Keelpijn op natuurlijke manier bestrijden

Keelpijn kan heel vervelend zijn, zowel letterlijk als figuurlijk. Het kan moeilijk zijn om te spreken, slikken en zelfs slapen. En niet te vergeten, het is gewoon onaangenaam. Gelukkig zijn er veel manieren om keelpijn op een natuurlijke manier te bestrijden. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten keelpijn, de beste kruiden om ze te bestrijden, preventietips, en meer! Er zijn drie hoofdtypen keelpijn: virale, bacteriële en schimmelige. Virale keelpijn is de meest voorkomende soort en wordt veroorzaakt door een virus, zoals de gewone verkoudheid of griep. Bacteriële keelpijn wordt meestal veroorzaakt door Streptococcus pyogenes (keelontsteking) en kan behandeld worden met antibiotica. Fungal keelpijn wordt veroorzaakt door gist of schimmels en is de minst voorkomende soort. Het kan behandeld worden met antischimmelmiddelen. Welke methode je ook kiest, zorg ervoor dat je veel drinkt, vocht inneemt en neem rust. Een zere keel is meestal het gevolg van een virale infectie en verdwijnt vanzelf binnen een week of zo. Maar als je keelpijn gepaard gaat met koorts, moeite met slikken, of zwelling in de nek of kaak, moet je zo snel mogelijk naar een dokter gaan. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstiger aandoening. Is je keelpijn alleen vervelend dan kun je deze wellicht op een natuurlijke manier bestrijden. De vraag is hoe kom ik snel van mijn keelpijn af. De mogelijkheden zij onder andere:

Marshmallow wortel

Marshmallow root is een plant. Ook wel de wortel van de Heemst genoemd. Deze wortel van de marshmallow (heemst) plant wordt al eeuwenlang gebruikt om de keel te verzachten en te genezen. Marshmallow wortel bevat flavonoïden, slijmstoffen, en andere verbindingen die de keel helpen beschermen en omhullen. Als thee ingenomen kan de marshmallow wortel helpen ontstekingen te verminderen en keelpijn te verlichten. Marshmallow root is ook verkrijgbaar als capsule of tinctuur. Als je last hebt van een zere keel, probeer dan een kopje thee van marshmallowwortel te drinken. Je vindt marshmallowwortel in de meeste natuurvoedingswinkels. Om de thee te maken laat je één tot twee theelepels gedroogde marshmallowwortel in heet water trekken gedurende tien tot vijftien minuten. Drink drie koppen thee per dag om je keelpijn te helpen verlichten. Je kunt ook marshmallowwortel capsules of tincturen innemen.

Zoethoutwortel

Zoethoutwortel is een andere plant met een lange geschiedenis van gebruik voor de keel. Zoethoutwortel bevat verbindingen die flavonoïden en glycyrrhizine heten, en die ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen hebben. Zoethoutwortel kan als thee, capsule of tinctuur genomen worden. Bij keelpijn kan zoethoutworden gecombineerd met andere kruiden, zoals echinacea of gember, voor extra voordelen.

Om een thee te maken, laat je een theelepel gedroogde zoethoutwortel gedurende tien minuten in heet water trekken. Drink tot drie kopjes per dag. Voor capsules of tincturen volg je de doseringsaanwijzingen op het etiket van het product. Combineer zoethoutwortel met andere kruiden voor extra voordelen tegen keelpijn. Probeer een theelepel gedroogde echinacea of gember aan het theerecept toe te voegen. Drink tot drie kopjes per dag.

Gladde Iepenschors

Gladde iepenschors is een boomschors die al eeuwenlang medicinaal gebruikt wordt. De binnenbast van de gladde iepboom is zeer glad en glibberig, vandaar zijn naam. Deze boom is inheems in Noord-Amerika en komt voor in de oostelijke en centrale delen van de Verenigde Staten en ook in Canada. Gladde iepschors wordt verkocht in veel natuurvoedingswinkels en online. Gladde iep schors kan gebruikt worden om een thee van te maken of in capsulevorm ingenomen worden. Het kan ook plaatselijk aangebracht worden als een kompres of kompres. Als gladde iep schors inwendig wordt genomen, bedekt het de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal en verzacht het eventuele ontstekingen. Daardoor is het nuttig bij de behandeling van aandoeningen als de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, en prikkelbaar darmsyndroom. Het is ook werkzaam bij de behandeling van aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchitis, astma, en allergieën. Gladde iep schors kan ook plaatselijk gebruikt worden om wonden, brandwonden en huidontstekingen te behandelen.

Als met elk kruidenmiddel is het belangrijk een arts te raadplegen voor je een behandeling met slippery elm bark begint. Dit geldt vooral als je andere medicijnen gebruikt of een gezondheidstoestand hebt. Gladde iep schors kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen en is misschien niet voor iedereen veilig om in te nemen.

Pepermunt

Pepermuntolie wordt gewonnen uit de pepermuntplant. De plant is een hybride van watermunt en groene munt, en ze groeit in Europa, Noord-Amerika en Azië. Pepermuntolie heeft een sterk, muntachtig aroma en smaak. Het wordt gebruikt als smaakstof voor levensmiddelen en als ingrediënt in sommige cosmetische producten. Pepermuntolie wordt ook gebruikt voor aromatherapie. Je kunt pepermuntolie gebruiken tegen keelpijn door een paar druppels aan een glas water toe te voegen en ermee te gorgelen. Je kunt ook pepermuntolie aan een stoombad toevoegen en de dampen inhaleren. Pepermuntolie kan ook op de borst gewreven worden of aan een vaporizer toegevoegd worden.

Kamille

Kamille bij keelpijn is een populair huismiddeltje. Kamille is een plant die verwant is aan het madeliefje. Kamillethee wordt al eeuwenlang gebruikt om te helpen bij slapeloosheid, angst en een van streek zijnde maag. Kamillethee kan ook behulpzaam zijn bij het verzachten van een zere keel. De beste manier om kamille te gebruiken tegen een zere keel is ze als thee te drinken. Om kamillethee te maken, voeg je een theelepel gedroogde kamillebloemen toe aan acht ons kokend water. Laat de thee vijf minuten trekken en zeef hem dan. Drink twee of drie kopjes kamillethee per dag tot je keelpijn verbetert. Je kunt ook gorgelen met kamillethee om je keelpijn te helpen verzachten. Om te gorgelen voeg je een theelepel gedroogde kamillebloemen toe aan vier ons kokend water. Laat de thee vijf minuten trekken en zeef hem dan. Gorgel 30 seconden met de thee en spuug hem dan uit. Herhaal dit driemaal per dag tot je keelpijn verbetert. Kamille etherische olie kan ook gebruikt worden om een zere keel te helpen verzachten. Voeg twee druppels kamille etherische olie toe aan vier ons water en gorgel er driemaal per dag mee tot je keelpijn verbetert.

Je kunt ook vijf druppels kamille etherische olie aan een diffuser toevoegen en de damp inhaleren om je keelpijn te helpen verzachten.

Kamille oplossing gorgelen

Gember

Gember is een wortel die gebruikt wordt als specerij, medicijn, en voedingssupplement. Het is inheems in China en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Gember heeft vele gezondheidsvoordelen, waaronder verlichting van misselijkheid, pijn en ontstekingen. Het heeft ook antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Er zijn veel manieren om gember te gebruiken tegen een zere keel. Je kunt gemberthee maken door water te koken en er verse gemberplakjes of gemalen gemberpoeder aan toe te voegen. Je kunt ook gorgelen met een mengsel van water en honing of een kompres maken met warm water en geraspte gember. Voor het meest effectieve resultaat kun je het beste vers geraspte of in plakjes gesneden gemberwortel gebruiken.

Kurkuma

Kurkuma is een specerij die uit de gemberfamilie komt. Zoals hierboven werkt gember ook goed tegen keelpijnen. Kurkuma heeft een peperachtige, aardse smaak en wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken. Curcumine is het belangrijkste actieve ingrediënt in kurkuma en heeft aantoonbaar ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Er zijn aanwijzingen dat curcumine nuttig kan zijn bij de behandeling van keelpijn. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Er zijn verschillende manieren om kurkuma te gebruiken bij keelpijn. Je kunt kurkuma thee drinken, kurkuma supplementen nemen, of het als etherische olie gebruiken. Gember is ook een natuurlijk middel tegen keelpijn.

Kaneel

Kaneel is een specerij die afkomstig is van de bast van een boom. Het heeft een zoete en kruidige smaak. Kaneel kan op veel verschillende manieren gebruikt worden, onder meer bij het koken en als smaakmaker voor eten of drinken. Sommige mensen gebruiken kaneel ook om te helpen bij gezondheidsproblemen. Helpt kaneel bij een zere keel? Er is niet veel onderzoek over dit onderwerp, maar sommige mensen zeggen dat het wel helpt. Een manier om te proberen kaneel te gebruiken tegen een zere keel is door een theelepel honing te mengen met een theelepel gemalen kaneel. Je kunt dit mengsel dan in je mond doen en het daar een paar minuten houden voor je het doorslikt. Een andere manier is een thee te zetten door water te koken en er twee theelepels gemalen kaneel aan toe te voegen. Laat de thee afkoelen een beetje voor je het drinkt. Je kunt ook honing aan de thee toevoegen als je dat wilt.

Knoflook

Knoflook is een plant die tot de uienfamilie behoort. Het wordt algemeen gebruikt als specerij of smaakmaker in vele keukens. Knoflook wordt al eeuwenlang medicinaal gebruikt en wordt verondersteld vele gezondheidsvoordelen te hebben. Sommige mensen geloven dat knoflook de symptomen van een zere keel kan helpen verlichten. Er is geen wetenschappelijk bewijs om deze bewering te staven, maar sommige mensen vinden dat het consumeren van knoflook helpt om hun pijn te verlichten. Als je wilt proberen knoflook te gebruiken tegen je keelpijn, zijn er een paar verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt rauwe teentjes knoflook eten, met knoflook koken, of supplementen innemen. Rauwe knoflook kan voor sommige mensen te sterk zijn, dus het is het beste om langzaam te beginnen en de hoeveelheid te verhogen. Maar je kunt knoflook ook toevoegen aan je soep.

Met zout gorgelen

Zout wordt al eeuwenlang gebruikt als een natuurlijke remedie tegen allerlei kwalen. Er zijn veel verschillende manieren om zout te gebruiken bij keelpijn, afhankelijk van de soort zout die je kiest. Tafelzout is een goede keuze als je een milde keelpijn hebt, want het is betaalbaar en gemakkelijk te vinden. Je kunt een theelepel tafelzout oplossen in water en er verschillende keren per dag mee gorgelen tot je symptomen verbeteren. Als je keelpijn heviger is, of als je andere symptomen hebt zoals koorts of lichaamspijn, is zeezout misschien een betere optie. Zeezout bevat mineralen die je immuunsysteem kunnen helpen oppeppen en het genezingsproces versnellen. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de pijn kunnen helpen verlichten en zwelling. Om zeezout te gebruiken tegen een zere keel los je een theelepel zout op in een kop warm water en gorgel je er een paar keer per dag mee. Je kunt ook een paar druppels etherische olie aan de oplossing toevoegen om je keel te helpen verzachten. Pepermuntolie of eucalyptusolie zijn goede keuzes. Als je geen van beide bij de hand hebt, kun je ook proberen te gorgelen met warm water en citroensap is een ander populair huismiddeltje tegen keelpijn. Het zure karakter van citroensap kan helpen slijm af te breken en verstopping te verlichten. Het kan ook helpen je immuunsysteem te stimuleren en infecties af te weren. Om dit middel te gebruiken meng je het sap van een citroen met een kop warm water en gorgel je ermee.

Havermout

Havermoutpapje en thee bij keelpijn!

Lekker een havermoutpapje maken bij een zere keel. Je kunt je beroerd voelen en misschien heb je geen eetlust? Denk dan toch eens om voor aan te sterken om havermoutpap te maken. Havermout is gezond en zit vol magnesium, zink en antioxidanten. Perfect om je keelpijn te bestrijden omdat het erg belangrijk is om je immuunsysteem een boost te geven en havermout kan je daarbij helpen.

Ons recept voor de lekkerste en makkelijkste havermoutpap

Doe alles in een pannetje en warm langzaam op. Na een paar minuutjes gaat het een beetje pruttelen. Zorg dat het niet gaat koken, maar laat het even een paar minuten lekker warm worden. Blijf erbij en roer alles goed door. Doe dit in een schaaltje. Strooi er wat kaneelpoeder op. Dit is niet alleen makkelijk om te eten, gezond en goed voor je keel, maar geeft ook troost. Smakelijk!

Preventie is altijd de beste remedie

Hierbij wat tips om toe te passen als je last hebt van je keel:

* Was vaak je handen en houd ze uit de buurt van je gezicht

* Drink veel vloeistoffen, vooral warme vloeistoffen zoals thee of bouillon

* Blijf gehydrateerd

* Vermijd roken en meeroken

* Neem voldoende rust

*Vermijd alcohol en cafeïne

* Eet gezond voedsel, zoals fruit en groenten

* Blijf warm

* Zuig op ijs-chips of ijslolly’s

* Plaats een luchtbevochtiger in je kamer

* Neem pijnstillers zoals ibuprofen of acetaminofen

We hopen dat deze blogpost nuttig is geweest. Onthoud dat de beste manier om een zere keel te bestrijden is om hem in de eerste plaats te voorkomen!

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *