Beste manier om zelf Kefir te maken

Lees hier hoe simpel dit is

Kefir wordt vaak vergeleken met Griekse yoghurt. In sommige opzichten lijken deze twee producten ook echt op elkaar. Net als Griekse yoghurt heeft kefir een licht zure smaak. Deze smaak is ontstaan door het fermentatieproces. Kefir is dunner dan Griekse yoghurt. Ook bevatten kefir en Griekse yoghurt verschillende soorten nuttige bacteriën. Kefir is een populaire drank om de spijsvertering te ondersteunen. Het bevat 30 unieke soorten probiotica, dit zijn goede bacteriën die de darmgezondheid bevorderen en kan verbeteren. Naast de veelheid aan goede microben in kefir, bevat het ook enkele fantastische vitamines en mineralen: calcium, magnesium, vitamine B12, foliumzuur en enzymen.

Je kunt kefir kant- en klaar kopen, maar het is momenteel erg populair om zelf je kefir te maken. Je eigen kefir fermenteren. Dit om de volgende redenen:

 • Gezonder, de kefir die je nu thuis gaat maken is zeker gezonder dan die je koopt in de winkel
 • Geen toegevoegde suikers.
 • Je weet precies wat erin zit
 • Veel goedkoper
 • Super makkelijk om te maken

Hoe maak je je eigen kefir?

Is kefir maken moeilijk? Nee totaal niet. Het maken duurt 5 minuten en het wachten totdat het product gemaakt is tussen de 12 en de 24 uur. Het is nog eens lekker en vooral gezond!

Kefirkorrels weggeven of krijgen

Als je voor het eerst begint dan heb je twee opties; of je koopt de kefirkorrels of je hebt misschien wel in je vriendenkring of familie mensen die kefir maken en die wel wat korrels voor je over hebben. Maar misschien ga je de trendsetter zijn in de familie die de kefir voor het eerst gaat maken. Als er meerdere mensen enthousiast worden kun je je korrels gaan uitwisselen en geven zodat ook zij het gezond drankje kunnen gaan maken.

Mijn advies is om onderstaande korrels eenmalig te bestellen:

Nati-Ali

Nat-Ali Fermenten Kefir Melk bevat gevriesdroogde levende gisten bestemd voor de vervaardiging van kefir melk. Kefir komt van oorsprong uit de Caucasus en is een licht bruisende, gefermenteerde drank gemaakt van melk, bacteriën en gisten. De inhoud van een sachet is goed voor het bereiden van 1 liter kefir.

Het gereedschap

De enige apparatuur die je echt nodig hebt om je eigen kefir te maken, is een schone pot en deksel. En een plastic zeef, maar deze heb je waarschijnlijk al. Waarom een zeef van plastic? Het is geen probleem om je kefirkorrels kort in aanraking te laten komen met metaal, maar toch kan dit metaal na langere tijd beschadigen. Het wordt aanbevolen om een ​​plastic/nylon zeef te gebruiken voor het beste resultaat. Hoewel ik mijn roestvrijstalen zeef in het verleden voor kefir heb gebruikt. Deze werkt nog steeds prima!

Waar kun je de beste weckpotten kopen?

Hier nog meer verschillende soorten weckflessen

Wekpotten bij de Blokker!
Cooking Life: super leuke aanbiedingen!

Boodschappenlijstje Kefir

 • Volle Melk
 • Weck fles
 • Zeef
 • Kefirkorrels
Giet verse (bij voorkeur volle) melk over je kefirkorrels

in een schone weck-fles (of pot). Deze niet helemaal vullen tot de bovenkant

Dek de pot of fles goed af met een deksel
Laat de potten op een warme plek in je keuken staan ​​totdat de kefir is gekweekt zoals jij dat wilt.

De hoeveelheid tijd die nodig is om je kefir te kweken hangt af van een aantal factoren: hoe warm je keuken is en hoe actief je kefirkorrels zijn.

Als je kefirkorrels al geruime tijd in de koelkast staan, kan het een paar keer duren voordat ze goed “ontwaken”. Als je kefirkorrels ECHT oud zijn, kun je overwegen om de eerste batch die je ermee maakt weg te gooien.

Begin na ongeveer 12 uur met het controleren van je kefir. Het kan 24 uur of langer duren voordat je kefir klaar is zoals jij dat wilt. Gebruik je ogen en je neus om te beoordelen: als je kefir een beetje is afgescheiden, dikker wordt, pittig en naar gist ruikt, is het waarschijnlijk klaar.

Verwijder de kefirkorrels met een lepel

Je kunt je kefir ook zeven met je zeef hierdoor wordt je kefir lekker glad om te drinken. Het geen wat er over blijft in je zeef dat zijn de kefirkorrels. Deze korrels doe je in een nieuwe schone fles en daar giet je weer de melk overheen. Hier kun je direct weer opnieuw je kefir maken.

Bewaar als je kefir goed is in de koelkast

Je zult zien dat je van lieverlee meer korrels over gaat houden. Deze kun je weggooien, maar je kunt ze ook delen met vrienden en familie zodat zij ook hun eigen kefir kunnen gaan maken!

Hoe vaak kun je je Kefir drinken?

Je hebt nu een liter gemaakt, maar is het wel zo gezond om gelijk enorm veel kefir te drinken? Begin eerst met 100 ml en kijk wat het doet bij je. Dat is belangrijk. Er zijn mensen die zeggen dat het heel goed is om kefir te drinken zodra je wakker wordt. Dit met de reden dat onze spijsvertering blijkt dan nog erg actief is. Volgens sommige onderzoeken is het inderdaad beter om kefir te drinken op nuchtere maag. Met de reden dat je lichaam het beter opnemen. Of het waar is of niet, maar wat wel uit onderzoeken is gekomen dat als je kefir drinkt je nog even moet wachten om direct daarna hete thee of koffie te drinken. Blijkbaar dood de temperatuur van deze drank de bacteriën voordat ze je darmen hebben kunnen bereiken.

Maar je kunt kefir drinken wanneer je wilt. Of dit nu in de ochtend, avond, na- voor een maaltijd is, dat is om het even. Weet dat je een heerlijk gezond drankje drinkt dat enorm goed is voor je lichaam!

Heel veel succes met het maken van je kefir. Laat eens weten of het gelukt is!

Wist je dat kefir maken zo simpel was?

11 reacties op “Beste manier om zelf Kefir te maken

  1. Ik maak al 4 jaar mijn eigen kefir met rauwe melk van a2 zuivel van erve slendebroek👍Echt geweldig! Ze verkopen zelf ook kefir smaakt heel goed en je darmen knappen er
   Merkbaar van op👍

 1. Kefir kende ik niet. Yoghurt vind ik wel lekker opzich met honing en fruit, ik mag het wel vaker eten! Handig dat je kefir kant en klaar kan kopen en het zelf kan maken in maar 5 minuten!

 2. Dit lijkt me dus echt heel leuk om te doen. En boeiend om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Ben ook wel erg benieuwd naar de smaak.

 3. Ik eet wel regelmatig Griekse yoghurt als ontbijt, maar Kefir heb ik nog nooit gekocht, laat staan zelf gemaakt. Ik denk dat ik dan toch voor het gemak van de winkel zou gaan, dus ik ga het binnenkort maar eens kopen om te testen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *