Een dagje naar Goes

Goes valt onder Zuid-Beveland en heeft in hele vroegere jaren veel welvaart gekend. De voornaamste bron van de inkomsten waren de productie van zout. In 1554 is er in Goes een grote stadsbrand geweest waardoor de welvaart in vlammen op ging. Je kunt zien dat Goes ooit een vestigingsstad geweest is.

Iedereen in de Provincie Zeeland kent de heerlijke knusse stad Goes. Deze stad Goes is populair. Deze stad wordt vooral in de zomer veel bezocht vanuit onze zuiderburen. Je hoort er in deze periode veel Duits, maar ook onze Belgische buren hebben Goes ontdekt. Wat maakt Goes nu zo aantrekkelijk? Goes is knus. Je kunt er een heerlijke stadswandeling maken. Deze leiden je langs alle bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. De kademuren van de stadshaven met zijn kademuren en de oude historische huizen maken Goes een uitmuntende bezienswaardigheid. Goes is vanuit alle omliggende dorpen erg makkelijk te bereiken. Dichtbij het stadscentrum zijn vele parkeerplaatsen waardoor je de stad makkelijk kunt bereiken.

Bezienswaardigheden

Ga je in Zeeland ergens op vakantie dan raden wij zeker aan om een dagje Goes eraan vast te plakken. Er is in de zomerperiode in Goes altijd wel wat te doen. Er wordt gedacht aan jong en oud. Of je nu een terrasje wilt doen, je van shoppen houdt. Dit kan in de historische binnenstad. De Markt in Goes bij het stadshuis heeft een erg gezellig terras.

Eten en drinken in Goes

Wil je een lekker bakje koffie drinken dan kun je het beste terecht op de Markt in Goes namelijk bij Kaldi op de Grote Markt 6, zij hebben heerlijke koffie. Maar je kunt er ook koffie “on the go” halen, want er is zoveel te zien in Goes. Haal je je koffie bij Kaldi kun je deze heerlijk opdrinken net aan de rand van Goes. Ga richting de Oostwal. Daar aan gekomen ga je op een bankje zitten bij het water op een bankje. Je kijkt hier naar het water waar aan de kant prachtige treurwilgen staan. Dit is een heel erg rustgevend plekje in Goes. Let er wel op want er lopen geweldig mooie Ganzen rond. Loop ze niet voor de voeten want daar zijn ze niet van gediend. Ze blazen en sissen dan naar je.

Lunch

Wil je toch echt liever op een terras op de mooie Grote Markt in Goes zitten ga dan naar Grand-Café Jersey, zo zit je midden op het terras en kun je alles goed bekijken. Wil je liever in een romantische en knusse omgeving zitten dan kun je ook kiezen voor het restaurant onder het Stadhuis met als toepasselijke naam Stadhuis. Hier kun je ook erg goed terecht voor een heerlijke lunch

Diner

Wil je goed en betaalbaar dineren op een geweldig plaats in Goes reserveer dan voor de avond bij Grand Café De Smederij. Dit is ook weer een plaatsje net aan het randje van de stad en daar kun je geweldig lekker eten.

Goes winkelstad: Shoppen

Waar Goes om bekend staat zijn de kleine boetiek achtige winkeltjes. Oké, je vindt er ook wel H&M en wat grotere winkels, maar vooral de winkel van de kleine ondernemer maakt de stad nu zo knus. Je wordt er opvallend vriendelijk geholpen en misschien krijg je nog wel een bakje koffie? Op donderdagavond hebben de winkels in Goes koopavond.

Haven

Goes heeft een echte stadshaven die gebruikt wordt als jachthaven. Deze haven bevindt zich net een straatje verwijderd van de Grote Markt. Leuk om daar de jachten te zien liggen. Je hebt ook daar gezellige kleine terrasjes met goede restaurants. En bij de Ringbrug & Sint Maartensburg worden op reguliere tijden nog handmatig bedient. De haven bevindt zich in het centrum en heeft via de Goese Sas verbinding met de Oosterschelde.

De stenenbrug

Overblijfselen van dat Goes een vestigingsstad was is nog te zien aan de stenenbrug. Deze brug had ook als doel om de stad ooit te beschermen van de vijanden van buitenaf. Goes heeft vier poorten waar je Goes vroeger op kon betreden namelijk de Oostpoort, de Ganzepoort, de Koepoort en de ’s Heer Hendrikskinderen poort. Later nadat Goes geen vesting plaats meer was hebben ze de poorten gesloopt en er werden nieuwe straten toegevoegd.

Wandelen

Elke woensdagmiddag mei t/m oktober 2022 kun je meewandelen met de gratis stadsrondleiding. Een aanrader voor iedereen die een andere kant van Goes wil ontdekken! Tijdens de wandeling krijg je van een ervaren gids (van de vrijwilligersorganisatie ’t Gilde de Bevelanden) uitleg over de binnenstad met de historische monumenten, de stadshaven en de vesten. De rondleidingen starten om 14.00 uur en duren ca. 1,5 uur. De gids staat voor de ingang van het Historisch Museum/Tourist Shop Goes aan de Singelstraat. Zie ook www.gildedebevelanden.nl.

Uitgaan

Zoals eerder over gesproken kun je heel fijn op een terras zitten in Goes. Maar is er ook in de avonduren nog wat te beleven? Jazeker! Er is een theater de Mythe. Een bioscoop, deze ligt buiten Goes richting het industrieterrein, DaVinci Bioscoop. Een keer in de maand, de eerste vrijdag van de maand, is er een 25+ avond. Speciaal voor de 25+ onder ons. Deze wordt massaal bezocht en is leuk om mee te maken. Je kunt dan een kroegentocht doen. Hier komen veel lokale bewoners naartoe en bewoners van de omliggende dorpen. Veel Zeeuwen hebben hebben op een van deze avonden hun partner ontmoet. Hierover zijn veel leuke verhalen.

Traditioneel

Heel zeeland is beroemd om de Zeeuwse Bolussen die je bij de Zeeuwse Bakkers in de stad gehaald kunnen worden. Maar zeker ook de Zeeuwse Babbelaars zijn natuurlijk wereldberoemd. Wil je een heel leuk souvenir meenemen dan kun je eens bij een juwelier kijken voor een sieraad met een Zeeuws knoopje. Grappig is dat ze tegenwoordig alles in Zeeland hebben met een Zeeuws Knoopje erop. Maar er wordt ook zeep, bakblikken, fietsbellen en snoep van verkocht. Dit komt omdat het een onderdeel is van de traditionele Zeeuwse klederdracht (deze wordt overigens in deze tijd niet meer gedragen)

Het Zeeuwse knoopje (door heel Zeeland te vinden)

Leuke dag

Ja wij houden erg van dagjes uit. Wij hebben een geweldig leuke dag gehad. We hebben eigenlijk alles gedaan wat we hierboven gemeld hebben. We hadden ook een fijne zonnige dag. De locals vertelde dat in Zeeland de meeste zonuren zijn, dat hebben wij gemerkt. We het bezoek in Goes voor herhaling vatbaar.

Tot ziens Goes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.