Na het sporten pas vet verbranden: het afterburn effect

Ken je dat gevoel dat je krijgt na een goede training? Het gevoel dat je bruist van energie en je hart sneller gaat kloppen? Dat is het naverbrandingseffect. En het is niet alleen een verzinsel – er zit wetenschap achter. In dit blogartikel bespreken we wat het naverbrandingseffect is, hoe je er voordeel uit kunt halen en wat tips om je te helpen nog meer calorieën te verbranden. Laten we beginnen!

Calorieën verbranden na je training is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies. Misschien heb je wel eens gehoord van het “afterburn effect” – het verschijnsel waarbij je lichaam meer calorieën blijft verbranden, ook nadat je gestopt bent met trainen.

Wat is het naverbrandingseffect en hoe werkt het?

Het naverbrandingseffect is een term die gebruikt wordt om de verhoogde calorieverbranding aan te duiden die je krijgt na het voltooien van een inspannende training. De naverbranding ontstaat omdat je lichaam zijn zuurstofvoorraden moet aanvullen en eventuele spierschade die tijdens je training is ontstaan moet herstellen. Dit proces vergt energie, wat betekent dat je lichaam calorieën moet blijven verbranden, ook nadat je gestopt bent met trainen. Het naverbrandingseffect kan enkele uren tot enkele dagen aanhouden, en hoe intenser je training, hoe langer de naverbranding aanhoudt. Dus als je je calorieverbranding wilt maximaliseren, mik dan op trainingen die je een ademloos en bezweet gevoel geven. En vergeet niet na afloop af te koelen, zodat je lichaam zo snel mogelijk met het naverbrandingsproces kan beginnen.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het naverbrandingseffect optimaal te benutten

Het naverbrandingseffect is de verhoogde calorieverbranding die na een training optreedt. Hoewel het naverbrandingseffect het meest merkbaar is na intervaltraining met hoge intensiteit, kan elke soort oefening ertoe bijdragen. Om het naverbrandingseffect optimaal te benutten zijn er een paar dingen die je kunt doen. Ten eerste, zorg ervoor dat je een mix van verschillende soorten trainingen in je routine opneemt. Cardio, krachttraining, en HIIT zijn allemaal goede keuzes. Ten tweede, wees consequent met je trainingen; het naverbrandingseffect is cumulatief, dus hoe meer je traint, hoe groter het effect zal zijn. Tenslotte, eet gezond en blijf gehydrateerd; beide zijn essentieel voor een optimale calorieverbranding. Door deze tips op te volgen, kun je het naverbrandingseffect maximaliseren en je calorieverbranding, ook nadat je training voorbij is.

  • Zorg dat je goed gehydrateerd bent voor je training. Dit helpt je lichaam optimaal te presteren en verlengt de duur van het naverbrandingseffect.
  • Kies uitdagende oefeningen die veel energie vragen. Activiteiten als rennen, springen en sprinten zullen een groter metabolisch beslag leggen en resulteren in een langer naverbrandingseffect.
  • Neem een paar minuten de tijd om na je training goed af te koelen. Dit zal je lichaam helpen weer in balans te komen en calorieën te gaan verbranden voor herstel.
  • Eet een gezonde snack of maaltijd na de training. Eiwit is essentieel voor het herstel van spierschade, dus

Hoe lang houdt dit afterburn effect aan en hoe kunnen we er extra van profiteren

De meeste mensen zijn bekend met het gevoel van een “high” na de training Je weet wel, dat gevoel als je net een intense training achter de rug hebt en je het gevoel hebt dat je op de top van de wereld bent. Dit gevoel wordt vaak toegeschreven aan het vrijkomen van endorfines, die tot een gevoel van euforie kunnen leiden. Er is echter nog een ander mechanisme in het spel na een intense training: het naverbrandingseffect. Ook bekend als excess post-exercise oxygen consumption (EPOC), is het afterburn effect een fysiologisch proces dat optreedt na zware inspanning. Dit proces leidt tot een toename in zuurstofopname en energie-uitgaven, die uren of zelfs dagen na je training kan aanhouden. Terwijl het afterburn effect van oudsher in verband wordt gebracht met aerobe lichaamsbeweging, is recent studies hebben aangetoond dat het ook kan optreden na weerstandstraining en hoge intensiteit intervaltraining (HIIT).

Werkt het afterburn effect bij vrouwen anders dan bij mannen?

Het afterburner effect is anders bij vrouwen dan bij mannen. Gemiddeld is het naverbrandingseffect van een vrouw ongeveer 10% van de calorieën die ze tijdens haar training verbrandt, terwijl het naverbrandingseffect van een man ongeveer 15% is. Dus, als je een HIIT training van 30 minuten doet, verbrandt een vrouw na haar training misschien 90 calorieën, terwijl een man na zijn training 135 calorieën verbrandt. Het afterburner effect kan tot 48 uur na je training aanhouden. 

Conclusie: Het naverbrandingseffect is een fysiologisch proces dat optreedt na een zware inspanning. Dit proces leidt tot een toename in zuurstofopname en energie-uitgaven die uren of zelfs dagen na je training kan aanhouden. Hoewel het naverbrandingseffect traditioneel in verband wordt gebracht met aerobe training, hebben recente studies aangetoond dat het ook kan optreden na weerstandstraining en hoge intensiteit interval training (HIIT). Dus als je meer calorieën wilt verbranden en afvallen, zorg er dan voor dat je een verscheidenheid aan uitdagende oefeningen in je routine opneemt, en zorg ervoor dat je gezond eet en gehydrateerd blijft. Door deze tips op te volgen, kun je profiteren van het naverbrandingseffect en je calorieverbranding maximaliseren, ook lang nadat je training voorbij is.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *