Redenen om vitamines en supplementen te nemen

Meerdere studies tonen aan dat we een tekort hebben in onze voeding aan vitamine en mineralen. Dit heeft veelal te maken met de levenstyle die we hebben. Zouden we niet roken, alleen maar gezond eten, voldoende sporten, rusten, geen stress kennen altijd gezuiverd water drinken en een gezond lichaamsvetpercentage hebben dan hoef je niet meer verder te lezen, dan is dit waarschijnlijk geen artikel die je gaat boeien.

Voor degene die wel verder lezen kunnen we ons afvragen of we er niet voor moeten kiezen om gezonde vitamines en supplementen toe moeten voegen aan onze voeding. Er wordt miljarden uitgegeven aan vitamine en mineralen, maar gebruiken wel de goede. En wordt alles wel in ons lichaam opgenomen? Heeft het wel nut? En is het nu echt wel nodig?

Reden en om extra vitamine en supplementen te nemen

Of je vitaminen en suplementen echt nodig hebt ligt volkomen hoe gezond je leeft en hoe gezond je bent. In veel gevallen kunnen verrijkte voedingsmiddelen en suplementen nuttig zijn.

1) De Kwaliteit van ons eten

We zijn ons er allemaal van bewust dat we steeds slechter eten omdat we door de jaren heen meer junkfood zijn gaan eten. Slecht eten is nog steeds goedkoper dan gezond eten, dit zal ook echt wel bij veel families spelen. Onze boodschappen worden steeds duurder, misschien maken we daarom ook wel eens een minder gezonde keuze. Denk dan helemaal al niet aan biologisch eten. We wachten met smart op dat gezond ook goedkoop gaat worden, maar dat is nog een lange weg.

2) We hebben meer te maken met gifstoffen dan vroeger

De wereld ziet er heel anders uit dan toen onze voorouders leefden. Elke dag ademen we gifstoffen in. In onze moderne en steeds veranderende wereld heeft ons lichaam meer voedingsstoffen nodig om die gifstoffen aan te kunnen en te bestrijden. De voedingsstoffen in het voedsel van tegenwoordig zijn vaak niet meer voldoende om deze uitdaging aan te gaan. Het voedsel dat we eten bevat weinig gezonde vitamines meer

Het nemen van dagelijkse vitamines en supplementen kan helpen bij de ongezonde vergiften die we in onze dagelijkse omgeving ervaren.

3) Onze voeding wordt bewerkt

Onze voeding wordt bewerkt, omdat ze er mooi en aantrekkelijk uit moeten zien. In de winkel moeten de mooiste fruit en groenten liggen, anders worden ze niet verkocht. Fruit dat te klein is of met een buts erin is niet aantrekkelijk. Vaak wordt daarom onze voeding genetisch gemanipuleerd waardoor dat de voedingswaarde zeker niet zal stijgen. Die heerlijke dikke sinaasappel bestaat tegenwoordig nog uit meer suiker en water.

Hoe meer we de natuur en haar groei proberen te manipuleren, hoe minder we de voedingswaarde behouden. Supplementen kunnen helpen het gebrek aan voedingsstoffen uit onze dagelijkse inname van fruit en groenten te compenseren.

4) Water bevat haast geen mineralen meer

Door de manier waarop moderne waterproductiemethoden werken, in combinatie met het overmatige gebruik van filters, is zelfs ons water ontdaan van mineralen. Eeuwenlang hebben wij als mensen vertrouwd op de voedselrijke waterbronnen om de essentiële mineralen te krijgen die ons lichaam nodig heeft.

5) Onze bodem is veel minder voedingsrijk geworden

Volgens rapporten zijn de voedingswaarden voor fruit en groenten tegenwoordig lager dan in de jaren zeventig Door de commerciële landbouw en alle krachtige meststoffen die we gebruiken, is onze bodem aanzienlijk verminderd van essentiële voedingsstoffen. Dit is wereldwijd. De bodem wordt steeds minder voedselrijk en mist de belangrijke vitamines en mineralen die we nodig hebben.

Het voedsel dat we eten is zo goed als de grond waarin het groeit.

6) Voeding komt van ver weg

Veel van de producten die we in de supermarkt zien worden van over heel de wereld naar ons verzonden. Het Centre for Environmental Farming Systems zegt dat vitamines in bepaalde producten zijn verminderd omdat ze van lange afstanden zijn verscheept en lange tijd zijn opgeslagen voordat we ze zelfs in de schappen zien.

Soms worden producten weken of maanden voor je aankoop geoogst! Het kopen van lokale en biologische producten zou veel beter zijn voor ons. Ga eens naar een boerderij en kijk eens of zij daar biologische producten verkopen. En misschien zou je er ook eens over na kunnen denken om je groenten en fruit zelf te gaan verbouwen?

7) Wij nemen zelf de voedingsstoffen niet meer goed op

Naarmate we ouder worden en het voedsel in onze wereld verandert, hebben we het moeilijker om voedsel te verteren en de voedingsstoffen vast te houden die we nodig hebben. Vooral omdat we, naarmate we ouder worden, ook meer medicijnen slikken, en dat kan de opname van voedingsstoffen verstoren.

Vitaminesupplementen kunnen helpen bij het compenseren van voedingsstoffen die verloren gaan tijdens de spijsvertering en consumptie.

8) Je hebt vaak extra voedingsstoffen nodig om te sporten

Je lichaam heeft meer voedingsstoffen nodig als je sport voor een goede energieproductie en herstel. Supplementen kunnen hier een belangrijke rol in spelen om de voedingsstoffen te compenseren die we nodig hebben en het voedsel dat ze mist. Hoe meer dat je traint, hoe meer je lichaam extra nodig heeft om een ​​optimaal welzijn te behouden.

9) Stress

Stress in je lichaam veroorzaakt een hoge bloeddruk en een verhoogde hartslag. Veel van het ziektenverzuim heeft te maken met werkstress. Door je stress te lijf te gaan heb je meer vitamine B nodig. Deze is goed voor je hormoonhuishouden. Maar ook extra vitamine C en magnesium inname kunnen bij stess helpen.

Waarom supplementen nemen?

Helaas is vaak onze voeding niet voldoende om gezond te zijn. Als je rekening houdt met de combinatie van slechte voedselkeuzes, bewerkt voedsel en slechte landbouwpraktijken, is de voeding die we eten vaak slecht. Zeker in de huidige samenleving is het nemen van supplementen een essentiële stap naar optimaal welzijn!

8 reacties op “Redenen om vitamines en supplementen te nemen

  1. Ik kamp altijd met een groot ijzertekort.
    Mijn schoonouders nemen elke ochtend met het ontbijt voedingssupplementen.
    Mijn schoonvader liet me vorige week nog weten dat hij hiermee even een tijdje was gestopt en best een ontzettend verschil voelde.
    Het is een heel goede gewoonte van mijn schoonouders die ik ook wil toepassen.

  2. Ik probeer de vitaminen toch zoveel mogelijk uit mijn voeding te halen. Bij een bloedtest een maand geleden bleek ik alleen een vitamine D tekort te hebben. Daar neem ik nu wel een vitamine pil voor in, zeker ook omdat het nu herfst is.

  3. Sinds een jaar slik ik extra vitamine D en magnesium ivm rusteloze benen. Als ik het een periode niet gebruik merk ik ook zeker verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *