Nachtmerries: Wat ze zijn, waarom we ze hebben en hoe ze te voorkomen

Enge plaats waarover je zou kunnen dromen

Wordt je wel eens wakker in het koude zweet na een nachtmerrie? Nachtmerries komen veel voor, en meer dan 70% van de bevolking heeft er last van. Er zijn veel factoren die kunnen leiden tot een onrustige slaap, waaronder stress, angst, medicijnen en alcohol. Nachtmerries kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals traumatische gebeurtenissen of het kijken naar enge films voor het slapengaan. In deze blogpost bespreken we wat nachtmerries zijn, waarom we ze hebben, en hoe je ze kunt voorkomen!

De psychologische oorzaak van het probleem van nachtmerries is angst. Angst is een natuurlijke reactie op gevaar, en het helpt ons om ons tegen kwaad te beschermen. Maar soms kan angst overdreven of buiten proportie worden, en dat kan leiden tot problemen zoals nachtmerries. Nachtmerries kunnen een manier zijn voor onze hersenen om angsten die we overdag ervaren te verwerken en te verwerken. Ze kunnen ook een manier voor ons zijn om met onopgeloste emotionele kwesties of trauma’s om te gaan. Als je regelmatig nachtmerries hebt, kan het nuttig zijn om met een therapeut te praten die je kan helpen de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Wat zijn nachtmerries?

Een nachtmerrie is een enge of onaangename droom. We hebben ze allemaal wel eens in ons leven gehad. Nachtmerries kunnen veroorzaakt worden door stress, angst, of zelfs bepaalde medicijnen. Ze kunnen heel levendig en intens zijn, waardoor het moeilijk is weer in slaap te vallen nadat je er een gehad hebt. Sommige mensen ervaren zelfs slaapverlamming, waarbij ze het gevoel hebben niet te kunnen bewegen of spreken. Nachtmerries kunnen uiterst beangstigend zijn en onze slaap verstoren. Als je regelmatig nachtmerries hebt, is het belangrijk ze met je arts te bespreken. Er zijn behandelingen beschikbaar die kunnen helpen om de frequentie en de ernst van nachtmerries te verminderen.

Wat gebeurt er in je hersenen als je een nachtmerrie hebt?

 Nachtmerries worden veroorzaakt door activering van het angstcircuit van de hersenen, dat de amygdala en de hypothalamus omvat. Deze hersengebieden zijn verantwoordelijk voor de vecht-of-vlucht reactie, die de manier van ons lichaam is om zich op gevaar voor te bereiden. Als we dromen, verwerken onze hersenen informatie anders dan wanneer we wakker zijn. Dit kan verklaren waarom bepaalde herinneringen of angsten die we overdag onderdrukken naar boven kunnen komen tijdens een nachtmerrie.

Waarom hebben we nachtmerries?

De meeste mensen hebben op een bepaald moment in hun leven wel eens een nachtmerrie meegemaakt. Meestal worden nachtmerries veroorzaakt door stress of angst. Als we gestrest zijn, staan onze hersenen in overdrive, waardoor we opdringerige, negatieve gedachten kunnen krijgen die tot nachtmerrie-achtige dromen leiden. Ook angst kan ons nachtmerries bezorgen, omdat we ons zorgen kunnen maken over dingen die nog niet eens gebeurd zijn. Bovendien kunnen sommige medicijnen of slaapstoornissen ook nachtmerrie-ervaringen veroorzaken 

Hoewel nachtmerries verontrustend kunnen zijn, zijn ze eigenlijk een normaal onderdeel van de werking van onze hersenen. Dromen stellen onze hersenen in staat informatie te verwerken en herinneringen te ordenen. Men denkt dat nachtmerries ons kunnen helpen om te gaan met moeilijke emoties of herinneringen waar we moeite mee hebben tijdens onze wakkere uren.

Wat veroorzaakt nachtmerries?

Er is niet één antwoord op de vraag wat nachtmerries veroorzaakt. In plaats daarvan zijn er een aantal verschillende factoren die tot dit verschijnsel kunnen bijdragen. Stress en angst zijn bijvoorbeeld veel voorkomende triggers voor nachtmerries. Mensen die te maken hebben met traumatische gebeurtenissen of die PTSS hebben, kunnen ook meer kans hebben op nachtmerries. Bovendien kunnen sommige medicijnen en stoffen nachtmerries als bijwerking veroorzaken. In de meeste gevallen is de precieze oorzaak van een nachtmerrie echter moeilijk vast te stellen. Dit komt omdat dromen vaak gebaseerd zijn op onze eigen persoonlijke ervaringen en angsten, die van persoon tot persoon sterk kunnen verschillen. Dus, hoewel er misschien niet één antwoord is op de vraag wat nachtmerries veroorzaakt, kan inzicht in onze eigen individuele triggers ons helpen ze te vermijden in de toekomst.

Hebben we meer nachtmerries bij volle maan?

Het idee dat we meer nachtmerries hebben tijdens volle maan is populair, maar er is weinig wetenschappelijk bewijs om het te ondersteunen. De weinige studies die over het onderwerp zijn uitgevoerd hebben gemengde resultaten opgeleverd, en veel deskundigen geloven dat het verband tussen nachtmerries en volle maan meer anekdotisch is dan iets anders. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen waarom mensen zouden kunnen geloven dat nachtmerries vaker voorkomen tijdens volle maan. Om te beginnen kan de heldere nachtelijke hemel het moeilijk maken om in slaap te vallen, wat leidt tot onrustige nachten en levendige dromen. Bovendien kan de verhoogde angst die vaak gepaard gaat met volle maan ook leiden tot nachtmerrie-gevulde slaap. Tot er echter meer definitief onderzoek over het onderwerp is, blijft het verband tussen nachtmerries en de volle maan grotendeels onbesproken.

Hebben vrouwen meer last van nachtmerries dan mannen?

Uit een studie bleek dat bijna tweederde van de deelnemers meldde minstens één nachtmerrie per maand te hebben. Bovendien waren vrouwen bijna 1,5 keer zo waarschijnlijk als mannen om te zeggen dat ze vaak nachtmerries hadden. Ander onderzoek heeft soortgelijke resultaten opgeleverd, waarbij vrouwen meer frequentie en intensiteit van nachtmerries rapporteren dan mannen. Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor dit verschil. Ten eerste hebben vrouwen meer kans op angst en depressie dan mannen, die beide tot nachtmerries kunnen leiden. Bovendien kunnen hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus ook een rol spelen bij de frequentie van nachtmerries. Tenslotte is het de moeite waard op te merken dat het meeste onderzoek naar nachtmerries is uitgevoerd bij westerse bevolkingsgroepen, die misschien niet representatief zijn voor de wereldbevolking.

Nachtangsten bij kinderen

Veel ouders zijn niet bekend met dit fenomeen. Nachtmerries, ook bekend als pavor nocturnus, night terrors of nachtelijke terreur, komen voor bij kinderen en kunnen voor ouders erg beangstigend zijn om mee te maken. De psychologische oorzaak van nachtmerries is onbekend. Nachtangsten komen echter vaker voor bij kinderen die een familiegeschiedenis hebben van nachtangsten, angststoornissen of psychiatrische problemen. Nachtangsten kunnen ook veroorzaakt worden door een tekort aan slaap. Tijdens een nachtelijke schrik kan een kind gillen, rondspoken of zelfs rechtop in bed zitten. Hoewel het lijkt alsof ze wakker zijn, zijn ze in werkelijkheid in een toestand van diepe slaap en kunnen niet volledig gewekt worden. Nachtmerries kunnen zowel voor het kind als voor de ouders verontrustend zijn, maar ze zijn meestal niet schadelijk. In de meeste gevallen zal het kind zich de episode niet herinneren als het eenmaal wakker is. Nachtmerries zijn meestal niets om je zorgen over te maken, maar als ze vaak voorkomen of storend worden, kan het de moeite waard zijn om met een arts te praten.

Hoe kun je nachtmerries voorkomen?

Als je regelmatig nachtmerries hebt, zijn er enkele dingen die je kunt doen om te proberen ze te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om mogelijke triggers op te sporen en ze zo mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld, als je weet dat stress een trigger voor je is, doe dan moeite om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen. Je kunt ook ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga proberen om je geest en lichaam te helpen kalmeren voor het slapengaan. Bovendien is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen en een goede slaaphygiëne te beoefenen. Dit betekent het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan, en ook van beeldschermen (telefoons, laptops, enz.) in de uren voor het slapen gaan. Tenslotte, als je vaak nachtmerries hebt,

-Houd je aan een regelmatig slaapschema

-Doe overdag lichaamsbeweging om stress en angst los te laten

-Vermijd televisie of films kijken voor het slapengaan die storend kunnen zijn

-Praat met een therapeut als je last hebt van steeds terugkerende nachtmerries of emotionele moeilijkheden die ze kunnen veroorzaken

Als je last hebt van frequente nachtmerries, zijn er stappen die je kunt nemen om ze te voorkomen. Houd je aan een regelmatig slaapschema, vermijd het kijken naar storende televisie of films voor het slapengaan, en doe overdag aan lichaamsbeweging om stress en angst los te laten. Als je nachtmerries veroorzaakt worden door onderliggende emotionele problemen, praat dan met een therapeut die je kan helpen ze aan te pakken.

Nachtmerries kunnen verontrustend zijn en onze kwaliteit van slaap beïnvloeden. Ze zijn echter een normaal onderdeel van de werking van onze hersenen. Door te begrijpen wat nachtmerries veroorzaakt en enkele methoden om ze te voorkomen, kunnen we een betere nachtrust krijgen. Als je vaak nachtmerries hebt, probeer dan enkele van de tips die we je gegeven hebben om je op weg te helpen naar een rustgevende slaap.

Meer artikelen:

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Hoe je je lichaam kunt ontgiften

Ben je klaar om je energiek en verjongd te voelen? Detoxen is een geweldige manier om de opeenhoping van gifstoffen in je lichaam te verwijderen, je immuunsysteem nieuw leven in te blazen en gezonde gewoonten te stimuleren. Het eten van meer vers fruit en groenten kan deze reiniging ondersteunen en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen leveren zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten die nodig zijn voor een optimale gezondheid. In deze blogpost bespreken we de basisprincipes van een succesvolle detox met uitsluitend natuurlijke bronnen zoals fruit en groenten, evenals enkele tips over hoe je deze voedzame superfoods in je dagelijkse dieet kunt opnemen.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *