Je hebt puistjes, wat nu?

Zo snel mogelijk van je puistjes afkomen

Acne op je kin of op je voorhoofd. Ze worden ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het is de meest voorkomende huidaandoening in de Wereld. Meer dan 50 miljoen mensen hebben hier wel eens last van gehad. Maar ja, wat dan nog? Jij hebt er nu last van en wil dat ze zo snel mogelijk verdwijnen. Iedereen die, net als jij, hier ooit last hiervan heeft gehad weet dat het heel vervelend is als mensen zich ineens met jouw puistjes gaan bemoeien. We snappen dat je daar erg moe van wordt van alle goed bedoelde raad en adviezen.

Omdat puistjes uitknijpen nog steeds geen goed idee is hebben we hieronder de beste behandeling voor je op een rij gezet die je kunt gaan gebruiken om jouw puistjes te laten verdwijnen. Hoe kun je deze puistjes op een veilige manier laten verwijderen?

Wat helpt er tegen puistjes:

Hoe kies je de beste acnebehandeling en welke is geschikt voor jou?

Eerst moet je erachter komen welke type acne je hebt en dan kun je deze acne aan gaan pakken.
Volgens deskundige kan de acne kan variëren van milde puistjes met een witte punt (push) tot ernstige cystische acne.

Hierover even wat info;

Comedone Acne:

Dit is de milde vorm van acne (niet dat deze niet vervelend is natuurlijk): Comendonen is een medische benaming voor kleine zwellingen en bultjes op de huid met vaak witte koppen, maar dit kunnen ook mee-eters zijn met zwarte puntjes erin. Dit gebeurd wanneer haarzakjes verstopt raken met huidvet en dode huidcellen. Deze puistjes zorgen er ook voor dat de poriën aan het oppervlak van de huid gesloten blijven. Dat is de witte of zwarte stippen. De Mee-eters kunnen ook als comedonen worden beschouwd, maar zijn open aan het oppervlak van de huid.

Milde inflammatoire Acne:

Deze zitten een stap boven comedonale acne. Milde inflammatoire acne omvat witte koppen, mee-eters, plus een kleine hoeveelheid van het volgende:

 • Papels zijn de witte koppen van de acne die ontstoken en geïnfecteerd zijn geraakt. Meestal zijn ze erg gevoelig bij aanraking. Het zijn in feite gewoon hard verstopte poriën. Papels laten de huid op die plaatsen vervelend roze of rood kleuren.
 • Puisten zijn nog een stap verder. Deze hebben gele of witte pus die op het huidoppervlak kan worden gezien. Hierdoor worden ze vaak gezien als de witte koppen. Een manier om ze van elkaar te onderscheiden is door te zoeken naar rood rond de witte of gele kop op het huidoppervlak. Puisten zijn ook erg zacht om aan te raken en pijnlijk.

Matige inflammatoire Acne:

Dit soort acne omvat alles wat we al hebben behandeld hierboven, behalve dat je meestal een groter aantal papels en puisten hebt.

Deze zijn ook aanwezig:

 • Knobbeltjes zijn de grote en ontstoken bultjes die stevig aanvoelen, diep in de huid, en erg pijnlijk zijn. Matige inflammatoire acne bevat meestal maar een paar van deze. Bij ernstige acne zie je er meer van.
 • Ernstige inflammatoire acne
  Ernstige acne kan maanden aanhouden en verspreidt zich meestal graag snel. Ernstige acne omvat alles wat we al hebben behandeld. Met helaas nog wat toevoegingen.

Cysten

Een van de meest bekende soorten acne. Dit zijn met pus gevulde laesies die lijken op steenpuisten. Deze treden meestal op na. Hierna ontstaan meestal ook acne-littekens.

Acne Conglobata

Dit is een zeer inflammatoire aandoening. Deze komen vooral mannen voor. Het kan geassocieerd worden met steroïden of testosteron. Het gaat om verschillende ontstoken knobbeltjes die onder de huid zijn verbonden. De meeste patiënten ontwikkelen symptomen tussen 18 en 30 jaar, die verschijnen op de nek, borst, rug en armen.

Blijf ook rekening houden met je huidtype

We kunnen ons indenken dat als je last heb van acne dat daar alle aandacht naar uit gaat. Maar als je bijwerkingen krijgt zoals een geirriteerde droge huid dan moet je hier ook echt aandacht aan besteden. Negeer dit niet.

Verschillende soorten huidtypen:

 • Normale huid: Bij een normale huid wordt benzoylperoxide door de meeste huidtypes goed wordt verdragen. Wel wordt er voor gewaarschuwd dat je op moet letten op de hoeveelheid die je gebruikt. Je hebt maar zo’n 2,5% nodig om het te laten werken. Het kan een paar dagen duren voordat de resultaten zichtbaar worden.
 • Vettige huid. Salicylzuur helpt voorkomen dat de poriën verstopt raken. Salicylzuur wordt meestal gebruikt om de vette huid te helpen, de olieproductie onder controle te houden en acne te verminderen. Zwavel is een ander nuttig ingrediënt voor een vette huid. Het helpt wel om eerst de huidcellen te verwijderen die de poriën verstoppen en overtollige olie verwijdert. Nog een tip voor de vette huid: vermijd producten op basis van alcohol. Deze kunnen de olieproductie verhogen en je huidbarrière aantasten. Zorg ervoor dat je producten zoekt met de tekst ‘olievrij’ en ‘niet-comedogeen'”.
 • Droge huid. Het is eigenlijk jouw taak om ingrediënten te vermijden die te droog zijn voor een reeds droge huid, zoals salicylzuur. Droge huidtypes verdragen producten op basis van zwavel het beste omdat ze iets minder uitdrogen. Over het algemeen moet je voorzichtig en langzaam beginnen om je huid te helpen tolerantie voor je behandelingen op te bouwen. Dat betekent dat je ze in het begin maar een paar keer per week gebruikt.
 • Gecombineerde huid. Met dit huidtype kun je het beste opzoek gaan naar producten met hyaluronzuur. Dit hydrateert de huid en maakt fijne lijntjes glad zonder te vettig laagjes aan te brengen.
 • Rijpere huid. Zorg ervoor dat je doormiddel van met glycolzuur en melkzuur de acne door dode huidcellen te verwijderen en ontstekingen te verminderen. Ze zijn ook behoorlijk goed in het glad maken van een droge gerimpelde huid.

Voordat je misschien honderden euro’s uit gaat geven aan smeersels en pilletjes is het een aanrader om dit boekje aan te schaffen. Het geeft enorm veel informatie: kom in vier stappen van je acne af.

Klik hier voor informatie

Één reactie op “Je hebt puistjes, wat nu?

 1. Gelukkig heb ik bijna nooit puistjes. Ik heb wel is acne op me kin gehad. Uitknijpen doe ik ook bijna niet eigenlijk. Interessant om te weten wat tegen puisten helpt. Mee-eters heb ik wel trouwens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.