Kunnen Honden kanker ruiken?

Honden zijn lief en slim. Zelfs zo slim dat ze ook voor ons kunnen werken. Denk maar aan de verschillende taken die zij kunnen uitvoeren waaronder blindengeleidehond, mensen redden en zelfs bommen detecteren. Ook zijn er honden die worden gebruikt om te ruiken bij hun baasje of er een hypo of hyper aankomt, een sterke daling of stijging van de bloedsuiker.

Er zijn ook honden die kunnen worden gebruikt als vroege detectie van kanker bij mensen. Honden hebben een geweldig reukvermogen. En wij mensen als wij ziek zijn dan ruiken wij anders. Het is dus zeker niet onwaarschijnlijk dat onze viervoeter dit kan en kan leren. Daarom worden momenteel vele testen gedaan om te kijken of honden in staat zijn om vroegtijdige kanker te ontdekken door de hond dit op te laten sporen.

Kunnen honden kanker ruiken?

Van sommigen is onderzocht dat zij dit kunnen, maar er is helaas nog geen verdere onderzoek naar gedaan.

Honden kunnen snel en gemakkelijk een verandering in geur detecteren, zoals voedsel dat wordt bereid. Tegelijkertijd is kanker wanneer cellen snel veranderen en een geur kunnen afgeven die sommige honden kunnen ruiken. Eén onderzoek gaf honden verschillende urinemonsters om te ruiken. Sommigen van hen hadden blaaskanker. Anderen waren normaal. Ook zouden honden kanker via het bloed kunnen ruiken. Hierin werden ook onderzoeken gedaan en was dit met 97% nauwkeurig (dit bleek uit een onderzoek met BioScentDX). Dit maakt ze geen betrouwbaar diagnostisch hulpmiddel bij de vroege opsporing van kanker. Hoewel er enkele gevallen zijn waarin honden deze chemische verandering bij hun eigenaren detecteren, is het op dit moment geen trainbare vaardigheid. Veel hondentrainers en gedragsdeskundigen werken aan het trainen van honden om deze taak te kunnen uitvoeren, dus hopelijk kan je hond je op een dag waarschuwen voor vroege kanker.

Hoe ruiken honden?

Honden hebben tot 300 miljoen reukreceptoren in hun neus. Dit wordt vergeleken met slechts ongeveer zes miljoen mensen. Dit is 40 keer gevoeliger dan onze neuzen! Dit maakt ze erg scherp ruikend. Dit is de reden waarom honden vaak worden gebruikt bij zoek- en reddingsacties, omdat ze een menselijke geur kilometers ver kunnen traceren.

Hoe helpt dit hen om ziekten te ruiken?

Dit scherpe reukvermogen kan uw hond helpen om zelfs de kleinste verandering in een geur te detecteren die kankercellen kunnen afgeven. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze zelfs het zeer lichte spoor van ziekte kunnen ruiken.

Zouden alle honden dit kunnen leren?

Niet alle honden kunnen kanker ruiken. Net als bij werkhonden hebben ze veel training nodig. De honden die worden getraind om kanker op te sporen, worden alleen getraind als een proefproces. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of honden daadwerkelijk kunnen worden gebruikt met betrouwbare resultaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.