Een dagje naar Middelburg

Grachtenpanden in Middelburg en een kano op het water

Middelburg ligt in Zeeland (gemeente Walcheren) en is echt een toeristenstad. Als je op vakantie gaat dan is het aan te raden om zeker een dagje Goes en Middelburg te doen! In deze twee steden is vooral in het toeristenseizoen veel te beleven en te bekijken. Het is er dan gezellig druk. De Zeeuwse taal maakt in dit seizoen plaats voor de Duitse taal. Het seizoen loopt van april tot en met oktober. Na de herfstvakantie is het vaak veel stiller in de stad. Dus wil je meer rust kun je het ook na deze periode proberen.

Historisch Middelburg

Je kunt op internet veel over Middelburg lezen. staat bekend als oude handelsstad van de VOC. Het rijke verleden zie je overal terug in het historische stadscentrum. Bekende bezienswaardigheden zijn het imponerende laatgotische stadhuis. De Onze-Lieve-Vrouwe abdij, waar het Zeeuws Museum huisvest. Als je een dagje naar de stad gaat dan is het ook echt aan te raden om deze zeker te bezoeken.

Als je in Middelburg loopt zie je overal kleine steegjes en panden. Er is een hippe uitgaansgelegenheid. Je kunt de stad het beste per voet bezoeken. In de binnenstad is het verboden te fietsen.

Leuke dingen te doen in Middelburg

Het Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum beschrijft perfect hoe het leven in Zeeland was en is. Werken uit het heden en verleden laten dit zien.

De Wonderkamers

Op de zolder van het Zeeuws Museum bevinden zich de Wonderkamers. In drie grote houten transportkisten, zijn kabinetten ingericht met de uitstraling van een historische Wunderkammer. Elke kabinet vormt een wereld in het klein. De vitrines staan boordevol (zo’n 800 voorwerpen in totaal) met de meest uiteenlopende Zeeuwse en exotische voorwerpen. Je ontdekt er naast alledaagse dingen ook eigenaardige stukken. Sommige zijn gewoon mooi om naar te kijken en andere vertellen juist weer opmerkelijke verhalen.

Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze een gevoel van verwondering oproepen. Wat stelt het voor? Waar komt het vandaan? Waarom is het hier? De voorwerpen inspireren en helpen je om nieuwe dingen te ontdekken of om herinneringen op te halen.

en Macht & Pracht.

Huis & Handel toont van alles op het gebied van handel, wonen en ontspanning. Van Chinees porselein tot koffieblikken; mooie kleden van sits tot rieten matten uit Indonesië en van een spelletje slabberjan tot mahjong.

In Leven & Dood zijn objecten te vinden die met afscheid, nieuw leven, familie en religie te maken hebben. Te denken valt aan Zeeuwse rouwkledingstukken, de Egyptische mummie, Indonesische vruchtbaarheidsbeelden, trouwringen, bijbels en koranstanden.

Het kabinet Macht & Pracht zet de menselijke behoefte aan uiterlijk vertoon en macht centraal. Veel glimmende objecten zoals de meest uiteenlopende sieraden (van Zeeuwse knopjes tot benen versieringen uit Papua), maar ook wapens, uniformen, onderscheidingen en portretten van staatshoofden zijn hier te vinden.

Wandtapijten

Wereldberoemde tapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. De zes beroemde Zeeuwse wandtapijten vertellen over de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog. Deze unieke serie is tussen 1593 en 1604 gemaakt in opdracht van de Staten van Zeeland.

Barstensvol verhalen

Brandende schepen, sterke verdedigingswerken en officieren vluchtend op een zandbank zijn allemaal te vinden op de wandtapijten van het Zeeuws Museum. Zes momenten uit de Tachtigjarige oorlog zijn afgebeeld. Ieder tapijt is rijk aan details en zit barstensvol verhalen.

Vier wevers kregen de opdracht van de Staten Generaal om de tapijten te maken. De tapijten dienden om de warmte vast te houden, de tocht buiten te houden en om de andere Staten te imponeren. Op de tapijten zijn verschillende zeeslagen afgebeeld. De belangrijkste boodschap die de afbeeldingen willen overbrengen is dat niet de Hollanders maar de Zeeuwen hebben de Spanjaarden verdreven!

Dit is Zeeland

Hoe vertel je op een actuele en aansprekende wijze het verhaal van Zeeland met zo’n uiteenlopende collectie? Vraag tien Zeeuwen naar wat Zeeland is en je krijgt evenzoveel verschillende antwoorden. Buiten de provincie kent men vooral de clichés als Zeeuws Meisje, zon, zee en mosselen. In Dit is Zeeland komen alle aspecten aan bod en meer. Wars van chronologie en conventies brengt de tentoonstelling vele perspectieven op de cultuur en geschiedenis van Zeeland samen.

Wat te zien?

Het resultaat is verrassend en divers. Honderden collectiestukken, waaronder een aantal nieuwe aanwinsten en bruiklenen, vertellen een verhaal over Zeeuwen door de eeuwen heen. Levens op het (ei)land en op zee, in vrede en in oorlog, aan de macht en in de luwte, leeg en overbevolkt. Hoewel de presentatie grotendeels historische stukken laat zien, is er ook ruimte voor hedendaags werk. Zo maakt het ontwerperscollectief We Make Carpets speciaal voor Dit is Zeeland drie installaties van schelpen. Ook kocht het Zeeuws Museum het werk Onuitgesproken Gedachten aan van filmmaker en beeldend kunstenaar Bojan Fajfrič. (Bron museumtv)

stadhuis in middelburg

Bron zeelandtravel.nl/stadhuismiddelburg

De winkels en het uitgaanscentrum is gebouwd om het stadhuis heen. Dit is echt een prachtig stadhuis en de moeite waard om te bezoeken. Je kunt er dagelijks in het seizoen een rondleiding krijgen van 11:30 en 15:15 uur in het oude stadhuis. Deze rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Je krijgt onveranderde de voormalige bestuurskamers van de gemeenteraad en de kamer van de burgemeester en de wethouders te zien. Natuurlijk krijg je alles over de geschiedenis en de bezetting van het stadshuis te horen. Echt ook een aanrader om samen met kinderen te doen.

kuiperspoort

Kuiperspoort Bronfoto: Basvb

De nauwe straat is belegd met kasseien en heeft een uitgang aan de Dam en aan de andere kant een poort die uitkomt op de Rouaansekaai. Het poortgebouw dateert uit 1586 en werd in 1642 door het kuipersgilde aangekocht. De meeste gebouwen waaronder de pakhuizen die dateren uit de tijd van de VOC werden in de jaren 1970 gerestaureerd waarbij de voorgevels behouden bleven.

Stadsbrouwerij

In de Korte Geere 17 zit de stadsbouwerij. Hier is een proeflokaal waar je heerlijke eigen gebrouwen bieren kunt proeven. Leuk ook om als souvernir weer mee naar huis te nemen. De bieren die zij zelf brouwen hebben verschillende (typische) Zeeuwse namen zoals Bliemee de Bie, een honigtriple, Oemoemenoe, een red ale, Hosternokke (wat zoiets als alsjeme nou in het Zeeuws betekent), Lapswanse, Lekker Dieng. Super leuk om al deze bieren eens te gaan proeven (let wel 18+!)

De Abdijtoren de Lange jan

Deze toren kent veel historie en is het bezoeken waard. Deze abdij telt twee kerken. Deze is ontstaan rond het jaar 1300. Er is een brand ontstaan in 1568 en daarna is de kerk herbouwd. Grenzend aan deze kerk staat de Lange Jan toren. Dit is voor velen het symbool van Middelburg.

oostkerk

Dit is een prachtige Protestantse kerk uit 1648 met een mooie koepel en met mooie versieringen aan de buitenkant. Je kunt in de kerk een duidelijke barokke bouwstijl onderscheiden. Ook veel details uit de Renaissance. Deze kerk heeft vele oorlogen overwonnen. Hier is geen bom op gevallen of verwoest. Terwijl dit weer wel het lot was voor de vele huizen rondom de kerk.

mini mundi

Als je met de auto naar Middelburg rijdt en je houdt het centrum aan dan zie je het speelpark aan je rechterkant al liggen, net na de afslag Middelburg (gereden vanuit de a58) Mini Mundi heeft allerlei speelgelegenheden met een pretpark. Zeer geschikt voor de jongeren. Als het slecht weer is er ook nog een indoor speeltuin. Wat geweldig is om te zien is miniatuur Walcheren. Hier zie je eigenlijk heel Walcheren in het klein en alles wat belangrijk is voor Walcheren. Deze mag je niet missen als je naar Middelburg gaat en moet je gezien hebben!

sjakie’s chocolademuseum

Ondanks dat Zeeland de meeste zonuren heeft van Nederland kan het natuurlijk gebeuren dat het een dagje slecht weer is. Dan de villa van Willie Wonka aan te bevelen! Het Sjakie’s Choclademuseum heeft een zeer uitgebreid assortiment aan chocolade. Ze laten hier de chocolade zien, ruiken, voelen, proeven en beleven. Het verhaal wordt vertelt hoe de chocolade wordt gemaakt vanaf de cacaoplantages. Zeer interessant voor jong en oud! een bezoek aan Willie Wonka Villa duurt ongeveer 150 minuten. De tickets zijn vooraf te koop

rondvaart

Middelburg vanaf het water dat is een goed idee! Beleef de stad op een ontspannen en leerzame manier met een rondvaartboot. Er zijn verschillende mogelijkheden en arrangementen voor allerlei gezelschappen (groot, klein, jong en oud)

Wil je zelf meer actief zijn dan kun je er ook een supboard of een kano huren!

shoppen

Hou je van shoppen dan hoef je je niet te vervelen. Waar kun je het beste shoppen in Middelburg? Dit zijn vooral de straten rondom de Markt zoals de straten Lange Delft, Segeerstraat, Sint Jansstraat en de Langeviele. Je kunt er echt alles vinden. Wil je de echt Zeeuwse boterbabbelaars proeven? Deze zijn in meerdere winkels in Zeeland te vinden. De beste en de lekkerste zijn dan ook van JB Diesch uit Middelburg!

eten en drinken

Eigenlijk is het niet moeilijk zoeken naar een drink of eetgelegenheid in Middelburg. Loop naar de Markt en daar vindt je vele terrassen. Hier is het in de zomer altijd gezellig. Ook in de koudere tijden kun je op het terras zitten omdat ze overal wel terrasverwarming hebben. Dan is het misschien heerlijk om een lekkere kop chocolademelk met slagroom te nuttigen.

We wensen je veel plezier in Middelburg!

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *