegesprek. Drink thee van gember of kauw op een stukje gember. Dit laat je adem veel frisser ruiken dan een kauwgommetje.
 14. Gember werkt ook vocht afdrijvend en koortswerend

Is het goed om gember iedere dag te drinken?

Het is geen probleem om iedere dag bijvoorbeeld gemberthee of een gembershot te nemen.
Aangezien gember ziektekiemen, ziektes, ontstekingen en kankerverwekkende moleculen kan bestrijden kan dit dagelijks je algehele gezondheid ondersteunen. Gember is een natuurlijke wortel, dus als je het drinkt, zorgt dit dat je extra voedingsstoffen binnen krijgt.

Gember thee

Natuurlijk kun je in de winkel kant- en – klare gemberthee komen. Maar je kunt dit heel makkelijk en goedkoop zelf maken. Kook water en doe een stukje gemberwortel in je thee. Of rasp wat gember en laat dit in je thee trekken. Laat gember nooit koken want dan gaat de magische kracht er van af. Natuurlijk kun je ook combinaties maken met een vers schijfje citroen, sinaasappel en of een paar blaadjes munt. Je kunt zelf heel natuurlijk en makkelijk je eigen thee maken. Maar wat ook een goede dorstlesser is om het af te laten koelen en het koud te drinken. Ook kun je op deze manier een ideale sportdrank er van maken wat enorm goed voor je spieren is. Het bevordert tijdens en na je sporten het herstel van je spieren, dus waarom zou je het dan niet drinken als een koude drank tijdens het sporten?

Hoe maak je een gembershot

Iedere ochtend een gembershot nadat je opstaat geeft zoveel goede gezondheidsvoordelen. Heb je veel last van vermoeidheid, dan zou je eens een tijd een gembershot kunnen proberen. Dit is een pittige aanrader. Waarom pittig? Geperste gember, wat je heel goed zelf kunt doen, is enorm pittig. Het geeft je een gevoel dat je in brand staat. Het vreemde ervan is dat de pittigheid naar verloop van tijd gaat wennen. Omdat het erg simpel en zeker veel goedkoper is om zelf de shot te maken, raden we aan om de gembershot niet te kopen. Door het zelf te maken geeft het een voordeel dat je zelf weet wat erin zit. Hoe maak je nu een gembershot? Koop biologische gember. Hiervoor kun je naar een natuurwinkel, maar tegenwoordig hebben ze ook gember bij bijvoorbeeld de Jumbo (zie aanbieding biologische gember)! Ontdoe de gember van haar jasje. Het beste hiervoor kun je een dunschiller gebruiken. Is de dunne schil verwijderd dan kun je de gember in stukken snijden en doe deze in een hiervoor geschikte blender geschikt voor een sapcentrifuge (zie afbeelding. Klik op afbeelding voor prijzen).

Coolblue sapcentrifuge

Gemberkompressen

Gember werkt ontstekingsremmend en heeft een pijnstillende werking. Kompressen van gember kunnen helpen bij spierpijn, menstruatiepijn en reumatoide artritis. Gember helpt om de doorbloeding te stimuleren en de nieren te ontgiften. Hierdoor kom je ook tot rust. Gemberkompressen hebben een erg diepe werking. Je kunt om tot rust te komen en je te ontspannen een kompres van gember 30 minuten op de plaatsen waar je nieren zich bevinden. Hoe maak je deze kompressen? Snij de gemberwortel (schillen hoeft niet) in kleine stukjes. Doe deze in een (bijvoorbeeld) hydrofiele doek (te koop bij de Hema) en bind deze dicht. Leg deze ongeveer 5 minuten in gekookt water. Let er wel op dat de gember niet kookt. Daarna haal je de gember uit het water, haal je het water uit de doek en laat de gember en de doek afkoelen. Zorg wel dat je de kompressen warm zijn. Leg deze kompres op je nieren. Zorg dat je tijdens dit proces en erna heel veel water drinkt.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *