Moe van afvallen

Zo snel mogelijk veel gewicht verliezen? Je zou in de verleiding kunnen komen om je calorieen drastisch te verminderen. Maar te weinig calorieen is niet goed voor je lichaam. Dit kan zelfs averechts werken.

Calorieën en energie

Calorieën zijn de energie die we uit voedsel halen. Je lichaam heeft ze nodig om te functioneren. Bij een teveel kan je gewicht stijgen. Aan de andere kant kun je door een lagere calorie-inname je gewicht laten dalen. Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft gaat je lichaam het opgeslagen vet verbranden. Na verloop van tijd ga je hierdoor gewicht verliezen.

Maar als je dit gaat overdrijven door heel veel minder eten, waardoor je je calorieen enorm gaat beperken kan dit leiden tot jezelf beroerd voelen. Je kunt hierdoor je gezondheid in gevaar brengen. Dit is dan ook niet de beste manier om af te vallen

Maar wat is te laag? Hierbij nadelen van extreem caloriearme diëten. Maar ook een manier om op een goede manier blijvend af te vallen.

Als je streng gaat diëten zijn de adviezen om voor vrouwen echt niet minder te gaan eten dan 1200 calorieën per dag en voor mannen niet minder dan 1500 calorieën per dag. Ga niet minder eten want anders krijg je een voedingstekort met alle gevolgen van dien. Dit zou erg schadelijk zijn voor je lichaam en zelfs niet het gewenste resultaat opleveren. Dit zijn de minimale calorieën omdat je de nodige voedingsstoffen gewoon nodig hebt om goed te blijven functioneren.

Zorgen caloriearme diëten voor gewichtsverlies?

Hoewel experts over het algemeen aanbevelen om geen diëten te volgen die onder de 1200 calorieën dalen voor vrouwen en onder de 1500 calorieën voor mannen, zijn er nog steeds genoeg diëten die aanmoedigen om minder te eten. Diëten die dan snel grote resultaten beloven.

Maar diëten die aanbevelen om minder dan 1.200 calorieën per dag te eten, vallen meestal in onder het crashdieet. Met andere woorden, ze kunnen je op korte termijn misschien helpen om wat gewicht te verliezen, maar ze zijn niet blijvend.

Voedsel is brandstof en geeft je energie. Als je te weinig eet, ben je hongerig en moe en heb je niet de energie en raak je uitgeput!

Blijkbaar wie zo’n crashdieet volgt zal zijn gewichtsverlies zeker niet op lange termijn vast kunnen houden. Dit is eigenlijk ook heel logisch. Als je altijd honger hebt en moe bent omdat je niet genoeg eet, is de kans groot dat je uiteindelijk stopt met het dieet en meer calorieën gaat eten. Je zit binnen korte tijd weer op je oude gewicht.

Grote risico’s van te weinig calorieën eten:

Caloriearme diëten zijn niet alleen moeilijk vol te houden. Ze kunnen blijvend gewichtsverlies in de weg staan ​​en zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Waaronder:

Vertraagd metabolisme

Door te weinig calorieën binnen te krijgen, kan het lichaam in overlevingsmodus gaan, waar het de verbranding van calorieën vertraagt ​​​​in een poging om vast te houden aan het lichaamsvet.

Dat kan het zelfs moeilijker maken om af te vallen – en na verloop van tijd loop je zelfs het risico om aan te komen. Als iemand caloriearme of beperkende diëten blijft volgen, wordt het erger en kan je metabolisme traag blijven.

Vermoeidheid en duizeligheid

Het lichaam gebruikt calorieën uit voedsel voor energie om de basisfuncties uit te voeren. Dit van ademen tot het verteren van voedsel tot het pompen van bloed, dit kost energie Dus als je consequent veel minder binnenkrijgt dan je nodig hebt ga je je waarschijnlijk een zwak of uitgeput gaan voelen.

Je kunt jezelf ook duizelig of licht in het hoofd voelen. Dit komt omdat niet genoeg eten kan leiden tot uitdroging en een lage bloedsuikerspiegel.

Te lage energie voor lichaamsbeweging

Als je lichaam nauwelijks genoeg energie heeft voor de basisfuncties is de kans groot dat je moeite hebt om een ​​training door te komen. Drastische calorieverlagingen signaleren hormonale veranderingen die je lichaam aanmoedigen om zijn energieverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Zelfs als je je in het zweet werkt, zal je lichaam hebben vechten om zoveel mogelijk calorieën vast te houden in plaats van ze te verbranden voor energie zoals normaal. Door je calorieën tekort te verlagen worden je spieren in feite gedwongen efficiënter te worden. Dit betekent dat je beweging minder calorieën verbrandt dan wanneer je in energiebalans zou zijn

Spierverlies

Wanneer het lichaam minder calorieën binnenkrijgt dan het nodig heeft wordt dit gecompenseerd met het verschil door extra energie te halen uit opgeslagen vet (een vorm van ketose). Hierdoor kan energie uit spierweefsel gehaald gaan worden.

De hormonen die je vetcellen signaleren om af te breken, werken ook op spiercellen. Spiercellen ontvangen ook het signaal om energie vrij te maken door energie af te breken en vrij te geven van eiwitten die erin zijn opgeslagen.

Spierverlies is niet goed en vooral slecht als je probeert af te vallen, omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet (ook wel een gezond metabolisme ondersteunen).

Voedingstekorten

Als je calorieën binnenkrijgt krijg je ook voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels binnen. Door je calorieën erg laag te houden, wordt het moeilijker om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Hierdoor ontstaat een tekort die je gezondheid kan beïnvloeden.

Het niet krijgen van voldoende calcium in de loop van de tijd zou bijvoorbeeld het risico op osteoporose en heupfracturen kunnen vergroten.

Galstenen

Galstenen zijn verharde galafzettingen die zich in de galblaas vormen. Ze veroorzaken niet altijd symptomen, maar ze kunnen pijnlijk zijn, en de enige manier om ze te behandelen is om ze operatief te laten verwijderen.

Galstenen vormen zich sneller wanneer iemand heel snel gewicht verliest, zoals bij een caloriearm dieet. Experts begrijpen niet helemaal waarom, maar het lijkt erop dat snel gewichtsverlies veranderingen veroorzaakt in de manier waarop het lichaam vet metaboliseert, wat deze stenen kan veroorzaken.

Misselijkheid

Velen van ons associëren gevoelens van misselijkheid met te veel eten, maar het kan ook gebeuren als je niet genoeg eet. Zuur kan zich ophopen in een lege maag, wat een gevoel van misselijkheid kan veroorzaken.

Misselijkheid is ook een vaak voorkomende bijwerking van galstenen. En na verloop van tijd kunnen bepaalde voedingstekorten – zoals te weinig vitamine B12 – het spijsverteringskanaal aantasten en je misselijk maken.

Constipatie of diarree

Net als misselijkheid zijn er een aantal redenen waarom caloriearme diëten problemen kunnen veroorzaken met betrekking tot je darmen. Te weinig vezels eten of niet genoeg vloeistof krijgen kan leiden tot constipatie. En een tekort aan vitamines zoals B12 kan leiden tot constipatie of diarree leiden.

Moeilijk vol te houden dieet

De meeste mensen vinden het moeilijk om lang vol te houden met caloriearme diëten. Zoiets als een dieet van 700 calorieën per dag is bijvoorbeeld gewoon veel te laag. Je lichaam zal in opstand komen.

Als je dit langere tijd volhoudt dan komen er zeker fysieke ongemak. Ook om jezelf weerstand te bieden tegen eten is niet goed voor je. Je kunt met zo’n beperkt dieet niet lekker genoeg eten. Je krijgt honger en houdt hier een slecht gevoel van niet lekker in je vel zitten over. Hierdoor ga je misschien zelfs helemaal doorslaan naar de andere kant. Vaak zie je dat je binnen korte tijd het gewicht weer terug bij af is of zelfs dat je nadien nog zwaarder bent. Dit wordt ook wel eens het “jo-jo- effect” genoemd. Dit zal alleen maar voor meer onvrede zorgen.

Hoe kun je je calorien berekenen die voor gewichtsverlies kunnen zorgen?

Mensen die proberen af ​​te vallen zouden ongeveer 500 calorieën per dag minder moeten eten. (Zolang je niet onder het minimum aantal calorieën komt.) Dit kan ervoor zorgen dat je ongeveer 500 gram per week kunt verliezen.

De resultaten zullen niet zo snel of dramatisch zijn als wat je zou krijgen van een crashdieet, maar de langzame en gestage aanpak zal je kansen vergroten om op lange termijn op gewicht te blijven. Dit zal zeker ook je gezondheid ten goede komen. Vooral als je ernaast ook nog eens gaat sporten.

Weet je niet zeker hoeveel calorieën je moet eten om af te vallen? Dit is afhankelijk van je leeftijd en werkzaamheden

Hoeveel calorieën heb ik per dag nodig zonder af te vallen

Weinig actiefMannenVrouwen
Leeftijd(kcal)(kcal)
19-30 jaar27002000
31-50 jaar26001900
51-70 jaar24001800

Gezonde diëten

De meest duurzame diëten voor succesvol gewichtsverlies bevatten minstens 1.200 calorieën per dag, benadrukken een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen. Belangrijk is om een ​​balans van koolhydraten, eiwitten en vet te hebben in je voeding. Je moet jezelf goed voelen bij een dieet en vooral geen gevoel dat je niets meer mag eten. Het fijne is om een dieet te vinden die een manier van leven voor je kunnen worden waar je je goed bij voelt. Zorg ervoor dat je altijd voldoende vitamine binnenkrijgt doormiddel van groenten en fruit te eten. Ga voor een mager stukje vlees in plaats van vet vlees. Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en vezels zodat je een verzadigd en vol gevoel van je voeding overhoudt

Zorg dat je suikers zoveel mogelijk mijdt. Vooral ook de verborgen suikers die in allerlei kant- en klaar pakjes in de supermarkt zitten. Bereidt zoveel mogelijk met vers!

Één reactie op “Moe van afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *