Het geheim van goede voornemens

Zo gaan je goede voornemens werkelijk worden
Geloof in jezelf

We kijken allemaal uit naar het nieuwe jaar. We hopen allen weer dat we kunnen rekenen op een normaal jaar. Afgelopen jaar hebben we ook gezien dat het soms niet allemaal te plannen valt. Dit is sneu en soms een erge tegenvaller voor mensen dat ze door de omstandigheden niet kunnen doen wat ze hadden voorgenomen afgelopen jaar.

Een nieuw jaar met nieuwe kansen

Maar buiten onze Corona perikelen zijn er studies gedaan om te kijken hoeveel mensen daadwerkelijk hun voorgenomen doel behalen. De goede voornemens van het nieuwjaar bleken dat maar 8 procent van de mensen hun voorgenomen doel behaalde. Dat is erg weinig. Wat is dan het probleem dat die goede voornemens niet uitkomen? Het blijkt dat als je te ambitieuze plannen en nieuwe doelen nastreeft en hier geen traject of het bewandel pad aan koppelt dan mislukken de plannen veelal. Dus geen strategie, geen plan, dan zal je plan al snel in duigen vallen. Soms zijn we zo enthousiast over het einddoel dat we de stappen ernaar toe vergeten te bewandelen.

Maak je doelen realistisch

Bovendien brengen populaire goede voornemens voor het nieuwe jaar vaak enorme veranderingen in levensstijl met zich mee. Denk dan aan het schrappen van bijvoorbeeld snoep, drank, of roken. Maar bijvoorbeeld sport en een ander slaapschema kan een grote impact op je leven hebben en voor extra stress zorgen. Vaak als we dan een training overslaan of er onverwacht een breuk in je plannen komt (een wereldwijde pandemie bijvoorbeeld) dan geven we ook gelijk alles op. En dat is jammer. Dus voordat je nu al op gaat geven hebben we hier wat ondersteunende tips voor je. Want gelukkig is er een betere manier!

Waarom?

Wat wil je dit jaar bereiken en nog belangrijker: waarom? De beste drive kun je krijgen door je waarom te zoeken. Waarom, wat is de reden dat je dit zo graag wilt? Die waarom is de sleutel tot je succes.

Stel jezelf eens de volgende vragen:
  • Waarom is dit doel zo belangrijk voor mij?
  • Hoe ziet mijn leven eruit als ik dit doel heb bereikt?
  • Hoe zou mijn leven eruit zien als ik het niet zou bereiken?
  • Welke extra voordelen ervaar ik hierdoor?
  • Hoe heb ik in het verleden een soortgelijk doel bereikt?

Geloof dat je voornemens gaan uitkomen

Geloof je niet in je voornemens dan komen ze niet uit. Je moet voelen dat het haalbaar is. Heb je twijfels dan kun je het vergeten. Je moet het willen en geloven dat je het kunt. Wil je stoppen met roken, maar je staat er eigenlijk totaal niet achter. Dan gaat dit echt niet lukken. Ook al probeer je dit met hypnose, boeken lezen, met medicijnen. Je gaat toch weer roken want je geloofde het zelf niet.

Sta even stil en wees dankbaar

Neem even de tijd om na te denken over de vele hoogte- en dieptepunten van afgelopen jaar. Geef jezelf de welverdiende erkenning dat je dit allemaal hebt doorstaan. Soms is het leven zwaar. Er zijn vast lichtpuntjes afgelopen jaar in je leven geweest. Wees hier dankbaar voor. Wees blij met de uitdagingen die jij aan bent gegaan. Wees trots op jezelf. Zie ook in dat je verleden en heden plaats gaan maken voor je toekomst. Vanaf nu kan alles alleen maar beter worden. En is het leven zwaar dan halen we het beste uit het leven.

Klein en specifiek

Heb je het idee om voortaan iedere ochtend om 6 uur op te staan of wil je stoppen met snoepen, meer gaan sporten, meer bewegen, aan yoga gaan doen, afvallen, minder alcohol drinken of zelfs helemaal stoppen, gezonder eten, fit en gelukkig worden, dat is allemaal prima!. Maar let er wel op dat een drastische verandering je waarschijnlijk niet gaat volhouden. Grote doelen deel je in kleinere stappen of gewoontes. Stel je deadlines. Stel dat je een boek wilt gaan schrijven of een bedrijf wilt gaan starten ga dan niet als een gek in het rond vliegen, maar ga rustig de stappen beschrijven. Je gaat bijvoorbeeld bij een boek schrijven niet dagen achtereen zitten, maar je gaat je tijd inplannen voor de hele dag en zo voor de hele week. Ga tussen door wat anders doen dan schrijven. Maak bijvoorbeeld tussen door even een wandeling. Hier krijg je ook schrijf ideeën van. Beter dan dat je je de hele dag op gaat sluiten en blijft schrijven. Maak en planning en streep je kleine doelen af. Deze doelen en deadlines houden je op het goede spoor en zorgen ervoor dat je niet tussentijds af gaat haken.

Als je bijvoorbeeld je cafeïne-inname wilt verminderen, begin je dag met warm water en citroen. Hierdoor drink je dan waarschijnlijk al een kop cafeïne minder. En ga dit uitbreiden tot hoeveel je wilt minderen. Je wilt afvallen, start eerst dan eens met het minderen van de suikerinname. Als je dat nog niet deed val je hierdoor waarschijnlijk al kilo’s mee af.

Thema

Heb je meerdere doelen? Probeer dan eens een thema te kiezen voor het nieuwe jaar. Dit kan als voorbeeld zijn; groei, creativiteit, eigenliefde. Schrijf dit thema op en bewaar het bijvoorbeeld in het zicht. Maak er een spreuk van op je screensaver of een A4tje wat je boven je computer hangt. Het goed formuleren van je doelen kan werken als een toverspreuk. Door naar je doel te kijken of te luisteren als jij deze uitspreekt gaat je onderbewustzijn aan de slag. Je gaat vastberaden worden om je doelen te bereiken.

Maand

Bekijk je doelen per maand. Maak elke maand ideeën voor nieuwe doelen of nieuwe gewoontes in je leven. Je hoeft nooit op 1 januari te wachten. Plan alles per maand

Betrek iemand anders bij je goede voornemens

Schakel iemand anders in wie je verantwoording af kunt leggen. Hou je het helemaal voor jezelf wordt het meestal wat moeilijker. Schakel hiervoor je partner, ouders, vrienden of een familielid in van je plan(nen) op de hoogte zijn. De motivatie moet natuurlijk vanuit jezelf komen, maar door contact te hebben over je voortgang van je plannen gaat dit een grote boost geven. De kans dat je gaat slagen vergroot zich. Ken je hiervoor helemaal niemand zou je kunnen overwegen om een soort coach in te schakelen waar je je doelen mee kunt bespreken. Denk bij het afvallen aan een gezondheidscoach. Of hulp bij het stoppen met drinken, hulp bij het stoppen met roken etc. Je hoeft het niet alleen te doen!

Beloon jezelf

Als je je mijlpaal hebt bereikt beloon dan jezelf. Dit verdien je! Verwen jezelf met leuke kleding, ga een middag wat leuks doen met een vriend of vriendin. Je moet je overwinning, ook al is deze klein of groot, vieren!

Succes met de goede voornemens!

We wensen je fijne en een succesvol 2022

4 reacties op “Het geheim van goede voornemens

  1. Ik ga de komende week een visionboard maken. Om op deze manier mijn doelen voor 2022 zichtbaar te maken. Ik wil het geen goede voornemens noemen, omdat die (bij mij) vaak al in januari vervagen. Misschien dat ik het wel nog eens moet proberen, maar dan met jouw tips in mijn achterhoofd.

  2. Geloven in mezelf zou ik graag meer willen doen! En het klopt niet alles is te plannen en met corona hebben we ook niet de controle op alles. Maar dit jaar geeft inderdaad zeker nieuwe kansen! Thanks voor het delen! Me doelen wil ik namelijk realistisch en concreet maken. Vaker en meer dankbaar zijn ook. Het is ook tof om iemand anders te betrekken bij je goede voornemens en te werken met het beloningsysteem

  3. Realistische doelen is heel belangrijk! Ik maakte ook vaak doelen die totaal niet haalbaar waren. Goede voornemens heb ik niet echt eigenlijk, alleen al door dat woord hou ik me er niet aan haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *