Krijg Meer Energie en Verlies Gewicht Door Te Vasten: De 16:8 Methode

Pas eten na bepaalde tijd

Wil je weten hoe je meer energie kunt krijgen? Of misschien een paar kilo afvallen zonder te diëten? Als dat zo is, dan is intermittent fasting het antwoord voor jou. Deze manier van eten, ook bekend als de 16:8 methode, houdt in dat je zestien uur vast en in de resterende acht uur twee tot drie goede maaltijden eet. Dit klinkt misschien moeilijk, maar dat is het echt niet! In dit artikel bespreken we alle voordelen van intermittent fasting en laten we je zien hoe je kunt beginnen. Lees dus snel verder en ontdek de magie van intermittent fasting!

Vasten is het zich onthouden van voedsel gedurende een bepaalde periode. Bijvoorbeeld, je eet alleen tussen 8 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags. Er zijn veel verschillende manieren om het vasten aan te pakken. Een populaire manier houdt in dat je je laatste maaltijd om 18 uur eet en dan niets meer eet tot 12 uur de volgende dag, wat 18 uur zonder zou zijn voedsel. Je kunt ook een of twee keer per week 24 uur vasten, of nog langere perioden als je daar zin in hebt.

Maar waarom zou je willen vasten?

Er zijn veel redenen! De meest voor de hand liggende is gewichtsverlies. Als je niet eet, moet je lichaam zijn vetreserves als brandstof gebruiken in plaats van ze als ballast te zien. En door met tussenpozen te vasten in plaats van op dieet te gaan, stimuleer je je lichaam om zijn vetreserves op een evenwichtiger manier te gebruiken. Dit betekent dat je langzaam maar gestaag gewicht verliest en het er op de lange duur af houdt.

Hoe doe je dat vasten?

Als je het vastendieet volgt dat bekend staat als 16:8, beperk je je eten elke dag tot een venster van 8 uur en vast je de resterende 16 uur. Deze vastenperiode vindt meestal ’s nachts plaats, hoewel je elke periode van 8 uur kunt kiezen die voor jou werkt. Tijdens de vastenperiode mag je geen calorieën binnenkrijgen, hoewel je wel water, zwarte koffie en andere calorievrije dranken mag drinken. Na afloop van de vastenperiode kun je gedurende de resterende 8 uur eten wat je maar wilt.

REDENEN OM TE VASTEN:

Gewichtsverlies

Hoe werkt het? Als je vast, wordt je lichaam gedwongen opgeslagen vet te gebruiken voor energie. Dit proces, bekend als lipolyse, begint na ongeveer 8 uur vasten en gaat de hele dag door. Behalve dat je opgeslagen vet voor energie gebruikt, helpt vasten ook om je eetlust en je calorie-inname te verminderen. Deze combinatie van factoren kan tot gewichtsverlies leiden.

Meer energie

Als je een vastendieet volgt volgens het 16:8 vasten protocol, gaat je lichaam in een vastentoestand. In deze vasten toestand verbrandt je lichaam vet voor energie in plaats van glucose. Vet verbranden voor energie is een efficiënter proces dan glucose verbranden, omdat het meer ATP (energie) produceert per molecuul zuurstof dat gebruikt wordt. Dit betekent dat je meer energie beschikbaar hebt om te gebruiken als je in een vastende toestand bent. De andere voordelen van vasten zijn een betere insulinegevoeligheid, een verhoogde productie van groeihormoon, en een verhoogde autofagie (cellulaire reiniging). Al deze factoren dragen bij tot meer energie en een betere algemene gezondheid.

Wat is autofagie?

Autofagie is het proces waarbij het lichaam oude of beschadigde cellen afbreekt en recyclet. Dit is belangrijk omdat het helpt het lichaam gezond te houden en goed te laten functioneren. Vasten is een manier om autofagie op gang te brengen. Als je vast, wordt het lichaam gedwongen opgeslagen vet af te breken voor energie, wat tot autofagie kan leiden. Het is echter belangrijk op te merken dat autofagie niet onmiddellijk na het vasten optreedt; het duurt meestal een paar uur voor het proces begint. Daarom moet je, als je geïnteresseerd bent in autofagie, minstens 12 uur vasten.

Betere hormoonhuishouding

Van vasten is aangetoond dat het een aantal voordelen heeft voor de hormonale balans. Als je vast is je lichaam in staat zijn endocriene systeem, dat de productie van hormonen regelt, beter te reguleren. Vasten helpt ook de insulinespiegel te normaliseren en ontstekingen te verminderen, die beide tot een betere hormoonbalans kunnen leiden. Bovendien is aangetoond dat vasten de niveaus van menselijk groeihormoon verhoogt, wat kan helpen om de spiermassa te verbeteren en het lichaamsvet te verminderen. Al deze factoren samen kunnen leiden tot een betere hormonale balans en een betere algemene gezondheid.

Meer rustgevende slaap

Hoewel de wetenschap er nog niet helemaal over uit is hoe slapen en vasten met elkaar te maken hebben, wijst sommige onderzoeken erop dat vasten de kwaliteit van de slaap kan helpen verbeteren. Een studie ontdekte dat mensen die 16 uur per dag vastten beter slapen dan degenen die helemaal niet vastten. De deelnemers aan de studie meldden ook dat ze zich overdag meer uitgerust en minder vermoeid voelden. Men gelooft dat vasten de slaap helpt regelen door het circadiane ritme van het lichaam te beïnvloeden. Als je vast begint je lichaam meer melatonine aan te maken, een hormoon dat je slaperig doet voelen. Dus als je beter wilt slapen, kan vasten het proberen waard zijn.

Is vasten beter voor mijn darmen?

Als het over vasten gaat, zijn er veel verschillende meningen. Sommigen beweren dat vasten een prima manier is om het lichaam te ontgiften en het spijsverteringsstelsel een pauze te geven. Anderen beweren dat vasten eigenlijk meer kwaad dan goed kan doen, vooral voor mensen met een gevoelige maag. Dus, wat is de waarheid? Is vasten echt goed voor je darmen?

Er zijn aanwijzingen dat vasten gunstig kan zijn voor het spijsverteringsstelsel. Vasten kan bijvoorbeeld helpen om het slijmvlies van de darm, dat vaak beschadigd is door ongezond voedsel, rust te geven en te genezen. Bovendien kan vasten helpen om de productie van goede bacteriën in de darm te verhogen, wat de spijsvertering kan verbeteren en ziekten kan helpen afweren. Het is echter belangrijk te bedenken dat iedereen is anders, en sommige mensen kunnen vasten niet goed verdragen. Als je een gevoelige maag hebt, kun je vasten misschien beter helemaal vermijden.

Besparing op je portomonee

Theoretisch zou vasten je kunnen helpen geld te besparen op boodschappen. Als je om religieuze redenen vast, eet je gewoonlijk alleen tijdens bepaalde uren van de dag of helemaal niet gedurende bepaalde dagen van de week. Dit betekent dat je in het algemeen minder maaltijden eet, wat ertoe kan leiden dat je minder geld aan eten uitgeeft. Omdat je tijdens het vasten waarschijnlijk kleinere maaltijden eet, kun je bovendien uiteindelijk over het geheel genomen minder voedsel kopen. Natuurlijk hangt dit allemaal af van hoe goed je je aan je vastenplan houdt. Als je merkt dat je vaker snoept of vals speelt met grotere maaltijden, kan het zijn dat je helemaal geen besparing ziet. Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of vasten een goede manier is om geld te besparen op je voedselbudget.

Je voeding doet er zeker toe om af te vallen!

Er wordt vaak gezegd dat vasten de beste manier is om af te vallen. Veel mensen zijn echter onzeker over wat vasten nu eigenlijk inhoudt. Als je vast, mag je gedurende een bepaalde tijd niets eten. Dit kan van 12 uur tot 24 uur zijn, of zelfs langer. Als de vastenperiode voorbij is, kun je daarna eten wat je maar wilt. Als je echter wilt afvallen, kun je het beste gezond voedsel kiezen. Veel ongezond eten na een vastenperiode doet de eventuele voordelen van het gewichtsverlies teniet. Daarom, als je vast om af te vallen, is het belangrijk dat je oplet wat je daarna eet. Kies gezonde, voedzame voedingsmiddelen die je helpen je doelen te bereiken .

Kun je terwijl je vast ook gebruik maken van koolhydraatarme voeding en of een keto-dieet?

Ja, juist als je wilt afvallen! Vasten is een geweldige manier om je reis naar Ketose te kickstarten. Als je vast, wordt je lichaam gedwongen voor energie te vertrouwen op opgeslagen glucose, wat betekent dat het vetvoorraden gaat doorbranden voor brandstof. Dit proces staat bekend als ‘ketose’. Veel mensen vinden het echter moeilijk om een koolhydraatarm dieet langdurig vol te houden. Vasten kan je helpen je keto reis een jumpstart te geven en je op lange termijn aan je koolhydraatarm dieet te houden. Vasten helpt je lichaam te trainen vet te verbranden als brandstof, en het koolhydraatarme dieet helpt te voorkomen dat je lichaam opgeslagen glucose omzet in nieuwe glucose. Samen kunnen deze twee dieetbenaderingen je helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Conclusie: Vasten is niets nieuws. Het wordt al eeuwenlang beoefend als een manier om het lichaam een pauze te geven in de spijsvertering, te ontgiften en zichzelf te genezen. Sommige mensen vasten om religieuze redenen of omdat ze willen afvallen – hetzij tijdelijk door af en toe te vasten, hetzij permanent met intermittent fasting (een dieet waarbij je alleen tijdens bepaalde uren van de dag eet). Vasten kan van korte of lange duur zijn; er zijn veel verschillende variaties op hoe vaak iemand dagelijks eet, afhankelijk van zijn doelen. Eén ding is bij alle soorten vasten constant: het is belangrijk dat je je na het vasten niet overeet als je probeert af te vallen! Kies gezonde voedingsmiddelen die je doel na het vasten voeden, zodat je de voordelen die je bereikt tijdens je onthouding van voedsel niet teniet doet

Lees meer:

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *