Ben ik allergisch voor suiker?

Of intolerant?

Hoor jij tot de groep van mensen die een hoge suikerinname niet kunnen verdragen? Heb je vaak last van pijn in je darmen of voel je je lusteloos na het eten van suikers? Dit kan betekenen dat je allergische bent voor suiker. Of er is wat anders aan de hand. Je kunt best last hebben van (zoals ik het noem) een “suiker-kater” die optreedt als je producten eet waar veel suiker in zit. Dit kan worden veroorzaakt door je bloedsuikerspiegel die stijgt en moet worden verbrandt. Hoewel het uiterst zeldzaam is dat je een echte suikerallergie hebt. kunnen sommige mensen erg gevoelig zijn voor alle zoetigheid. Vaak krijgen mensen hoofdpijn, pijn in hun buik, soort van opvliegers of het gevoel dat je ineens zo moe bent.

Ik heb het hier dan over het snoepen of de echte suikers die toegevoegd zijn. De zoetmakers. Natuurlijk heb je ook suikers die van nature bijvoorbeeld zitten in fruit en groenten. Hier ga je waarschijnlijk geen last van hebben. Meestal gaat het voornamelijk de suikers van zoete snoep, hartige snoep, of alle snoep die je lichaam niet als natuurlijk kent. Of het nu honing of fructose-glucosestroop is dat maakt niet uit. Het is niet goed voor je lichaam en je kunt hier echt last van hebben na het eten. En zoals we weten worden we er dik van.

Suiker is heerlijk. Maar denk je er last te van hebben dan is het niet fijn. Je zou eens moeten kijken of je lichamelijk een patroon hebt opgemerkt hoe je je voelt na het eten van suiker. Het kan nuttig zijn om te weten dat hoewel ons lichaam het verschil tussen de suiker in een stuk fruit en de suiker van toegevoegde suiker niet echt kan onderscheiden. Wel zijn er andere voedingsstoffen, zoals vezels, die je lichaam kunnen helpen de afbraak en opname van suiker in de bloedbaan te vertragen, wat leidt tot een minder drastische piek in je bloedsuikerspiegel. Dat zou de reden kunnen zijn waarom je niet slecht voelt na het eten van fruit die suiker bevat. Fruit bestaat namelijk uit veel vezels.

Waarom voel ik me niet lekker na het eten van suiker?

Waarom sommige mensen zich vreemd voelen na het eten van suiker?
Wanneer suiker het lichaam binnenkomt, stijgt je suikerspiegel. Vervolgens wordt je alvleesklier ertoe aanzet insuline af te geven om die glucose uit de bloedbaan naar de cellen te helpen verplaatsen. Een grote afgifte van insuline kan later ook resulteren in een suikercrash, die je kunt ervaren als hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid.

Sommige mensen kunnen dit drastischer ervaren dan anderen, vooral als ze vatbaar zijn voor een hoge bloedsuikerspiegel of hyperglykemie, wat gebeurt wanneer er een opeenhoping van overtollige glucose in de bloedbaan is. Dit is meestal een probleem voor mensen met diabetes of prediabetes, maar het is mogelijk om deze aandoeningen te hebben en het niet eens te weten. Dus wees waakzaam en let op deze symptomen. Tekenen van een hoge bloedsuikerspiegel zijn onder andere vermoeidheid, verhoogde dorst, frequent urineren, hoofdpijn en wazig zien.

Suikerallergie of suikerintolerantie

Wat is het verschil tussen een suikerallergie en een suikerintolerantie?
Iedereen heeft bepaalde voedingsmiddelen die gewoon niet goed bij je passen of die je moeilijk kunt verdragen. Dit kunnen symptomen veroorzaken van en opgeblazen gevoel of krampen. Maar dat betekent niet dat je een echte allergie hebt voor dat voedsel of een ingrediënt. En hoewel sommige mensen de termen door elkaar gebruiken, zijn een voedselallergie en een voedselintolerantie twee verschillende dingen.

Een voedselallergie is een reactie die optreedt wanneer je immuunsysteem overdreven reageert op een voedingseiwit, denkend dat het een schadelijke stof is. Deze symptomen van een voedselallergie variëren van mild tot levensbedreigend en kunnen zich uiten in:

netelroos
Buikpijn of krampen
Diarree
niezen
Problemen met ademhalen
Anafylaxie (een ernstige, levensbedreigende allergische reactie)

Een voedselintolerantie betekent dat je moeite hebt met het verteren van het voedsel. Over het algemeen veroorzaakt dit spijsverteringsproblemen en de symptomen zijn niet zo ernstig als die van een voedselallergie.

Suikerallergie en suikerintolerantie zijn twee verschillende dingen

Een voedselallergie kan zelfs levensbedreigend zijn

Er zijn verschillende redenen waarom je een bepaald voedingsmiddel niet verdraagt. Soms is het een gevolg van het feit dat je lichaam geen enzym aanmaakt dat nodig is om dat voedsel af te breken. Dit komt voor als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent. Je mist dan het enzym lactase dat nodig is om lactose af te breken, de suiker in melk. Andere keren heeft het te maken met een onderliggende gezondheidstoestand, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS), of zelfs stress of angst

Symptomen van voedselintolerantie:

darmgas;
opgeblazen gevoel;
buikpijn;
diarree.

Doordat de symptomen toch op elkaar kunnen lijken is het niet gek als je de intolerantie zou verwarren met de allergie. Als we bijvoorbeeld kijken naar diarree en buikpijn. Deze komen bij beide voor. Maar een groot verschil is dat voedselintoleranties niet het gevolg is van een disfunctie van het immuunsysteem. Bovendien kunnen mensen met voedselintoleranties zonder problemen een kleine hoeveelheid van het voedsel binnenkrijgen (of ze kunnen iets nemen om de spijsvertering te bevorderen), terwijl je bij een allergie over het algemeen geen voedselallergenen kunt hebben.

Hoe weet je of je allergisch bent voor suiker?

Hoe weet u of u allergisch of intolerant bent voor suiker?
Hoewel een intolerantie voor een bepaald type suiker vrij vaak voorkomt, is het uiterst zeldzaam om een ​​echte allergie voor suiker te hebben. Zodra je denkt allergisch te zijn, laat dit testen! (en wel zo snel mogelijk)

Mensen zijn meestal intolerant voor bepaalde soorten suiker in plaats van voor allemaal. De meest voorkomende is een intolerantie voor lactose, een suiker die voorkomt in melk en andere zuivelproducten. Dit komt door een onvoldoende hoeveelheid van het enzym lactase, dat we nodig hebben om de disacharide lactose af te breken in glucose en galactose voor de spijsvertering. Dit is niet hetzelfde als een melkallergie, wat betekent dat je immuunsysteem reageert op de eiwitten in melk.

Als we niet genoeg lactase hebben, kan de intacte lactose gas, een opgeblazen gevoel, pijn of diarree veroorzaken. Deze symptomen van suikerintolerantie kunnen ook optreden bij maltose (voornamelijk gevonden in mout en andere granen) of sucrose (algemeen bekend als tafelsuiker), die allemaal overeenkomstige enzymen hebben die nodig zijn om ze af te breken.

Heb ik een glucose intolerantie?

Dus hoe zit het met glucose-intolerantie? Glucose is een eenvoudige suiker en een belangrijke op koolhydraten gebaseerde energiebron voor het lichaam. In bewerkte voedingsmiddelen is het meestal gebonden aan een andere eenvoudige suiker om sucrose of lactose te vormen. Wanneer mensen het hebben over glucose-intolerantie, hebben ze het meestal over een stofwisselingsziekte die leidt tot hoge bloedglucosewaarden, zoals prediabetes of diabetes type 2.

Wat moet je doen?

Als je vreemde symptomen ervaart na het eten van suiker die niet overeenkomen met een allergische reactie, is het toch de moeite waard om contact op te nemen met je huisarts om eens te kijken wat er aan de hand is. Je kunt symptomen van een hoge bloedsuikerspiegel ervaren. In ieder geval is het altijd te proberen om eens zonder suiker te leven en kijken wat dit met je doet. Heb je hier hulp bij nodig dan hebben we wat tips om te leren koken en eten met minder of helemaal zonder suiker.

Gezondere manier van leven

Het is echt de moeite waard om goed met je voeding bezig te zijn. Dit om je lichaam te ondersteunen en te ontlasten. Misschien wil je afvallen, van die vervelende hoofdpijn, buikpijn en alle ongemakken die het eten van suikers met zich meebrengt. Kijk eens naar de onderstaand hulpmiddelen, misschien heb je hier wat aan?

Suikervrij in 40 dagen
Klik hier om meer te weten over Suikervrij in 40 dagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.