Frisdranken zonder of met suiker?

Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende soorten frisdrank op de markt. Je kunt frisdranken krijgen die suikerhoudend, suikervrij, dieet en zelfs natuurlijk zijn. Met zo veel mogelijkheden kan het moeilijk zijn te weten welke je moet kiezen. Als je op je suikerinname probeert te letten, kun je in de verleiding komen om te gaan voor de suikervrije frisdranken. Maar zijn ze echt gezonder voor je dan de gewone, met suiker gezoete frisdranken? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van suikervrije frisdranken en zien we of ze echt je tijd waard zijn.

Waardoor hebben de suikervrije frisdrank toch een zoete smaak

Suikervrije frisdrank bevat vaak kunstmatige zoetstoffen. Een van de belangrijkste ingrediënten van suikervrije frisdrank is kunstmatige zoetstof. Kunstmatige zoetstoffen zijn chemische stoffen die gebruikt worden om eten en drinken zoeter te maken zonder calorieën toe te voegen. Enkele veelgebruikte kunstmatige zoetstoffen zijn sucralose, aspartaam en sacharine.

Verschillende zoetstoffen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kunstmatige zoetstoffen op de markt. Sommige zijn bedoeld om in baksels te gebruiken, terwijl andere voor algemeen gebruik bestemd zijn. Kunstmatige zoetstoffen zijn er zowel in vloeibare als in poedervorm. Ze zijn ook te vinden in allerlei eet- en drinkwaren, waaronder frisdrank, snoep, yoghurt en baksels. Welke kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je? Hoewel alle kunstmatige zoetstoffen chemische stoffen zijn, worden sommige als schadelijker beschouwd dan andere.

Sucralose, bijvoorbeeld, is een veelgebruikte kunstmatige zoetstof die in veel suikervrije producten zit. Sommige studies hebben sucralose echter in verband gebracht met hoofdpijn, migraine en andere gezondheidsproblemen.

Aspartaam is een andere kunstmatige zoetstof die in het verleden onder vuur is komen te liggen. Sommige studies hebben aspartaam in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen. De Food and Drug Administration (FDA) heeft echter verklaard dat aspartaam veilig is voor consumptie.

Sacharine is een andere kunstmatige zoetstof die al heel lang bestaat. Het werd oorspronkelijk gebruikt als suikervervanger voor diabetici. Studies hebben echter aangetoond dat sacharine met kanker in verband gebracht kan worden. De FDA heeft sacharine als een kankerverwekkende stof geclassificeerd.

Bijwerkingen van zoetstoffen

Wat zijn de bijwerkingen van kunstmatige zoetstoffen? De meest voorkomende bijwerking van kunstmatige zoetstoffen is hoofdpijn. Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Sommige kunstmatige zoetstoffen kunnen ook problemen veroorzaken voor mensen met diabetes.

Frisdrank met suiker vs frisdrank zonder suiker

Zijn suikervrije frisdranken echt gezonder voor je? Het antwoord op deze vraag is niet zwart-wit. Er zijn zowel voor- als nadelen aan het drinken van suikervrije frisdrank. Aan de ene kant kunnen suikerhoudende dranken leiden tot gewichtstoename, gaatjes en andere gezondheidsproblemen. Aan de andere kant kunnen suikervrije dranken schadelijke kunstmatige zoetstoffen bevatten. Uiteindelijk is de beste beslissing een weloverwogen keuze te maken op basis van je eigen persoonlijke voorkeuren en gezondheidsdoelen.

Worden we dik van de suikers in frisdrank?

De belangrijkste reden waarom de suikers in frisdrank ons dik maken is dat ze veel calorieën bevatten. Een blikje gewone frisdrank heeft ongeveer 150 calorieën, terwijl een blikje dieet frisdrank nul calorieën bevat. De kunstmatige zoetstoffen in dieet frisdrank kunnen echter nog steeds gewichtstoename veroorzaken. Dit komt doordat ze je eetlust kunnen vergroten en je naar meer doen verlangen suikerhoudende voedingsmiddelen.

Alternatieven voor het drinken van frisdrank

Er zijn veel alternatieven voor het drinken van suikerhoudende frisdrank. Je kunt ongezoete thee, koffie, bruisend water of vruchtensap proberen. Er zijn tegenwoordig ook veel suikervrije en dieet frisdranken op de markt. Als je een gezond alternatief voor frisdrank zoekt, let er dan op de etiketten goed te lezen. Veel van deze producten bevatten nog steeds kunstmatige zoetstoffen.

Water is de beste optie

Water is nog altijd het gezondste en zeker ook het goedkoopste. Maar toch hoor je vaak dat mensen water zo saai vinden. Er zijn wel alternatieven om je water meer op smaak te brengen. Dat is fruit door je water doen. Het krijgt dan net een lekkerder smaakje. Maar ook bijvoorbeeld een paar blaadjes verse munt of een schilletje citroen is heerlijk dorstlessend. En zeker weer wat anders dan het “saaie water”.

Meer artikelen lezen:

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *