Kokosolie Tips and Tricks om te gebruiken

Kokosnotenboom oftewel de Palmboom

De kokosnootboom is een ontzettende veelzijdige plant. Je komt hier achter als je je hier in gaat verdiepen. Een aantal jaren geleden hoorde je er steeds meer over. Het is wel zo, je houdt ervan of niet. Daar zit vaak niets tussen.

Bounty een stukje paradijs op aarde

Mijn eerste aanraking met kokos was met de overheerlijke bounty. Deze vind ik zo heerlijk! Maar natuurlijk niet gezond. Later ben ik nog wel eens zelf bounty’s gaan maken. Dat is helemaal niet zo moeilijk. Als het wilt dan kan ik een paar zeer gezonde recepten delen met kokos.

Ooit was ik getuigen toen ik op vakantie was op de Dominicaanse Republiek waar deze kokosnoten allemaal voor gebruikt worden. Op het strand werd er een alcohol houdend drankje in gereserveerd. Maar behalve dat kent deze veelzijdige noot nog meer verschillende grote voordelen.

Ode aan de kokosnoot

Je staat er helemaal niet bij stil. Als je aan kokos denkt wat zie je dan voor je? Waarschijnlijk geen mat of zoals hier op de foto een bad. Maar in veel landen worden kokosschillen gebruikt door het weven in stoffen voor matten, isolatie en nog veel meer. Wie kent niet de kokosmat? De mat met stekelige haren die heel vroeger al werd gebruikt om de schoenen schoon te lopen voordat de visite naar binnen kwam. Volgens mij worden deze kokosmatten nog steeds verkocht.

De schelpen zelf worden gebruikt als kommen en ook wel als drijfmiddelen voor vlotten. Toch is het vaak om de kokosnoot zelf de doen, om de inhoud.

Vlees van de Kokosnoot

Kokosvlees heeft een hele eigen, frisse en lekkere smaak. De smaak kun je haast nergens mee vergelijken. Kokos is kokos. Over de hele wereld wordt kokos gebruikt in verschillende kookstijlen. Kokosmelk is lekker en gezond om te drinken en is ook het belangrijkste ingrediënt in Curry’s over de hele wereld. Zelf gebruik ik kokosnoten melk en water voor mijn smoothies. Deze krijgen hierdoor een net lekkerdere zachtere smaak.

In de loop der jaren zijn er veel beweringen gedaan over de natuurlijke gezondheidsvoordelen van kokosolie. Vooral over de voedings- en medicinale eigenschappen die deze kokosnoot bezit.

Dit is de reden waarom kokosolie bij ons in het westen een belangrijk en bekend consumentenproduct is geworden met duizenden bedrijven die het gebruiken in hun schoonheidsproducten. Er bestaan duizenden recepten met kokos. Kokosolie is een goed alternatief en vervanging van veel oliën.

Toch zijn er nog steeds vraagtekens en twijfels over de werkelijke gezondheidsvoordelen van kokosnoot. Er bestaan nog steeds hele discussies over het resultaat op de gezondheid en of het dan echt wel zo gezond is. In dit boek speelt de gezondheid en kokos een grote rol en de toepassing hiervan.

Al jaren worden de voordelen van kokosolie zorgvuldig onderzocht. Ook in de cosmetische en gezondheidsindustrie komen ze er achter wat voor fantastische eigenschappen het geeft om kokosolie op de huid te smeren. Wat ik zelf heb onderzocht heb ik in dit boek uiteengezet en wil ik graag met iedereen delen. Wel heb ik een paar vermeende voordelen weggelaten door  gebrek aan bewijs om ze te ondersteunen. Wel hoop ik dat ik hiermee een goede uitleg kan geven wat de voordelen van kokosolie zijn. Ook leg ik uit wat de toepassingen van kokosolie is in het dagelijkse leve. Ik hoop iedereen een positieve kijk te kunnen geven op dit bijzondere product.

Olie voor je huid

Kokosolie heeft een groot aantal grote voordelen voor je huid. Het grote voordeel is dat het Vitamine E bevat. Deze Vitamine E houdt je huid gezond en beschermt tegen huidkanker.

De Vitamine E in kokosolie werkt als een antioxidant. Dat betekent dat het huidcellen beschermt tegen UV-licht, vervuiling en de negatieve effecten van rook, luchtverontreiniging en andere “vrije radicalen”.  De meest opvallende hiervan is natuurlijk de preventie van huidkanker, waardoor kokosolie een van de meest gunstige werkt als zonnebescherming.

Vitamine E helpt ook het uiterlijk van striae of de stiemen op de huid om deze onderhuidse  te verminderen. Het voorkomt  ouderdomsvlekken en het helpt je huid te verjongen. Omdat kokosolie veel Vitamine E bevat wordt het vaak gebruikt als vervanging voor dure zonnecrèmes. Of als aanvulling hierop. Maar kokosolie heeft nog meer hydraterende voordelen die verder reiken dan alleen het hoge gehalte aan vitamine E.

De kokosolie werkt als een natuurlijke vocht inbrengende crème. Het geeft geen bijwerkingen omdat het volledig natuurlijk is. Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over huiduitslag en lelijke vlekken op de huid. In vergelijking met heel veel hydraterende crèmes is kokosolie vele malen goedkoper in het gebruik en gaat lang mee. De olie werkt ook anti-veroudering crème. Buiten dat de olie als beschermlaag werkt tegen de schadelijke zonnestralen houdt het ook de schadelijke huid bacteriën weg. Dit komt omdat kokosolie ook Laurinezuur bevat. Dit betekent hierdoor dat het nog meer heilzame effecten heeft. Ik ken ook mensen die het gebruiken als eerste hulp bij een koortslip. Dit omdat het de bacteriën bestrijdt en het huidweefsel versterkt.

kokosolie verlicht ook veel voorkomende huidaandoeningen, waaronder eczeem en psoriasis. Verder bestaat er in de winter geen betere lippenbalsem . Ik kan me goed voorstellen dat dit product wereldwijd steeds vaker gebruikt gaat worden in de toekomst.

Kokosolie is echt een van de mooiste producten van de natuur.

Tips:

  • Gebruik kokosolie als massageolie
  • Te gebruiken als gezichtsmasker
  • Toevoegen aan je badwater. Dit werkt enorm hydraterend voor heel je huid
  • Make-up verwijderen; Zelfs lastige make-up zoals waterproof mascara etc., kun je verwijderen met de olie. Brengt wat olie aan op je huid en laat dit even inwerken. Dep zachtjes met een warm doekje na.
  • Gebruiken in plaats van scheergel
  • Poets je tanden met kokosolie. Niet alleen voor wittere tanden maar ook goed voor het tandvlees
  • Oppepper voor je nagelriemen

Kokosolie voor gezond en glanzend haar

Het zal je niets verbazen dat de olie een meest natuurlijke manier is om je haar in conditie te brengen en te houden. Het is een van de beste producten die je haar verzorgt en die het een enorme mooie glans kan geven. Niet alleen door de mooie resultaten die het geeft maar zeker ook om de lage prijs!

De voordelen van kokosolie voor je haar zijn talrijk. Kokosolie helpt je haar volledig te hydrateren,  het bevordert en stimuleert de groei. Je haar wordt er sterker van. Het kan helpen om de schilfers op je hoofdhuid te laten verminderen of zelfs volledig te stoppen. Roos is vaak een vorm van droogheid van de hoofdhuid.

De kokosolie is erg rijk aan eiwit. Een eigenschap van eiwit is dat je hierdoor sterker haar en voller haar krijgt. Ook zou een sterkere groei met meer eiwitten mogelijk zijn. Het beste is hiervoor om pure kokosolie te gebruiken. Dit zal echt niet helpen door het kleine beetje hoeveelheid in de dure haarproducten.

Ook wordt kokosolie aangeraden bij gebruik tegen haaruitval of om beginnende kaalheid te vertragen. Hoe komt dit?

Laurinezuur

Hier hebben we het al in het vorige hoofdstuk over gehad. Laurinezuur komt voornamelijk voor in de olie die wordt geproduceerd uit kokosnoten.

Vaak begint haaruitval bij de haarlijn. Dit blijkt te komen door de werking van bacteriën op de hoofhuid. Wel een heel onderzoek is hierover uitgevoerd.

Laurinezuur maakt virussen en bacteriën stuk en dood ze. Waardoor dit haaruitval voorkomen kan worden en de haargroei wordt gestimuleerd.

Als kokosolie regelmatig puur gebruikt wordt dan kan dit tot mooi haar bijdrage. Het kan dan ook echt haarverlies tegengaan. Maar dan wel mits het product consequent gebruikt gaat worden en niet een paar keer. Het duurt even voordat het resultaat zichtbaar zal zijn. Maar dat hebben we toch allemaal over voor een mooie haardos?

Kokosolie is erg vettig. Daarom kun je dit het beste gebruiken voordat je je haar gaat wassen. Hoe te gebruiken en tips: Als je het gebruikt als bijvoorbeeld haarmasker gebruik je hiervoor je handen om een eetlepel kokosnootolie op te warmen. Deze olie smelt snel door de warmte van je handen. Bijvoorbeeld voordat je gaat slapen masseer je je hoofdhuid ermee in. De volgende ochtend was je het eruit. Let wel op dat je een handdoek over je kussen legt om deze voor de vettige substantie te beschermen. Maar wat ik zelf vaak doe ik als ik ‘s morgens ga hardlopen ik mijn hoofdhuid insmeer. Mijn lange haar op een knot doe waardoor dit lekker in kan werken.

Capriczuur

Kokosolie bevat niet alleen Laurinezuur maar ook Capriczuur. Capriczuur werkt eigenlijk hetzelfde als Laurinezuur. Het pakt ook de schadelijke bacterien aan en zorgt dat deze zich niet verspreiden. Hierdoor wordt ook haaruitval voorkomen en stimuleert hierdoor ook de haargroei.

Vitamine E

In ons eerdere hoofdstuk kwam al naar voren dat kokosolie een hoog gehalte aan Vitamine E bevat wat erg goed is voor het hydrateren van de huid en veel natuurlijke gezondheidsvoordelen heeft. Het helpt ook jaar haar in topconditie te houden en deze te hydrateren waardoor deze de glans en de veerkracht zal behouden.

Vetzuren

Kokosolie werkt als geweldige antiroos en overtreft de meeste anti-roosshampoos  Bij regelmatige toepassing verzacht en bevochtigt de huid waardoor de ophoping van haar en schilfers wordt verminderd.

We komen er steeds meer achter wat een geweldige voordelen kokosnotenolie bevat. Het is ook niet meer weg te denken al bij veel huishoudens. Dit komt door de geweldige eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Ook de lage prijs van dit product is enorm positief. Het is tevens ook ruimtebesparend want het kan veel andere producten vervangen.

Tip:

Je wimpers kun je goed versterken met kokosolie. Doe voordat je gaat slapen een beetje olie op een watje en dep tegen je wimpers.

Kokosolie en gewichtsverlies

Veel mensen denken dat omdat kokosolie een hoog aandeel verzadigd vet heeft, het slecht voor je is om te eten. Hier zijn de meningen nog steeds erg over verdeeld.

Waar ik van overtuigd ben is dat kokosolie juist een hulpmiddel kan zijn voor gewichtsverlies. Deze verwarring komt omdat kokosolie voor 90 % uit verzadigd vet bestaat. Dit klinkt erg dramatisch en is niet zo dramatisch als het lijkt. Dit komt omdat de vetzuren van kokosolie bekend staan om de middellange keten triglyceriden. Dit zit bijvoorbeeld ook in MCT oliën. Dit zijn de gemakkelijke verteerbare vetten. Dus je lichaam breekt deze makkelijker af dan andere verzadigde vetten waardoor het niet schadelijk is. Deze makkelijke verteerbare vetten zorgen er niet voor dat er een ophoping in de slagaders en huidweefsel ontstaat. Hiernaar is veel onderzoek gedaan.

Verder verhogen de verzadigde vetten in kokosolie – vooral het Laurinezuur eigenlijk het metabolisme van het lichaam en bevorderen ze een optimale gezondheid van de schildklier en enzymensystemen. Het hebben van een hoog metabolisme betekent dat het lichaam calorieën verbrandt in een verhoogd tempo. Dit komt door de zuurgraad van je maagzuur en hoe effectief het voedsel kan omzetten in energie. Het hebben van een gezonde darmen zullen de kansen op een hoog metabolisme aanzienlijk verhogen en je helpen gewicht te verliezen. En dat is wat we graag willen als we af willen vallen.

Goede voor spijsvertering en immuunsysteem

De enzymen in kokosolie werken eigenlijk als katalysatoren voor je maagzuur en helpen je vet in een verhoogd tempo af te breken. Hierdoor wordt je metabolisme verhoogd. Hierdoor kun je een hoger deel van de calorieën verbranden die je binnenkrijgt. Ook helpen ze om gezonde darmen te bevorderen door bacteriën te bestrijden en de maagwand te versterken. Daarom is kokosolie ook erg goed om mee te koken. Het heeft ook meerdere voordelen die we dan weer niet terugvinden in bijvoorbeeld olijfolie.

Omdat kokosolie ongeveer 50% Laurinezuur bevat, is zeker de moeite waard om in je dieet op te nemen. De eenvoudigste manieren om dit te doen is om je bakolie te vervangen door kokosolie – wat overigens veel goedkoper is dan gewone olie of bakboter. Er bestaat ook smaakloze kokosolie. Als alternatief kun je ook kokosmelk gebruiken in de keuken, omdat het een belangrijk ingrediënt kan zijn in een verscheidenheid aan heerlijke Curry’s.

Zoals we in eerdere hoofdstukken hebben gezien, heeft kokosolie sterke antibacteriële voordelen die je bij inname helpen om vervelende bacteriën te bestrijden en je immuunsysteem te versterken.

Veel spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën in het voedsel dat we eten. We hebben een natuurlijke set bacteriën in ons maagzuur die de spijsvertering helpen, maar deze reageren vaak negatief met bepaalde enzymen in andere voedingsmiddelen.

Kokosolie kan positief helpen om maagklachten te helpen genezen die voortkomen uit slechte spijsvertering. Ook kan het helpen tegen de zure oprispingen na het eten. Het is echt de moeite waard als je hier last van hebt om kokosolie hiervoor te gebruiken.

Ook helpt het tegen de slechte parasite en schimmels die vaak aanwezig zijn in je spijsverteringskanaal. Die meestal komen van slechte eetgewoontes. De olie helpt om je vanbinnen schoon en gezond te houden. Ook is kokosolie rijk aan vitamine en mineralen. De vetzuren stimuleren ook de juiste opname van deze vitamines en mineralen in je lichaam.

Ook kan het positief bijdrage aan bijvoorbeeld verscheidende huidziekten, ouderdomsvlekken en bijvoorbeeld eczeem.

De vetten in kokosolie bevatten antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Kokosolie bevat Laurine- en Capric-zuren die, die worden gebruikt in de afweer van je lichaam tegen een ziekten, waaronder herpes (koortslip), influenza (griep) en andere infecties en ziekten.

Als we nu te enthousiast gaan worden dan moet ik waarschuwen. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat we te veel ervan gaan gebruiken. Als we kokosolie gaan gebruiken is het vooral ook in het begin van belang dat we hiermee rustig gaan beginnen en niet teveel omdat dit dan zelfs negatief kan werken. Het zou bijvoorbeeld laxerend kunnen werken. Belangrijk is dat de hoeveelheid wordt opgebouwd naar een gezond portie per dag.

Kan kokosolie helpen infecties te bestrijden?

We hebben al gezien dat kokosolie kan helpen bij het bestrijden van een verscheidenheid aan infecties en dat het je immuunsysteem helpt dankzij de vetzuren zoals laurinezuur en capriczuur. De natuurlijke gezondheidsvoordelen van kokosolie gaan echter veel verder dan dit, het werkt voor een verscheidenheid aan inwendig en uitwendige infecties.

Ten eerste kan kokosolie uitwendig worden gebruikt om een verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen en is ook veilig om te gebruiken op snijwondjes, schaafwonden en blauwe plekken.  (let wel op geen grote diepe wonden met kokosolie behandelen)

Op je huid is kokosolie geschikt om veel voorkomende huidaandoeningen zoals eczeem en andere huiduitslag te voorkomen, omdat het een ondoordringbare laag olie tussen je huid en de lucht creëert. Hoewel dit er meestal toe zou leiden dat je huid ongezond wordt en niet goed kan ademen, door de chemische samenstelling van kokosolie wordt de huid niet afgesloten en blijft het perfect hydrateert tegelijkertijd. Dit betekent wel dat je beter een dunne laag kunt gebruiken. Dit werkt het beste.

Op de eerder genoemde snijwondjes, kneuzingen en schaafwondjes helpt het op dezelfde manier. Het wondje kan blijven ademen maar het beschermt wel tegen infecties. Door het hydrateren helpt het sneller om de huid te genezen en dicht te gaan.

Bij Stiae of littekenweefsel is het ook goed te gebruiken om de huid weer strakker te maken en de littekens te minimaliseren.

Oilpulling voor een gezonde mond

In onze mond leven ontzettend veel bacteriën. Het is daarom belangrijk om deze niet te vergeten en ook deze iedere dag te ontgiften. Dit kan ook na het detoxen iedere dag. Hoe kunnen we deze bacteriën het beste aanpakken? Door met pure kokosolie gedurende 10 tot 15 minuten je mond mee te spoelen. De olie trekt vet oplosbare gifstoffen uit de cellen van het mondslijmvlies. Na een grondige spoeling kun je de olie uitspugen. Doe dit voortaan altijd voordat je je tanden gaat poetsen dit is een goede gewoonte om dit voortaan iedere dag te doen.

De oorlog tegen schimmels

Candida dat is een grote boosdoener. Dit omdat deze vaak ook niet te lokaliseren is in het lichaam. Ik ben er van overtuigd dat deze voor veel ziektes zorgt. Maar ook voor vermoeidheid en vage en vervelende klachten.

Hoe kom je eraan? Hoe kom je er van af.. Candida groeit in een lage PH en giftige omgeving. Deze giftige omgeving wordt vaak opgebouwd in jaren. Vaak mensen met overgewicht maar ook met ondergewicht. Mensen met slechte langdurige eetgewoontes kunnen er last van krijgen. Veel junkfood en vooral veel suikers eten daar houden deze schimmels van.

kokosolie heeft het een goed effect op candida, om de schimmel te doden. Candida is erg moeilijk om uit je lichaam te verwijderen. Ik heb ooit eens een dokter horen zeggen dat deze je deze niet uit je lichaam kunt krijgen. Maar ik weet wel beter. Het zal niet van de ene op de andere dag verdwijnen en er zal veel geduld voor nodig zijn, maar het is wel mogelijk.

Wat voor schimmels vaak ook uitstekend werkt is om deze te bestrijden. Het stoppen van toegevoegde suikers te eten. De candida houdt van suikers omdat dit een voedingsbron is voor de schimmel. De perfecte combinatie zou dan zijn om een suikervrije periode in te bouwen. Dit in samenwerking met de inname van kokosolie zowel in- als uitwendig zou dit te gebruiken zijn. Ik ken iemand die op deze manier vaarwel heeft kunnen zeggen tegen zijn kalknagel die er al jaren was!

Heb je last van uitwendige schimmelinfecties met jeuk etc dan kan kokosolie de huid helpen om te kalmeren, wat kan betekenen minder jeuk en minder irritaties. Het dood ook de bacterien en de breekt de schimmelgroei af.

Kokosolie is echt een wonder van de natuur en een must om deze in huis te hebben!

Heb je interesse om deze olie aan te schaffen dan kun je op onderstaande link

Kokosolie, Klik hieronder om de kokosolie te bestellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.