Verkoudheid tips

Hoe je zo snel mogelijk van je verkoudheid af kunt zijn

Verkoudheid, we hebben er helaas allemaal mee te maken. Het is gewoon vervelend. Je kunt je ook erg beroerd ervan voelen. Tijdens de Coronatijd waren we minder verkouden met z’n allen, bewezen de cijfers. Dit kwam door de grote afstand, mondkapjes etc. die ervoor zorgde dat we ook het verkoudheidsvirus niet kregen. We gaan het hier niet over het coronavirus hebben, want daar wordt al genoeg over geschreven. Wat we nu wel meer horen: “ik heb geen corona, maar ik ben gewoon verkouden”. Ja, de verkoudheid is weer terug van weggeweest. Het snotteren gaat weer beginnen.

Snipverkouden en ziek? Hoe maken we het dragelijk

Welke middelen kunnen we nemen? Wat helpt wel en wat helpt niet? Hierbij wat artikelen zoals een aantal populaire huismiddeltjes met onder andere van zink, knoflook tot Echinacea en zoutoplossing. Met deze tips gaat het zeker wat dragelijker worden. Belangrijk is dat je moet blijven hydrateren: Drink water, sap, heldere bouillon, of warm citroensap met honing.

Wat ook helpt is rust! Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Verzacht je zere keel. Bestrijd je benauwdheid, drink warme vloeistoffen. Hou je ruimte wat vochtiger.

Boodschappenlijst bij verkoudheid en griep

 • ✔ Echinacea
 • ✔ Zink
 • ✔ Vitamine D ✔ Vitamine C
 • ✔ Alle ingrediënten om kippensoep te maken
 • ✔ Groene- en of zwarte thee
 • ✔ Citroen
 • ✔ Honing
 • ✔ Whisky of Bourbon
 • ✔ Stoom- en luchtbevochtiger
 • ✔ Mentholzalf
 • ✔ Zout
 • ✔ Levertraan
 • ✔ Thermometer ✔ Paracetamol
Snelle levering!

Tips om je verkoudheid dragelijker te maken:

Echinacea

Echinacea is een kruid dat wordt aangeprezen als een natuurlijk medicijn dat je immuunsysteem bevorderd en kan gebruikt worden bij verschillende aandoeningen.
Het kruidensupplement wordt al jaren gebruikt Nog steeds wint het kruidensupplement Echinacea aan populariteit. Alleen al in 2009 verkochten ze wereldwijd voor miljoenen aan Echinacea. Het wordt vaak aanbevolen als een natuurlijk gezondheidssupplement waarvan wordt gedacht dat het de duur van luchtweginfecties vermindert en de symptomen verlicht. Maar werkt het ook echt?

Echinacea is een traditioneel medicijn dat door sommige Indiaanse stammen wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder roodvonk en syfilis. Volgens archeologisch bewijs wordt het kruid al meer dan 400 jaar op deze manier gebruikt.

Er zijn veel onderzoeken naar Echinacea gedaan. De resultaten waren dan positief en later ook weer negatief. Het schaadt niet je gezondheid, maar helpt het wel om je symptomen te verlichten of ben je dan te laat met het gebruik? Moet je het niet gebruiken als preventie? Voordat we door het verkoudheidsvirus worden “geraakt”? Hier zijn studies naar gedaan waarbij ze tot de conclusie zijn gekomen dat Echinacea de immuunfunctie kan versterken door de productie van specifieke immuuncellen in het lichaam te verhogen. Dat is goed nieuws, maar we zijn te laat om het tijdens de verkoudheid te gaan gebruiken. Echinacea werkt, maar net zoals mijn moeder vroeger zei: gebruik Echinacea als de r in de maand zit!

Zink

Werkt zink? Zink blijkt dus bij verkoudheid te werken. Van zink wordt vaak gedacht dat het een effectief middel is tegen verkoudheid en griep, maar het heeft ernstige mogelijke bijwerkingen. Een studie uit Groot-Brittannië wees uit dat zinksupplementen in hoge doses een verkoudheid met bijna drie dagen kunnen verkorten. Dit klinkt zeer indrukwekkend. Bovendien lijkt zink een antivirale werking te hebben, althans in laboratoriumomstandigheden.
Zink is een ander populair, natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. In 2014 gaven Amerikaanse consumenten ongeveer $ 108 miljoen uit aan zinksupplementen. Maar er is een echte reden om voorzichtig te zijn als het gaat om zink.

