Afvallen met het Proteïne-dieet

Tussen de dieettrends zoals Koolhydraatarm, Keto, Vastendieet, zouden we haast vergeten dat er ook echt nog makkelijkere dieten bestaan. Dit zijn ook echt beproefde levensstijlen waarvan zeker al is bewezen dat dit bevordert tot gewichtsverlies.

Proteïne (of wel Eiwitrijk-) dieet

Het eten van meer eiwitten kan leiden tot meer spiermassa en een verhoogd metabolisme, evenals andere voordelen. Bovendien is het geen beperkende eetmethode, wat betekent dat het duurzamer is dan veel populaire diëten. Het is daarom veel makkelijker vol te houden.

Oké, het is niet zo eenvoudig als alleen maar iedere dag biefstukken eten. We moeten er wel voor zorgen dat je gezond, voedsaam en eiwitrijk gaat eten. Voor gewichtsverlies is het erg belangrijk om de juiste balans te gaan vinden. We willen toch die extra kilo’s eraf. Belangrijk is dat we weten in welke voeding er veel eiwitten zitten. Dit zijn onder andere vis, mager vlees, zuivel, bonen.

Hoe helpt het eten van meer eiwitten dat je gaat afvallen?

Het feit dat een eiwitrijk dieet je kan helpen om af te vallen, lijkt misschien een beetje tegendraads. Dit omdat veel eiwitrijk voedsel vaak calorierijker is.

De verwerking van eiwitrijke voeding kost meer tijd en meer werk voor je lichaam om het te verwerken en te verteren. Het is goed voor je metabolisme en het zorgt daarom ervoor dat je meer calorien gaat verbranden. Het duurt langer om ze te verbranden en daardoor hou je langer een vol gevoel. Het heeft meerdere effecten en voordelen voor mensen die graag wat kilo’s willen afvallen.

Eiwit zorgt ervoor dat je vet verliest en geen spieren. Je lichaam gebruikt de aminozuren in eiwitten om je spieren op te bouwen, waardoor je niet alleen sterker en strakker wordt, maar ook calorieën verbrandt. Zelfs al sport je niet iedere dag. Het helpt je metabolisme op hoge snelheid te gaan. Dit helpt je vet te verbranden.

Wat kun je eten?

Als je eiwitrijk gaat eten voor spieropbouw en om vet te verliezen is het belangrijk om meer dan 10% tot 35% van je totale calorieën uit eiwitten te halen. Hierdoor ga je minder calorieën uit koolhydraten of vetten eten. Hierdoor hou je je het in balans.

Er zijn geen voedingsmiddelen die uitdrukkelijk verboden als je een eiwitrijk dieet volgt, maar het wordt aanbevolen om meer magere eiwitten te eten en minder geraffineerde koolhydraten, suikers en vetten.

Er is geen voorgestelde tijden om te eten. Wel zou je als je een eiwitrijk dieet volgt dit goed kunnen combineren met een intermitterend vasten plan. Dat houdt in dat je je calorieën-inname gaat beperken op de uren en dagen dat je vast. Dit zou wel kunnen bevorderen dat je nog sneller gewicht verliest.

Wat moet je weten

Elk gezond dieet moet een balans bevatten van de drie macronutriënten (of macro’s): vet, koolhydraten en eiwitten. Een eiwitrijk dieet bevat ten minste 20% calorieën uit eiwitten. De hoeveelheid eiwit die je moet eten, hangt af van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, geslacht, lichaamslengte en hoe actief je bent.

Actieve volwassenen hebben mogelijk 1,2-1,7 gram (g) per kilogram (kg) lichaamsgewicht per dag nodig. Dit komt neer op 82-116 gram voor een persoon die 75 kg weegt. De officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor gezonde volwassenen is minimaal 0,8 g/kg/dag,8 wat overeenkomt met 54 gram eiwit voor een persoon die 75 kg weegt.

Als je een app of website voor het bijhouden van calorieën gebruikt om calorieën te tellen, kun je eenvoudig je dagelijkse eiwitinname controleren. Veel mensen met een eiwitrijk dieet gebruiken apps om hun inname van macronutriënten bij te houden om ervoor te zorgen dat ze de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vet krijgen.

Een goede verhouding zou zijn voor een eiwitrijk dieet:

30% calorieën uit eiwitten,

30% calorieën uit vet en

40% calorieën uit koolhydraten.

Maar je kunt je macro’s zelf aanpassen. Test het uit wat je behoeften zijn. Zorg dat je wel voldoende eiwitten blijft gebruiken.

Waar je op moet letten

 • Plan je maaltijd in rond een component van eiwit bijvoorbeeld mager rundvlees, kip of kalkoen (varkensvlees mag ook maar is meestal minder mager!) En de rest vul je aan met groenten.
 • Sla bewerkte koolhydraten over. Eet zo min mogelijk geraffineerde granen , zoals witte rijst, pasta en brood. Maar kies liever voor kleine porties volle granen met een hoog eiwitgehalte quinoa, of pasta gemaakt van spiraalvormige courgette, wortelen en bloemkoolrijst.
 • Snacken met eiwitten: Je kunt “snacken” met amandelen, Griekse yoghurt, hummus, ricotta en smeerrkaas voor de erge trek. Zodra je trek krijgt pak dan bijvoorbeeld een kopje mager yoghurt met wat proteinepoeder (eiwitpoeder) dit vult je hongergevoel.
 • Start de dag met eiwitten. Maak een ontbijt met eieren, een heerlijke smoothie gemaakt met eiwitpoeder zoals whey, proteine poeder of collageenpoeder.
Klik hier voor extra eitwitten

Wat haal je in huis?

Eiwitrijke diëten leggen de nadruk op magere eiwitten, voedzame groenten, bessen en volle granen.

Houd er rekening mee dat onderstaand boodschappenlijstje enkel als suggestie bedoeld is.

Boodschappenlijstje inkopen Eiwitrijke voeding

 • Mager (rood vlees) zoals entrecote, filet Mignon
 • Rundergehakt
 • Kipfilet (kipdijen mag ook)
 • Bonen
 • Vis (zalm, kabeljauw, Heilbot, garnalen)
 • Groenten (donkere bladgroenten, Paprika, Champignons, Broccoli, Spruiten, Bieten, Witlof, Sla, Bloemkool, Komkommer, Tomaat, beperkt Ui, Knoflook, Wokgroenten) etc)
 • Havermelk, Kokosmelk (zonder suiker!)
 • Magere yoghurt
 • Magere kaas
 • Eieren
 • Fruit (alles met berries) Aardbeien, Bosbessen, Frambozen
 • Quinoa, Amarant en of Gerst
 • Noten (Amandelen, Walnoten, Pecannoten, Pistache)
 • Zaden (lijnzaad, Chiazaad, Hennepzaden)
 • Cacao (zonder toegevoegde suiker)
 • Reep Chocolade meer dan 70% Cacao
 • Olijfolie om in te baken en voor salades
 • Tomaten puree (ongezoet)
 • Alle ingredienten om zelf soep te maken (stilt ook het hongergevoel)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.