Hoe geld te besparen met natuurlijke schoonmaakmiddelen 

Bespaar op je schoonmaakmiddelen

Nu de kosten van boodschappen stijgen, kan het moeilijk zijn om manieren te vinden om te besparen op schoonmaakmiddelen. Gelukkig hoef je je toevlucht niet te nemen tot het kopen van dure producten in de winkel. Er zijn veel natuurlijke schoonmaakmiddelen die de meeste mensen al in huis hebben, en deze ingrediënten kunnen net zo effectief zijn als commerciële schoonmaakmiddelen.

Lees verder voor enkele tips over hoe je geld kunt besparen met natuurlijke schoonmaakmiddelen. 

Krijg je huis sprankelend schoon met azijn! 

Het veelzijdigste schoonmaakmiddel dat er is, azijn! Azijn is niet alleen een geweldig middel tegen vuil en geurtjes, maar het kan ook gebruikt worden als wasverzachter of vlekken verwijderaar. Bovendien is het geweldig om zeepschuim en kalkaanslag in je badkamer en keuken te verwijderen. Je hoeft alleen maar gelijke delen azijn en water te mengen en het overal te gebruiken waar je een goede schoonmaakbeurt nodig hebt! Laten we eens nader bekijken waarom azijn een van de effectiefste schoonmaakmiddelen is die er zijn. 

Vette pannen? Geen probleem! 

Een van de ergste dingen in de keuken is het hebben van vette, aangekoekte pannen die onmogelijk schoon te maken zijn. Maar nu niet meer! Met azijn kun je in een handomdraai vet of smurrie van je pannen verwijderen. Meng gewoon gelijke delen water en azijn in een spuitfles en spuit een paar keer op de pan voordat je met een spons of borstel gaat schrobben. Je pannen zien er zo weer als nieuw uit! 

Glanzend chroom schoonmaken 

Chromen armaturen zoals deurklinken, kranen enz. kunnen na verloop van tijd dof worden als ze niet goed worden onderhouden. Gelukkig helpt het gebruik van onverdunde azijn op chroom om de oorspronkelijke glans te herstellen zonder dat er agressieve chemicaliën of schuurmiddelen nodig zijn. Giet gewoon wat onverdunde azijn op een doek – bij voorkeur microvezel- en veeg alle chromen armaturen schoon tot ze er weer als nieuw uitzien!                

Ramen en spiegels glanzen weer 

Azijn is ook geweldig voor het schoonmaken van ramen, spiegels en brillenglazen zonder strepen achter te laten. Alles wat je hoeft te doen is gelijke delen water en azijn in een spuitfles mengen, zoals eerder, en rijkelijk spuiten op glazen oppervlakken. Daarna gewoon wegvegen met een microvezeldoekje voor streeploos glas dat er helder uitziet. Bovendien werkt dit mengsel ook perfect op brillen!

Je huis schoonmaken met zuiveringszout (baking soda)

Baking soda! Baking soda verwijderd vieze geuren en maakt schoon in keukens en badkamers, en het kan ook gebruikt worden om oppervlakken zoals aanrechten, gootstenen, badkuipen en meer schoon te maken. Met een paar eenvoudige stappen heb je je huis in een mum van tijd sprankelend. Laten we de kracht van zuiveringszout voor het schoonmaken eens nader bekijken. 

De voordelen van zuiveringszout voor het schoonmaken 

Zuiveringszout is een van de meest veelzijdige producten die je in je voorraadkast kunt hebben, en niet alleen om mee te koken! Naast een krachtige ontgeurder en reiniger is baking soda ook niet giftig en milieuvriendelijk. Er zijn veel verschillende toepassingen voor zuiveringszout bij het schoonmaken van je huis; hier zijn een paar van onze favoriete manieren om het in huis te gebruiken: 

Deodoriseren van tapijten – Strooi baking soda op tapijten voordat je ze stofzuigt; dit helpt geuren van huisdieren of roken te absorberen.  

Schrobben van badkuipen en tegels – Meng zuiveringszout met warm water tot een pasta waarmee je vuil van badkuipen, tegels, gootstenen en meer kunt wegschrobben.  

Vaatwasmiddel booster – Voeg wat zuiveringszout toe aan je afwasmiddel als je met de hand afwast; de combinatie van beide ingrediënten zal helpen om hardnekkig vuil te verwijderen zonder resten achter te laten.  

Afvoer schoonmaken – Giet wat zuiveringszout in een trage afvoer, gevolgd door warme azijn; laat het 15 minuten zitten voordat je het doorspoelt met heet water. Dit helpt om verstoppingen door vetophoping of haarophoping op te lossen.  

Vlekken verwijderen – Maak een pasta van 3 delen zuiveringszout en 1 deel water; breng deze pasta rechtstreeks aan op vlekken zoals koffie- of theevlekken op aanrechten of tapijten en schrob ze daarna weg met een borstel of doek.  

Citroensap gebruiken bij de grote schoonmaak

Citroensap is niet alleen een smakelijke toevoeging aan recepten, maar ook een ongelooflijk natuurlijk schoonmaakmiddel. Het is een krachtig bleekmiddel dat gebruikt kan worden om vlekken te verwijderen uit witte stoffen of oppervlakken zoals tegels of porselein; door zijn natuurlijke zuurgraad werkt het als een effectieve geur verwijderaar en ontsmetter voor alle soorten oppervlakken. Hier volgen enkele tips en trucs over hoe je citroensap kunt gebruiken om je huis schoon te maken. 

Een van de voorkomendste toepassingen van citroensap is het verwijderen van kalkaanslag uit sanitair zoals wastafels, douches en waterkokers. Kook hiervoor gewoon wat water in de waterkoker en voeg 8 in schijfjes gesneden citroenen toe. Laat het een nacht staan en de volgende ochtend zou de kalkaanslag verdwenen moeten zijn! Je kunt citroensap ook gebruiken om snijplanken met lelijke vlekken schoon te maken; wrijf voorzichtig een schijfje citroen over de plank en kijk hoe de vlek verdwijnt. 

Een andere geweldige manier om citroensap te gebruiken is in de was; je kunt het gebruiken als een natuurlijke witmaker voor witgoed dat na verloop van tijd dof is geworden. Voeg gewoon 1/4 kopje citroensap toe aan de zeepdispenser van je wasmachine voordat je een cyclus met witte was gedraaid. Het resultaat is helderder wit – zonder agressieve chemicaliën! 

Als je tenslotte je koelkast op natuurlijke manier wilt opfrissen, meng dan een deel citroensap met twee delen water en giet het in een oude spuitfles. Spuit er onaangename geurtjes in weg en veeg het daarna af met een droge doek! 

Hoe kan etherische oliën om je huis te reinigen

Etherische oliën worden al eeuwenlang gebruikt om oppervlakken schoon te maken en te desinfecteren. Tea treeolie en eucalyptusolie zijn twee van de populairste essentiële oliën die geweldige antiseptische, antivirale en antischimmel eigenschappen bieden.

Essentiële oliën gebruiken bij het schoonmaken 

Essentiële oliën gebruiken bij het schoonmaken is gemakkelijk! Het enige wat je hoeft te doen is een spuitfles vullen met water en een paar druppels tea treeolie of eucalyptusolie toevoegen. Schud de fles goed voor elk gebruik, zodat de olie gelijkmatig door het water wordt verdeeld. Als je mengsel klaar is, spuit je het gewoon op elk oppervlak dat gereinigd moet worden. Om ziektekiemen te doden laat je het mengsel een paar minuten op het oppervlak zitten voordat je het afveegt met een schone lap of papieren handdoek. Je kunt ook een theelepel zuiveringszout of witte azijn aan het mengsel toevoegen voor extra reinigingskracht! 

Schoonmaaktips en trucs

Als je essentiële oliën gebruikt om schoon te maken, zorg er dan voor dat je ze in goed geventileerde ruimtes gebruikt, want ze kunnen sterk ruiken. Het is ook belangrijk dat je geen essentiële oliën op je huid of in je ogen krijgt, want sommige kunnen irriterend zijn als ze niet goed verdund zijn. Zorg er bovendien voor dat je essentiële oliën nooit inslikt, want ze zijn niet bedoeld om te worden geconsumeerd! Controleer tot slot altijd de etiketten voordat je een essentiële olie koopt om er zeker van te zijn dat ze veilig is voor huishoudelijk gebruik. 

Effectief schoonmaken met vloeibare zeep 

Vloeibare zeep is een mild schoonmaakmiddel waarmee je meubels en andere oppervlakken kunt schoonmaken zonder resten achter te laten. Het is gemakkelijk te gebruiken en te vinden in de meeste kruidenierswinkels. Hier lees je hoe je vloeibare zeep kunt gebruiken om schoon te maken. 

Meng de zeep en het water samen 

De eerste stap is het mengen van een deel vloeibare zeep met vier delen warm water in een spuitfles. Schud het krachtig tot het een schuimend mengsel vormt. Dit mengsel is perfect voor het schoonmaken van allerlei oppervlakken, van ramen tot aanrechtbladen. 

Spuit het mengsel op het oppervlak 

Zodra je de vloeibare zeep en het water met elkaar hebt gemengd, spuit je het op het oppervlak dat je wilt schoonmaken. Zorg ervoor dat je het hele oppervlak gelijkmatig met schuim bedekt, zodat geen plekje onaangeroerd blijft. Misschien moet je het een paar minuten op het oppervlak laten zitten voordat je het vuil eraf schrobt. 

Schrob het vuil weg 

Nadat je het schuim hebt aangebracht, schrob je al het vuil weg met een vochtige doek of spons. Werk met kleine cirkelvormige bewegingen totdat al het vuil van het oppervlak is verwijderd. Spoel daarna de restanten af met warm water voor een streeploze afwerking! 

Keukenzout een schurende en betaalbare keuze

Heb je al gehoord over de vele manieren waarop je keukenzout kunt gebruiken om je huis schoon te maken? Het is niet alleen een effectief en betaalbaar schoonmaakmiddel, maar het is ook vriendelijker voor oppervlakken dan hardere chemische schoonmaakmiddelen. Laten we eens kijken naar de veelzijdigheid van keukenzout en waarom het een goede keuze is voor iedereen die een grondige schoonmaakbeurt wil zonder dat het veel geld kost. 

De voordelen van schoonmaken met zout 

Zout is een natuurlijk schuurmiddel dat kan helpen om vuil, viezigheid en andere resten weg te schrobben. Bij gebruik op oppervlakken als aanrechten, gootstenen, kranen, douches, badkuipen, tegels en meer kan keukenzout helpen bij het verwijderen van vuil zonder het oppervlak zelf te beschadigen. Het is bijzonder geschikt voor het verwijderen van moeilijk bereikbare plekken zoals spleten of voegen tussen tegels. 

Een van de beste eigenschappen van zout als schoonmaakmiddel is dat het betaalbaar is – het kost veel minder dan chemische schoonmaakmiddelen. Bovendien geven veel mensen de voorkeur aan zout boven chemische reinigingsmiddelen omdat het niet zo hard of giftig is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gezin of huisdieren worden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën als je met zout schoonmaakt! 

Hoe gebruik je zout om je huis schoon te maken 

Keukenzout gebruiken om je huis schoon te maken is eenvoudig! Strooi gewoon wat keukenzout op het oppervlak dat je wilt schoonmaken (let wel op hoeveel je gebruikt – te veel kan het oppervlak beschadigen). Wrijf vervolgens met een vochtige doek of spons in ronddraaiende bewegingen tot al het vuil is verwijderd. Spoel ten slotte af met warm water en geniet van je streep loze glans! 

Het schoonmaken van je huis met afwasmiddel 

Voor wie geld probeert te besparen, zijn huis schoon wil houden en weg wil blijven van agressieve chemicaliën, is afwasmiddel een geweldig alternatief voor dure wasmiddelen. En het is niet alleen effectief voor het schoonmaken van de vaat – afwasmiddel werkt ook geweldig voor het verwijderen van vlekken uit stoffen zoals kleding of meubelbekleding. Laten we eens kijken hoe je deze natuurlijke en betaalbare oplossing kunt gebruiken om verschillende schoonmaaktaken in je huis aan te pakken. 

 Vlekken uit stoffen verwijderen met afwasmiddel 

Afwasmiddel is geweldig voor het aanpakken van hardnekkige vlekken op stoffen zoals kleding of meubelbekleding. Om te beginnen meng je een eetlepel afwasmiddel met twee kopjes warm water. Breng het mengsel vervolgens met een spons of doek direct op de bevlekte plek aan. Schrob de vlek zachtjes tot hij begint op te trekken, en spoel dan af met koud water. Je zou indrukwekkende resultaten moeten zien! 

Vloeren en werkbladen schoonmaken met afwasmiddel 

Afwasmiddel is niet alleen goed voor vlekken – je kunt het ook gebruiken om vloeren en werkbladen in huis schoon te maken. Doe gewoon een paar druppels afwasmiddel in een emmer warm water en dweil de vloer of het aanrecht zoals gewoonlijk. Deze methode is zacht genoeg om geen oppervlakken te beschadigen, maar toch krachtig genoeg om vuil, stof, vuil en nog veel meer te verwijderen.  

Zelf schoonmaakmiddelen maken met afwasmiddel 

Als je nog meer manieren zoekt om afwasmiddel in huis te gebruiken, waarom probeer je dan niet zelf schoonmaakmiddelen te maken? Alles wat je nodig hebt is wat basis ingrediënten zoals witte azijn en zuiveringszout, plus een paar druppels vloeibaar afwasmiddel om alles beter te laten samenwerken. Met deze recepten kun je allesreinigers maken of speciale oplossingen die perfect zijn voor specifieke schoonmaakbehoeften zoals ramen of badkamers!   

Tot slot

Het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen is een geweldige manier om geld te besparen en toch je huis schoon te krijgen. Azijn, zuiveringszout en citroensap zijn allemaal uitstekende opties om je huis schoon te maken zonder dure commerciële producten in de winkel te hoeven kopen. Dus als je de volgende keer op zoek bent naar een budgetvriendelijke manier om je huis sprankelend schoon te krijgen, probeer dan enkele van deze artikelen te gebruiken die je waarschijnlijk al hebt liggen!

Klik hier voor de nieuwste aanbiedingen van Samsung
Kijk hier bij de Bodyshop voor natuurlijke verzorgingsartikelen

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *