https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Hoe kom je van je eenzaamheid af

Eenzaamheid is een gevoel dat veel mensen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Eenzaamheid wordt vaak omschreven als een gevoel van alleen of geïsoleerd zijn. Eenzaamheid kan een krachtige emotie zijn en aanvoelen of het je verteert. Het kan eenzaam zijn als je niemand hebt om mee te praten of als je tijd doorbrengt op sociale mediasites zoals Facebook, Instagram en Twitter, waar andere gebruikers foto’s delen van wat ze aan het doen zijn – waardoor het lijkt of wij de hele dag alleen zijn! Eenzamer is er meer dan ooit tevoren volgens recente gegevens. Het is waar dat alleen zijn soms moeilijk kan zijn, maar het is ook een tijd voor zelfreflectie en persoonlijke groei. Als je alleen bent, heeft je geest alle ruimte om af te dwalen en nieuwe ideeën op te doen of na te denken over ervaringen uit het verleden – iets wat niet altijd mogelijk is als je constant omringd bent door andere mensen die ons kunnen afleiden van onze gedachten. Maar waarom zijn we zo bang om alleen te zijn? Zijn we bang om eenzaam te zijn voor onszelf of om wat anderen zouden denken? Er moet iets mis zijn met eenzame mensen, hoe kunnen ze het anders uithouden om zonder gezelschap te leven! Er zijn veel mensen die het gewoon fijn vinden om alleen te zijn. Bijvoorbeeld als je iemand kent die introvert is en liever alleen is dan met andere mensen, voel je daar dan niet slecht over; Oordeel daar niet over, je weet niet wat er in iemand om gaat.

Eenzaamheid door de corona

Eenzaamheid is een gevoel van isolement dat veel mensen ervaren. Het is de laatste jaren toegenomen, en het lijkt tegenwoordig ook vooral onder jongvolwassenen voor te komen! De coronacrisis heeft ook iets te maken met deze toename; doordat je sociale leven wordt weggezogen door depressie kun je je nog eenzamer voelen dan normaal als er niet meer genoeg gezonde uitlaatkleppen zijn voor emotionele expressie. Je ziet het in Nederlandse gezinnen. tijdens de Corona gebeuren hoe de gezinnen zich eenzaam voelde doordat hun kinderen niet genoeg verbonden zijn face tot face enkel maar verbonden via technologie.

Waarom voelen we ons eenzaam

Er kunnen veel redenen zijn waarom iemand zich eenzaam kan voelen. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

– Verhuizen naar een nieuwe stad of land waar je niemand kent

– In een relatie zitten waarin je je niet gesteund of niet verzorgd voelt

– Het uit elkaar gaan met je geliefde

– Het gevoel hebben dat je niet bij je leeftijdsgenoten of sociale groep past

– Lijden aan een geestelijke gezondheidstoestand zoals depressie of angst

– Te laag inkomen om iets sociaals te gaan doen

– Overlijden van een dierbare

– Ontslag

Kan eenzaamheid schadelijk zijn?

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat eenzaamheid er altijd geweest is. Het is een van die dingen die er gewoon zijn in het leven, net als dood en belastingen. Waarschijnlijk kent ook iedereen het gevoel van je eenzaam voelen. Maar gedurende het grootste deel van de menselijke geschiedenis hebben we er niet echt veel over hoeven nadenken. Zeker, er waren altijd mensen die eenzaam waren, maar het was nooit iets waar de samenleving als geheel mee te maken had. Dat veranderde in de twintigste eeuw. Met de komst van dingen als auto’s en telefoons begonnen mensen meer geïsoleerd te raken dan ooit tevoren. En toen kwam het Internet, dat het eenzaamheidsgevoel alleen maar erger maakte. Plotseling was er deze virtuele wereld waarin mensen met elkaar in contact konden komen zonder ooit hun huis te hoeven verlaten.

Eenzaamheid kan heel wat negatieve effecten op je gezondheid hebben, waaronder dingen als een verhoogd stressniveau en een verzwakt immuunsysteem. Het kan zowel lichamelijk als geestelijk schadelijk zijn. Lichamelijk kan eenzaamheid je risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten of andere gezondheidsproblemen verhogen. Mentaal kan eenzaamheid leiden tot depressie, angst en zelfs zelfmoord. Vaak als iemand eenzaam is gaat hij of zij ook minder goed voor zichzelf zorgen. Er is dan een gevoel: “voor wie doe ik het?”.

Wat kun je tegen eenzaamheid doen?

Dus wat kun je er tegen doen? Er zijn een paar dingen. Ten eerste kun je proberen om socialer te zijn. Ga erop uit en ontmoet nieuwe mensen. Of als dat niet je ding is, probeer lid te worden van een club of een les te volgen. Eigenlijk is het advies dat je er zelf wat aan moet doen. Misschien moet je hiervoor drempels over, maar doe het voor jezelf! Wees je er ook van bewust: JE BENT NIET DE ENIGE DIE EENZAAM IS. Misschien helpt deze gedachten.

 • Kom erachter wat je eenzaamheid veroorzaakt
 • Zoek contact met vrienden en familie voor steun
 • Sluit je aan bij een (sport-)club waar mensen zijn met dezelfde interesses
 • Ga naar een café of bar in de buurt en maak een gesprek met iemand die je niet kent
 • Overweeg om in therapie te gaan of vraag om begeleiding
 • Neem een huisdier
 • Ga werken als vrijwilliger
 • Begin een nieuwe hobby of activiteit
 • Breng tijd door in de natuur
 • Volg een cursus
 • Lees een motiverend boek

Je kunt ook proberen om online met andere mensen in contact te komen. Er zijn heel wat websites en apps waarmee je in contact kunt komen met mensen van over de hele wereld. En tenslotte kun je proberen meer bewust te zijn van je eenzaamheid. Erken dat het er is, maar blijf er niet bij stilstaan. Probeer te denken aan de goede dingen in je leven, en concentreer je in plaats daarvan op die.

Uiteindelijk is eenzaamheid iets waar we allemaal op een bepaald moment in ons leven mee te maken krijgen. Maar het hoeft geen slechte zaak te zijn. Met de juiste aanpak kun je leren ermee om te gaan en het zelfs overwinnen.

Handige tips en links:

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.