https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Nachtmerries: Wat ze zijn, waarom we ze hebben en hoe ze te voorkomen

Enge plaats waarover je zou kunnen dromen

Inhoudsopgave

Wordt je wel eens wakker in het koude zweet na een nachtmerrie? Nachtmerries komen veel voor, en meer dan 70% van de bevolking heeft er last van. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot een onrustige slaap, waaronder stress, angst, medicijnen en alcohol. Nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals traumatische gebeurtenissen of het kijken naar enge films voor het slapengaan. In deze blogpost bespreken we wat nachtmerries zijn, waarom we ze hebben, en hoe je ze kunt voorkomen!

De psychologische oorzaak van het probleem van nachtmerries is angst. Angst is een natuurlijke reactie op gevaar, en het helpt ons om ons tegen kwaad te beschermen. Maar soms kan angst overdreven of buiten proportie worden, en dat kan leiden tot problemen zoals nachtmerries. Nachtmerries kunnen een manier zijn voor onze hersenen om angsten die we overdag ervaren te verwerken en te verwerken. Ze kunnen ook een manier voor ons zijn om met onopgeloste emotionele kwesties of trauma’s om te gaan. Als je regelmatig nachtmerries hebt, kan het nuttig zijn om met een therapeut te praten die je kan helpen de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Wat zijn nachtmerries?

Een nachtmerrie is een enge of onaangename droom. We hebben ze allemaal wel eens in ons leven gehad. Nachtmerries kunnen veroorzaakt worden door stress, angst, of zelfs bepaalde medicijnen. Ze kunnen heel levendig en intens zijn, waardoor het moeilijk is weer in slaap te vallen nadat je er een gehad hebt. Sommige mensen ervaren zelfs slaapverlamming, waarbij ze het gevoel hebben niet te kunnen bewegen of spreken. Nachtmerries kunnen uiterst beangstigend zijn en onze slaap verstoren. Als je regelmatig nachtmerries hebt, is het belangrijk ze met je arts te bespreken. Er zijn behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om de frequentie en de ernst van nachtmerries te verminderen.

Wat gebeurt er in je hersenen als je een nachtmerrie hebt?

 Nachtmerries worden veroorzaakt door activering van het angstcircuit van de hersenen, dat de amygdala en de hypothalamus omvat. Deze hersengebieden zijn verantwoordelijk voor de vecht-of-vlucht reactie, die de manier van ons lichaam is om zich op gevaar voor te bereiden. Als we dromen, verwerken onze hersenen informatie anders dan wanneer we wakker zijn. Dit kan verklaren waarom bepaalde herinneringen of angsten die we overdag onderdrukken naar boven kunnen komen tijdens een nachtmerrie.

Waarom hebben we nachtmerries?

De meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven wel eens een nachtmerrie meegemaakt. Meestal worden nachtmerries veroorzaakt door stress of angst. Als we gestrest zijn, staan onze hersenen in overdrive, waardoor we opdringerige, negatieve gedachten kunnen krijgen die tot nachtmerrie-achtige dromen leiden. Ook angst kan ons nachtmerries bezorgen, omdat we ons zorgen kunnen maken over dingen die nog niet eens gebeurd zijn. Bovendien kunnen sommige medicijnen of slaapstoornissen ook nachtmerrie-ervaringen veroorzaken 

Hoewel nachtmerries verontrustend kunnen zijn, zijn ze eigenlijk een normaal onderdeel van de werking van onze hersenen. Dromen stellen onze hersenen in staat informatie te verwerken en herinneringen te ordenen. Men denkt dat nachtmerries ons kunnen helpen om te gaan met moeilijke emoties of herinneringen waar we moeite mee hebben tijdens onze wakkere uren.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Er is niet één antwoord op de vraag wat nachtmerries veroorzaakt. In plaats daarvan zijn er een aantal verschillende factoren die tot dit verschijnsel kunnen bijdragen. Stress en angst zijn bijvoorbeeld veel voorkomende triggers voor nachtmerries. Mensen die te maken hebben met traumatische gebeurtenissen of die PTSS hebben, kunnen ook meer kans hebben op nachtmerries. Bovendien kunnen sommige medicijnen en stoffen nachtmerries als bijwerking veroorzaken. In de meeste gevallen is de precieze oorzaak van een nachtmerrie echter moeilijk vast te stellen. Dit komt omdat dromen vaak gebaseerd zijn op onze eigen persoonlijke ervaringen en angsten, die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Dus, hoewel er misschien niet één antwoord is op de vraag wat nachtmerries veroorzaakt, kan inzicht in onze eigen individuele triggers ons helpen ze te vermijden in de toekomst.

Hebben we meer nachtmerries bij volle maan?

Het idee dat we meer nachtmerries hebben tijdens volle maan is populair, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. De weinige studies die over het onderwerp zijn uitgevoerd hebben gemengde resultaten opgeleverd, en veel deskundigen geloven dat het verband tussen nachtmerries en volle maan meer anekdotisch is dan iets anders. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom mensen zouden kunnen geloven dat nachtmerries vaker voorkomen tijdens volle maan. Om te beginnen kan de heldere nachtelijke hemel het moeilijk maken om in slaap te vallen, wat leidt tot onrustige nachten en levendige dromen. Bovendien kan de verhoogde angst die vaak gepaard gaat met volle maan ook leiden tot nachtmerrie-gevulde slaap. Tot er echter meer definitief onderzoek over het onderwerp is, blijft het verband tussen nachtmerries en de volle maan grotendeels onbesproken.

Hebben vrouwen meer last van nachtmerries dan mannen?

Uit een studie bleek dat bijna tweederde van de deelnemers meldde minstens één nachtmerrie per maand te hebben. Bovendien waren vrouwen bijna 1,5 keer zo waarschijnlijk als mannen om te zeggen dat ze vaak nachtmerries hadden. Ander onderzoek heeft soortgelijke resultaten opgeleverd, waarbij vrouwen meer frequentie en intensiteit van nachtmerries rapporteren dan mannen. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor dit verschil. Ten eerste hebben vrouwen meer kans op angst en depressie dan mannen, die beide tot nachtmerries kunnen leiden. Bovendien kunnen hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus ook een rol spelen bij de frequentie van nachtmerries. Tenslotte is het de moeite waard op te merken dat het meeste onderzoek naar nachtmerries is uitgevoerd bij westerse bevolkingsgroepen, die misschien niet representatief zijn voor de wereldbevolking.

Nachtangsten bij kinderen

Veel ouders zijn niet bekend met dit fenomeen. Nachtmerries, ook bekend als pavor nocturnus, night terrors of nachtelijke terreur, komen voor bij kinderen en kunnen voor ouders erg beangstigend zijn om mee te maken. De psychologische oorzaak van nachtmerries is onbekend. Nachtangsten komen echter vaker voor bij kinderen die een familiegeschiedenis hebben van nachtangsten, angststoornissen of psychiatrische problemen. Nachtangsten kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort aan slaap. Tijdens een nachtelijke schrik kan een kind gillen, rondspoken of zelfs rechtop in bed zitten. Hoewel het lijkt alsof ze wakker zijn, zijn ze in werkelijkheid in een toestand van diepe slaap en kunnen niet volledig gewekt worden. Nachtmerries kunnen zowel voor het kind als voor de ouders verontrustend zijn, maar ze zijn meestal niet schadelijk. In de meeste gevallen zal het kind zich de episode niet herinneren als het eenmaal wakker is. Nachtmerries zijn meestal niets om je zorgen over te maken, maar als ze vaak voorkomen of storend worden, kan het de moeite waard zijn om met een arts te praten.

Hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Als je regelmatig nachtmerries hebt, zijn er enkele dingen die je kunt doen om te proberen ze te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om mogelijke triggers op te sporen en ze zo mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld, als je weet dat stress een trigger voor je is, doe dan moeite om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen. Je kunt ook ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga proberen om je geest en lichaam te helpen kalmeren voor het slapengaan. Bovendien is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen en een goede slaaphygiëne te beoefenen. Dit betekent het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, en ook van beeldschermen (telefoons, laptops, enz.) in de uren voor het slapen gaan. Tenslotte, als je vaak nachtmerries hebt,

-Houd je aan een regelmatig slaapschema

-Doe overdag lichaamsbeweging om stress en angst los te laten

-Vermijd televisie of films kijken voor het slapengaan die storend kunnen zijn

-Praat met een therapeut als je last hebt van steeds terugkerende nachtmerries of emotionele moeilijkheden die ze kunnen veroorzaken

Als je last hebt van frequente nachtmerries, zijn er stappen die je kunt nemen om ze te voorkomen. Houd je aan een regelmatig slaapschema, vermijd het kijken naar storende televisie of films voor het slapengaan, en doe overdag aan lichaamsbeweging om stress en angst los te laten. Als je nachtmerries veroorzaakt worden door onderliggende emotionele problemen, praat dan met een therapeut die je kan helpen ze aan te pakken.

Nachtmerries kunnen verontrustend zijn en onze kwaliteit van slaap beïnvloeden. Ze zijn echter een normaal onderdeel van de werking van onze hersenen. Door te begrijpen wat nachtmerries veroorzaakt en enkele methoden om ze te voorkomen, kunnen we een betere nachtrust krijgen. Als je vaak nachtmerries hebt, probeer dan enkele van de tips die we je gegeven hebben om je op weg te helpen naar een rustgevende slaap.

Meer artikelen:

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.