Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Wacht tot de uitverkoop met kopen
Kijk bij de Hema voor kortingen

Nu de prijzen stijgen, wordt het steeds belangrijker om je uitgaven verstandig te beheren. Hoewel het overweldigend kan lijken, zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je geld goed besteed wordt. Laten we enkele tips verkennen om grip te houden op je uitgaven. 

Door bij te houden kun je besparen

Het bijhouden van je uitgaven kan de eerste stap zijn naar het besparen van meer geld. Toch, waar je geld naartoe gaat, is waardevolle informatie. Het is moeilijk in te schatten hoeveel je uitgeeft aan kleine dingen, maar als je dat bijhoudt, heb je meer controle over je geld. Veel bank apps zullen de details voor je uitsplitsen en zelfs categoriseren in zaken als boodschappen, kleding en woonlasten, zodat het gemakkelijk is om bij te blijven waar je geld naartoe gaat. Het bijhouden van een kasboek of notitieboekje kan ook helpen om bij te houden wat je uitgeeft, zodat er geen kans is om een alleen maar detail te missen. Het bijhouden van je uitgaven is van vitaal belang om meer geld te helpen besparen.

Ga verstandig met energie om

Als je wat extra geld wilt besparen op je maandelijkse rekeningen, overweeg dan kleine aanpassingen in je energie- en waterverbruik. Je kunt energie besparen door de wasmachine pas aan te zetten als die helemaal vol is, de ecomodus te kiezen als je de was doet, de vaatwasser helemaal vol te laten lopen voordat je die aanzet, en kleren aan de lucht te laten drogen in plaats van ze in de droger te stoppen. Deze eenvoudige veranderingen kunnen na verloop van tijd grote besparingen opleveren en helpen het milieu te beschermen!

Bespaar op water, gas en Electra

Bespaar geld en help tegelijkertijd het milieu! Het verminderen van je water-, elektriciteits- en gasverbruik hoeft niet moeilijk te zijn. Korter douchen, de was buiten hangen als het weer het toelaat, lichten uitdoen als je een kamer verlaat, en een thermostaat gebruiken in plaats van constante bediening zijn allemaal eenvoudige veranderingen die je kunt maken om je rekeningen te minimaliseren. Hoewel de besparingen van maand tot maand misschien onbeduidend lijken, telt het na verloop van tijd op.

Kies voor goedkopere merken in de supermarkt

Kiezen voor huismerken bij het boodschappen doen in de supermarkt is een gemakkelijke manier om geld te besparen. Wees ervan verzekert dat deze producten van de hoogste kwaliteit zijn. Ze zijn net zo goed als hun duurdere tegenhangers. Maar wel alles voor een fractie van de prijs! Huismerken hebben misschien geen flitsende verpakkingen, maar ze doen het net zo goed zonder je een fortuin te kosten. Kies huismerken voor betaalbare alternatieven en bespaar wat geld op je boodschappenrekening!

Neem zelf je eten en drinken onderweg mee

Zelf eten en drinken meenemen voor onderweg is een geweldige manier om geld te besparen. Niet alleen zijn snacks een stuk goedkoper dan je ze in bulk koopt, maar je kunt ze ook afstemmen op je specifieke dieetwensen. In plaats van een te duur broodje met dubieuze ingrediënten te pakken bij een eethuis, kun je overal gezonde alternatieven als fruit, broodjes of noten meenemen. Of je nu een korte dagtocht of een lange reis plant, je eigen hapjes en drankjes inpakken kun je zowel hongergevoelens als honderden euro’s besparen.

Zeg al je abonnementen en contributies op

Om financiële vrijheid te bereiken helpt het om klein te beginnen. Het opzeggen van al je onnodige abonnementen en bijdragen is een goede eerste stap. Je geniet misschien van hobby’s als muziek en het lezen van tijdschriften, maar deze kunnen op den duur te duur worden. Identificeer een abonnement of hobby waarin je echt wilt investeren en laat de rest gaan. Door je te concentreren op dat ene ding dat het grootste effect zal hebben, heb je minder afleiding en meer tijd en geld om aan die passie te besteden.

Boek maandelijks een bedrag over naar je spaarrekening

Elke maand een klein bedrag overmaken naar je spaarrekening is een gegarandeerde manier om te beginnen met het opbouwen van je spaarpot. Als je een vast bedrag instelt dat je je kunt veroorloven, voorkom je dat je geldzorgen krijgt tijdens de overboeking en kun je je spaargeld in de loop van de tijd laten groeien. Niet alleen zal dit u de rust geven die gepaard gaat met het hebben van een noodfonds, maar het kan ook helpen om die vakantie of bijzondere gebeurtenis te financieren waar u in de nabije toekomst naar verlangt.

Vergelijk prijzen

Prijzen vergelijken is een slimme manier om geld te besparen bij het winkelen. Doe vooraf goed onderzoek en zoek uit waar het artikel van je keuze het goedkoopst wordt aangeboden. Er zijn bepaalde winkels die consequent goedkoper zijn dan andere. Maar laat je niet misleiden door de imposantste winkel die beweert de laagste prijzen te bieden. Zorg ervoor dat je deze informatie online of via de reclame krantjes verifieert voordat je je aankoop doet.

Koop bij de boer of op de markt

Als je geld wilt besparen, dan is een bezoek aan de markt of boer voor je wekelijkse boodschappen je beste gok. Niet alleen zijn groenten en fruit bij de boer aanzienlijk goedkoper dan in de supermarkt, maar langskomen om te zien wat hij nog meer te bieden heeft kan leiden tot andere verrassende aanbiedingen. Van aardappelen, eieren en uien tot duurzame fruit en groente, je kunt bij de plaatselijke boer allerlei verse producten krijgen die aanzienlijk goedkoper zullen zijn dan kopen in de winkels.

Koop de tussendoortjes niet onderweg

Onbedoeld ‘een beetje hier en daar’ winkelen kun je meer kosten dan je denkt. Kleinere, regelmatige aankopen – zoals dagelijkse koffie-to-go of een extra chocoladereep van het tankstation – worden aanzienlijke uitgaven als ze over langere tijd worden meegerekend. Dit verschijnsel wordt de lattefactor genoemd, bedoeld om vergeten kosten op te sporen die langzaam maar zeker je portemonnee leegzuigen. Het is beter te voorkomen dat je onnodig veel geld uitgeeft door je achteraf te realiseren hoeveel je uitgeeft, en in plaats daarvan stappen te ondernemen om beter te begrijpen wat elke kleine aankoop oplevert. Ga niet overal een beetje winkelen; inventariseer en bezuinig op de kleinere uitgaven die aan je budget vreten en een groter rendement van geld besparen in de weg staan.

Delen is de trend

In de wereld van vandaag wordt delen snel de norm. Of het nu gaat om gereedschap tussen buren, een kledingruil tussen vrienden, autodeelprogramma’s in steden, of boekenruil op gemeenschappen en scholen. Het idee van lenen en uitlenen geeft mensen meer toegang tot de dingen die ze nodig hebben, terwijl er wordt bespaard op kosten en milieueffecten. Er zijn nu verschillende platforms die het gemakkelijk maken om iemand te vinden die nodig heeft wat je hebt of die iets heeft wat jij nodig hebt, zodat ze op een voor beide partijen voordelige manier kunnen samenwerken. Met schijnbaar grenzeloze mogelijkheden voor delen op vele gebieden van het leven; iedereen zou moeten overwegen zijn eigen mogelijkheden te onderzoeken om deel uit te maken van deze groeiende trend.

Slaap er een nachtje over

Het is zo gemakkelijk om je te laten meeslepen bij het winkelen, in de winkel of online. Voordat je impulsief een aankoop doet, neem even de tijd en denk er bewust over na. Slaap er een nachtje over en kijk of je er ’s morgens nog steeds zo over denkt! Als je online winkelt, plaats het product dan in je winkelwagentje, zodat het er is voor het geval je besluit de aankoop door te zetten. Het zal je misschien verbazen hoeveel invloed die 24 uur kunnen hebben op je besluitvorming!

Word een coupon koningin (of koning!) 

Coupons zijn een van de beste manieren om geld te besparen op alledaagse aankopen. Neem voordat je een aankoop doet de tijd om wat onderzoek te doen en kijk of er coupons beschikbaar zijn voor het artikel of de dienst die je zoekt. Veel winkels bieden ook loyaliteitsprogramma’s die kortingen geven als je regelmatig bij hen winkelt, dus kijk daar ook zeker naar! Het zal je verbazen hoeveel geld je kunt besparen door hier en daar gebruik te maken van kleine kortingen.

Kies voor gratis

Als je op zoek bent naar gratis weggeefspullen, kunnen sociale media vaak een geweldige bron zijn. Overweeg om lid te worden van lokale Facebookgroepen gewijd aan weggeefhoekjes, die vaak bestaan uit leden van de gemeenschap die ongewenste spullen doneren. Gratis afhaalartikelen zoals meubels, gereedschap en apparaten zijn veel voorkomende donaties in dit soort ruimtes. Vergeet naast het vinden van lokale groepen ook de marktplaatsopties op sociale media niet voor nog meer gratis weggeefacties; je zult misschien verbaasd zijn over de schatten die op je pad komen!

Verkoop de spullen die je niet gebruikt 

Het opruimen van je huis is niet alleen goed voor het creëren van een meer georganiseerde leefruimte – het is ook een uitstekende manier om wat extra geld te verdienen! Maak een inventaris op van alle spullen in huis die je niet meer nodig hebt – kleding, meubels, boeken, elektronica- en verkoop ze online of via lokale advertentiesites zoals Instagram, Facebook Marktplaats. Dit helpt niet alleen om ruimte vrij te maken in je huis; het levert ook wat extra geld op dat je later aan iets anders kunt besteden!  

Meal prepping

Meal prepping is de laatste jaren steeds populairder geworden omdat het zowel tijd als geld bespaart. Door vooraf maaltijden in batches te koken, hoef je je geen zorgen te maken dat je steeds op het laatste moment op zoek moet naar ingrediënten of uit eten moet omdat thuis niets lekker klinkt. Zo kun je vooruitplannen en toch elke dag heerlijk eten.

Bespaar op je schoonmaakmiddelen

Bespaar op je schoonmaakmiddelen door een voorraad aan te leggen van de effectiefste schoonmaakmiddelen die er zijn: azijn, groene zeep en zuiveringszout. Met al deze artikelen kun je met alleen maar een of twee eenvoudige ingrediënten effectief verschillende oppervlakken schoonmaken. Je kunt azijn gebruiken om moeilijke vlekken op voegen of bekleding te verwijderen of het met water mengen en op ramen en andere oppervlakken spuiten voor een snelle net zoals gemakkelijke reiniging. Groene zeep is geweldig voor het verwijderen van vet, terwijl zuiveringszout een effectief schrobmiddel is dat zacht genoeg is om overal in huis te gebruiken zonder schade aan te richten. Lees hier alles over goedkope schoonmaakmiddelen.

Wacht op de uitverkoop

Winkelen voor specifieke artikelen in het seizoen lijkt misschien de voordeligste manier van kopen, maar vaak is het de moeite waard om te wachten met kopen als die artikelen in de uitverkoop zijn. Na Kerstmis zijn veel feestartikelen in prijs verlaagd en zijn ze te vinden tegen flinke kortingen in vergelijking met hun prijzen van voor Kerstmis. Wacht een paar weken na Nieuwjaar en je kunt op de verkoopwagen springen; een voorraad feestversieringen voor volgend jaar inslaan nu ze nog populair zijn! Dezelfde soort logica geldt voor het kopen van kampeerbenodigdheden nadat het zomervakantieseizoen is afgelopen. De prijzen van tenten, slaapzakken en andere kampeerbenodigdheden kunnen tijdens de piekuren van het jaar omhoogschieten, dus wachten tot na de zomervakantie is een zekere manier om te besparen op je volgende buitenexcursie. Als je vooruit plant en geduld hebt voor een uitverkoop, weet je zeker dat je de best mogelijke prijzen krijgt voor alle artikelen die je nodig hebt.

De bieb

Een bezoek aan je plaatselijke bibliotheek is een geweldige manier om zonder veel moeite een schat aan kennis aan te boren. Lidmaatschap van een bibliotheek is ongelooflijk eenvoudig te verkrijgen, en je hoeft je geen zorgen te maken over lidmaatschapsgeld. (Bij sommige bibliotheken is het dat als je jonger bent dan 18 jaar kun je gratis lid worden) Bibliotheekleden hebben toegang tot een vaak over het hoofd geziene reeks materialen, waaronder luisterboeken, tijdschriften en (e-)boeken. De bibliotheek is tegenwoordig niet alleen een plek voor boeken en kranten, maar ook een interactieve ruimte voor kenniszoekers van alle leeftijden.

Zoals je ziet is het beste eenvoudig!

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Klik hier voor de lekkerste pindakaas!

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *