Heb ik psoriasis of roos?

Het is altijd een beetje onhandig die roos op je schouders. De witte stippen op je donkere trui. Toch hebben hier heel veel mensen last van. Hoewel het een beetje gênant kan zijn om overal witte stippen op je zwarte trui te ontdekken. Wat jij ziet zit ook een ander. Maar komen deze vlokken door gewoon een droge huid? Of heeft het een andere oorzaak? Vooral als de stipjes vlokken worden zou je dit eens moeten onderzoeken wat er aan de hand is. En of dit alleen maar een geïrriteerde hoofdhuid is of psoriasis.

Hoe herken je het verschil tussen roos en psoriasis?

Roos

Roosschilfers zijn meestal een reactie op een vette of droge huid en zijn in de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen met een vrij verkrijgbare, goede shampoo. Roos kan overal op je hoofdhuid verschijnen zonder een duidelijk patroon.

Roos is een aandoening waarbij de huid rood wordt en afschilfert. In zijn mildste vorm tast het alleen de hoofdhuid aan en veroorzaakt het droge witte of vettige gele schilfers op de huid. Het gebied kan ook branden of jeuken. Hoewel roos het vaakst op de hoofdhuid verschijnt, kan het in sommige gevallen ook voorkomen in andere bijzonder droge of vette gebieden, zoals de wenkbrauwen, borst en zijkanten van de neus.

Psoriasis

Psoriasis op de hoofdhuid.
Psoriasis is een immuunziekte die zich manifesteert in schilfertjes op de huid. Het kan chronisch ongemak veroorzaken en vereist een intensievere vorm van behandeling, aangezien er momenteel geen remedie is. Een psoriasisuitslag op de hoofdhuid kan toch heel anders en groter zijn. Ook heeft psoriasis een ander patroon. De huideffecten van psoriasis kunnen verschillende vormen aannemen. Vaak zie je ze verschijnen als op een rode huid, bedekt met zilvergrijze schubben. Hoewel veel bronnen zeggen dat psoriasis geen jeuk veroorzaakt, zijn er aanwijzingen dat het wel kan. En bij twijfel of je psoriasisuitslag hebt of roos raden we je aan om dit aan een arts voor te leggen zodat hij dit kan onderzoeken.

Psoriasis is zeer goed afgebakend. De randen van de uitslag is heel gemakkelijk zien. Als je huiduitslag hebt en het is een beetje slecht gedefinieerd en niet echt verhoogd, dan kan dat roos zijn. En hoewel psoriasis de huid overal op het lichaam kan aantasten, veroorzaakt het bij voorkeur huiduitslag in bepaalde gebieden, zoals de achterkant van de onderarmen, de schenen en de hoofdhuid.

Oorzaken van roos

Meerdere factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van roos. We hebben allemaal een soort schimmel genaamd Malassezia, die normaal op de huid van mensen aanwezig is kan de huid irriteert en doen ontsteken. Dit type schimmel heeft olie nodig om te groeien, dus mensen met een huid die meer olie produceert, kunnen vatbaarder zijn voor roos die schilfers veroorzaakt. Er kan ook een genetische zijn, dus dat we er aanleg voor hebben. Er zijn ook wel triggers zoals zijn stress, gebrek aan slaap en lage luchtvochtigheid voor roos.

Waar komt psoriasis vandaan?

De exacte oorzaak is nog onbekend. Psoriasis is een auto-immuunziekte, wat betekent dat uw immuunsysteem per ongeluk de lichaamscellen aanvalt. Bij psoriasis vallen huidcellen sneller af dan normaal en schilferen ze af. Aanleg en genetica speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van psoriasis. Als een persoon psoriasis heeft, is de kans dat hun identieke tweeling het zou hebben maar liefst 70 procent. Meer dan een derde van de mensen met psoriasis heeft een een familielid met dezelfde ziekte.

Net als bij roos kunnen stress en slaapgebrek de psoriasis doen verergeren. Andere gekoppelde oorzaken zijn zaken als roken, infectie en obesitas, die verband houden met ontstekingen.

Hoe kun je roos behandelen

Vaak al als je met een shampoo (antiroos) gaat wassen die zeer geschikt is voor roos kan het al snel verbeteren of helemaal van je roos afkomen. Ook zou je eens kunnen kijken of het beter is om je haar met een natuurlijke shampoo te wassen. Zoals de shampoo’s van Blokzeep. Maar ook Olivia shampoo die geheel natuurlijk is kan heel wat betekenen om roos te behandelen. Deze shampoo Olivia Shampoo Anti-Roos op basis van salie en pijnboomwater, olijfblad extract en natuurlijke essences van cederhout, patchouli, lavendel en rozemarijn herstelt de hoofdhuid en geeft het haar weer kracht. De online drogist heeft een erg groot assortiment in om roos op de hoofdhuid te behandelen. Deze kunnen we zeker aanraden. Maar ook de shampoo van Plent met teatree olie kan zeker helpen. Bij roos is het vaak belangrijk dat je frequent wast met een goede shampoo. Let wel op dat je vaak toch (voor altijd) je nieuwe shampoo moet blijven gebruiken en waarschijnlijk het beste is om niet meer je oude shampoo te gebruiken. Vaak is het ook een kwestie van proberen wat het beste werkt.

Natuurlijke middelen tegen roos

Zoals al eerder genoemd gebruik zoveel mogelijk een natuurlijke shampoo zonder parabenen, alcohol en SLS. Artikelen zouden kunnen helpen tegen roos waar Aloe Vera in zit. Deze zorgen voor de hydratatie, maar ook kokosolie zou goed kunnen zijn. Ook Tea tree olie of arganolie zijn natuurlijke middelen. Tea tree olie bestrijdt bacteriën en jeuk en is daarom perfect tegen roos. Van Che bestaat een goede kuurshampoo met tea tree olie

Hoe kan je psoriasis behandelen?

Er zijn veel crèmes zonder recept te verkrijgen, maar meestal zijn deze niet sterk genoeg. Het advies is om een goede dermatoloog op te zoeken die je een behandelplan kan aanbieden.

Andere behandelingen voor psoriasis zijn onder andere:

Licht therapie. Ook wel fototherapie genoemd, waarbij je hele lichaam gedurende gecontroleerde perioden wordt blootgesteld aan UVB-licht. Dit is geen zonnebank, die UVA-licht gebruikt en een risico op huidkanker met zich meebrengt. Lichttherapie kan ook worden gericht op hotspots van psoriasis-uitslag. Deze therapie wordt vaak bij een arts uitgevoerd.
Medicijnen. Vaak worden medicijnen gebruikt om ontstekingen tegen te gaan.

Om psoriasis tegen te gaan vermijdt je zo goed mogelijk stress en slaaptekort. Dit kan er voor zorgen dat je psoriasis niet zo snel opvlamt. En in tegenstelling tot roos zal wassen met een shampoo niet echt helpen. Er zal een grote verandering in je voeding en levensstijl moeten plaastvinden om psoriasis te helpen verminderen. Eet voeding die helpt om ontstekingen helpen te verminderen.

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.