Vermijd deze snacks en voeding als je niet dik wilt worden

Inhoudsopgave

Als je voeding en snacks wilt vermijden waardoor je aankomt, is het belangrijk dat je je ervan bewust bent van de ongezonde opties die er zijn. Chips en snacks, bijvoorbeeld, worden vaak beschouwd als gezonde snacks, maar ze kunnen daadwerkelijk leiden tot gewichtstoename als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. Andere snacks en voeding die je beter kunt vermijden zijn snoeprepen, ontbijtgranen en cake. Dus als je je huidige gewicht wilt behouden of een paar kilo wilt afvallen, kunt je het beste wegblijven van deze ongezonde snacks en voeding!

Vermijd ongezonde snacks en voeding waarvan je dacht dat ze gezond waren

Er bestaan heel wat ongezonde snacks en voeding waarvan mensen denken dat ze gezond zijn. Hier zijn een paar van de ergste overtreders:

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit wordt vaak op de markt gebracht als een gezond tussendoortje, maar het kan in werkelijkheid erg veel suiker bevatten. Bovendien verwijdert het droogproces veel van de voedingsstoffen die wel in vers fruit zitten.

Eiwitrepen

Eiwitrepen worden vaak aangeprezen als een gezonde manier om een energieboost te krijgen, maar veel ervan zitten eigenlijk boordevol suiker en calorieën.

Vruchtensappen

Vruchtensappen lijken misschien een gezonde optie, maar ze zitten vaak vol met suiker. Bovendien verwijdert het proces van juicen veel van de heilzame voedingsstoffen die je in hele vruchten vindt. Dus als je op zoek bent naar een gezond tussendoortje, kun je het beter bij hele vruchten of groenten houden. En als je op zoek bent naar een lekkere traktatie, zijn er genoeg gezondere opties.

Honing

is een gezond alternatief voor suiker. Het bevat vitaminen, mineralen, en antioxidanten. Honing heeft ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Honing bevat echter suiker. De suiker in honing is vooral fructose. Fructose is een suikersoort die anders gemetaboliseerd wordt dan andere suikersoorten. Fructose wordt in de lever afgebroken en kan gewichtstoename en zwaarlijvigheid veroorzaken. Daarom moet honing met mate worden geconsumeerd.

Groentechips of Veggiechips

zijn een snack waar mensen zich vaak over verwonderen. Sommige snacks worden bijvoorbeeld gebakken in ongezonde oliën, terwijl andere veel suikers en vetten bevatten. Zijn ze gezond of niet? Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig. Hoewel groentechips wel wat voedingsstoffen bevatten, bevatten ze meestal ook veel vetten en suikers. Dus, hoewel ze misschien niet de ongezondste snack zijn die er is, zijn ze zeker ook niet de gezondste.

Peperkoek of ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een soort ongezonde snack die vol zit met ongezonde ingrediënten. Ontbijtkoek wordt gemaakt met ongezonde vetten, oliën en suikers. Het bevat ook ongezonde conserveringsmiddelen en additieven. Bovendien wordt ontbijtkoek vaak versierd met ongezond glazuur en versieringen. Daardoor is ontbijtkoek een ongezond tussendoortje dat vermeden moet worden.

Crackers

Crackers worden vaak gezien als een gezond alternatief voor andere ongezonde snacks, maar de waarheid is dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed voor je zijn. Crackers bevatten veel ongezonde verzadigde vetten en natrium, die je risico op hartziekten en beroerte kunnen verhogen. Ze bevatten ook lege calorieën die kunnen bijdragen tot gewichtstoename. En omdat ze meestal met witte bloem gemaakt zijn, bieden ze maar weinig voedingswaarde. Dus als je een gezond tussendoortje zoekt, zijn crackers waarschijnlijk niet de beste keuze. Er zijn genoeg andere gezondere opties die je voedingskundig meer waar voor je geld geven.

Ontbijtgranen

Veel mensen denken dat (kant-en klare) ontbijtgranen een gezonde manier zijn om de dag te beginnen. De meeste ontbijtgranen zijn echter eigenlijk ongezonde tussendoortjes. Ze bevatten vaak veel suiker en calorieën, en ze kunnen ongezonde toevoegingen bevatten. Ontbijtgranen kunnen ook ongezond zijn voor je tanden, want de suiker kan tot gaatjes leiden. Bovendien zijn veel ontbijtgranen sterk bewerkt, en bevatten ze niet de voedingsstoffen die je nodig hebt om je dag te beginnen. Om deze redenen is het belangrijk ontbijtgranen zorgvuldig te kiezen, en ervoor te zorgen dat ze deel uitmaken van een gezond dieet.

Aardappelen

Het is een veelgehoorde misvatting dat je van aardappelen dik wordt. Hoewel het waar is dat ze veel koolhydraten bevatten, zijn ze ook erg caloriearm. In feite bevat een middelgrote aardappel minder dan 100 calorieën. Waarom krijgen ze dan zo’n slechte reputatie? Wel, het blijkt dat het allemaal te maken heeft met hoe je ze klaarmaakt. Als aardappelen gebakken worden of met kaas en zure room bedekt zijn, kunnen ze erg vet- en calorierijk zijn. Maar als ze gebakken of gekookt worden, zijn ze eigenlijk heel gezond. Dus als je wilt afvallen, richt je dan op het eten van gekookte of gebakken aardappelen in plaats van patat of aardappelpuree. Je zult verbaasd zijn over hoeveel verschil het maakt.

Chips andere snacks met een hoog vet- en caloriegehalte kunnen tot gewichtstoename leiden

Welke snacks zijn slecht en maken je dik? In het algemeen is het antwoord: elk tussendoortje dat veel vet, bewerkte voeding en calorieën bevat. Dit omvat chips, snoep, gebak, koekjes, en ijs. Hoewel deze voedingsmiddelen heerlijk kunnen zijn, kunnen ze snel tot gewichtstoename leiden. Vet is een dichtere vorm van energie dan koolhydraten of eiwitten, dus heb je minder nodig om je vol te voelen. Daardoor krijgen mensen vaak meer calorieën binnen dan ze nodig hebben als ze vetrijke voedingsmiddelen eten. Bovendien heeft het lichaam de neiging overtollig vet gemakkelijker op te slaan dan andere voedingsstoffen. Om deze redenen kun je vetrijke tussendoortjes het beste beperken als je een gezond gewicht probeert te behouden.

Etiketten op verpakkingen goed lezen

Dus als je de volgende keer boodschappen doet, neem dan een paar extra minuten om de etiketten op verpakte levensmiddelen te lezen. Je zult misschien verbaasd zijn over hoeveel ongezonde ingrediënten ze bevatten. Vermijdt ongezonde toevoegingen, conserveringsmiddelen en zoetstoffen vermijden. Deze ingrediënten kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes, en hart- en vaatziekten.

Wat kan ik wel eten als gezond tussendoortje?

Gezonde tussendoortjes zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Ze kunnen helpen om essentiële voedingsstoffen en energie te geven, en ze kunnen ook helpen om de honger tussen de maaltijden te stillen. Enkele gezonde tussendoortjes zijn fruit en groenten, volkoren brood of crackers, yoghurt, noten, en zaden. Het is belangrijk snacks te kiezen die weinig suiker en verzadigd vet bevatten, en die een goed evenwicht bieden tussen eiwitten, koolhydraten, en gezonde vetten. Door gezonde tussendoortjes deel te laten uitmaken van je dagelijkse routine, kun je je algehele gezondheid en welzijn helpen verbeteren. Dus als je de volgende keer honger hebt tussen de maaltijden door, grijp dan naar een van deze gezonde tussendoortjes om je te overbruggen tot je volgende maaltijd.

  • Fruit: kies voor appels, aardbeien, frambozen, meloen, bessen, banaan, sninaasappel en meer (let wel op als je een koolhydraatarm of keto-dieet volgt zijn niet alle soorten fruit geschikt!)
  • Groenten: Snijd wat van je favoriete groenten, zoals wortels, selderij, komkommers en paprika’s, in stukjes voor een gezond tussendoortje dat weinig calorieën bevat maar veel voedingsstoffen. Geef er een dip als hummus of ranch dressing bij voor extra smaak.
  • Zelfgemaakte cake: De meeste mensen denken aan cake als een ongezond tussendoortje, maar er zijn eigenlijk veel voordelen aan het eten van cake. Ten eerste is cake een geweldige bron van energie. Een plakje cake kan je de oppepper geven die je nodig hebt om een zware training of een drukke dag op het werk door te komen. En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is niet alle cake ongezond. Er zijn veel recepten voor heerlijke en voedzame cakes die gemaakt zijn met gezonde ingrediënten zoals fruit, groenten, en volle granen. Dus als je op zoek bent naar een lekker en energiek tussendoortje, grijp dan naar een plakje cake in plaats van ongezond junkfood. Je zult misschien verbaasd zijn over hoe lekker het smaakt!
  • Een handje noten is een prima manier om wat gezonde vetten en eiwitten binnen te krijgen.
  • Yoghurt of kwark met fruit
  • Stukje kaas
  • Gekookt eitje

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.