Kefir en Kombucha

en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Kefir en Kombucha zijn gefermenteerde drankjes.

Wat is fermenteren?

Dit is een proces waarbij bacteriën en gisten suikers afbreken. Niet alleen kun je met fermenteren het bewaren van voedsel te bevorderen, maar het eten van gefermenteerd voedsel kan ook het aantal nuttige bacteriën of probiotica in je darmen verhogen. Probiotica zijn in verband gebracht met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, zoals een verbeterde spijsvertering, betere immuniteit en zelfs meer gewichtsverlies.

Gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken om de spijsvertering en gezondheid te stimuleren

Kefir

Kefir is een soort gekweekt zuivelproduct. Het wordt gemaakt door kefirkorrels, die bestaan ​​uit een combinatie van gist en bacteriën, aan melk toe te voegen. Dit resulteert in een dikke en pittige drank met een smaak die vaak wordt vergeleken met yoghurt. Vele onderzoeken hebben aangetoond dat kefir veel voordelen kan hebben, van invloed op alles, van de spijsvertering tot ontstekingen tot de gezondheid van de botten. In een klein onderzoek uit 2003 bleek kefir de vertering van lactose te verbeteren bij 15 mensen met lactose-intolerantie. Degenen die lactose-intolerant zijn, kunnen de suikers in zuivelproducten niet verteren. Dit resulteert in symptomen zoals krampen, een opgeblazen gevoel en diarree.

Zelf Kefir maken

Naast het helpen verbeteren van de vertering van lactose, bevat kefir minder lactose dan melk. Wanneer kefirkorrels en melk worden gecombineerd om de kefirdrank te maken, helpen de bacteriën in de kefirkorrels bij het fermenteren en afbreken van de lactose in de melk. Ook waren er studies die aantoonde dat het dagelijks consumeren van 200 milliliter kefir gedurende 6 weken de ontsteking in je lichaam kunnen verminderen. Kefir kan ook de gezondheid van de botten helpen verbeteren. Bij iedere supermarkt kun je tegenwoordig kefir kopen, maar zelf maken is ook erg leuk! Je kunt eventueel kefir korrels kopen en zelf maken in weckpotten

Je kunt kefir drinken, maar ook toevoegen aan je smoothie of bijvoorbeeld door je kwark, of yoghurt-ontbijt toevoegen. Dit kan je zeker een boost gaan geven!

Waterkefir Original

Aard’g Waterkefir Original is een smakelijke en suikervrije frisdrank op basis van gefilterd en gefermenteerd water met vijgen en citroen. Kefir ontstaat door fermentatie. Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten, worden gebruikt waarna er een probiotica- en enzymencultuur wordt gecreëerd. Aard’g Waterkefir Original fermenteert zelfs minstens 3 maanden, wat aanzienlijk langer is dan de voorgeschreven fermentatietijd van 2 dagen. Je merkt het verschil in de smaak en kwaliteit. Ook is dit bijzondere drankje biologische en niet gepasteuriseerd waardoor alle goede bacteriën levend blijven. Dat maakt van kefir een heerlijke en verantwoorde dorstlesser!

Aard’g Kombucha Original is geheel vrij van conserveringsmiddelen en bevat geen toegevoegde zoetstoffen, geur-, kleur- of smaakstoffen. Tijdens het fermentatieproces wordt de rietsuiker namelijk volledig omgezet. Hierdoor is kefir een goed alternatief voor suikerrijke frisdranken.

Zelf je Kefir melk maken?

Nat-Ali Fermenten Kefir Melk bevat gevriesdroogde levende gisten bestemd voor de vervaardiging van kefir melk. Kefir komt van oorsprong uit de Caucasus en is een licht bruisende, gefermenteerde drank gemaakt van melk, bacteriën en gisten. De inhoud van een sachet is goed voor het bereiden van 1 liter kefir.

Hoe te gebruiken?
Gebruik perfect schoon keukengerei. Los 1 sachet op in 2 eetlepels melk en voeg er daarna al roerend 1 liter melk bij. Giet de melk in een fles die u goed kunt afsluiten en laat de melk vervolgens 24 uur fermenteren op kamertemperatuur (23 ° C). Zodra de melk begint de stollen kunt u de fles in de koelkast zetten. U kunt tot 5 keer de verkregen kefir melk transplanteren, onder voorbehoud van goede hygiëne en gebruik.

Kombucha

Als je echt op zoek bent naar een natuurlijke gezondheidsdrankje dan kun je hier van smullen. Kombucha is een natuurlijk antibioticum. Dit komt door het fermentatieproces en de bijproducten. Een daarvan is namelijk azijnzuur. Deze remt de groei van ongezonde bacteriën. Kombucha is een gefermenteerde thee die bruisend, scherp en smaakvol is. Het is gemaakt van groene of zwarte thee en heeft hun krachtige eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Er zijn onderzoeken met dieren gedaan hier kwam de conclusie dat door het drinken van Kombucha levertoxiteit en schade veroorzaakt door blootstelling aan schadelijke chemicalien deze weer kunnen herstellen. Normale antibiotica dood alle bacterien, maar kombucha dood de slechte, maar laat de goede bacteriën in leven.

Omdat kombucha heel erg populair aan het worden is je deze onder ander bij de olinedrogist in vele smaken verkrijgen. Maar het kan ook thuis gemaakt worden. Hoewel dit zorgvuldig moet worden gedaan om besmettingen of overgisting te voorkomen.

Voor het maken van je eigen Kombucha

Voor het bereiden van uw eigen kombucha drink.
Nat-Ali Ferment voor Kombucha is een kant-en-klaar gistmiddel voor het bereiden van uw eigen kombucha drink. Kombucha is een gefermenteerde, licht bruisende drank op basis van groene thee. Tijdens de fermentatie wordt er een probiotica- en enzymencultuur wordt gecreëerd wat van kombucha een heerlijk en gezond alternatief voor suikerrijke frisdranken maakt. 1 sachet is voldoende voor een liter huisgemaakte kombucha.

8 reacties op “Kefir en Kombucha

  1. Ik kende gefermenteerde drankjes nog niet! Goed dat bacteriën afbreken ermee! Kefir kende ik ook niet, handig dat het voordelen heeft op de spijsvertering en ontstekingen! Lekker ook dat je het toe kan voegen aan smoothies, net als vezels bijvoorbeeld. Ik ga toch liever voor kombucha

  2. Kombucha kende ik niet. Kefir drink ik regelmatig, erg lekker. Wat ik ook drink en wat mijn vrienden gek vinden maar het smaakt een beetje hetzelfde, is: magere yoghurt, aanlengen met water, zout, gedroogde munt. Mmmmmm zo lekker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.