De waarheid over kauwgom: Is inslikken een probleem?

We hebben allemaal wel eens kauwgom doorgeslikt. Maar is het echt veilig om te doen? Het blijkt dat er veel discussie is over dit onderwerp. Er is je waarschijnlijk verteld dat je je kauwgom niet moet doorslikken omdat het zeven jaar in je maag blijft zitten. Maar is dat echt waar? Laten we eens nader bekijken waar kauwgom van gemaakt is en hoelang het eigenlijk in je systeem blijft als je het doorslikt.

Waar is kauwgom van gemaakt?

Wat is het hoofdingrediënt van kauwgom? Het zal je misschien verbazen dat het van tropische bomen komt. Rubber, de kauwbare basis in kauwgom, wordt eigenlijk gemaakt van latex, een melkachtig sap dat uit bepaalde boomsoorten wordt gehaald. Harsen, ook afkomstig van planten, geven de gom zijn smaak en textuur. Was helpt die smaak te behouden en maakt de kauwgom soepeler in je mond. Dus als je de volgende keer geniet van een stukje kauwgom, bedenk dan dat het niet zomaar een synthetisch brouwsel is – het is afkomstig van natuurlijke ingrediënten uit de natuur.

Is het veilig om kauwgom te slikken?

Het korte antwoord is ja, het rubber in kauwgom is eigenlijk verteerbaar. Dat betekent echter niet dat je er een gewoonte van moet maken om je opgekauwde kauwgom regelmatig door te slikken. Te veel kauwgom eten kan leiden tot maag-darmklachten en sommige suikeralcoholen in kauwgom kunnen bij overmatig gebruik diarree veroorzaken.

Hoewel het dus veilig kan zijn om af en toe kauwgom door te slikken, is matiging de sleutel. Houd je aan de aanbevolen portiegrootte en vergeet niet je kauwgom op de juiste manier in de prullenbak te gooien. Je spijsvertering zal je dankbaar zijn.

Hoelang blijft kauwgom in je lichaam?

Hoe vaak heb je niet de mythe gehoord dat als je kauwgom inslikt, het zeven jaar in je maag blijft zitten? Het blijkt dat dit gewoon niet waar is. In feite gaat ingeslikte kauwgom binnen enkele dagen door het spijsverteringsstelsel, net als elk ander voedingsmiddel. Waarom blijft de mythe dan toch bestaan? Eén reden kan zijn dat kauwgom gemaakt is van onverteerbare stoffen, zoals rubber of plastic. Maar hoewel het lichaam deze materialen niet kan afbreken, kunnen ze toch het spijsverteringsstelsel passeren zonder schade te veroorzaken.

Kauwgom kauwen en afvallen

Veel mensen geloven dat kauwgom hen kan helpen bij het afvallen, maar de waarheid is dat kauwgom geen magische oplossing is om af te vallen. Hoewel het kan helpen je eetlust tijdelijk te onderdrukken, levert kauwgom eigenlijk geen voedingswaarde of verbrandt het geen calorieën. In feite bevat suikervrije kauwgom vaak kunstmatige zoetstoffen die in verband zijn gebracht met gewichtstoename. Dus als je wilt afvallen, zijn het volgen van een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging nog steeds de beste weddenschap. Kauwgom kan echter ook voordelen hebben voor het behoud van een gezonde mond en een frisse adem. Zorg er wel voor dat je met mate suikervrije opties kiest. Uiteindelijk is het belangrijk om de gevolgen op lange termijn te overwegen van wat je in je lichaam stopt en keuzes te maken die een gezonde levensstijl ondersteunen.

Waarmee wordt kauwgom gezoet?

Kauwgom wordt traditioneel gezoet met een stof die “sorbitol” heet, een suikeralcohol uit fruit en groenten. Kauwgomfabrikanten combineren sorbitol vaak met andere kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam of sucralose, om de gewenste zoetheid te bereiken. Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over de mogelijke gezondheidseffecten van de consumptie van kunstmatige zoetstoffen, is er momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat de incidentele consumptie van deze stoffen in kauwgom schadelijk is. Kauwgom kan zelfs voordelen hebben voor de mondgezondheid, zoals het stimuleren van de speekselproductie en het verminderen van plakvorming op de tanden. Dus ga je gang en geniet zonder zorgen van je favoriete kauwgom!

Aanbiedingen: The Bodyshop

Alternatieven voor kauwgom om je mond gezond en fris te houden

In plaats van naar een stickje kauwgom te grijpen, kun je een aantal alternatieve opties overwegen om je mond fris en gezond te houden. Kauwen op suikervrije muntjes of zuigen op suikervrij hard snoep kan je mond een fris gevoel geven zonder de mogelijke gevaren van kauwgom.

Wist je dat nicotinekauwgom kan ook schadelijk zijn voor tanden en tandvlees, vooral bij overmatig gebruik? Probeer in plaats daarvan te kauwen op suikervrije kruiden-kauwgom gemaakt met natuurlijke ingrediënten, of verfris je adem door water te drinken en dat in je mond rond te spoelen voordat je het uitspuugt.

Voor wie een grondiger reiniging zoekt, zijn er suikervrije knapperige snacks zoals wortels of selderij, die kunnen helpen tandplak van je tanden te schrobben en tegelijkertijd het verlangen naar iets om op te kauwen bevredigen. Met deze alternatieven is het niet nodig om bij de traditionele kauwgom te blijven. Probeer ze uit en kijk welke voor jou het beste werkt!

Het niet kunnen stoppen van kauwen

Is het je ooit opgevallen dat het bijna onmogelijk is om je kaken stil te houden als je een stuk kauwgom in je mond hebt? Deze onwillekeurige actie, bekend als kauwen, is eigenlijk een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsproces. Kauwen breekt voedsel af in kleinere stukjes, waardoor onze maag gemakkelijker voedingsstoffen kan afbreken en opnemen. Kauwgom bootst deze actie na door de productie van speeksel en spijsverteringsenzymen te stimuleren, waardoor de spijsvertering wordt verbeterd en indigestie wordt voorkomen.

Kauwgom helpt ook de gezondheid van het gebit te verbeteren door de speekselstroom te vergroten, die voedseldeeltjes wegspoelt en de kans op gaatjes en tandbederf vermindert. Dus als je de volgende keer op een stukje kauwgom kauwt, bedenk dan dat het niet alleen je kauwdrang bevredigt – het is ook goed voor je lichaam.

MEER BLOGS:

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *