Je budget beheren

O wat gaat het allemaal goed met de economie, dit hoor je op het moment vaak. Maar gaat het ook goed met jouw economie of stress je over geld? Als dit zo is dan kan ik je vertellen, je bent niet de enige. Mensen blijken net zo bezorgd om hun portemonnee te zijn als over de corona uitbraak. Dat wil toch wel wat zeggen! En dit is niet alleen voor je financiën ongezond maar ook voor je fysieke welzijn is dit niet bevorderlijk. Belangrijk is daarom om de regie eens flink in handen te gaan nemen en wat orde brengen in je geldchaos.

Noteer je inkomsten en uitgave

Dat hoeft helemaal niet uitgebreid, maar als je dit eens op zou schrijven dan geeft dat heel veel inzichten wat er nu binnenkomt en wat je uitgave zijn. Tegenwoordig zijn er vele apps, maar je kunt dit ook doen in Excel. Het uitschrijven hiervan kan een krachtig en motiverend effect hebben. Het is erg belangrijk dat je je bestedingspatroon begrijpt. Het beste kun je je uitgave bij houden en dan twee categorieen aanhouden:

  • Vaste lasten (kosten)
  • Flexibele uitgave

Je vaste lasten (kosten) zijn kosten waar je niet omheen kunt. Hierbij moet je denken aan je huur, abonnementen, eten, gas, water en licht) Je flexibele uitgave zijn de uitgaven die veranderen ook van maand tot maand. (uitgaan, uit eten, bioscoop, cadeautjes etc)

Als je eenmaal grip hebt op hoeveel je uitgeeft tegenover hoeveel je verdient, kun je er achter komen hoeveel geld je aan je doel (sparen voor iets wat je wilt; vakantie, interieur, auto etc) kunt gaan besteden. Wat hou je over?

Bepaal wat je doel is

Stel een aantal doelen zodat het meetbaar zal zijn. Je wilt wat gaan sparen? Maak dit dan heel reeel maar ook specifiek. Stel je wil € 5000, 00 sparen. Hoel lang ga je erover doen? Maak het kleiner: Je wilt per jaar € 1000,00 sparen? Om dan in 5 jaar € 5000,00 op de bank te hebben. Per maand moet je dan € 83,35 sparen. Bepaal wat je doel is. Wat wil je kopen voor die € 5000,00 Zet er een datum bij: Het is nu bijvoorbeeld februari 2022 en in februari 2027 heb ik dit bedrag gespaard.
Als je eenmaal het grote geheel van je doelen kent, dan ga je achteruit werken om erachter te komen wat dat betekent voor je budget. Je kunt waarschijnlijk ook al inschatten of je die € 83,35 kunt gaan halen per maand. Ga ervan uit wat je nu verdient en niet wat je over een half jaar hoopt te verdienen.

Stel je doelen: wat wil je?
Geschatte kosten: hoeveel geld gaat het kosten?
Tijdstip inschatten: wanneer wil je het hebben?

Confronteer jezelf

Maak een foto van je doel en hang deze in het zicht. Zorg dat je je doel meerdere keren per dag ziet. Klinkt misschien vreemd, maar je hierdoor ga je je doel beter bereiken en kost het veel minder moeite. Confronteer jezelf iedere keer weer met je doel en hetgeen waarvoor je spaart.

Aparte rekening

Zet hetgeen wat je wilt betalen op een andere rekening. Reserveer een rekening die je alleen gebruikt om geld apart te zetten. Zodra je salaris binnen is laat je hetgeen wat je wilt sparen apart zetten.

Kijk kritisch naar je uitgaven

Ga begrijpen hoe je uitgaven tot stand komt. Kijk kritisch of je het wel nodig hebt. Je huur, gas, water, licht, ziektenkosten etc zijn allemaal kosten die (zullen we maar zeggen) erbij horen. We ontkomen er niet aan. Maar waar je wel wat aan kunt doen is om te kijken of er uitgaven gemaakt worden die misschien niet zo nodig zijn. We gaan je hierbij van niets onthouden, maar “hou het eens tegen het licht”.
Kijk of je uitgaven daadwerkelijk waarde toevoegen aan je leven. En zeg hetgeen op waar je niets aan hebt.

Maandelijkse huur of hypotheek

Sommige mensen hebben de gewoonte om meer aandacht te besteden aan de eenmalige, variabele uitgaven dan aan de maandelijkse uitgaven. Maar de reguliere, maandelijkse uitgaven lopen snel op. Als de huur de helft van je inkomen opslokt, stel je dan eens voor welke impact het vinden van een meer betaalbare plek zou hebben op je totale budget. We weten dat in deze tijd het vinden van een (ander) huis niet altijd makkelijk is. Maar om hiervoor nu echt “krom te liggen” om het te kunnen betalen gaat ook wel erg ver.

Heb je het idee dat je teveel betaald voor je hypotheek. Laat je eens vrijblijvend voorlichten of er andere mogelijkheden zijn. Misschien is het jaren geleden dat je je hypotheek hebt afgesloten en is het een goed idee om weer eens een afspraak te maken met je bank. Of een andere bank of hypotheek adviseur. Je wordt van een gesprek altijd wijzer!

Schulden

Houd je schuld beheersbaar.
Schulden aanhouden is op zich niet erg. Het kan een hulpmiddel zijn om je te helpen toegang te krijgen tot dingen die je zelf niet zou kunnen bereiken. Maar het terugbetalen van die schuld kan je weerhouden van andere mooie doelen in het leven. Als je een schuld (behalve je hypotheek) aangaat bedenk dan altijd waarom je het nu niet kunt betalen. En waarom je het dan wel over een termijn kunt betalen. Want je moet natuurlijk rekenen dat je altijd door de rente meer moet betalen. Spaar liever een paar jaartjes voor die mooie (nieuwe) auto en maak er geen schulden door.

Wijziging in situaties

Ga maar eens na. Waarschijnlijk ziet je situatie er niet meer uit zoals tien jaar geleden. Misschien is dit zelfs al veranderd in de afgelopen vijf jaar? Het kan zomaar zijn dat volgend jaar je situatie er weer heel anders uitziet. Wijzig daarom tijdig. Soms is het nodig om het hele jaar wijzigen aan te brengen. (veranderding van baan, ander appartement of huis, van vrijgezel naar relatie etc) Dat ligt aan je leefpatroon en je inkomsten en uitgaven. Blijf je planning daarop afstemmen.

Vier je doelen

Wees niet bang om het hele jaar door terug te komen en je plan aan te passen. Vier de maanden waarin je je doelen hebt bereikt, maar probeer niet boos te worden over de maanden waarin, misschien door onvoorziene uitgave, van je plan afweek.

Vraag hulp

Kom je er zelf niet uit, vraag dan hulp bij je administratie. Je kunt dan denken aan een familielid maar je zou ook bij je gemeente na kunnen vragen of zij je kunnen helpen bij je financiën, als je hier niet uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *