Moringa

Voordelen- en nadelen voor de Gezondheid

Misschien heb je er nog nooit van gehoord de naam Moringa. Maar let op binnenkort gaat dit zeker veranderen. Wat is Moringa? Moringa is een nieuw superfood die de inwoners van India al eeuwen kennen om de werking van Moringa. Moringa oleifera is beter bekend als de drumstickboom, ook wel de mierikswortel/benboom (of wel de peperwortelboom) genoemd. Dit wordt al jaren in India gebruikt. Moringa werd ook al gebruikt door de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Zij waren er toen al achter dat Moringa een goede bron van ijzer en een uitstekende bron van vitamine B1 is. De Moringa wordt ook wel de wonderboom genoemd omdat deze boom genezende krachten bezit. Is het een hype of is Moringa echt zo voedzaam?

Waar groeit deze boom?

De  Moringa oleifera stamt oorspronkelijk uit de uitlopers van de Himalaya in India, Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. De boom is opgewassen tegen droogte en groeit in arme grond.

Moringa heeft vele gezondheidsvoordelen zoals het voorkomen van ziekten zoals dianga isen betes, bloedarmoede, artritis, lever- en hartaandoeningen en ademhalings-, huid- en spijsverteringsstoornissen. De bast, bladeren, bloemen, vruchten, zaden en olie van deze boom kunnen worden gebruikt. In India worden stukjes drumstick gebruikt om curry’s te maken en kunnen ze worden toegevoegd aan sambal enz. Het kan ook als poeder worden geconsumeerd. De verse bladeren worden gedroogd en vervolgens tot poeder vermalen.

Moringa is een uitstekende bron van veel vitamines en mineralen. Onderzoek heeft aangetoond dat moringa in poedervorm:

9 keer meer eiwitten dan yoghurt
10 keer meer vitamine A dan wortelen
15 keer meer kalium dan bananen
17 keer meer calcium dan melk
50% meer vitamine C dan sinaasappels
25 keer meer ijzer dan spinazie

Grote voordelen van Moringa:

Moringa zit vol met voedingstoffen

Behalve dat het vitamines, mineralen, calcium en kalium bevat, is moringa rijk aan aminozuren. Onderzoek heeft aangetoond dat moringa 18 van de 20 aminozuren bevat (bouwstenen van eiwitten). Moringa blijkt een van de weinige planten te zijn die alle 9 essentiële aminozuren bevat die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Bestrijdt vrije radicalen

Bestrijdt de vrije radicalen die in het lichaam ontstekingen en voor cel beschadigingen kunnen zorgen.

Kan helpen in de strijdt tegen diabetici

In poedervorm is moringa effectief gebleken bij het verlagen van de lipiden- en glucosespiegels, het reguleren van oxidatieve stress en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Gezond voor het hart

Omdat het helpt bij het tegen gaan van lipiden, kan moringa de vorming van plaque in de slagaders voorkomen en het cholesterolgehalte verlagen. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Helpt tegen infecties en werkt antibacterieel

De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van moringa helpen infecties te bestrijden. Het werkt tegen bepaalde schimmels die huidinfecties veroorzaken en bacteriën die verantwoordelijk zijn voor bloed- en urineweginfecties.

Bevordert wondgenezing

Moringa-bladeren hebben bloedstollende eigenschappen. Als het regelmatig wordt ingenomen, vermindert het de stollingstijd, stopt het bloeden sneller en verbetert het de genezing.

Verbetert de gezondheid van de hersenen

De antioxiderende eigenschappen verbeteren de hersenfunctie. Studies tonen aan dat moringa-bladeren bescherming kunnen bieden tegen symptomen van de ziekte van Alzheimer en zelfs het begin ervan kunnen vertragen.

Beschermt de lever

De hoge concentraties polyfenolen beschermen de lever tegen giftige stoffen, oxidatie en schade.

Stimuleert de stofwisseling

Dit kan positief, maar natuurlijk ook negatief werken, want neem je teveel van gebruiken zou je er ook last van kunnen hebben. Lees altijd de verpakking die je van (bijvoorbeeld) de poeder koopt.

Vermindert vetopname maar stimuleert de spieropbouw

Dit klinkt erg goed als je wat kilo’s kwijt wilt raken om de poeder eens te proberen

Zijn er bijwerkingen van Moringa?

  • Moringa heeft laxerende eigenschappen. In grote hoeveelheden kan het maagklachten, gasvormige uitzetting, diarree en brandend maagzuur veroorzaken.
  • Als je de smaak niet lekker vindt, kan het je kokhalsreflex activeren. Eet niet te veel, want dit kan misselijkheid veroorzaken.
  • Bepaalde chemicaliën die in de wortels, bloemen en schors worden aangetroffen, kunnen samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken bij zwangere vrouwen. Ze kunnen het risico op een miskraam vergroten.
  • Vrouwen die borstvoeding geven, moeten moringa vermijden, omdat sommige ingrediënten mogelijk niet goed zijn voor zuigelingen.
  • Mensen die bloedverdunnende medicijnen zoals Warfarine gebruiken, moeten afzien van het regelmatig consumeren van Moringa.
  • Zaadextracten moeten worden vermeden omdat ze kunnen leiden tot toxiciteit in immuuncellen
  • Daarom is Moringa niet geschikt voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen die last hebben van hun gezondheid. Raadpleeg altijd je arts!

Waar kan ik Moringa kopen?

Schep het door je smoothies, strooi het over je salades of roer het door je sauzen en soepen. Je kunt het bakken, aan beslag toevoegen en mixen.

Hoeveel gram Moringa poeder per dag? Bij rauwe Morninga blad poeder: Roer dagelijks 1 theelepel (ca. 5 gram) Moringa blad poeder door je favoriete drankje, gerecht of snack.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.