Voetschimmel: hoe het te voorkomen en te behandelen

Als je ooit in een zwembad hebt gezwommen en na het verlaten van het zwembad een jeukerig, branderig gevoel aan je voeten hebt opgemerkt, kan het zijn dat je voetschimmel hebt. Voetschimmel is een veel voorkomende infectie die in zwembaden kan worden verspreid. In dit artikel wordt besproken hoe je voetschimmel in het zwembad kunt voorkomen en behandelen. Voetschimmel wordt veroorzaakt door een groep schimmels die dermatofyten genoemd worden. Deze schimmels houden van warme, vochtige omgevingen, waardoor zwembaden de perfecte plaats voor ze zijn om te groeien. Voetschimmel kan van mens tot mens verspreid worden door direct contact of door over besmette oppervlakken te lopen.

De beste manier om voetschimmel te voorkomen is een goede hygiëne. Draag altijd slippers of sandalen als je rondloopt op zwembadvloeren en in kleedkamers. Was je voeten grondig met water en zeep na het zwemmen. Droog je voeten helemaal af voor je sokken of schoenen aantrekt. Als je wondjes of schaafwonden op je voeten hebt, zorg dan dat je ze met een verband bedekt.

Is zwemmerseczeem en voetschimmel hetzelfde?

Zwemmerseczeem en voetschimmel worden vaak met elkaar verward, maar het zijn eigenlijk twee verschillende aandoeningen. Zwemmerseczeem, ook wel allergische contactdermatitis genoemd, is een reactie op chemicaliën in het water die een rode, jeukende en ontstoken huid kan veroorzaken. Voetschimmel, daarentegen, is een schimmelinfectie die een gebarsten, schilferende en jeukende huid kan veroorzaken. Hoewel beide aandoeningen oncomfortabel kunnen zijn, kunnen ze met verschillende methoden behandeld worden. Zwemmerseczeem kan behandeld worden met vrij verkrijgbare antihistaminica of door chloorwater te vermijden, terwijl voor voetschimmel meestal voorgeschreven antischimmelmiddelen nodig zijn. Daarom is het belangrijk dat je correct vaststelt aan welke aandoening je lijdt, om de juiste behandeling te krijgen.

Voetschimmel

Voetschimmel is een voetinfectie die ervoor kan zorgen dat de nagels verdikt en vergeeld raken. Ook kan de huid van de voet er rood en schilferig door worden. Voetschimmel wordt vaak veroorzaakt door het dragen van te krappe schoenen of door op blote voeten te lopen op openbare plaatsen. De beste manier om voetschimmel te voorkomen is je voeten schoon en droog te houden. Je moet ook sokken dragen die goed passen en vermijden op blote voeten te lopen op openbare plaatsen. Als je voetschimmel hebt, moet je naar de dokter, zodat je behandeld kunt worden. De behandeling van voetschimmel bestaat vaak uit het nemen van orale antischimmelmiddelen of het aanbrengen van lokale antischimmelcrème.

Hoe ziet voetschimmel eruit?

Voetschimmel is een veel voorkomend probleem dat iedereen kan treffen. De meest voorkomende soort voetschimmel is voetschimmel (athlete’s foot), die veroorzaakt wordt door een schimmel die Trichophyton heet. Deze schimmel gedijt in warme, vochtige omgevingen, en is vaak te vinden op openbare plaatsen zoals kleedkamers en douches. Hoewel voetschimmel meestal niet ernstig is, kan het wel erg besmettelijk zijn. De schimmel kan verspreid worden door direct contact met een besmette persoon, of door in contact te komen met besmette oppervlakken. 

Voetschimmel en kalknagel

Voetschimmel, ook bekend als Athlete’s foot of tinea pedis, is een veel voorkomende schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door een groep schimmels, dermatofyten genoemd, die gedijen in een warme, vochtige omgeving. Voetschimmel kan jeuk, roodheid en schilfering op de huid veroorzaken, en het kan ook leiden tot verdikte nagels. Kalknagel, of onychomycose, is een andere soort nagelaandoening die door voetschimmel veroorzaakt kan worden. Bij deze aandoening worden de nagels hard en broos door een opeenhoping van kalkafzettingen. Hoewel voetschimmel en kalknagels beide relatief ongevaarlijke aandoeningen zijn, kunnen ze moeilijk te behandelen zijn.

Voeding tegen schimmels

Een voetschimmel is een veel voorkomend probleem dat veel ongemak kan veroorzaken. Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je kunt doen om de gevolgen van voetschimmel te verminderen. Een daarvan is ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsmiddelen eet. Er zijn bepaalde voedingsstoffen die kunnen helpen om voetschimmel op afstand te houden. Eet zo min mogelijk suikers en koolhydraten. Schimmels zijn gek op suiker en dit is een voedingsbron voor schimmels. Van vitamine C is bijvoorbeeld bekend dat het de immuniteit versterkt, en dit kan je lichaam helpen om voetschimmel af te weren. Zink is een andere voedingsstof die nuttig kan zijn, omdat het helpt huidinfecties te genezen. Je kunt deze voedingsstoffen halen uit voedingsmiddelen als citrusvruchten, broccoli, en kidneybonen. Dus, als je je risico op voetschimmel wilt verkleinen, zorg dan dat je deze gezonde voedingsmiddelen in je dieet opneemt.

Huis, tuin en keuken-middeltjes

Een populair huismiddeltje tegen voetschimmel is Vicks Vaporub. Dit product bevat menthol, eucalyptusolie, en kamfer, die kunnen helpen de huid te verzachten en te genezen. Voor gebruik breng je gewoon een kleine hoeveelheid Vicks Vaporub op de aangetaste plek aan en bedek je die met een verband. Sommige mensen vinden ook dat het weken van de aangedane voet in zwarte thee helpt om de symptomen te verminderen. Het looizuur in de thee kan helpen om de schimmel te doden en genezing te bevorderen. Het is echter belangrijk een arts te raadplegen als de infectie niet verbetert na het gebruik van huismiddeltjes.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *