De grote voordelen van lychees

Wat zijn de voordelen van lychees

  • Lychee bevat veel belangrijke vitamines en mineralen.
  • Het bevat antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.
  • Het ondersteund de gezondheid van je lever.

Als je nog nooit een lychee hebt geprobeerd, dan is het echt nodig om deze overheerlijke vrucht eens te gaan proberen.

Buiten dat deze vrucht heerlijk zoet van smaak is heeft deze ook veel Het bevat veel belangrijke en gezonde voedingsstoffen om je je beter te kunnen laten voelen.

Hoe eet je de lychee?

Wat zijn lychees?
Lychee is een fruitsoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-China. Bij onze plaatselijke wok-restaurant, die een Chinese eigenaar heeft liggen deze overheerlijke lychees. Wel schalen vol. (dit zijn dan helaas geen verse, maar uit een blik. Hierin zitten veel toegevoegde zoetstoffen in). China is de grootste lycheeproducent ter wereld, maar het fruit wordt ook op andere plaatsen verbouwd, zoals in India, Afrika en de Verenigde Staten.

Lychees zien er in vergelijking tot ander fruit er heel anders uit. Ze zijn bedekt met een roze- roodachtige schil. Deze schil lijkt wel leer en heeft gekke uitstulpingen. Deze leerachtige schil kun je dus niet eten. Je moet de lychee eerst afpellen voordat je bij de vrucht komt. Deze vrucht heeft een hele lichte, bijna doorschijnende kleur.

Wat is de smaak van een lychee?

Hoe smaakt het? De vrucht heeft een zachte en sappige textuur en een heerlijke zoetige smaak. Een beetje bessensmaak. Sommige mensen proeven er iets “bloemigs” in. Het zijn eigenlijk niet zulke grote vruchten. Een beetje dezelfde grootte als een aardbei, maar dit kan variëren van vrucht tot vrucht.

Waar zijn ze te koop?

Lychee zijn natuurlijk ook in de supermarkt te koop op siroop. Vanwege de zoetstoffen is dit niet zo gezond en raad ik daarom ook niet aan. Kook deze vrucht vers. We zien ze regelmatig bij een supermarkt liggen. Maar ze zijn schaars, omdat ze niet zo heel bekend zijn. In Toko’s en Aziatische Markten kun je ze wellicht wat makkelijker vinden. Maar je zou ook eens kunnen kijken op de plaatselijke markt.

Waarom zouden we lychees moeten eten

Hoge gehalte aan vitamines en mineralen;
Lychees zijn een geweldige bron van een heleboel vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft.

Een kopje verse lychee-fruit bevat:

Aantal Calorieën: 125
Koolhydraten: 31 gram
Eiwit: 1,5 gram
Vet: 0,83 gram
Vezel: 2,5 gram

Onderstaande staat een percentage van de dagelijkse benodigde hoeveelheid
Vitamine C: 151 %
Foliumzuur: 7 %
Niacine: 7 %
Vitamine B6: 11 %
Kalium: 7 %
Koper: 31 %

Lychee bevat veel vitamine C

Het gehalte aan vitamine C is enorm hoog, maar de lychee vruchten bevatten nog veel meer belangrijke voedingsstoffen die helpen bij de immuumfunctie en ze bevatten veel collageen. Door de hoge vitamine C betekent dit dat ze ook een erg krachtige antioxidant zijn voor het lichaam. Ze kunnen de cellen beschermen tegen schadelijke invloeden.

Lychees zijn een rijke bron van koper, een mineraal dat enzymen ondersteunt die betrokken zijn bij het ijzermetabolisme, de energieproductie en de synthese van neurotransmitters. Koper is ook betrokken bij de immuunfunctie, de ontwikkeling van bloedvaten en meer.

Naast vitamine C en koper bevat deze vrucht de B-vitamines folaat, niacine en B6. Het biedt ook kalium, een voedingsstof die van cruciaal belang is voor de cellulaire functie en een gezonde bloeddrukcontrole.

Als je lychees regelmatig eet met ander gezond fruit en groenten helpen ze je gemakkelijk om aan de aanbevolen vitamine en mineralenbehoeften per dag te komen.

Lychee bevatten antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen


Net als heel veel andere soorten fruit, zitten lychees vol met vriendelijke plantaardige stoffen die goed zijn voor je lichaam. Onderzoek toont aan dat lychees polyfenolverbindingen bevatten zoals galluszuur, epicatechine en cafeïnezuur. En vergeet niet dat lychees boordevol vitamine C zitten.

Al deze verbindingen werken als krachtige antioxidanten in je lichaam. Ze helpen je cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door pro-oxidanten zoals vrije radicalen die anders tot ziekte zouden kunnen leiden. Veel van deze verbindingen hebben ook ontstekingsremmende effecten.

Voordelen voor je gezondheid

Deze voordelen kunnen belangrijke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het blijkt zelfs zo te zijn dat voeding met veel antioxidantenrijk fruit kunnen helpen beschermen tegen gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en diabetes type 2. Maar het kan de gezondheid van de lever ondersteunen
Je lever is een belangrijk orgaan die belangrijke functies heeft zoals ontgifting, spijsvertering, vitamineopslag en meer. Het is erg belangrijk om je lever in topconditie te houden.

Er zijn verschillende manieren om je lever een handje te helpen om deze te ondersteunen en te beschermen nl door uit te kijken (of niet gebruiken van) met alcohol, roken en drugsgebruik vermijden en met gezonde voeding te eten.

Naar onderzoek blijkt dat lychees ook echt kunnen helpen om je lever te ondersteunen.

Hoe eten we een lychee?

Hier volgt een spoedcursus. Want als je deze heerlijke vrucht nog nooit hebt gegeten dan is dit misschien nodig. Lychees zijn er heerlijk vers. Zoek naar een rijpe lychee, die een heldere huid heeft die enigszins zacht aanvoelt, maar niet te zacht. Als een lychee superzacht is en volledig indeukt als je er zachtjes op drukt dan is deze overrijp en niet meer lekker.

De meeste lychees zijn rozerood als ze rijp zijn. Maar er zijn er ook die oranje of lichtgeel zijn. Als je de lychee hebt gekocht dan gaan we de hobbelige, leerachtige huid afpellen, deze kun je weggooien. Snijd vervolgens het vruchtvlees in met een mes en verwijder de grote pit in het midden van de vrucht. De pit kun je niet eten. Deze gooi je weg. Nadat je de schil en pit hebt verwijderd, kun je genieten van de zoete lychee-vruchten.

Als je ze gegeten hebt dan weet ik zeker dat je ze vaker gaat kopen. Denk ook eens om ze toe te voegen aan je gerechten: zoals aan een fruitsalade, salades en heerlijk in je desserts!

Verzin eens een origineel recept met lychees

Laat me je bevinden en misschien zelfs recept-ideeën weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *