Gordelroos: Wat je moet weten

Gordelroos is een virale infectie die veel pijn en ongemak kan veroorzaken. Als u een van de symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen naar uw arts te gaan. In deze blogbijdrage bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden van gordelroos. We zullen ook enkele tips geven over hoe u kunt voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Wat is gordelroos

Gordelroos is een virale infectie die een pijnlijke huiduitslag veroorzaakt. Ze komt het meest voor bij mensen boven de 50 jaar. Het virus dat gordelroos veroorzaakt, het varicella-zoster virus, is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gehad, blijft het virus inactief in zijn lichaam. Bij sommige mensen kan het virus jaren later weer reactiveren, waardoor gordelroos ontstaat. Gordelroos is niet besmettelijk, maar mensen die nooit waterpokken hebben gehad kunnen het oplopen van iemand met gordelroos. Gordelroos begint meestal met pijn, tintelingen, of een branderig gevoel aan één kant van het lichaam. Een paar dagen later verschijnt een uitslag van blaasjes. De blaasjes schurken meestal in 7 tot 14 dagen en genezen uiteindelijk.

Symptomen van gordelroos

De symptomen van gordelroos treden meestal in fasen op. Eerst krijg je pijn, tintelingen, of een branderig gevoel op aan één kant van je lichaam. Dit wordt gevolgd door een uitslag van blaasjes die in een band aan één kant van je lichaam verschijnen. De blaasjes veranderen meestal in korstjes binnen zeven tot veertien dagen en genezen uiteindelijk. Sommige mensen krijgen tijdens de vroege stadia van gordelroos ook koorts, hoofdpijn, koude rillingen en vermoeidheid.

Is gordelroos besmettelijk?

Gordelroos is niet besmettelijk, maar het varicella-zoster virus wel. Dus als je nooit waterpokken hebt gehad en in contact komt met iemand met gordelroos, kun je waterpokken krijgen. Maar als je eenmaal waterpokken gehad hebt, kun je het niet nog eens krijgen. Gordelroos is een pijnlijke en soms slopende aandoening, dus het is belangrijk dat je naar een neem contact op met een arts als je denkt dat je het hebt.

Gordelroos voorkomen

Er is geen zekere manier om gordelroos te voorkomen, maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om je risico te verlagen

Complicaties van gordelroos

In sommige gevallen kan gordelroos tot ernstige complicaties leiden. Deze omvatten:

– Verspreide zoster: Dit ontstaat wanneer het virus zich vanuit de eerste besmettingshaard verspreidt naar andere delen van het lichaam. Het kan een wijdverspreide huiduitslag veroorzaken en kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

– Problemen met het gezichtsvermogen: Gordelroos kan elk aantal problemen met het gezichtsvermogen, waaronder pijn, wazig zien, lichtgevoeligheid, en zelfs blindheid.

– Neurologische problemen: Gordelroos kan ook een aandoening veroorzaken die postherpetische neuralgie (PHN) heet, wat een vorm van zenuwbeschadiging is. PHN kan hevige pijn veroorzaken die aanhoudt lang nadat de huiduitslag genezen is.

Behandeling van gordelroos

De meest voorkomende behandeling van gordelroos is antivirale medicatie. Antivirale medicijnen kunnen de duur van de ziekte helpen verkorten en kunnen ook de ernst van de symptomen helpen verminderen. Andere behandelingen zijn pijnstillers, koele kompressen, en calaminelotion om de jeuk te verlichten. In sommige gevallen kan je arts een corticosteroïd zoals prednison voorschrijven om de ontsteking te helpen verminderen. Als je erge pijn hebt, kan je arts ook zenuwblokkades of andere vormen van pijnbestrijding aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *