Touwtje Springen: Een Goede Manier om je Conditie en Spiermassa te Verbeteren

Wil je een goede conditie en spiermassa opbouwen? Touwtje springen is dan de ideale manier om dat te doen. Veel mensen denken bij touwtje springen aan kinderen die het als spel gebruiken, maar het is ook een uitstekende manier om je lichamelijke conditie te verbeteren. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je afvallen. In dit artikel lees je alles over hoe je touwtje moet springen, wat de voordelen ervan zijn en natuurlijk ook hoe je het beste kunt afvallen met touwtje springen.

Voor jonge mensen is touwtje springen een uitstekende manier om botgezondheid op te bouwen. Het helpt hen hun piekniveau van lichamelijke fitheid te behouden als ze ouder worden, omdat het de kwaliteit en sterkte van de botten verbetert, terwijl het ook helpt bij de gewichtsverdeling tijdens de ontwikkelingsperioden van de kindertijd, wanneer de groeiplaten zich vormen, zodat je volwassen hoogten kunt bereiken! Touwtje springen is dus niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor je skelet. Je bouwt spiermassa op door regelmatig touwtje te springen en het helpt om vet te verbranden.

Touwtje springen helpt je om sterke botten te krijgen

Touwtje springen is een van de beste manieren om sterke botten op te bouwen. Hoewel het waar is dat springen druk kan uitoefenen op je gewrichten en wat lichte pijn kan veroorzaken, is in studies aangetoond dat deze activiteit nuttig is voor mensen die lijden aan osteoporose of andere gewichtdragende aandoeningen zoals breukrisico’s na vallen, veroorzaakt door een lage botdichtheid (Osteopenie). Hoe meer je in elke levensfase rondspringt – van jongvolwassenheid tot ouderdom!- hoe minder waarschijnlijk het is dat je later gezondheidsproblemen door krijgt. Touwtje springen is niet alleen goed voor je botten; het is ook geweldige lichaamsbeweging en plezier! Als je zowel kracht, coördinatievermogen als mentale discipline wilt opbouwen door iets te doen dat eenvoudig genoeg is dat iedereen kan doen, probeer dan eens op één voet te springen.

Helpt verbeteren van je mobiliteit

Touwtje springen is een geweldige manier om stabiliteit en mobiliteit van het enkelgewricht op te bouwen. Deze activiteit kan ook blessures helpen te voorkomen door alle spieren die met de bewegingen van je voeten te maken hebben te versterken
Touwtje springen kan gunstig zijn voor mensen die meer bescherming tegen verstuikingen willen of nodig hebben, want het oefent de spieren die betrokken zijn bij evenwicht enz. en werkt tegelijk aan een aantal algemene spiergroepen – wat betekent dat je sneller sterker wordt!

Het is ook niet alleen voor hart en longen! Deze vorm van lichaamsbeweging helpt ook gewichtstoename te voorkomen. Het kan ook je bloeddruk verlagen.

Verbetering van je coördinatie, evenwicht en stabiliteit

Touwtje springen is een geweldige manier om je coördinatie, evenwicht en stabiliteit te verbeteren. Het helpt je ook je concentratie te ontwikkelen! Boksers doen dit graag omdat het hun voetenwerk verbetert als ze vechten voor een voorsprong in competitie of gewoon thuis verschillende bewegingen uitproberen zonder al te stoffig te worden op die oude gympen van ze (ik weet dat ik niet wil dat de mijne me ergens mee naartoe nemen).
Met al deze voordelen samen kan springtouwen echt iedereen helpen die meer bewegingsbewustzijn wil bij elk onderdeel. De beste manier om het meeste uit je training te halen is door langzaam, gemakkelijk en eenvoudig te beginnen. Als je in het begin niet gecoördineerd bent geef je dan jezelf meer de tijd om te wennen. Zodra je meer gaat wennen kun je je oefeningen wat sneller en moeilijker maken.

Helpt je om je ritme te vinden

Touwtje springen helpt je je ritme te vinden. Timing is een enorm onderdeel van springen en het zal niet alleen je snelheid verbeteren, maar ook die zo belangrijke timing. Eerst spring je nog wel eens mis, maar binnen de kortste keren in staat zijn om wat trucjes te oefenen. Je kunt hierbij denken aan met hogere knieën te springen, of juist (zoals de boksers) net een paar centimeters van de grond. Door te oefenen kom je in een flow en hoef je er haast niet meer bij na te denken.

Je krijgt er geweldig mooie kuiten van

Je krijgt van touwtje springen geweldig mooie kuiten. Het werkt bij afzetgedeelte van het springen op de opbouw van de kuitspieren en de verbetering van de elasticiteit van het bindweefsel dat er omheen zit.

Een van de betere manieren om calorieën te verbranden

De beste manier om calorieën te verbranden is door touwtje te springen! En dat klopt! Door de hoge mate van calorieverbranding voel je je in een mum van tijd weer erg fit. Onderzoek toonde aan dat door deze beweging die je maakt bij het touwtje springen je bijna met niets anders zoveel calorieën kunt verbranden. Want het touwtje springen gaat nog veel sneller dan hardlopen. In verhouden hoef je dan minder lang touwtje te springen dan de tijd die je hardloopt. Bijvoorbeeld 12 minuten hardlopen levert hetzelfde op dan 5 minuten touwtje springen (ben je al begonnen?)

Goed voor je schouderspieren

Het touwtje springen heeft niet alleen invloed op je spieren van je onderlichaam, maar je traint er gelijk ook je schouders mee! Hier is een test mee gedaan. Deelnemers trainden 12 weken lang met verzwaarde touwen om hun gewrichten sterker te laten worden, terwijl ze aan het eind ook een toegenomen beweeglijkheid vertoonden, maar ook was er een toename van de spieren bij de schouders te zien.

Extra training met extra zware touwen

Wil je je touwtje springen met een extra krachttraining inzetten dan zou je je touw ook extra zwaar kunnen nemen. Hierdoor maak je het zwaarder waardoor je nog meer calorieën verbrandt, maar voeg je ook een extra krachttraining hiermee toe.

Je kunt deze training altijd en overal doen

Of je nu op vakantie gaat of ergens naartoe, je springtouw kun je overal mee naartoe nemen. En het mooiste is? Je hebt geen ruimte of zware uitrusting nodig! Springtouwen zijn draagbaar en gemakkelijk op te bergen als ze niet gebruikt worden – ze passen zelfs in je handbagage als dat nodig is (hoewel sommige iets zwaarder kunnen wegen dan andere). En de prijs van een springtouw is niet hoog, dus de kosten zijn laag. Je hebt ook weinig ruimte nodig voor je training. Wel moet je opletten dat je genoeg ruimte boven je hoofd hebt en dat er geen voorwerpen (of huisdieren) op de grond liggen die je kunt raken. Ook kun je je favoriete programma op tv kijken terwijl je springt.

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Overzees:
1500 — 1960

Een tentoonstelling over de verschillende voorstellingen van de oceaan door de tijd heen, tussen de zestiende en de twintigste eeuw. Vindt plaats in onze open kamer op Verdieping 2.

NEEM CONTACT OP

Een bezoek plannen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.