Beter luisteren naar je intuïtie

Intuïtie wordt in onze maatschappij vaak ondergewaardeerd. Intuïtie is een natuurlijk begaafd vermogen dat alle mensen bezitten. Het kan moeilijk zijn om op je buikgevoel te vertrouwen, vooral als het tijd is voor een grote beslissing die invloed kan hebben op wat er verder met elk aspect van het leven gebeurt. Dit kan van toepassing zijn op je werk en relaties tot en met alledaagse taken als tanden poetsen of de was doen! Maar niet iedereen staat er voor open en kan zich er aan overgeven. Er zijn ook mensen die het totale onzin vinden. Maar misschien heb je ook wel eens horen zeggen: “Soms weet je het gewoon. Soms is het een gevoel, andere keren schiet er een beeld in mijn hoofd” Of denk eens aan “dat stemmetje in je hoofd”. Intuïtie bestaat. Er is voor ons alleen wetenschappers geen manier om te verklaren waarom of hoe dat gebeurt.

Wat is intuïtie?

Wat is intuïtie? Intuïtie is een gevoel of een indruk die we ergens van krijgen. Het kan een waarschuwing zijn voor iets ergs dat staat te gebeuren, of het kan een buikgevoel zijn waar we naar moeten luisteren. Onze intuïtie komt van ons onderbewustzijn, en het kan ons dingen vertellen waar ons bewuste verstand zich misschien niet bewust van is. Niet iedereen heeft hetzelfde niveau van intuïtie, maar iedereen kan zijn intuïtie meer ontwikkelen als hij bereid is om naar zijn innerlijke stem te luisteren.

Is intuïtie gelijk aan iets spiritueels? Ik beschouw intuïtie als ons “buikgevoel”. Het is die innerlijke stem die we allemaal hebben. De stem die ons waarschuwt als we op het punt staan een fout te maken of ons vertelt wanneer iets niet goed voelt. Intuïtie is ons ingebouwde geleidingssysteem en het is er niet voor niets – om ons veilig te houden.

Hoe kun je je intuïtie ontwikkelen?

Er is niet één antwoord dat bij iedereen past, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je intuïtie te helpen ontwikkelen. Eén manier is tijd doorbrengen in de natuur, of op een willekeurige plek waar je je verbonden voelt met iets dat groter is dan jezelf. Dit kan het strand zijn, de bergen, een bos, enz. Een andere manier is te mediteren of wat te doen andere vorm van zelfreflectie. Dit kan van alles zijn, van een dagboek bijhouden, tot yoga, tot tijd alleen in stilte doorbrengen.

Hoe meer je in contact komt met jezelf en je omgeving, hoe meer je afgestemd raakt op je intuïtie. Het is ook belangrijk om op je buikgevoel te vertrouwen en te luisteren naar wat het je vertelt.

Hoe meer je in contact komt met jezelf en je omgeving, hoe meer je afgestemd raakt op je intuïtie. Het is ook belangrijk om op je buikgevoel te vertrouwen en te luisteren naar wat het je vertelt.

Wat kun je doen op je intuitie?

Intuïtie is een gave die we allemaal bezitten, maar het is aan ieder van ons hoeveel controle en kracht onze intuïtie heeft. Als je je verloren voelt in de wereld, luister dan goed, want dat zou wel eens kunnen zijn wat je hart begeert – een ontsnapping uit de realiteit! Of misschien iets meer substantieels zoals liefde? Er zijn mensen die verhalen vertellen over wakker worden met muziek die in hen speelt of woorden die automatisch van papier komen zonder zelfs maar te proberen … Ik denk dat dit ook boekdelen spreekt: soms kan het volgen van je gevoelens leiden naar prachtige wegen.

Vrouwen kunnen dat beter

Met meer ervaring kunnen we onze intuïtie ontwikkelen. Maar het gaat niet alleen om de ervaringen zelf; als je je niet openstelt voor nieuwe dingen dan zal je vermogen ook nooit verbeteren want gevoelens spelen een cruciale rol bij intuïtieve beslissingen en het kunnen herkennen van andermans emoties vertelt ons meteen of ze zich blij of verdrietig voelen terwijl mannen vaak wat tijd nodig hebben om dit nauwkeurig te kunnen raden
We weten al dat vrouwen een aangeboren gave hebben als het gaat om het begrijpen van menselijke relaties – vooral met collega’s e.d. – waardoor ze beter zijn dan welke man ook in het lezen van lichaamshouding/gezichtsuitdrukkingen.

Vier manieren om je intuitie te verbeteren

 1. Ga op zoek naar rust. Doe aan yoga of ga mediteren
 2. Kracht van verbeelding. Oefen en gebruik de kracht van je verbeelding Intuïtie draait om het herkennen van patronen, dus het is belangrijk dat je oefent met deze vaardigheid! Hoe meer keren per dag of week we onze geest in andere werelden plaatsen door fantastische verhalen te dromen over wat er zou kunnen gebeuren in plaats van gefocust te blijven op de realiteit alsof alles volkomen normaal is, zal ons helpen die delen in onszelf te versterken die sneller beslissingen nemen dan enig ander mens ooit zou kunnen hopen… tenminste totdat ze leren hoeveel nieuwe dingen kunnen worden gezien met een gewijzigd perspectief –
 3. Wees niet onzeker. Mijn levenservaring heeft geleerd dat wanneer we ergens onzeker over zijn, onze intuïtie ons zal helpen leiden. Zodra ik me dit realiseerde en begon te luisteren naar wat mijn intuïtie me vertelde (zelfs als het niet duidelijk was), kwamen er veel interessante mogelijkheden naar boven! Blijf onderzoeken waar je onzekerheid vandaan komt – en wees niet bang om “ik weet het niet” te zeggen, want dat zijn de stappen die nodig zijn om te groeien.
 4. Leer om te luisteren naar je gevoel. Luisteren is de belangrijkste vaardigheid die je onder de knie kunt krijgen om een inzichtelijker en succesvoller mens te worden. Je moet altijd je best doen als je luistert, zodat wat er uit iemands mond komt niet alleen woorden zijn, maar verborgen boodschappen tussen elk woord, waardoor ze zich eens begrepen zullen voelen in plaats van het gevoel te hebben de hele dag veroordeeld te worden omdat niemand precies begrijpt waar zijn/haar gevoelens vandaan komen.

Wat kan negatief werken ten opzichte van je intuitie?

 • Doelloosheid
 • Negatieve gedachten
 • Alcohol
 • Teveel emotie
 • Vermoeidheid
 • Woede
 • Gespannenheid
 • Zenuwachtig
 • Sufheid
 • Meer praten dan luisteren
 • Geestelijke onrust
 • Kritiek leveren
 • Vastzitten in gewoonten
 • Vooroordelen
 • Weerstand tegen alles wat met intuïtie, gevoel en dergelijke te maken heeft.
 • Vastzitten aan systemen
 • Regels
 • Te gemakkelijk beïnvloedbaar zijn door andere mensen.
 • Oneerlijkheid.
 • Geen lef, te onzeker
 • Drugs
 • Medicijnen

Hebben dieren intuïtie?

Er is veel discussie rond intuïtie en de vraag of dieren dit vermogen al dan niet bezitten. Intuïtie wordt omschreven als een ‘weten’ of ‘voelen’ dat iets juist is, zonder dat daar een logische rechtvaardiging voor nodig is. Sommige mensen geloven dat intuïtie een spiritueel vermogen is, terwijl anderen beweren dat het gewoon een onbewust proces is.

Welk bewijs bestaat er nu voor intuïtie bij dieren? Een voorbeeld komt uit studies over honden. Men heeft ontdekt dat wanneer honden twee identieke bekers te zien krijgen, ze vaak de beker zullen kiezen waar hun baasje naar kijkt. Dit suggereert dat honden in staat zijn aan te voelen wanneer hun baasje naar hen kijkt, en dat ze deze informatie gebruiken om keuzes te maken. Ander onderzoek heeft aangetoond dat honden kunnen voelen ook aan wanneer hun baasje zich verdrietig of blij voelt, en zullen daar vaak naar handelen.

Er is ook bewijs voor intuïtie bij andere dieren. Van paarden wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat ze een “zesde zintuig” hebben en in staat zijn gevaar of problemen van tevoren op te merken. In een studie konden paarden nauwkeurig voorspellen wanneer er een storm op komst was, zelfs als er geen wind of verandering in temperatuur was.

Instinct of intuïtie?

Intuïtie wordt vaak gelijkgesteld met instinct, maar ze zijn niet precies hetzelfde. Intuïtie gebeurt automatisch en er komt geen ervaring aan te pas, terwijl instincten voorkennis of ervaringen vereisen om goed te werken
Bij mensen hebben we het over intuïtie en bij dieren over instinct – maar is dit eigenlijk niet gewoon een ander woord voor iets soortgelijks? Nee! Intuïties kun je zien als een soort reflexmatige actie waarbij alles wat je lichaam doet automatisch gaat zonder enig denkproces. Er is wel degelijk verschil tussen deze twee!

Heb jij wel eens ervaringen gehad dat je intuïtie je geholpen heeft?


Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *