Review Philips Actifry XXL

Smullen op onze snack-dag

Te weten; wij eten iedere week een keer frietjes. Zelden wordt dit in ons huis een week overgeslagen. Al jaren gaan wij niet meer naar de snackbar. En volgens mij ben ik zelf de grootste fan van de goud-gele frieten met een heerlijke snack erbij. Ik vind het lekker, voor mij is het een feest. Wat ik ook fijn vind dat ik die dag niet hoef te verzinnen: “wat eten we vandaag?” En heerlijk geen minimaal half uur dat ik in de keuken hoef te staan na een lange werkdag. Niets voorbereiden. gewoon hoppa frieten en snacks in de pan. Borden op tafel, sauzen erbij even wachten, klaar en smullen maar! En daar kan ik dan gewoon van genieten.

Gemak dient de mens

Ik ben erg van het gemak, daar hou ik van. Ooit in een ver verleden had ik een frituurpan. Heerlijke frietjes en snacks. Alleen dat schoonmaken overschaduwd nog steeds mijn gedachten over deze frituurpan. Een paar jaar geleden schafte ik een actifry aan. Een met een arm. Frieten deed is vaak in de actyfry maar mijn snacks gingen daar kapot in. Ik had wel een mandje om erin te zetten, maar de snacks bleven maar bleekjes. Ik voelde me genoodzaakt om de frituurpan te houden voor mijn snacks. Weer wat later schafte bij een verhuizing in 2019 een nieuwere actyfry aan en met pijn in mijn hart gooide ik de frituurpan eindelijk weg. Ik was ervan overtuigd in deze actifry smaakte de snacks bijna precies als uit de frituurpan en gingen ze ook niet in stuk. Ik was en ben nog steeds om. Een frituurpan komt de deur niet meer in. Of er moet nog eens een gezonde verzie uitkomen. De actifry XXL van Philips is mijn laatste aanschaf. en ik weet niet of het door het apparaat komt of dat de snacks nu tegenwoordig ook veel meer afgestemd zijn op de actifry (ongetwijfeld wel) maar ik kan er echt van genieten. Ik mis mijn vette pan echt niet meer.

Gezonder dan frituren

Wat is nu een airfryer – actifryer? Het is eigenlijk een mini heteluchtoven. Er wordt hete lucht door de oven geblazen. Het werkt met een optimale luchtcirculatie Dit gebeurd door middel van een grill en lucht (ja hete lucht oven het zegt het al eigenlijk) Het is echt super slim in elkaar gezet waardoor alles in de actyfry op hetzelfde moment wordt verwarmt. Het eerst punt is daarom al dat je niet hoeft te frituren met olie waardoor het al gezonder is. Het beste is om slechts een heel klein beetje olie toe te voegen zoals een theelepeltje. Een ander groot voordeel is ook dat je nooit meer je olie moet vervangen. Ik weet niet of je wel eens een frituurpan schoon hebt gemaakt, mijn hobby was niet absoluut niet. Wacht je met het te lang van de olie te vervangen dan kan dit enorm schadelijk voor de gezondheid zijn. Ook de prijs van het frituurolie is enorm duur! Dit kun je voortaan weglaten. En toch geeft de actifry dezelfde resultaten als de frituurpan. Het voedsel komt er ook werkelijk knapperig en bruin wordt dit komt door het Maillard effect. Suikers en koolhydraten veranderen dan door de hitte waardoor hier heerlijke geuren vrij komen. dit kennen we ook van bijvoorbeeld vers brood. Dit effect geeft niet alleen heel veel geur maar ook veel smaak.

Een mal effect

De Maillard effect of reactie treedt op wanneer koolhydraten (suikers) reageren met aminozuren. Doordat de twee vaker wel Dit  het proces komt bijna altijd tot stand wanneer je iets bakt, braadt of roostert. Een beetje te vergelijken met een steak die je op heet vuur bakt. Er komt dan zo een heerlijk bruin korstje op. De maillardreactie is genoemd naar de Franse arts en chemicus Louis Camille Maillard. Maillard was ook een onderzoeker van levensmiddelen. Hij is achter deze reactie gekomen, vandaar! Maar deze reactie die de airfryer geeft is totaal niet schadelijk voor de gezondheid.

Waar op te letten bij de aanschaf

Wat ook een groot voordeel van de airfryer is dat je er duizend en een dingen mee kunt bakken en producten mee kunt klaar maken. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken en je kunt het hierin klaarmaken. Let wel op welke airfryer je koopt. Ze zijn niet allemaal goed beoordeeld. Keramische binnenlaag is belangrijk.

De gebruiksvriendelijke en solide actifry

Mijn Philips Airfryer XXL. Deze heeft een digitaal display. Heeft hele fijne en makkelijke bedieningsknoppen. Een knop voor de temperatuur, voor de tijd. Als je de lade van de airfry opent dan schuift deze uit met een soort rails. Heel fijn om bij alles te kunnen zonder je zelf te verbranden en goed bij je producten te kunnen. En als je de friten bijvoorbeeld even tussen door wilt opschudden dan werkt dat heel gemakkelijk. Er zit een apart binnenmandje in met een rooster die je eruit kunt halen op de bodem. Dit is bedoeld om deze makkelijk te kunnen reinigen. Maar het is er ook voor bedoeld dat je bijvoorbeeld in het mandje een grillplaatje kunt zetten. Hij ziet er groot en robuust uit, maar hij weegt minder dan dat je doet vermoeden. Makkelijk om deze te kunnen verplaatsen. Je kunt dit slim en makkelijk apartaat ook omtoveren tot een wokpan. Het is ook heerlijk om allerlei producten erin te wokken. Er kan veel in. Het is zeker geschikt voor 3 tot 4 personen. Wij gebruiken deze met zijn drieen. Wij zijn redelijk grote eters.

De actifry geeft haast geen geur af en rook

Wat ook erg handig is is dat je het snoer aan de achterkant kan opbergen. Daar zit een speciaal vakje voor in. De lucht-uitlaat zit ook aan de achterkant en blaast de hete lucht schuin omhoog. Ik zet hem bij gebruik meestal wel onder de afzuigkap. De airfryer geeft haast geen geur en rook.

Wat je er niet mee kunt?

Wat je er allemaal mee kunt? Dat is echt bizar en gewoon teveel om op te noemen. Ga je apparaat volledig benutten. ga je inlezen, kijk wat je er allemaal mee kunt. ga gebruik van maken van de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Ga dit zoveel mogelijk benutten. Ik verbaas mij nog steeds wat je er allemaal mee kunt. Ik kan beter een opsomming geven wat je er niet mee kunt. Op internet is zijn voldoende recepten en ideeën te vinden.

De “gekke” dingen die je met deze actifry kunt en ik niet van te voren had verwacht zijn:

  • Eieren koken
  • Cake of andere taarten er in bakken
  • Wokken van groenten en bijvoorbeeld kip
  • Mijn speklappen zonder vet en spatten kunnen bereiden (dan zet ik de actifry wel onder de afzuigkap!)

Dag eierkoker

Mijn eierkoker heb ik weggedaan. Ik heb voor de cake en taart een apart bakblik aangeschaft. Wat ook handig is ik heb ook een extra rekje aangeschaft. Deze gebruik ik voor bijvoorbeeld satéetjes in te grillen. Het is dus meer dan een ordinaire frituurpan waarvoor ik deze dus ooit aangeschaft had.

Ik heb wel trek in de opvolging

Ik heb mijn apparaat in 2019 gekocht en deze gaat nog heel goed mee. Mijn verwachting (de levensverwachting) hiervan dat dit nog wel vele jaren zullen zijn dat ik deze kan gaan gebruiken. Er is inmiddels sinds 2020 een opvolging van de Philips Premium XXL waar ik wel nieuwsgierig naar ben wat deze allemaal meer zou kunnen. Deze blijkt smart technologie te bezitten. Dit model blijkt een slimmere jongere verzie te zijn met slimme sensoren. deze meten aan de hand van je product hoe lang de airfryen en op welke temperatuur zijn werk moet doen. Dit blijkt nog niet voor elk soort gerecht te werken bijvoorbeeld bij groenten kan dit nog niet gemeten worden. Hoofdzakelijk voor friet, vis en kip. Maar ongetwijfeld is deze weer verder in de technologie. Nu zoek ik nog wel eens op de verpakking of op internet hoe lang ik iets moet bakken. Maar als het apparaat slim genoeg is om dit aan mij aan te geven, waarom niet. Scheelt mij weer tijd met zoeken

Bij twijfel zou ik het doen!

en schaf je deze XXL van Philips gewoon aan. En anders zijn jongere, slimmere broertje. Je gaat van deze aankoop geen spijt krijgen. Ik kan dit product echt aanraden!

Succes en laat weten wat voor slimme en tijdbesparende gerechten maak jij ermee? Je mag altijd een easy recept mij delen.

Even de actifry’s op een rij.

Philips Avance Airfryer XXL HD9650/90

Philips Airfryer XXL Smart Sensing Premium HD9867/90

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.