Verbeter de luchtkwaliteit in je huis

Houdt virussen en bacteriën buiten!

Luchtkwaliteit verbeteren op een natuurlijke manier

Het maakt niet uit waar je bent, de kwaliteit van de lucht heeft grote invloed op je gezondheid. We zien het niet, het is niet tastbaar, waardoor we er vaak niet aan denken om iets aan de kwaliteit van de lucht te doen. Slechte lucht, ongezonde lucht kan leiden tot virussen, longproblemen, beroertes en hartaandoeningen. De luchtvervuiling om ons heen veroorzaakt miljoenen doden per jaar wereldwijd.

Luchtvervuiling in huis

Vooral nu met het coronavirus zouden we eens moeten kijken wat we op korte termijn in ons huis zouden kunnen doen om de lucht te reinigen. De lucht in huis kan ook vervuild zijn waardoor je ziek kunt worden

Er zijn talloze redenen waarom uw binnenlucht vervuild kan zijn. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan maar meubels en bouwmaterialen, kunnen min of meer continu verontreinigende stoffen afgeven. Maar ook roken, schoonmaken of renoveren, kunnen verontreinigende stoffen afgeven. Niet-geventileerde of defecte apparaten kunnen binnenshuis gevaarlijke niveaus van verontreinigende stoffen afgeven. Zorg dat je daarom altijd een goed werkende koolmonoxidemelder in je huis hebt!

Geurverfrisser

En als je denkt dat het spuiten van een geurverfrisser je lucht zal zuiveren, dan heb je het goed mis. Die geur is ook een vorm van luchtvervuiling binnenshuis. De meeste luchtverfrissers brengen gewoon meer schadelijke chemicaliën in je huis.

Lees verder voor enkele tips om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren zonder het gebruik van chemicaliën.

Zet je raam open

Het is het makkelijkste en goedkoopste wat je kunt doen om je binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Zet je ramen zelfs maar vijf minuten per dag open om de ophoping van schadelijke luchtverontreinigende stoffen in de binnenlucht te verminderen.

Etherische olie branders

Sommige essentiële oliën, zoals tea tree olie, hebben antibacteriële eigenschappen en kunnen worden toegevoegd aan zelfgemaakte huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Deze tea tree olie kan zelfs je huid herstellen als je bijvoorbeeld een klein sneetje hebt. Maar wist je dat deze oliën ook bacteriën in de lucht kunnen verminderen? Van etherische oliën zoals eucalyptus, kruidnagel en lavendel is bewezen dat ze ook helpen het aantal huisstofmijten in je huis te verminderen. Je huis reinigen en lekker laten ruiken kun je doen met een aroma diffuser

Kies voor kaarsen met bijenwas of van Himalayazout

Met het branden van kaarsen stuur je altijd roet in de lucht. Dit is niet goed voor je gezondheid. Om dit helemaal te voorkomen kun je het beste kaarsen met LED lampjes nemen. Deze vervuilen de lucht minder.

Wil je toch echte kaarsen, kies dan kaarsen van bijenwas. Naast de zuurstof die we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren, bevat de lucht die we inademen ook andere gassen en een combinatie van verschillende chemicaliën en minuscule deeltjes. Veel van deze chemicaliën en deeltjes zijn verontreinigende stoffen die een gezondheidsrisico vormen nadat ze via de longen in het lichaam zijn gekomen. Sommige onderzoeken laten zelfs een verband zien tussen het inademen van ultrafijne deeltjes en de ontwikkeling van diabetes of kanker. Tip: maak je eigen kaarsen van bijenwas

Sommige mensen beweren dat pure bijenwaskaarsen kunnen helpen deze deeltjes in de lucht te neutraliseren. ongeveer op dezelfde manier als planten, de binnenlucht reinigen. Toch is er meer onderzoek nodig om te begrijpen of kaarsen van bijenwas de lucht echt kunnen zuiveren.

Fleur je interieur op met kamerplanten

Verschillende soorten kamerplanten filteren de organische stoffen uit je binnenlucht.

Het hebben van kamerplanten binnenshuis kan de luchtkwaliteit binnenshuis helpen verbeteren, volgens een studies van de NASA is aangetoond dat kamerplanten meer luchtzuiverend werken dan we ooit hebben gedacht. Ze zijn bijvoorbeeld effectief in het verminderen van benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en stikstofdioxide. Om dit effect te merken heb je wel meerdere kamerplanten nodig.

Reinig de filter van de airconditioning op tijd

Je ziet steeds meer airconditioning aangeschaft worden tegenwoordig. Want deze airconditioning zorgt meestal niet alleen voor warmte of kou in je huis, maar heeft ook een luchtfiltersysteem voor het hele huis tot je beschikking. Het werkt door lucht uit je huis te halen, het af te koelen en weer naar binnen te pompen. De meeste systemen hebben een filter dat je regelmatig moet vervangen. Doe dit echt op tijd, want dit filter kan deeltjes vasthouden terwijl het zijn werk doet. Eigenlijk hoe vaker hoe beter je deze vervangt. Kijk ook wat de fabrikant aanbeveelt hoe vaak je de filters moet vervangen. Vaak geeft de airco dit zelf ook aan. Wacht hier dan niet mee!

Doe altijd je schoenen uit

Het vuil buiten kan echt vieze dingen bevatten: pesticiden, pollen, schimmels, bacteriën of uitwerpselen, bijvoorbeeld. Als je je huis binnenloopt, kan een of meer van die dingen op de onderkant van je schoenen zitten, dus het is het beste om ze uit te doen als je binnenkomt. Het helpt je lucht schoner te houden – om nog maar te zwijgen van je vloeren.

Haal schimmel weg

Er zijn verschillende soorten schimmel die sporen af kunnen geven aan de lucht. Deze kunnen allerlei allergische symptomen veroorzaken. Denk hier niet te licht over. Deze schimmel groeit graag op donkere, vochtige plaatsen, zoals je badkamer, wasruimte en kelder. Gebruik eenvoudige, chemicaliënvrije ingrediënten om je huis van schimmel te ontdoen.

Nieuw gekochte meubels eerst ontluchten

Vluchtige organische stoffen zijn chemicaliën die in de lucht blijven hangen en ze zijn overal in onze huizen. Dit zijn stoffen zoals tolueen en benzeen worden gevonden in producten als lijmen, verf, stoffen, bouwmaterialen en meer. Als je een nieuwe bank of fauteuil koopt, weet dan dit: het stoot organische stoffen uit, eerst zwaarder en daarna geleidelijk af. Om de schade aan de lucht binnen te verminderen moet je zoveel mogelijk luchten zodat deze stoffen kunnen ontsnappen. Als het mogelijk is zet je je nieuwe meubel eerst een week in een garage. Kan dit niet? Hou dan zoveel mogelijk een raam in de kamer de maanden na aanschaf open.

Zorg voor een goede afzuigkap

Om te voorkomen dat een keuken vol rook en een aanhoudende geur van verbrande olie urenlang door je huis blijft hangen, kun je het beste een goede afzuigkap aanschaffen. Ook zou je eens je bakolie onder de loep kunnen nemen of deze wel geschikt is voor hoge temperaturen. Bijvoorbeeld een extra vierge olijfolie heeft een lager rookpunt in vergelijking met avocado-, pinda-, saffloer-, canola-, maïs- en zonnebloemolie. Als je de voorkeur geeft aan de smaak van olijfolie, kunt u lichte olijfolie gebruiken.

Verzorg je huisdier goed

Als je huisdieren hebt dan dwarrelende de huidschilfers en haartjes de hele dag in je woning van je huisdier. Dit kan ervoor zorgen dat je astma-achtige symptomen ontwikkelt of je astma verergert als je deze al hebt. Als je een huisdier hebt zorg er dan voor dat je de huidschilfers tot een minimum beperkt door ze regelmatig schoon te maken en buitenshuis te borstelen. Gebruik bij het stofzuigen een goede stofzuiger met een HEPA-filter. Heb je een hekel aan stofzuigen? Schaf dan een robotstofzuiger aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *