https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Jodium tabletten: Alles wat je moet weten

Jodiumtabletten zijn een soort supplementen dat kan worden ingenomen in geval van blootstelling aan straling. Ze kunnen ook worden ingenomen om het algehele jodiumgehalte van het lichaam te helpen verhogen. In dit blogartikel bespreken we alles wat je moet weten over jodiumtabletten! We bespreken wanneer ze moeten worden ingenomen, wat ze doen en hoe ze kunnen gaan helpen in geval van stralingsgevaar.

Jodiumtabletten zijn een soort supplement dat ingenomen kan worden bij blootstelling aan straling. Jodium is een element dat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bij stralingen tot zeer negatieve gezondheidseffecten leiden. Jodiumtabletten kunnen helpen om het risico van deze gezondheidseffecten te verminderen door het jodiumgehalte van het lichaam te verhogen. Jodiumtabletten worden meestal oraal ingenomen, en ze kunnen met of zonder voedsel ingenomen worden. Het is belangrijk om bij het innemen van jodiumtabletten de aanwijzingen op de verpakking te volgen. Jodiumtabletten kunnen bijwerkingen hebben, maar die zijn meestal mild en gaan vanzelf over. Enkele van de meer voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, en maagpijn. Als je een van deze bijwerkingen ervaart, zorg dan dat je veel vloeistoffen drinkt en ga naar je arts als ze aanhouden.

In welke voeding zit jodium?

De aanbevolen dagelijkse inname van jodium is 150 microgram voor volwassenen. Jodium zit in allerlei voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten, zeevruchten, en planten die in jodiumrijke grond groeien. Sommige mensen kunnen ook een jodiumsupplement nodig hebben als ze niet genoeg jodiumrijke voedingsmiddelen eten. Hoe weet je of je normaal genoeg jodium binnenkrijgt. Als je niet veel van de hierboven genoemde voedingsmiddelen eet, of als je in een gebied woont met een jodiumarme bodem, dan krijg je misschien niet genoeg jodium binnen. De beste manier om te weten of je genoeg jodium binnenkrijgt is je arts te vragen je jodiumgehalte te testen.

Zit er jodium in ons tafelzout?

Ja, ongeveer 75% van het jodium in onze voeding komt uit zout. De meeste tafelzouten zijn echter verrijkt met jodium, dus het is niet nodig extra jodium aan je voeding toe te voegen als je veel bewerkte voedingsmiddelen eet. Eet je niet veel bewerkte voedingsmiddelen, dan heb je misschien een jodiumsupplement nodig.

Hoe weet je of je genoeg jodium binnenkrijgt?

Allereerst als je twijfelt of je jodium tekort komt dan kun je dit bij je arts vragen. Er wordt aan de hand van je bloedwaarden bepaald of je voldoende jodium hebt. Een jodiumtekort kan allerlei problemen veroorzaken, waaronder struma, hypothyreoïdie, en cretinisme. Jodium is ook essentieel voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Zwangere vrouwen hebben 220 microgram jodium per dag nodig, en moeders die borstvoeding geven 290 microgram per dag.

Hoe kan jodium helpen bij een bij radioactiviteit

Er werd altijd verkondigt dat de kans op een kernongeval erg klein zou zijn, maar met de gebeurtenissen in de wereld wordt daar nu wel anders over gedacht. Mensen die in Nederland rond een kerncentrale of een kernreactor wonen kregen al jodiumtabletten opgestuurd. Het blijkt dat als er kans is op radio- actief jodium dat je dit kunt verminderen met de jodiumtabletten. Door deze tabletten in te nemen kan dit kostbare tijd schelen. De schildklier is een belangrijk onderdeel van het regulatiesysteem van het lichaam. Hij regelt je stofwisseling, hartslag en hersenfunctie met hormonen die cellen bepalen de energie – maar als hij door radioactiviteit beschadigd raakt, kunnen al deze processen misgaan! Sommige soorten kunnen zelfs kanker veroorzaken door inademing of inslikken: denk eens aan wat er zou gebeuren in een scenario van een kernongeluk waarbij mensen zonder bescherming gedurende lange tijd zwaar genoeg blootgesteld worden aan jodium-131 straling houdende deeltjes!

De ramp in Tsjernobyl was ook in Nederland merkbaar!

Welk risico we lopen weten natuurlijk nooit, maar we willen geen ramp die ooit ontstaan is in Tsjernobyl op 26 april 1986.

Tot in Nederland sloegen radioactieve deeltjes neer op de grond. De reactor heeft tien dagen lang gebrand. Hierdoor werden grote hoeveelheden radioactieve stoffen verspreid over Europa en delen van Azië. Op 2 mei kwam de radioactieve wolk over Nederland en werd er door het RIVM inderdaad verhoogde radioactiviteit gemeten in de lucht. Met regen op 3 en 4 mei sloegen ook veel radioactieve deeltjes neer op de grond. Het grootste risico voor de gezondheid vormde besmetting van melk en landbouwproducten in Nederland en geïmporteerd besmet voedsel, zoals paddenstoelen, vooral uit Oost-Europa. Nu duidelijk was geworden hoe groot de gevolgen van een kernramp kunnen zijn, besloot de Nederlandse overheid om zich beter op zo’n ramp voor te bereiden. Dit leidde tot het Nationaal Plan Kernongevallenbestrijding (NPK), dat in 1989 door de Tweede Kamer werd aangenomen. Het RIVM kreeg in het NPK de taak om een waarschuwingsmeetnet te bouwen en om, in geval van een incident, de stralingssituatie in kaart te brengen op basis van metingen en modelberekeningen. Om dit te kunnen doen heeft het RIVM een Meetnet Radioactiviteit ingericht, dat nu het Nationaal Meetnet Radioactiviteit1 (NMRNationaal Meetnet Radioactiviteit) heet. Het stralingsmeetnet van het RIVM bepaalt continu op een groot aantal locaties in Nederland het stralingsniveau en de hoeveelheid radioactiviteit in lucht. Bij een ongewone meetwaarde wordt er automatisch gewaarschuwd. (Bron rivm)

Kernreactoren bij ons in de buurt

Kerncentrales en doelgroepen jodiumtabletten

Locatie kernreactor*Type kernreactor
Nederland
BorsseleKerncentrale
Delft**Onderzoeksreactor
Petten**Onderzoeksreactor
België
DoelKerncentrale
MolOnderzoeksreactor
TihangeKerncentrale
Duitsland
Emsland**Kerncentrale
Informatie van de website van rijksoverheid (stralingen en jodiumtabletten)

Jodiumtabletten slikken

Preventief jodium slikken is totaal zinloos. Als je geen jodium tekort komt dan zijn jodiumtabletten enkel te gebruiken bij nucleair ongeval en pas na uitdrukkelijke aanbeveling door de overheid. Jodiumtabletten werken alleen als je ze op het juiste moment slikt. De overheid laat weten wanneer je de jodiumtabletten moet innemen. Via een NL-Alert-melding op uw mobiele telefoon, op de website crisis.nl en op de calamiteitenzender van uw regionale radio- of televisieomroep. Jodiumtabletten innemen is alleen nodig als er radioactief jodium uit een kerncentrale vrijkomt. En je op een plek bent waar het radioactieve jodium naartoe komt. Neem de tabletten dus alleen in als de overheid dit bekend maakt. 

Zelf je Kaliumjodide tabletten aanschaffen?

Kaliumjodide 200 tabletten

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.