Wees voorzichtig met zink

Als je straks verkouden bent en je gaat opzoek naar ziek. Zink komt op twee manieren voor. Het kan oraal worden ingenomen als een zuigtablet, siroop of tablet, of het kan in de neus direct vloeibaar in de neus worden gespoten (intranasaal zink). De intranasale vorm wordt afgeraden vanwege een bijwerking, want het kan ertoe leiden dat je je reukvermogen verliest. En dat kan permanent zijn, voor altijd! Er zijn ook om die reden in het verleden veel zink-neussprays uit de handel genomen omdat bij 130 consumenten na gebruik een verlies van hun reukvermogen hadden gemeld.

Bij orale inname heeft zink nog verschillende andere nadelen. Te veel ervan kan een kopertekort veroorzaken, HDL-cholesterol (goed) uit de bloedbaan verlagen, het risico op prostaatkanker verhogen en een wisselwerking hebben met andere medicijnen in potentieel gevaarlijke situaties. Misschien wel het gevaarlijkst van allemaal, sommige orale zinkproducten bevatten cadmium, wat bij hoge doses kan leiden tot nierfalen. Dit is best schokkend, daarom kijk uit met zink!

Versterken van je immuunsysteem

Voorkomen vitamines verkoudheid en griep? Zorgen vitamines ervoor dat je je beter voelt als je ziek bent? Het kan afhangen van hoe u ze gebruikt.
Kunnen vitamines een verschil maken als het gaat om infecties van de bovenste luchtwegen? Het kan afhangen van wat je neemt.

Twee vitamines zijn erg goed werkend als als mogelijke verkoudheids- en griepstoppers. Zowel vitamine C als vitamine D zijn onderzocht als mogelijke preventieve behandelingen voor deze ziekten. Beide lijken op bepaalde manieren enige effectiviteit te hebben. Of ze het vermogen van het immuunsysteem om ziekten te bestrijden verbeteren, wordt nog onderzocht, maar daar blijven we nog naar gissen.

Vitamine C

Vitamine C heeft zoveel positieve eigenschappen. Het is een noodzakelijke voedingsstof die wordt aangetroffen in veel van het voedsel dat we regelmatig eten. Die voedingsmiddelen zijn sinaasappels, rode paprika, boerenkool en broccoli en nog veel meer.

Het onderzoek en de uitslagen naar vitamine C voor verkoudheid en als remedie tegen luchtweginfecties gaan meerdere kanten op Een vraag probeert te beantwoorden of hoge doses vitamine C die regelmatig worden ingenomen, verkoudheid kunnen voorkomen. De tweede vraag probeert te beantwoorden of hoge doses vitamine C, ingenomen tijdens een luchtweginfectie, de duur van de ziekte kunnen verkorten.

De eerste vraag of we door vitamine C verkoudheid kunnen voorkomen blijkt negatief te zijn, helaas! Wel is er wetenschappelijk bewijs dat vitamine C kan voorkomen dat verkoudheid zich ontwikkelt. Een mogelijke uitzondering is in het geval van degenen die korte perioden van zware lichamelijke inspanning of ijskoude omgevingen ervaren. Zij kunnen baat hebben bij regelmatige, hoge doses vitamine C voor het voorkomen van verkoudheid.

Op de tweede vraag of hoge doses vitamine C de duur van de verkoudheid of griep kan verkorten zijn geen bewijzen voor maar ook geen bewijs dat het niet helpt! Toch mensen verschillend te reageren op vitamine C voor verkoudheid. Voor sommigen lijkt 1.000 mg nuttig. Voor anderen duurt het 2.000 mg. Let op: bij te hoge dosering van vitamine C kunnen sommige mensen diarree en misselijkheid krijgen.

Vitamine D

Vitamine D-supplementen zijn getest of ze verkoudheid en griep kunnen voorkomen. Drie grote onderzoeken zijn tot tegenstrijdige conclusies gekomen. Waardoor er niet echt een goed antwoordt is. Wel lopen er nog steeds onderzoeken naar de Vitamine D ten opzichte van verkoudheid, griep en virussen.

De bevindingen ontdekte dat vitamine D het immuunsysteem een ​​kleine boost kan geven. Wat totaal niet bewijst dat de algemene bevolking wordt beschermd met vitamine D. Wel blijkt dat vooral in de wintermaanden veel mensen een tekort hebben aan vitamine D. Het is wat moeilijker voor ons om vitamine D uit onze voeding te halen omdat we niet veel voeding eten wat enorm rijk is aan vitamine D. Dus niet geheel onverstandig om deze in supplementvorm in de wintermaanden extra te nemen.

Ouderwetse kippensoep

Werkt kippensoep? Sommige luchtweginfecties kunnen worden verlicht met ouderwetse kippensoep.
Soep eten terwijl je je niet fit voelt geeft ons altijd een beter gevoel. Maar onderzoek geeft ook aan dat er verschillende gezondheidsvoordelen aanwezig zijn aan de ouderwetse kippensoep. Als je het heet eet, kan die stoom helpen de neusholtes te openen en de verstopping wat helpen te verminderen. Het helpt je ook om uitdroging te voorkomen, omdat het hydrateert/ Bovendien bewijzen laboratoriumresultaten dat kippensoep ontstekingen kan verlichten.

Levertraan

In Noord-Europa gebruiken mensen al eeuwen levertraan als bescherming tegen de kou. Levertraan bevat een combinatie van vitamine A, vitamine D en omega-3 vetzuren. Deze 3 ingrediënten zijn essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Levertraan heeft ontstekingsremmende effecten omdat het, net als kippensoep, de infiltratie van neutrofielen en monocyten in ontstoken weefsels kan remmen. Gelukkig is de levertraan niet meer zo vies als vroeger!

Hete thee

Thee kan je verkoudheidssymptomen helpen verlichten.
Als je je ziek voelt, probeer eens thee te zetten. De voordelen van thee lijken veel op die van kippensoep, in het geval van stomen waardoor je neus wat minder verstopt kan raken. Het doorslikken van de hete vloeistof kan een zere keel verzachten. Ook kan het je zeurende hoest verlichten en je wordt gelijk gehydrateerd. En het is mogelijk dat de antioxidanten in zwarte en groene thee kunnen helpen bij het bestrijden van verkoudheid.

Beste recept voor hete Grog

Wil je van een zeurende hoest af? Met dit klassiek drankje gaat het lukken (met mate!) Natuurlijk alleen geschikt voor volwassenen!
Deze klassieker wordt al generaties lang gebruikt om snel in slaap te vallen als je ziek bent. En het kan werken. De hete grog wordt meestal gemaakt van hete thee, citroen, een theelepel honing en een scheutje whisky of bourbon. Samen met kippensoep en hete thee kan de hete grog het allemaal wat dragelijker maken. De hete Grog maakt je slaperig en je zweet je ziekte uit. Maar wees voorzichtig: te veel alcohol schaadt de kwaliteit van je slaap.

Knoflook

Werkt knoflook? Is knoflook een effectief middel om verkoudheids- en griepsymptomen te behandelen? Ook hier wordt nog steeds volop onderzoek gedaan.
Er blijkt nog onvoldoende bewijs te zijn om te bepalen of knoflook deze virale ziekten kan helpen voorkomen of de symptomen kan verlichten. Sommigen vinden knoflook onaangenaam vanwege de sterke smaak en je slechte adem na het eten. Maar door bijvoorbeeld het nemen van knoflookcapsules heeft dit in ieder geval geen nadelig effect op je adem. Het eten van knoflook beïnvloed ook je lichaamsgeur. Gebruik je bloedverdunners (en bepaalde medicijnen), moeten echter bijzonder voorzichtig zijn met knoflook.

Luchtbevochtigers en stomen

Probeer zeker een luchtbevochtiger voor een betere gezondheid als je ziek bent.
Deze is echt bevorderlijk voor je gezondheid. Stoom goed voor verlichting bij een verstopte neusholtes. Het verlicht ook je geïrriteerde sinussen (holtes) hiermee. Probeer de hele kamer te luchtbevochtigen. Moderne modellen luchtbevochtigers hebben koele stoom voor sinusverlichting die veiliger is.

Zoutoplossing

Zoutoplossingen zijn een natuurlijk middel om uw gezondheid te verbeteren als je ziek bent.
Zoutoplossingen en sprays zijn zeker effectief! Je deze online bestellen of zelf maken. Hoe maak je zelf een zoutoplossing? Meng warm water met een theelepel zout en een ¼ theelepel bakpoeder. Om het mengsel in je neusgaten te spuiten gebruik je een bolspuit terwijl je het andere neusgat gesloten houdt. Om het meeste uit deze behandeling te halen, herhaalt je dit twee tot drie keer voordat je naar het andere neusgat gaat. Zorg ervoor dat je niet-verontreinigd water hiervoor gebruikt om te voorkomen dat je je sinussen (je holten) infecteert.

Mentholzalf

Werkt menthol? Als je last hebt van een verstopte neus, kan menthol of pepermuntolie, zowel biologisch als conventioneel, een effectieve remedie zijn om je gezondheid te verbeteren.
Menthol is een extract van munt. Het is verantwoordelijk voor het koele gevoel in het pepermuntjes. Wanneer je het als zalf gebruikt, kan het de symptomen helpen verlichten die vaak gepaard gaan met griep en verkoudheid. Om te beginnen is menthol een goede decongestivum, dit doet de gezwollen slijmvliezen slinken. Het verdunt het slijm dat gepaard gaat met de verkoudheid en maakt hoest minder doordat het slijm wordt. Bovendien kan menthol nuttig zijn bij het verlichten van keelpijn en droge hoest. Zuigelingen mogen niet worden blootgesteld aan menthol of pepermunt en pepermuntolie mag niet oraal worden ingenomen. Mijn moeders advies bij verkoudheid en griep: smeer wat mentholzalf onder je voeten. Doe vervolgens sokken aan en ga zo slapen. Je gelooft het of niet, maar het helpt!

Gorgelen

Werkt gorgelen? Gorgelen kan werken als een remedie tegen hoest en andere kwalen, en kan uw gezondheid verbeteren als je het elke dag doet.
Gorgelen werkt niet alleen om de symptomen van verkoudheid of griep te verlichten, maar het kan ook helpen om deze ziekten in de eerste plaats te voorkomen.

Een van de meest onaangename symptomen van verkoudheid is een zere keel. Gelukkig heb je niets anders nodig dan zout en water om een ​​zere keel te behandelen. Meng gewoon 1 kopje warm water met 1 theelepel zout. Gorgel met het mengsel en spuug het weer uit. Deze combinatie werkt eenvoudig en snel en wordt aanbevolen voor iedereen van 8 jaar of ouder.

Volgens een onderzoek is het voorkomen van verkoudheids- en griepvirussen misschien nog eenvoudiger. Onderzoekers volgden 387 gezonde Japanse volwassenen. Sommige proefpersonen gorgelden met gewoon water, anderen gebruikten water en een ontsmettingsmiddel en een derde groep gorgelde helemaal niet. Na 60 dagen hadden degenen die alleen water gebruikten veel minder kans op een infectie van de bovenste luchtwegen. Waarom alleen water effectiever was, is niet bekend, maar de auteurs van het onderzoek wijzen erop dat water in Japan vaak wordt gechloreerd, wat dit kan helpen verklaren.

Koorts

Werkt koorts? Als je thermometer te veel gaat stijgen wees dan altijd alert! Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts.
Dit lijkt misschien vreemd: Hoe kan een symptoom van een virusinfectie ook een behandeling zijn? Koorts is de lichaamseigen natuurlijke behandeling van verkoudheid en griep. Als je lichaamstemperatuur stijgt wordt het een stuk minder fijn voor ziektekiemen. Koorts maakt het moeilijker voor ziektekiemen om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor wordt het voor je lichaam gemakkelijker om ziekte eerder te bestrijden.

Als de temperatuur te hoog wordt is het zinvol om je koorts te verminderen. Bovendien kan koorts je uitdrogen als je niet oppast.

Vermoeidheid en rust

Werkt bedrust? Soms moet je rusten als je je vermoeid voelt. Alleen rusten zal waarschijnlijk niet sneller een einde maken aan je verkoudheid of griep.
We horen vaak dat bedrust het beste is als het om een fikse verkoudheid of een griep gaat. Maar er is geen bewijs dat je er sneller van herstelt van een verkoudheid of griep. Soms is bedrust goed als je je moe en uitgeput voelt, maar bedrust zal waarschijnlijk je ziekte niet sneller stoppen.

Beweging

Aan de andere kant is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de frequentie van verkoudheid vermindert. Dat geldt vooral voor vrouwen na de overgang. Wie regelmatig beweegt, heeft ook minder ernstige verkoudheden. Bloedonderzoeken laten ook zien bij mensen die bewegen dat er minder ontstekingen te vinden zijn.

Paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking etc. Het verlicht je pijnklachten maar gaat verkoudheid of griep niet tegen

Wat is een verkoudheid?

Wat werkt er nu werkelijk tegen verkoudheid en wat niet? Hoewel er geen medicijn is voor luchtweginfecties, zijn er veel natuurlijke hulpmiddelen die goed kunnen helpen.
Vrijwel iedereen krijgt op een bepaald moment te maken met verkoudheid en griep. De gemiddelde volwassene is twee tot vier keer per jaar ziek van verkoudheid (met symptomen zoals keelpijn, hoesten en lichte koorts). Nog eens 15% tot 20% krijgt griep. Aangezien deze ziekten worden veroorzaakt door virussen, kunnen ze niet volledig worden gestopt. Maar je kunt wel de symptomen verlichten. Hier bestaan enorm veel natuurlijke middelen die we hiervoor kunnen gebruiken.

Verkoudheid is een infectie van je neus en keel. Het wordt gemakkelijk doorgegeven aan anderen. Je kunt besmet raken vooral binnen in huis, in klaslokalen en werkplekken. Meer dan 200 verschillende virussen kunnen verkoudheid veroorzaken. Het goede nieuws is dat het meestal binnen een week over is.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Symptomen van verkoudheid verschijnen meestal één tot drie dagen na blootstelling aan een virus. Tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Loopneus of verstopte neus
 • Keelpijn
 • Hoest
 • Ophoping van vocht
 • Lichte lichaamspijnen of lichte hoofdpijn
 • niezen
 • Lichte koorts
 • Algemeen onwel voelen

Wanneer moet je naar een dokter gaan met een verkoudheid?

Voor volwassenen – over het algemeen heeft je geen medische hulp nodig voor verkoudheid. Maar bij twijfel kun je altijd bellen met je huisart. En zoek zeker medische hulp als je:

 • Symptomen die verergeren of niet verbeteren
 • Koorts hoger dan 38,5 C die langer dan drie dagen aanhoudt
 • Koorts die terugkeert na een koortsvrije periode
 • Kortademigheid
 • piepende ademhaling
 • Ernstige keelpijn, hoofdpijn of sinuspijn

Risicofactoren

Deze factoren kunnen uw kans op verkoudheid vergroten:

 • Leeftijd. Baby’s en jonge kinderen lopen het grootste risico op verkoudheid, vooral als ze tijd doorbrengen in de kinderopvang.
 • Verzwakt immuunsysteem. Het hebben van een chronische ziekte of een anderszins verzwakt immuunsysteem verhoogt uw risico.
 • Tijd van het jaar. Zowel kinderen als volwassenen hebben meer kans om verkouden te worden in de herfst en winter, maar je kunt op elk moment verkouden worden.
 • Roken. U loopt een grotere kans om verkouden te worden en ernstiger verkouden te worden als je rookt of in de buurt bent van passief roken.
 • Blootstelling. Als u zich in de buurt van mensenmassa’s bevindt, zoals op school of in een vliegtuig, wordt u waarschijnlijk blootgesteld aan virussen die verkoudheid veroorzaken.

Thermometer

Belangrijk is dat je nauwkeurig de temperatuur op kunt meten. Zodra je met je dokter belt zal ook een van de eerste vragen zijn: wat is je temperatuur. Hieronder wat goede infrarood thermometers geselecteerd:

Infrarood Thermometer YS-ET05

Infrarood Thermometer YS-ET05 Contactloze voorhoofdthermometer

Contactloze infraroodthermometer voor een snelle en nauwkeurige meting
Met de Infrarood Thermometer YS-ET05 meet u snel, eenvoudig en accuraat de lichaamstemperatuur zonder in contact te komen met het lichaam. De thermometer geeft binnen een enkele 1 seconde aan wat voor temperatuur er gemeten wordt. U houdt de thermometer 1 tot 5cm bij het voorhoofd vandaan voor de meest nauwkeurige meting en zonder de huid aan te raken.

Sterkte en we hopen dat het snel over is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *