https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Eikenprocessierupsen: Niet alleen een bedreiging voor eikenbomen

Inhoudsopgave

De eikenprocessierups is een klein maar destructief beestje dat zich voedt met eikenbladeren. Deze rupsen zijn bijzonder schadelijk voor jonge eikenbomen, want ze kunnen een boom in slechts enkele dagen van zijn bladeren ontdoen. Helaas komen eikenprocessierupsen op veel plaatsen in de wereld steeds meer voor, door een combinatie van factoren. Een van de oorzaken is de toegenomen wereldhandel in eikenbomen, waardoor de rupsen per ongeluk in nieuwe gebieden terecht zijn gekomen. Een andere reden is de klimaatverandering, waardoor het verspreidingsgebied van de eikenprocessierups zich noordwaarts uitbreidt. Daardoor is de kans steeds groter dat deze beestjes de komende jaren schade aan eikenbossen aanrichten.

Waar komt deze rups vandaan?

De eikenprocessierups (OPC) is een mot die van oorsprong uit Azië komt. Hij dankt zijn naam aan het feit dat de rupsen in processie reizen, elkaar in een rij volgend. De OPC werd voor het eerst in Europa gesignaleerd in het begin van de jaren 2000, en men denkt dat ze op ingevoerde eikenbomen zijn terechtgekomen. De OPC is een ernstige bedreiging voor eikenbomen, want de rupsen ontdoen de boom van zijn bladeren, waardoor hij verzwakt en gestrest raakt. Dit kan de boom uiteindelijk doden. De OPC is ook een gevaar voor de gezondheid van de mens, want de rupsen zijn bedekt met haren die huidirritatie en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. De beste manier om de OPC te bestrijden is te voorkomen dat ze zich verspreidt door geen eikenbomen vervoeren uit gebieden waar ze voorkomen. Als je de OPC toch opmerkt, moet je het aan je plaatselijke autoriteiten melden, zodat die passende maatregelen kunnen nemen.

Is deze rups schadelijk voor mensen?

De eikenprocessierups is een schadelijk schepsel dat voor de mens een aantal problemen kan veroorzaken. De haren van de rups zitten vol gifstoffen die huidirritatie, ademhalingsproblemen en zelfs blindheid kunnen veroorzaken als ze in contact komen met de ogen. Bovendien trekken de rupsen vaak in grote groepen rond, en hun bewegingen kunnen eikenbomen van hun bladeren ontdoen, waardoor ze verzwakken en kwetsbaar worden voor ziekten. Als gevolg hiervan vormt de eikenprocessierups een ernstige bedreiging voor zowel de gezondheid van de mens als die van eikenbomen. Iedereen die met deze beestjes in aanraking komt moet voorzichtig zijn en zo nodig medische hulp zoeken. De rupsen zijn bedekt met weerhaakjes die bij mens en dier irritatie en zelfs allergische reacties kunnen veroorzaken. Bovendien laten de rupsen een gifstof in de lucht vrij die bij inademing schadelijk kan zijn. Als gevolg daarvan vormt de OPC een gevaar voor de gezondheid van mens en dier, en moet zo mogelijk vermeden worden. Dus let er op als je met je hond gaat wandelen!

Hoe kun je jezelf het beste beschermen tegen de rups?

Om je tegen de OPC te beschermen, is het belangrijk je bewust te zijn van zijn verschijning en gewoonten. De rups is het meest actief in het vroege voorjaar en de late zomer, en komt meestal voor in eikenbomen. Eigenlijk het beste is om met een grote boog erom heen te gaan.

Ze worden meestal in het voorjaar gezien, maar kunnen ook in andere seizoenen gevonden worden. Deze rupsen worden ongeveer twee centimeter lang en zijn wit of crèmekleurig met zwarte vlekken op hun lichaam. De eik is de enige gastheer voor deze rups, en ze zullen de eik van zijn bladeren ontdoen als ze ongecontroleerd blijven. Als je in aanraking komt met een eikenprocessierups, is het belangrijk om de plek goed te wassen met water en zeep. Als je een eikenboom ziet die van zijn bladeren ontdaan is, is dat waarschijnlijk te wijten aan deze rups

De vijanden van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft enkele natuurlijke vijanden. Dit is ook een van de redenen dat je ze veel minder vaak in beboste gebieden aantreft, maar ze lijken hier in evenwicht te zijn met hun biologisch evenwicht! Natuurlijke vijanden zijn o.a.:

De sluipwespen leggen eitjes in het lichaam van een schepsel en eten het dan stukje voor stukje op; Koolmezen voeden jonge vogels op met diezelfde lekkernijen (of zo hebben we gehoord); Mussen vangen voedsel door boven op verhalen te springen, in tegenstelling tot elke andere vogel die ik ken – ze kunnen vliegen terwijl ze iets te zwaars vasthouden, ook al werken hun vleugels niet goed meer; Spechten eten ze niet, maar slaan een flinke deuk in hun populatie door gaten in bomen te boren om bij de larven te komen.

OPC’s zijn ook vrij goed in het ontwijken van roofdieren. Enkele van hun aanpassingen zijn: Behaarde lichamen die als camouflage fungeren; Chemische afweerstoffen die ze voor roofdieren onsmakelijk maken; Een gemeenschappelijke gedrag van op zijn plaats bevriezen als er roofdieren in de buurt zijn.

Artikelen om jezelf te beschermen tegen deze eikenprocessierups

Klik hier voor meer info

MEER ARTIKELEN

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.