Een Puppy

Hoe je je pup op kunt voeden

In ons gezin houden wij erg veel van honden. Mijn man en ik zijn opgegroeid met paarden, katten, vogels en honden. Maar zonder een trouwe viervoeter kunnen we eigenlijk niet.

DJ

DJ onze Jack Russell

In 2020 waren we er (weer) klaar voor om een puppy aan te schaffen. Hier was al veel aan voorafgegaan. Onze DJ, een Jack Russell was 2 jaar geleden overleden. Wel op een mooie leeftijd van 17 jaar. DJ is erg oud geworden voor een Jack Russell en heeft een goed leven gehad. Maar toch doet dit verlies altijd erg veel pijn. De leegte, het houden van. Vaak neem je je voor “om er maar niet meer aan te beginnen” Maar ons leven veranderde, er kwam wat meer ruimte, tijd. En voorzichtig aan hadden we het er met elkaar over. Zullen we weer een pup aanschaffen?

Patty

Patty onze eerste Dalmatiër

Inmiddels waren we verhuisd naar een ander huis met meer ruimte. We waren klaar om een pup aan te schaffen. Het ras stond vast.

Toen ik een half jaar was kregen mijn ouders een hond, een Dalmatiër genaamd Patty Deze pup was bij zijn eigenaar niet meer welkom dit omdat deze binnen geplast had. Te weten dat deze pup nog maar een paar weken was.

Mijn ouders hadden een groot hart en die pup kon wel samen opgroeien bij hun “baby-pup”, ik dus.  We groeide samen op als de beste maatjes. Patty ontfermde me over mij als een soort moeder en beschermde mij van de buitenwereld als deze boos was. Dan sprong Patty ertussen, want niemand mocht mij een grote mond geven. Ik kan je vertellen dat ik hier erg veel misbruik van heb gemaakt en dat ik ook vaak riep: “kijk maar uit, want ik roep Patty”. Als mijn ouders naar bed gingen en ik niet in mijn bed lag dan was ik ’s avonds naar beneden geslopen en lag ik lekker bij Patty in de mand te slapen. Dit was de liefste hond van de wereld. Een echte familie-hond. Ze is 14 jaar geworden mijn lieve spikkel.

Al van jonge leeftijd af aan zit dit fantastische ras in mijn hart. Al dacht ik dat Patty, mijn “super hond” uniek was en we nooit meer zo een lieve, slimme, goedlachse (dat doen Dalmaten, die lachen) hond zouden treffen.

Oreo

Oreo augustus 2020

Op 7 augustus 2020 om 14 uur werd onze pup Oreo geboren. Waarom deze naam?

Oreo’s vader heet Donut en ik vond het toepasselijk om haar naar haar vader te vernoemen. Dit werd een koekjes-naam. Omdat een Dalmatiër zwart/wit is en de naam Oreo wel lekker klinkt, gingen we voor deze naam. Iedereen in onze familie die Oreo mee op gaat voeden waren het hier mee eens. Ik heb geleerd om een korte naam te kiezen en als je deze hard moet roepen dat het nog steeds goed klinkt.

De voorbereidingen

Voordat Oreo naar ons toe zou komen moesten we zoveel mogelijk informatie in gaan winnen.

 • Welke noodzakelijke artikelen hebben we nodig
 • Is ons huis en tuin puppy proof
 • Welke dierenarts zoeken we uit
 • Welke voeding gebruikt de fokker en gaan wij gebruiken

Pup opvoeden en wat erbij komt kijken

Oreo werd geboren in augustus. Afgesproken was dat we haar begin oktober op konden halen. We wilden ons zo goed mogelijk voorbereiden. Alles voor je pup, alleen het beste is goed genoeg. Het was zolang geleden dat we een pup in huis hadden gehad. Je vergeet gewoon hoe het was. Je wilt alles zo goed mogelijk doen, want het begin is zo belangrijk voor je nieuwe kind euh… pup 😉 Wat had je ook alweer nodig. En wat hadden we van onze vorige hond geleerd wat we nu niet wilde dat Oreo ging doen. Waar moesten we opletten? Wat een vragen, even onze vragen op een rij:

Oreo een paar weken oud
 • Hoe ben je er zeker van dat je een gezonde pup aankoopt? Vermijd broodfokkers
 • Hoe gaat het met het ophalen van de pup
 • Wat kun je de eerste dag verwachten
 • Wat moet je doen tijdens de eerste nacht. Hoe zal ze de eerste nacht goed doorkomen
 • Hoe krijgen we haar zo snel mogelijk zindelijk
 • Wat is de belangrijkste fase in de ontwikkeling en wat je in deze fase niet mag vergeten
 • Wat is een trainingsmethode die gegarandeerd succes oplevert

Antwoorden op mijn vragen

Ik heb op mijn bovenstaande vragen antwoord gekregen in HET GROTE PUPPYBOEK Iedereen die er over denkt of vragen heeft over zijn pup kan ik dit boek aanbevelen. Volg deze tips. Ik heb er met Oreo goede resultaten mee behaald.

De grote dag

De dag dat Oreo kwam

Oreo dag 1 (oktober 2020)

Een puppy opvoeden kan soms frustrerend zijn! Het goede nieuws is dat er meestal een eenvoudige oplossing bestaan voor alle probleempjes en frustraties. Wat is een puppy een zorg, maar wat is het leuk zo een schattige pup in huis. “Je krijgt er veel voor terug”‘ is een term die je veel hoort, maar dat is ook zo

Deze eerste dag en nacht vergeten we nooit meer. Het verliep voortreffelijk! Onze fokker had veel voorbereiding voor ons gedaan. We kregen een heel pakket om de eerste dagen door te komen. Ze waren al begonnen met een zindelijkheidstraining want binnen een week (op een ongelukje na) was Oreo al goed zindelijk. De eerste nacht was spannend, maar na even een klein beetje piepen sliep ze tot de volgende ochtend 06:00 uur door. We hadden een mooie Bench aangeschaft en hier slaapt ze nog steeds ’s nachts in. Dit voelt voor haar fijn en veilig.

En wat was (is nog steeds) ze lief!
Alle vertederende gezichten als we met haar wandelden. Ik herken het want ik was ook zo vertederd door haar. Want wat was ze lief!

Ze was lief, met de nadruk op was

Piranha Oreo

Ze is nog steeds lief.

Sommige pups hebben ook echt een periode dat je ze achter het behang zou willen plakken. Oreo had dit ook een periode. Gelukkig konden goede adviezen lezen in het boek. Er staat duidelijk in het boek uitgelegd waarom de pup zo reageert, waardoor wij de pup beter kunnen begrijpen. Hierdoor kunnen we sneller ingrijpen en op de juiste manier.

Het Piranha gedrag van Oreo kwam ook echt doordat zij tanden ging wisselen. Op dat moment als ze zich zo gedroeg begonnen wij erg aan onszelf twijfelen, maar in het boek kun je vinden waarom het zo is. Als baasje moet je echter vroeg grenzen stellen hieraan om latere problemen te voorkomen. Soms konden we het ook herkennen dat ze overprikkelt was. Op het moment van overprikkeling beet ze overal in en vooral in ons met haar puppytandjes. Mijn handen, voeten, benen en alles wat ze op dat moment te pakken kon krijgen. Onze zoon was ook vaak het slachtoffer.

Normaal van jongs af aan spelen ze met hun broertjes en zusjes en happen hierbij naar elkaar. Op dat moment leren ze elkaar en van de moeder waar de grenzen liggen. Maar als ze uit het nest is dan moeten wij deze grenzen aan gaan geven. Ook dit is erg belangrijk voor haar toekomst dat ze een lieve en sociale hond wordt die haar grenzen weet.

Het Grote Puppyboek

Gelukkig wist ik door het boek hoe dit op te lossen. En iedere situatie is anders, misschien heeft jullie pup deze periode hier geen last van. Gelukkig nadat ze haar tandjes gewisseld had verdween dit en doordat we wisten wat we eraan konden doen.

Waar we nu nog veel baat bij hebben

In het boek stond ook waarom het zo belangrijk is om je puppy al vroeg te leren om alleen te zijn. Dit vond ik erg belangrijk omdat ik ooit een hond had gehad met verlatingsangst waar niet alleen de hond zelf last van had, maar ook de buren van mee konden profiteren. Dat wil je gewoon niet meer.

Oreo heeft een tijdje last gehad van haar darmen. In het boek wordt ook aandacht besteedt aan diarree bij puppy’s en hoe dit te voorkomen. We hebben er veel aan gehad, want soms wordt je erg onzeker. De vraag is ook vaak: “wanneer ga je naar de dierenarts” dit is ook een vraag die hierin staat beantwoordt.

Handige dingen voor je Puppy

Er is zoveel belangrijk voor zo’n klein beestje. Wij hebben ons echt ingelezen wat wij allemaal nodig hadden. Je kunt op internet veel shops bekijken en wat zij allemaal voor de kleine pup verkopen. Bij onderstaande webshopwinkel kun je alles voor je kleine hond kopen, maar ook zeker als deze groter wordt. Zo is een goed tuigje erg belangrijk. Wel fijn is om een fijne riem te hebben. Speeltjes voor hun tandjes etc.

Voeding

Ook al zo belangrijk. Wat eet je pup en hoeveel. Oreo heeft ook een periode dat ze even heel weinig at. Dat is een korte periode geweest. Vanuit de fokker eet Oreo al vers vlees. We zijn hiermee doorgegaan omdat ze het lekker vindt. Haar vacht glanst er van, ze heeft veel energie. Het blijkt dat honden die vers vlees eten later minder kans op artrose, gebitsproblemen en parasieten hebben, maar vooral een betere weerstand. We vonden het proberen waard en het bevalt ook erg goed. Maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten!

Oreo 11 maanden oud (samen met mij)

Sociale contact

We zijn nu inmiddels bijna een jaar verder en nog steeds erg blij van onze lieve hond. De opvoeding was met vallen en opstaan, want een Dalmatiër is soms een beetje eigenwijs en weet precies wat ze wilt en wat ze niet wilt. We houden erg veel van haar, we lachen wat af en soms lacht ze mee, ze is erg komisch. Ze heeft altijd een goed humeur. Andere honden vindt ze geweldig, mensen ook met een grote voorkeur voor kinderen. Maar die zijn soms bang als ze weer te enthousiast reageert. Hier in het dorp waar we nog niet zo lang wonen kennen veel mensen haar. Een hond is zeker goed voor je sociale contact.

Een pup aanschaffen doe je niet zomaar, daar denk je over na. Investeer ook in goede begeleiding is mijn advies. Schaf het boek aan, hier ga je geen spijt van hebben: Het Grote Puppyboek!

Ik ga zeker nog een blog over Oreo en haar avonturen schrijven. Hoe we iedere dag kilometers in het bos wandelen, 3 x per week (slow-joggen) en wat zij allemaal in haar honden-leven nodig heeft. Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *