De gevaren van de zonnebank

Zonnebanken bestaan al tientallen jaren, en veel mensen begrijpen nog steeds niet de gevaren die verbonden zijn aan het gebruik ervan. Hoewel het waar is dat je minder snel verbrandt als je onder de zonnebank bent geweest, betekent dat niet dat het gebruik ervan veilig is. Er zijn namelijk een aantal ernstige risico’s verbonden aan zonnebanken, waaronder huidkanker, oogletsel en vroegtijdige veroudering. Laten we eens nader bekijken waarom zonnebanken zo slecht zijn en waarom u ze beter helemaal kunt vermijden.

Het grootste risico van zonnebanken: huidkanker 

Huidkanker door zonnebanken is een ernstig gezondheidsrisico; blootstelling aan UV-licht, hetzij van de zon, hetzij van de zonnebank, verhoogt onze kansen op het ontwikkelen van huidkanker. Van zowel UVA- als UVB-straling is aangetoond dat ze melanoom en andere gevaarlijke vormen van huidkanker veroorzaken, waarbij zonnebankgebruikers 20% meer risico lopen en mensen onder de 35 jaar maar liefst 59% meer kans hebben om melanoom te ontwikkelen! Hoewel die gezonde gloed er op dat moment geweldig uitziet, is het belangrijk om te onthouden dat de bruine kleur weliswaar verdwijnt, maar dat de schade blijft – elke bruiningssessie verhoogt je risico op huidkanker.

Huidveroudering door de zonnebank

Krijg ik rimpels van zonnebanken? Het antwoord is ja! Zonnebanken tikken aan als het gaat om vroegtijdige veroudering van de gezichtshuid. Waarom? In tegenstelling tot traditionele UVB-zonnebanken is er in moderne zonnebanken meer UVA, waarvan de infrarode straling op vele niveaus dieper in je huid doordringt, waardoor elastine – de elastische vezels die je gezicht levendig en jeugdig houden – wordt afgebroken. Te veel UVA-stralen verminderen de productie van collageen en knoeien met je elastine en je cellen – wat leidt tot huidverslapping, rimpels en een uitgedroogd uitziende huid. Regelmatige zonnebanksessies leiden tot een ouder uiterlijk dat te zien is bij mensen die eraan verslaafd zijn (ook wel ’tanorexics’ genoemd).

Schade aan je ogen door de zonnebank

Zonnebanken zijn een bron van UV-blootstelling, die bij langdurig gebruik gemakkelijk schade aan het oog kan veroorzaken. Schade door deze stralen kan leiden tot staar, maculadegeneratie en zelfs oogkanker als je niet oppast. Staar ontstaat wanneer het zicht vertroebeld raakt door de ophoping van eiwitten in de lens van je ogen. Omdat de huid rond onze ogen zo dun is, beschermt die onze ogen niet tegen UV-straling, wat betekent dat zelfs je oogballen directe schade kunnen oplopen door zonnebanken! Om het risico dat dit gebeurt te verminderen, moet je altijd een beschermende bril dragen. Of eigenlijk gewoon niet onder de zonnebank gaan.

Is het mogelijk dat je ogen (oogballen) geschroeid raken?

Je ogen zijn niet immuun voor zonnebrand – de stralen van UV-licht kunnen je hoornvlies beschadigen, een vitale buitenste beschermlaag van je oog. Als je een brandend of tranend gevoel in de ogen hebt en daarmee hoofdpijn ervaart, is de kans groot dat je hoornvlies door zonlicht is verbrand. Bescherm ze dus goed!

Wat te doen als je door de zonnebank verbranden oogleden hebt?

Vermijd altijd de zon met je ogen. Heb je toch last van verbranden oogleden. Het beste wat je kunt doen is dan binnen blijven en je ogen laten rusten. Gebruik bovendien als remedie een kompres of een in koud water gedrenkt gelmasker over de oogleden. Dit zal niet alleen verlichting geven van de intensiteit van de verbranding, maar ook eventuele zwelling helpen verminderen.

Zonnebanken zijn wettelijk verboden voor personen die:

 • Ooit zijn behandeld voor huidkanker
 • ​Minderjarig zijn
 • Zwanger zijn;
 • Huidtype 1 hebben;
 • Medicijnen gebruiken die een verhoogde photosensitiviteit veroorzaken;

De zonnebank is levensgevaarlijk voor mensen die:

 • Kwaadaardige huidletsels hebben
 • Een groot aantal nevi (vlekjes) hebben
 • Abnormaal of allergisch reageren op licht
 • Gemakkelijk verbranden
 • Zonblootstelling hebben gehad de afgelopen 48 uur
 • Een door zon beschadigde huid hebben

Als je onder de zonnebank gaat mag je dan cosmetica gebruiken?

Cosmetica zoals parfums en make-up kunnen een heftige huidreactie veroorzaken bij blootstelling aan ultraviolet licht. Neem geen risico: zorg ervoor dat je sieraden, cosmetica en parfum verwijdert voordat je je overgeeft aan een zonnebank sessie. Laat je mooie huid genieten van de zon zonder onnodige risico’s!

Waarom ruikt mijn huid gek na de zonnebank?

Ben je ooit onder de zonnebank geweest en heb je gemerkt dat er daarna een vreemde geur van je huid komt? Waarom ruikt mijn huid zo anders na het zonnen? Je hoeft je geen zorgen te maken; de speciale geur is heel normaal en overkomt de meesten van ons. Het komt doordat krachtig UV-licht bestanddelen van onze huid splitst, waaronder vetzuren en talg, wat op zijn beurt deze geur veroorzaakt.

Zijn er dan enkel maar negatieve dingen aan de zonnebank?

Nee, niet alleen maar negative berichtgevingen, ook wel een positieve eigenschap. Namelijk het leveren van vitamine D, het versterken van de natuurlijke bescherming van de huid en het verminderen van het risico op zonnebrand. Vitamine D is essentieel voor de algemene gezondheid en het geluk – door een zonnebank te gebruiken zorg je ervoor dat je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Bovendien bevordert UV-B straling de aanmaak van collageen – belangrijk om de huid gezond en jeugdig te houden. Maar dit alles als je heel af en toe onder de zonnebank gaat.

Een zonnebrandkuur tegen acne?

Een paar jaar geleden waren mensen in de veronderstelling dat een zonnebrand eigenlijk een geweldig ‘geneesmiddel’ was voor acne, maar recentelijk hebben studies het tegendeel aangetoond. Zonnebanken en zonnelampen werden ooit aanbevolen voor de behandeling van een slechte huid, maar deze informatie is niet langer accuraat. Een hele dag in de zon of meerdere uitstapjes naar de zonnebank kunnen je huid droog en verzwakt maken, wat leidt tot nog meer puistjes dan voorheen! Een zonnebankkuur voor acne klinkt misschien te mooi om waar te zijn – maar in het licht van het huidige onderzoek zou het verstandig zijn nog eens goed na te denken.

Is het de moeite om onder de zonnebank te gaan nu je dit weet?

Het komt erop neer dat het gebruik van een zonnebank nooit het risico waard is – hoe verleidelijk het ook is om een egale zomergloed te krijgen zonder een voet in de zon te hoeven zetten. Als je veilig een mooie gebruinde huid wilt krijgen, kies dan voor zelfbruiner of spray tans! Vergeet niet dat er niet zoiets bestaat als “veilige” of “gecontroleerde” blootstelling als het gaat om UV-straling – neem dus vandaag nog maatregelen om jezelf te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s in de toekomst door zonnebanken helemaal te vermijden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.