Tandplak en Tandsteen verwijderen

Heb je tandsteen en wil je deze verwijderen zonder tandarts of mondhygiëniste? Kun je zelf veilig je tandsteen verwijderen? Het antwoordt is “nee”, als je tandsteen hebt kun je deze het beste niet zelf verwijderen, maar je kunt de vorming van tandsteen wel voorkomen.

Hoe tandsteen van tanden te verwijderen zonder tandarts is een veel voorkomende vraag die aan de meeste mondzorgprofessionals wordt gesteld. Helaas is de realiteit dat dit geen procedure is die veilig thuis kan worden uitgevoerd. Wel zijn er veilige huismiddeltjes om overmatige tandplakvorming, die tandsteen veroorzaakt, aan te pakken.

Tandenborstel

De beste manier is eigenlijk wel om een goede tandenborstel te gebruiken. Begin met de aanschaf van de beste elektrische tandenborstel. Hier voorkom je de grootste problemen al mee. Hiermee pak je de meeste tandplak aan. Zorg dat je hiermee minimaal 2 keer per dag goed mee gaat poetsen.

Wat is tandplak en tandsteen?

Tandplak is en een bacterie-bevattende film die je tanden bedekt. Standsteen is een afzetting van tandplak op je tanden die hard wordt.

Wat veroorzaakt nu die tandplak? “Voedsel, dranken en speeksel combineren zich in de mond en creëren een omgeving waarin bacteriën kunnen gedijen en groeien”. “De bacteriën groeien op de tanden en het tandvlees, waardoor tandplak ontstaat.”

Omdat tandplak nagenoeg kleurloos is is het moeilijk om de plak te zien. Maar als het te lang op de tanden blijft zitten zonder te reinigen en te poetsen, zal tandplak zich vormen tot tandsteen, dat geel of bruin van kleur is. Zodra tandsteen zich vormt, wordt het probleem moeilijker te bestrijden. Hoewel tandplak thuis van de tanden kan worden verwijderd, is het verwijderen van tandsteen een ander verhaal.

Om een ​​idee te krijgen van hoe sterk tandsteen zich aan de tanden hecht. Dit wordt onderzocht. Ook het verschil wat we nu eten en duizenden jaren geleden aten. Ze onderzoeken dit op oude skeletten. Dit is goed te onderzoeken want zelfs na eeuwenlange ontbinding verwijdert de tandsteen niet.

Belangrijk is dat je regelmatig je gebit laat reinigen.

Risico’s van tandplak en tandsteen?

Je tanden zullen gele of bruine vlekken worden, waardoor ze er vlekkerig en ongezond uitzien Door tandsteen kunnen ernstige gebitsproblemen ontstaan. Wanneer tandplak en tandsteen zich ophopen, kan dit leiden tot ontsteking van het tandvlees en de zachte weefsels van de mond. Dit kan soms bloedingen of terugtrekkend tandvlees en gevoeligheid veroorzaken. Als dit onbehandeld blijft, kan dit leiden tot verdere ontwikkeling van tandvleesaandoeningen, ook wel parodontitis genoemd. Als je tandsteen op je tanden begint op te merken, is het belangrijk om snel te handelen voordat het meer problemen veroorzaakt.

Je hebt tandsteen en wat nu?

Ga naar een tandarts of mondhygiëniste! Zij kunnen dit doormiddel van hun gereedschap de tandsteen voorzichtig verwijderen. Er wordt echt afgeraden om zelf dit te verwijderen, want dit kan leiden tot tandvleesbeschadiging en infectie. Door te proberen om dit tandsteen zelf te verwijderen kun je veel kwaad doen voor je mondgezondheid. Begin hier dus niet aan!

Hoe pak ik plak aan voordat het tandsteen wordt?

Ga naar een mondhygiëniste en laat regelmatig de tandplak verwijderen voordat het verandert in tandplak. Bespreek ook eens hoe je je tanden het beste kunt poetsen. Poets zelf minimaal twee keer per dag je tanden, minimaal 2 minuten. Zorg ervoor dat je geen tand of kies overslaat. Flos of gebruik een tandenraggertje iedere dag.

Laat je regelmatig controleren door de tandarts

Ga regelmatig naar de mondhygiëniste

Oilpulling

Oilpulling is een goede manier om je mondgezondheid te behouden. Wel eens van oilpulling gehoord? Het is een eeuwenoude mondverzorgingstechniek.

Doormiddel van van plantaardige olie, waarvan een mondwater wordt gemaakt, kun je schadelijke bacteriën verwijderen en ontstekingen in de mond verminderen. Oilpulling is niet schadelijk en kan je helpen om veel ellende voorkomen. Oilpulling is ongeveer 3000 jaar geleden in India ontstaan. Het versterkt je tandvlees, tanden en kaken.

Sesamolie is de meest traditionele, en de meeste onderzocht oilpulling. Tegenwoordig is kokosolie erg populair te gebruiken en hier zeker een goed alternatief voor. Je kunt vrijwel elk type plantaardige olie gebruiken. Denk aan olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en meer. Het is maar net welke voor jou het lekkerst is. En waarschijnlijk heb je het al in huis. Het zou eigenlijk bij je dagelijkse routine moeten gaan horen, net zoals je tandenpoetsen en je gezichtreiniging. Probeer er een gewoonte van te maken, dan werkt dit het beste.

Bij oilpulling gebruik je een olie zoals een mondspoeling, die de schadelijke bacteriën uit je mond haalt. De olie heeft van nature de eigenschap om ontstekingen en bacteriën te verminderen, wat de mondgezondheid bevordert.

Grote voordelen van Oilpulling:

  • helpt het verminderen van bepaalde bacterien in het speeksel
  • vermindert slechte adem
  • het verbetert de glans van de tanden
  • maakt tanden witter
  • verwijdert tandplak

Er zijn nog zeker verdere onderzoeken bezig omdat de oilpulling nog veel meer gezondheidsvoordelen bevatten waaronder het blijkt astma en migraine te kunnen verlichten.

Hoe doen we deze Oilpulling?

Doe een eetlepel olie (welke je ook kiest) in je mond.

Spoel de olie minimaal 15 tot 20 minuten in je mond. Dit lijkt lang maar hierdoor krijg je de gewenste voordelen. Je kunt tijdens deze spoeling andere dingen gaan doen.

Spuug de olie uit in de wasbak. Slik deze niet door, want aan de olie heeft zich schadelijke bacteriën en plak gehecht en daar wilde we juist vanaf!

Of je na deze oilpulling je tanden moet poetsen daar zijn de meningen over verdeelt. Waarschijnlijk is je smaak hierna niet zo heel erg fris. De een zegt hierover dat je je tanden niet direct hierna moet poetsen omdat je dan het systeem uit balans brengt en je de goede bacteriën wegspoelt, deze wil je juist behouden. Maar wat je ook doet. je hebt de oilpulling uitgevoerd en dit geeft al heel veel voordelen. Probeer dit in je routine van de dag mee te nemen en iedere dag te doen!

Gebruik tandpasta met fluoride

Fluoride helpt om tandplak tegen te gaan.

BakingSoda

Als je alles gebruikt en doet zoals hierboven beschreven en je hebt nog teveel tandplak en tandsteen . Hebben weer hier echt een huismiddeltje die zeker effectief werkt. Bakingsoda helpt de opbouw van tandplak te verwijderen op een makkelijke en effectieve manier. Het haalt ook de dofheid van je tanden en geeft je tanden glans. Wat wel belangrijk is om dit huismiddeltje met mate te gebruiken. Ondanks de voordelen heeft het ook nadelen, omdat bakingsoda een schurende werking heeft. Langdurig gebruik kan leiden tot schade aan zowel je tandvlees als je tanden. Dus nogmaals: kijk er mee uit! Gebruik niet meer dan een keer per maand.

Gorgel met witte azijn

Een andere methode zou zijn om te gorgelen met witte azijn. De zuurtegraad zal de bacteriën doden en ook tandplak tegen gaan. Net als bakingsoda moet dit middeltje met mate worden gebruikt. Langdurig gebruik van witte azijn kan het glazuur oplossen en het tandoppervlak beschadigen. Dit mag absoluut geen routine gaan worden en niet meer gebruiken dan een keer per maand. Gebruik dit middel ook alleen als er sprake is van overmatige vorming van tandplak.

Helpt bovenstaande niet dan is het tijd om een tandarts te bellen en daar om advies te vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *