Thuiswerken: hoe blijf je actief

Thuiswerken en toch actief blijven

Hoe actief moet je per dag zijn?
Je zou elke week minimaal 150 minuten aan lichaamsbeweging moeten doen. Dat lijkt misschien ontzettend veel, maar als je het opsplitst, per dag, komt het uit op een 30 minuten gedurende 5 dagen per week. Dat klinkt dan gelijk al beter!

Het is belangrijk om actief te blijven, vooral wanneer een groot deel van je dag zittend aan een bureau (of keukentafel…of bank…) wordt doorgebracht. Naast fit blijven zijn er nog veel meer voordelen om regelmatige te bewegen. Dit kan je op verschillende manieren ten goede komen, waaronder:

  • de gezondheid van de hersenen verbeteren
  • gewicht behouden of afvallen
  • spieren versterken
  • het versterken van je immuunsysteem

In voorgaande jaren, voordat ik thuis werkte, kon ik makkelijk per dag 10.000 of 20.000 stappen zetten. Momenteel is het behalen van 2.000 een uitdaging. Als ik hardloop of sport, helpt dat enorm. Het is gek om te zien wat een verschil het maakt dat toen ik buitenhuis werkte ik ongemerkt veel meer bewoog en actiever was.

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om tijdens je werkdag actief te blijven terwijl je thuis werkt:

Stel een reminder in

Stel een herinnering in op je horloge of telefoon. Ik zie steeds meer dat mensen een fitness-tracker bij zich dragen om hun gezondheidsniveau uit te blijven dagen. Deze zijn tegenwoordig helemaal niet duur meer. En veel trackers hebben nu functies waarmee je een herinnering kunt instellen om te bewegen

Blijf niet achter je computer zitten tijdens je lunch

Maak een wandeling of ga hardlopen tijdens je lunchpauze
Ik weet dat veel mensen geen lunchpauze nemen als ze op kantoor werkten. Nu heel veel mensen thuiswerken is het misschien nog makkelijker om achter je computer te eten en gewoon met je werk door te gaan. Het is veel moeilijker om te stoppen. Maar doe dat wel! Ga naar buiten, weg van je werk.

In een half uur kun je makkelijk 2 tot 3 km wandelen. je zet hiermee ongeveer 6.000 tot 7.000 stappen

Blijf niet stil zitten achter je bureau

Instinctief denk ik dat we allemaal wat rekoefeningen doen aan ons bureau als onze rug, nek en schouders een beetje strak en stram beginnen te voelen. Je kunt meer ongemak ervaren dan normaal, vooral als je minder beweegt. Je zit nu op andere plekken die misschien wel belastend kunnen zijn voor je spieren.

Doe een paar eenvoudige rekoefeningen die je aan je bureau kunt doen.

Schaf een balanskussen of wiebelkussen aan

Deze kun je op je bureaustoel leggen. Je traint met dit kussen je spieren terwijl je aan het werk bent

Ga opruimen en schoonmaken

Schoonmaken is twee vliegen in een klap. Je krijgt niet alleen je huis mooi schoom, maar het is ook een geweldige manier om jezelf in beweging te krijgen.

Activiteiten zoals het bad schrobben of de woonkamer stofzuigen zijn geweldig om je armen te trainen. De ramen zemen, de afwas doen of je huis afstoffen houdt je rechtop en in beweging.

Kook-moves

Beweeg jezelf in de keuken terwijl je je maaltijden bereidt Flits door de kamer terwijl je ingrediënten verzamelt. Leg je iets op een hogere plank, houd deze stretchoefening even vast en strek jezelf uit. Of doe een perfecte squats of rekoefeningen terwijl je wacht tot het water kookt op het fornuis. Zet hier een muziekje bij op met een perfecte fitness-deun.

Dance Dance Dance

Dansen geeft je een endorfine boost, waardoor je je gelukkiger en gezonder voelt. Dus, zet het volume hoger en dans! Geen danser? Probeer deze eenvoudige bewegingen.

Maak Netflix kijken nog actiever

Haal nog meer plezier uit je serie kijken
Train je terwijl je kijkt. Als je een hometrainer hebt (zoals een hometrainer, een loopband of een elliptische trainer), zet deze dan voor de televisie en spring erop als je aan een aflevering begint. Of leg een mat in je woonkamer en rek je uit of doe wat weerstands- of lichaamsgewichtoefeningen terwijl je naar je spannende serie kijkt.

Beweeg terwijl je een audioboek luistert

Kom in beweging met een podcast of audioboek
Luister je graag naar een goede podcast of audioboek? Luister deze terwijl je je fitness oefeningen doet. Of doe deze terwijl je buiten aan het wandelen ben. Ikzelf gebruik hiervoor de aftershokz omdat deze erg veilig zijn om buiten op straat te gebruiken. Je blijft met de aftershokz namelijk je omgeving horen terwijl je toch je boek aan het luisteren bent. (echt een aanrader: kijk hier eens voor zo’n fijne aftershokz bij Coolblue)

Train in je pauze eens met een weerstandsband

Doe weerstandsoefeningen met een eenvoudig apparaat: een weerstandsband. Er zijn verschillende bewegingen die je kunt doen met een weerstandsband die kunnen helpen de spieren in verschillende belangrijke delen van je lichaam te trainen. Of je nu je bovenlichaam, buikspieren, benen of buit wilt trainen, er is een routine om met dit te doen met deze banden.

Tip van een Pro: Neem wat vaker de trap. Een erg simpele manier om tussendoor een cardio-oefening te doen is de trap nemen.

Yoga oefeningen

Als je toch al een gemakkelijke broek aan hebt waarom zou je dan niet tussendoor een yoga-oefening doen.

Yoga is goed voor zowel je geest als je lichaam. Yoga kan niet alleen helpen bij het verlichten van stress en angst, maar yoga kan ook helpen de flexibiliteit te verbeteren en rugpijn te verminderen door de hele dag te zitten.

Loop een klein stukje terwijl je telefoneert

In tegenstelling tot die persoonlijke vergaderingen wanneer je normaal zit, geeft een telefonische vergadering (waar je geen camera aan hoeft te hebben) je de mogelijkheid om overal aanwezig te zijn (waar het rustig is). Gebruik je beltijd om naar die 10.000 dagelijkse stappen te werken. Doe je aftershokz op je hoofd tijdens het bellen beweeg. Met de (lees hier mijn review over aftershokz) aftershokz kun je ook goed een telefoongesprek hebben! Je hebt natuurlijk nog een tal van hoofdtelefoons die je kunt gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *