15 manieren om meer energie te besparen rond de feestdagen

Kerstverlichting is een hoofdbestanddeel van de feestdagen en schept een gezellige en feestelijke sfeer in onze huizen. Maar al die twinkelende lichtjes kunnen de elektriciteitsrekening flink doen oplopen. Gelukkig zijn er manieren om de energiekosten laag te houden en toch te genieten van kerstverlichting.

Er zijn eenvoudige stappen om je energieverbruik te verminderen zonder de feestvreugde op te offeren. Dus versier de zalen en trim de boom – maar doe het op een manier die zowel geld als energie bespaart. Fijne feestdagen!

1. Kies voor LED-kerstverlichting

Een van de eenvoudigste manieren om energie te besparen en je elektriciteitsrekening te verlagen is je oude gloeilampen te vervangen door Led-lampen. LED-lampen gebruiken ongeveer 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan tot 25 keer langer mee. Dat betekent dat je niet alleen geld bespaart op je energierekening, maar ook op de lange termijn doordat je je lampen minder vaak hoeft te vervangen. En met zo veel opties beschikbaar, is het gemakkelijk om een LED-lamp te vinden die bij je past. Je kunt zelfs gekleurde LED-lampen vinden om je kerstversiering wat extra flair te geven.

2. ’s Nachts je kerstboomverlichting uit

Je kerstboom de hele dag en nacht laten branden is misschien esthetisch verantwoord, maar energetisch niet erg praktisch. Probeer hem uit te zetten als er niemand thuis is of als iedereen slaapt om deze feestdagen wat energie te besparen. Als je een timer hebt, stel die dan zo in dat je boomverlichting een paar uur voordat je naar bed gaat automatisch uitgaat. Dit zal niet alleen helpen energie te besparen, maar ook ongelukken te voorkomen als de boom vlam zou vatten terwijl je slaapt. 

3. Steek kaarsen en waxinelichtjes aan

Een van de beste onderdelen van de feestdagen is thuiskomen in een gezellig, kaarsverlicht huis. Niet alleen zorgen kaarsen en waxinelichtjes voor een warme en uitnodigende sfeer, maar ze zijn ook veel energiezuiniger dan elektrische lampen. Steek dus zoveel kaarsen aan als je wilt – zorg er wel voor dat je ze uitblaast voordat je naar bed gaat!

4. Neem je energieverbruik onder de loep

Kerstmis is misschien het perfecte moment om je energieverbruik onder de loep te nemen. Door een uurtje de tijd te nemen om je jaarafrekening door te nemen, een tracking app te installeren, of een onlinemanager te gebruiken, kun je misschien gebieden spotten waar je op energiekosten kunt besparen. En als je huidige energiecontract bijna afloopt, overweeg dan om rond te shoppen voor een betere deal. Gemiddeld kan een gezin jaarlijks veel geld besparen door van leverancier te veranderen. Met het geld dat je bespaart op de energierekening kun je zelfs investeren in enkele milieuvriendelijke gadgets zoals een slimme thermostaat of stekker.

5. Kerstversiering niet voor het raam hangen

Gordijnen voor de ramen hangen dient niet alleen als verduistering voor vroege vogels, maar helpt ook je huis te isoleren door warmteverlies te beperken. Als je wilt dat je huis efficiënt verwarmd wordt, vermijd dan het ophangen van gordijnen voor radiatoren. Laat die charmante kerstverlichting niet afbreuk doen aan de efficiëntie van je gordijnen – hang ze ergens anders op zodat ze hun werk kunnen doen en je energie (en geld!) besparen. Wacht niet tot de temperatuur daalt om na te denken over je raamisolatie – bereid je nu voor en pluk er het hele seizoen de vruchten van.

6. Verwarming lager als je gaat gourmetten

Zoek je een gemakkelijke manier om je energiekosten te verlagen terwijl je een etentje organiseert? De thermostaat van tevoren lager zetten is een eenvoudige oplossing die grote gevolgen kan hebben. Begin met het instellen van de temperatuur de dag ervoor, en houd jezelf dan warm door te bewegen en een lichte activiteit te doen gedurende de dag van het feest. Grillen genereert meestal genoeg warmte uit zichzelf, dus het is niet nodig om de thermostaat aan te zwengelen tijdens het koken. En als er meer mensen in je huis komen, zorgt hun lichaamswarmte voor extra warmte. Het verlagen van de thermostaat tijdens feestjes helpt niet alleen om energie te besparen en rekeningen te verlagen, maar het zorgt ook voor een gezellige en comfortabele sfeer voor je gasten.

7. Kerstversiering tegen de kou

De kersttijd is synoniem met feestelijke decoraties, en er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je huis op te fleuren. Maar wist je dat kerstversiering ook een praktisch doel kan dienen tijdens de kille wintermaanden? Artikelen als tochtrolletjes, kerstboomrokken en decoratieve kleedjes kunnen niet alleen de kerstsfeer versterken, maar ook een extra barrière vormen tegen tocht en koude lucht in je huis.

8. Zet je Kerstboom niet voor de verwarming

Bij het kiezen van de perfecte plek voor je kerstboom is het belangrijk om rekening te houden met verwarmingsbronnen. Door de boom voor een verwarming te plaatsen kan hij sneller uitdrogen, wat leidt tot naaldverlies en een kortere levensduur. Bovendien blokkeert de boom de warmte van de rest van de kamer, wat de energie-efficiëntie van je huis kan verminderen. Het beste is om geen meubels of decoratie, inclusief je kerstboom, direct voor de verwarming te zetten. Op die manier kun je genieten van zowel een goed gehydrateerde boom als een optimale verwarming in de hele ruimte. Maak niet de fout om het een op te offeren voor het ander – houd deze tips in gedachten als je je huis inricht voor de feestdagen.

9. Kerstverlichting en versieringen alleen maar binnenshuis

Kerstverlichting en versieringen dragen zeker bij aan de feestvreugde, maar het is belangrijk te bedenken dat ze ook veel energie kunnen verbruiken. Die grote kerst-displays voor buiten kunnen bijvoorbeeld een behoorlijke elektriciteitsrekening opleveren. In plaats van snoeren aan te leggen en te veel elektriciteit te verbruiken, kun je overwegen om je kerstverlichting voor buiten op zonne-energie te laten werken Die maken overdag gebruik van de kracht van de zon en zorgen ’s nachts voor milieuvriendelijke verlichting. Zo bespaar je niet alleen geld op je elektriciteitsrekening, maar draag je ook je steentje bij aan de vermindering van de koolstofuitstoot. Dus zet dit kerstseizoen een stap naar duurzaamheid door te kiezen voor kerstverlichting en -decoratie op zonne-energie voor je huis.

10. Haal je opladers en alle apparatuur uit het stopcontact

Let op de stand-by stand van je apparaten en opladers – zelfs als ze niet in gebruik zijn, kunnen ze nog stroom verbruiken. Trek de stekker eruit als je ze niet gebruikt of investeer in een stekkerdoos met een uitknop voor eenvoudige controle. Het uittrekken van slechts één oplader kan tot 20 euro per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

11. Vier je Kerstdagen bij anderen

Een vaak over het hoofd geziene manier om geld te besparen tijdens de feestdagen is om vrienden en familie te bezoeken in plaats van ze thuis te ontvangen. Niet alleen vermijd je dan de kosten van het kopen van cadeaus voor je gasten, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken over de extra kosten van het organiseren van een vakantiebijeenkomst. Van het kopen van extra eten en drinken tot het betalen voor de elektriciteit, schoonmaakproducten en versieringen, kan snel oplopen. Door anderen te bezoeken kun je genieten van quality-time met geliefden zonder zelf veel uit te hoeven geven.

12. Minder andere lampen aan met Kerstversiering

Laat de twinkelende lichtjes van de kerstboom niet overschaduwd worden door extra lampen in de kamer. Niet alleen kan dit je elektriciteit besparen en je energierekening verlagen, het kan ook een gezellige en meer natuurlijke sfeer creëren in de ruimte. Maar beperk dit niet alleen tot je kerstboom – overweeg ook om overtollige verlichting gedurende de hele feestdagen uit te doen. Dump die insteeklampjes en verlicht je ruimte met feestelijke kaarsen. Een beetje extra duisternis omarmen in deze tijd bespaart niet alleen energie, maar helpt ook de lichtvervuiling voor onze planeet en de natuur te verminderen. En wie weet – misschien ontdek je wel een nieuwe vakantietraditie. Dus doe komende december niet alle sfeerlichtjes aan – laat je kerstboom zelf helder genoeg schijnen.

13. Zet je afwasmachine pas in de daluren aan

Wist je dat het energieverbruik piekt tijdens bepaalde uren van de dag, die vaak samenvallen met de tijd dat mensen hun apparaten waarschijnlijk gebruiken? Door je vaatwasser buiten de piekuren te gebruiken, meestal ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg, kun je niet alleen besparen op je energierekening, maar ook de druk op het elektriciteitsnet verminderen. Weersta dus na een heerlijke feestmaaltijd de verleiding om je vaatwasser meteen aan te zetten.

14. Boodschappen in de kou zetten

Overweeg om de buitentemperatuur in je voordeel te gebruiken. Als het buiten kouder is dan 7 graden, kun je gekoelde producten veilig buiten bewaren. Denk er alleen aan om ze op een plek te zetten waar ze niet gestoord worden door ongedierte of dieren. Deze techniek is vooral handig voor dranken en artikelen met een lange levensduur die niet op een constante koele temperatuur gehouden hoeven te worden.

15. Geef een Kerst-BBQ

Heb je er ooit aan gedacht om een kerst-BBQ te organiseren in plaats van een traditioneel Kerstdiner? Het is niet alleen een leuke en unieke draai aan het Kerstfeest, maar het kan ook helpen energie te besparen. Door buiten op de grill te koken, hoef je niet de hele keuken met je fornuis en oven op te warmen. Overweeg bovendien om vrienden en familie uit te nodigen om hun eigen gerechten en bijgerechten mee te nemen, zodat je niet meerdere dingen tegelijk hoeft te koken. Een Kerst-BBQ is niet alleen een creatieve manier om de feestdagen te vieren, maar het kan ook een milieubewuste beslissing zijn.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *