Een overzicht van eczeem

Eczeem is een ontstekingsaandoening die vaak gepaard gaat met jeuk, droogheid en roodheid van de huid. Het kan voorkomen op verschillende delen van het lichaam, zoals handen, voeten, ellebogen en knieën. Eczeem kan worden uitgelokt of verergerd door blootstelling aan irriterende of allergene stoffen. Er zijn verschillende soorten eczeem, en de behandelingsmogelijkheden variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Laten we eens nader kijken naar eczeem en wat eraan gedaan kan worden om het te behandelen.

Wat is eczeem en wat zijn de symptomen

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een huidaandoening die leidt tot rode, jeukende uitslag. Symptomen zijn zwelling, verdikking van de huid en ontsteking op de oppervlaktelaag van de huid. Doorgaans kan dit overal voorkomen, van het gezicht, de handen en andere gebieden zoals de benen, voeten of ellebogen. Het is belangrijk op te merken dat eczeem mensen van elke leeftijd kan treffen – van baby’s tot volwassenen en senioren. Interessant is echter dat onderzoek uitwijst dat eczeem vaker voorkomt bij jongere leeftijdsgroepen, hoewel ook volwassenen er last van kunnen hebben. Behandelingen variëren van vrij verkrijgbare medicijnen zoals vochtinbrengende middelen en topische corticosteroïden, tot fototherapie of zelfs immunosuppressie. In combinatie met goede huidverzorgingspraktijken en leefgewoonten zoals andere kleding en het vermijden van triggers zoals agressieve stoffen, kunnen eczeemopflakkeringen drastisch worden verminderd.

Symptomen van eczeem

Niet alleen is de huid meestal droog en gevlekt met rode, schilferige plekken, maar er kunnen ook bultjes of blaasjes zichtbaar zijn.

  • Droge huid
  • Jeuk
  • Huiduitslag
  • Rode huid
  • Schilferig

Oorzaken van eczeem

De oorzaak van eczeem is nogal ongrijpbaar en het verloop is onvoorspelbaar – met symptomen die soms in remissie gaan, om vervolgens weer de kop op te steken als de omgevingsomstandigheden niet ideaal zijn. Zaken als stress, winterweer, erfelijkheid of genetica, allergene triggers zoals latex of nikkel, maar ook voedsel en niet-allergische factoren zoals water, zeep, alcohol en wol kunnen de aandoening verder verergeren. Hoe slechter ze wordt behandeld, hoe intenser de opflakkeringen – die allemaal kunnen worden verzacht door goede huidverzorging en een gezondere levensstijl.

Er zijn verschillende soorten eczeem

Waaronder:

  • Atopische dermatitis
  • Contactdermatitis
  • Dyshidrotic eczeem
  • Seborroïsche dermatitis.

Atopische dermatitis is de voorkomendste vorm van eczeem, en het begint meestal in de kindertijd. Contactdermatitis ontstaat wanneer de huid in contact komt met een irriterende stof, zoals een chemische stof of een allergeen. Dyshidrotisch eczeem wordt gekenmerkt door kleine blaasjes op handen en voeten. Seborrheïsche dermatitis veroorzaakt schilferige plekken op de hoofdhuid, het gezicht en andere vette delen van het lichaam.

De symptomen van eczeem variëren afhankelijk van het type eczeem dat je hebt. Veel voorkomende symptomen zijn een droge huid, jeuk, roodheid en ontsteking. De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, en ze kunnen in de loop van de tijd komen en gaan. In sommige gevallen kunnen de symptomen zo ernstig zijn dat ze je dagelijkse activiteiten belemmeren. 

Behandeling van eczeem

De behandeling van eczeem kan meer omvatten dan alleen topische zalven. Als de zalf onvoldoende verlichting biedt, kan een arts of verpleegkundig specialist medicijnen voorschrijven in de vorm van tabletten. Het eczeem expertisecentrum van het UMC Utrecht heeft gespecialiseerde expertise op dit gebied, en kan medicijnen verstrekken tegen eczeem, jeuk en zelfs huidinfecties. In gevallen van zeer ernstig eczeem kunnen afweeronderdrukkende medicijnen als tabletten worden voorgeschreven – deze hebben echter wel meer bijwerkingen dan zalven. De arts of verpleegkundig specialist zal het innemen van deze tabletten alleen aanraden als de ontsteking ernstig is en smeermiddelen onvoldoende resultaat hebben opgeleverd.

Advies bij eczeem?

Het nemen van de juiste stappen om eczeem te beheersen is noodzakelijk voor het beheersen van je symptomen. Ten eerste is het belangrijk om niet aan de aangetaste plekken te krabben, want dat kan de schade en de jeuk alleen maar verergeren. Nagels bijhouden kan hierbij helpen. Het beste is om afleidingstechnieken te oefenen als je de drang voelt om te krabben, zoals het nemen van een warme douche of bad. Hoewel lauw water nog steeds goed is om te gebruiken, beperk je jezelf tot niet meer dan twee tot drie keer per week baden of douchen; langer en er kan extra uitdroging van de huid optreden door het gebruik van zeep en shampoo. Om dit effect tegen te gaan kun je enkele druppels olie (zoals soja of pinda) aan je badwater toevoegen. Breng na het douchen of baden onmiddellijk een smeersel of zalf op de nog natte huid aan. Een andere effectieve optie is het dragen van loszittende kleding van natuurlijke vezels zoals katoen. Het nemen van deze preventieve maatregelen moet de kans verkleinen dat je eczeem in de toekomst opflakkert!

Hoe kan ik mijn atopisch eczeem in de hand houden?

Het belangrijkste onderdeel van het omgaan met AD (atopisch eczeem) is het vaststellen van een dagelijkse routine. Dit omvat eenvoudige dingen zoals je huid regelmatig hydrateren en het vermijden van agressieve producten, zoals parfums en kleurstoffen die de huid kunnen irriteren. Het is ook belangrijk om stressvolle situaties te herkennen en te proberen er mee om te gaan voordat ze te overweldigend worden. Door dit te doen kun je je eczeem onder controle krijgen en genieten van een comfortabeler leven met deze aandoening.

Hoe kan ik mijn seborroisch eczeem in de hand houden?

Mensen van alle leeftijden kunnen seborroïsch eczeem ontwikkelen, een chronische vorm van eczeem die meestal voorkomt op de bovenrug, rond de neus en op de hoofdhuid waar veel olieproducerende klieren zitten. De precieze oorzaak is onbekend, maar deskundigen zoals dermatologen zeggen dat genetica en hormonen waarschijnlijk een rol spelen, terwijl ook micro-organismen kunnen bijdragen. Stress, hormonale veranderingen of ziekte, agressieve schoonmaakmiddelen en koud weer zijn allemaal geïdentificeerd als triggers voor opflakkeringen. Hoe kun je dit seborroïsch eczeem onder controle houden? Enkele strategieën zijn jezelf gehydrateerd houden, bij lage temperaturen losse kleding dragen om schuren van huidgebieden die gevoelig zijn voor uitbraken van irriterende stoffen te verminderen en waar mogelijk agressieve chemicaliën vermijden. Je arts kan nog andere tips geven om je aandoening beter onder controle te krijgen.

Bestaat er genezing voor eczeem?

Er bestaat geen genezing voor eczeem, maar er zijn wel behandelingen die de symptomen kunnen verlichten. Vrij verkrijgbare behandelingen zijn vocht inbrengende middelen, antihistaminica en corticosteroïde crèmes. Als deze behandelingen niet werken, kun je arts sterkere medicijnen of lichttherapie voorschrijven. Sommige mensen merken dat veranderingen in hun levensstijl, zoals het vermijden van triggers en het gebruik van zachte huidverzorgingsproducten, helpen om hun eczeem onder controle te krijgen. 

Tot slot over eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *