Hardlopen met je hond

Al voordat we Oreo als pup kregen was ik enige jaren bezig om zelf te hardlopen. Ik hoopte ooit met Oreo te gaan hardlopen in de toekomst, dat was mijnwens. Maar hoe begin je en wanneer kan dit?

Meelopers

Oreo voegt zijn extra handicap toe tijdens joggen

Dalmatiërs dat zijn “echte meelopers”.  Ooit liep het ras (een eeuw geleden) naast het rijtuig als bewaking.

Wat ik er nu van gelezen heb houden ze er erg van om mee te lopen met bijvoorbeeld de fiets. Nu ben ik zelf niet zo een fietser, daarom ga ik liever voor hardlopen. Ik hoopte dat Oreo dit ook leuk zou gaan vinden.

Het doel

Maar voordat ik me over hardlopen druk heb gemaakt zijn we eerst met haar op puppy-cursus gegaan. Oreo wilde graag (hoe klein ze ook was) de leiding nemen en je overal mee naar toe sleuren. Ze moest eerst maar eens leren wat netjes naast lopen was. Later begreep ik dat daar meer Dalmatiërs last van hebben: trekken aan de riem. Wij wilde dat Oreo dit afleerde en dit is best goed gelukt. Ze loopt nu netjes naast aan de linkerkant van mij Los naast lopen lukt ook steeds beter. Al is het nog steeds wel spannend, want ziet ze iemand lopen, fietsen of autorijden dan wil ze er graag achteraan. Met alle gevolgen van dien.

Puppycursus

Over Puppy-cursus, Oreo is een Corona-puppy, ik heb daarom ook veel gehad aan het boek die ik iedereen kan adviseren. Dit heeft ons enorm geholpen met het opvoeden van de Pup: Het GrotePuppy Boek

We wandelen iedere dag een paar kilometer in het bos. Hiermee zijn we voorzichtig begonnen iedere keer een stukje verder te gaan. Op een gegeven moment ben ik hele kleine stukjes gaan joggen, wel heel voorzichtig en gecontroleerd. Het betrof dan iedere keer een paar honderd meter.  Steeds een stukje langer. Ze reageerde altijd blij en vrolijk met huppeltjes, verder nam ze haar “werk” serieus en liep al snel mooi naast me, gewoon lekker los.

Waar ik wel achter kwam, bij het wandelen, ik weet niet of dit bij iedere hond zo is, ze loopt eigenlijk niet graag mijn wandeltempo. Dit vindt ze te traag. Ze wil net iets sneller. Het liefste loopt ze zelf het jog-tempo. Ik merk dus wel dat ze het een heerlijk tempo vindt.

Joggen

Inmiddels is Oreo bijna 12 maanden en we lopen nu 3x in de week tussen de 3 en 4 km samen ons jogtempo. Soms met wandelen tussendoor, maar net hoe het uitkomt. Ons plezier samen is het belangrijkste. Ze herkent al mijn hardloopschoen, als ik die aantrek dan weet ze, we gaan lopen in een up-tempo en is ze blijer.

Tegenwoordig lopen we een klein stukje over straat naar het bos toe. Ik draag dan een hardloopband om mijn middel met een speciale riem (elastische) hieraan vast.  Hierdoor heb ik mijn armen vrij en kan ik haar netjes naast me mee laten lopen. Waar het kan mag ze los en dan loopt ze netjes naast me of pal voor me of soms in mijn voetsporen. Dat laatste is wel grappig want soms kijk ik om en dan ben ik haar kwijt. Ze loopt dan zo dicht achter me.

Zodra ik merk dat ze inhoud stop ik direct en ga ik wandelen. Tijdens het joggen draait het om Oreo. Nu we meer getraind zijn merk ik aan haar dat ze soms ook versneld, dat ze me dan probeert uit te dagen naar sneller, maar ik blijf het tempo lopen.

We lopen overigens rond 07:00 uur ’s morgens omdat we dan toch al gingen lopen, maar ook omdat de temperatuur dan eigenlijk altijd aangenaam is en vooral op warme dagen niet te warm.

Canicross

Waarom ga je niet canicrossen?

Ten eerste omdat het baasje, ik, dit niet zie zitten. Ik ben huiverig voor blessuren. Nadat ik wat filmpjes hierover heb gekeken vond ik het te belastend voor mijn spieren en gewrichten. Ik ben bang om te vallen en dan misschien niets meer kunnen. Dit tempo vind ik heerlijk en veilig. Eerlijk gezegd denk ik dat Oreo dit fantastisch zou vinden, maar we houden het op joggen/hardlopen. Hierbij lopen we een heerlijk tempo en op deze manier genieten we met volle teugen.

Waar moet je rekening mee houden als je met je hond hard wilt gaan lopen

  • Met de conditie van je hond, misschien moet je dit opbouwen. Ook al lijkt het of je hond veel conditie heeft. Hardlopen is toch anders
  • Als je langer dan 5 km gaat hardlopen dan is het belangrijk dat je drinken meeneemt voor je hond
  • Ga niet hardlopen als het warmer is dan 20 graden. Je hond kan oververhit raken
  • Let op de voetzooltjes van je hond als je veel op asfalt loopt

Mijn tips voor de hardloper:

Koop goede hardloopschoenen:

Het fijnste is dat je naar een winkel gaat en je een looptest kan doen. In de winkel weten zij dan precies welke hardloopschoen het beste bij je past.  Ook de maatvoering is belangrijk. Koop je schoenen niet te klein. Ik loop zelf naar binnen, vooral met mijn rechtervoet. Ik loop daarom op Brooks Adrealine gts 21 Ik heb hier 2 paar van om af te wisselen.

Fijn zittende kleding:

Ik heb het altijd al snel warm. Vanaf 13/14 graden loop ik met een T-shirt korte mouwen en een korte broek. Alles wat beneden de deze temperatuur is dan neem ik een dun jasje mee en doe ik een lange sportlegging aan.

Ik gebruik Oreo zijn halsband die we altijd gebruiken. Maar ik heb wel een heupriem met een lijn eraan met rek, die meeviert (waar elastiek inzit). Als we in het bos zijn en Oreo mag los dan kan ik de riem nogmaals om me heen doen en vast zetten zodat ik mijn handen vrij heb om te lopen

Verder draag verder een Flipbelt die ik onder de heupriem draag. Hierin neem ik wat lekkers voor Oreo mee en mijn telefoon gaat hierin ook mee. Met mijn telefoon kan ik onderweg wat foto’s maken. Verder voel ik me altijd veiliger met telefoon, je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Fijn om in geval van nood te kunnen bellen.

Wat ik iedere dag draag is een fluitje met een ketting rond mijn hals. Ik draag deze altijd bij me. Hiermee heb ik met Oreo geoefend zodra ik op dit fluitje fluit dan komt Oreo direct naar mij toe. Daarna ontvangt zij wat lekkers. Dit heeft een hoge frequentie en is heel zacht hoorbaar voor mensen, maar honden horen dit erg goed. Deze gebruik ik in nood-situaties of zomaar om even weer eens te oefenen.

Waar we voor oefenen

Eigenlijk is het me te doen voor het plezier. lekker samen bewegen. Ons volgende doel is 5 kilometer achter elkaar zonder wandelen en eigenlijk vind ik dat genoeg. We zouden het nu ook kunnen, maar ze is nog zo jong. Voor nu lopen we op het gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *