https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Voorkomen dat je een zonneallergie krijgt

Inhoudsopgave

Een zonneallergie is een aandoening waarbij het lichaam een abnormale reactie vertoont op blootstelling aan de zon. De meest voorkomende soort zonneallergie is polymorfe lichteruptie, die een rode, jeukende huiduitslag veroorzaakt die binnen enkele uren na blootstelling aan de zon verschijnt. De uitslag bestaat vaak uit kleine bultjes of blaasjes, en duurt meestal enkele dagen. Mensen met zonneallergie hebben vaak een familiegeschiedenis van de aandoening, en ze kunnen ook allergisch zijn voor andere stoffen, zoals bepaalde geneesmiddelen of chemicaliën. De behandeling van zonneallergie bestaat meestal uit het vermijden van blootstelling aan de zon en het gebruik van topische corticosteroïden om de symptomen te verlichten. In ernstige gevallen kunnen orale antihistaminica of immunosuppressieve geneesmiddelen nodig zijn.

Oorzaken van een zonneallergie

Hoewel zonneallergie geen echte allergie is, is het wel een aandoening waardoor je huid slecht kan reageren op blootstelling aan de zon. De meest voorkomende vorm van zonneallergie heet polymorfe lichteruptie, en ongeveer 10% van de bevolking heeft er last van. De precieze oorzaak van zonneallergie is onbekend, maar men denkt dat het te maken heeft met een overreactie van het immuunsysteem. Mensen met zonneallergie hebben de neiging uitslag, netelroos, of blaren te krijgen als ze aan zonlicht worden blootgesteld. In sommige gevallen kan blootstelling aan de zon ook een astma-aanval uitlokken. Als je denkt dat je misschien zonneallergie hebt, is het belangrijk een arts te bezoeken voor diagnose en behandeling. Er zijn veel manieren om zonneallergie te beheersen, en met de juiste aanpak kun je genieten van naar buiten zonder je zorgen te hoeven maken over een reactie.

Soorten zonneallergie en triggers

Een zonneallergie is een aandoening waarbij de huid reageert op blootstelling aan de zon. De reactie kan worden uitgelokt door zonlicht, kunstmatig ultraviolet (UV) licht, of zelfs warm weer. Er zijn drie belangrijke soorten zonneallergie: zonne-urticaria, polymorfe lichteruptie, en actinische prurigo. Zonne-urticaria is de meest voorkomende vorm van zonneallergie. Ze is ook bekend als zonnebulten of zonnevergiftiging. Bij deze aandoening verschijnen jeukende, rode bulten op de huid binnen enkele minuten na blootstelling aan de zon. De puisten lijken op netelroos en kunnen erg pijnlijk zijn. Polymorfe lichteruptie is de tweede meest voorkomende vorm van zonneallergie. Ze wordt ook wel zongevoeligheid of zonuitslag genoemd. Deze aandoening veroorzaakt een rode , jeukende huiduitslag die binnen enkele uren na blootstelling aan de zon verschijnt. De uitslag bestaat vaak uit kleine bultjes of blaasjes, en duurt meestal enkele dagen. Mensen met polymorfe lichteruptie hebben vaak een familiegeschiedenis van de aandoening, en ze kunnen ook allergisch zijn voor andere stoffen, zoals bepaalde geneesmiddelen of chemicaliën.

Er zijn verschillende risicofactoren die je kans op het ontwikkelen van zonneallergie kunnen vergroten. Deze omvatten

– Familiegeschiedenis. Als je een familielid met zonneallergie hebt, is de kans groter dat je de aandoening zelf ook ontwikkelt

– Bepaalde medicijnen. Zonneallergie kan worden uitgelokt door bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, antihistaminica, en pijnstillers

– Cosmetica. Sommige cosmetica en huidverzorgingsproducten bevatten chemische stoffen die de huid gevoeliger kunnen maken voor zonlicht

Preventiemethoden voor het krijgen van een zonneallergie

Hoewel de meeste mensen van de zon genieten, merken sommige mensen dat hun huid slecht reageert als ze aan zonlicht wordt blootgesteld. Deze aandoening staat bekend als zonneallergie, en ze kan een hele reeks symptomen veroorzaken, van lichte jeuk en roodheid tot ernstiger blaarvorming en zwelling. Er zijn een aantal verschillende preventiemethoden die gebruikt kunnen worden om de kans op het krijgen van een zonneallergie te verkleinen. Ten eerste is het belangrijk zonbeschermende kleding te dragen, zoals overhemden met lange mouwen en breedgerande hoeden. Ten tweede moeten zonneschermen met een hoge SPF-waarde royaal aangebracht worden en regelmatig opnieuw aangebracht worden, vooral als je zweet of zwemt. Probeer tenslotte te vermijden dat je in direct zonlicht bent tijdens de piekuren van 10 uur ’s morgens tot 4 uur ’s middags. Door door deze preventiemethoden te volgen, kun je helpen je risico op het ontwikkelen van een zonneallergie te verkleinen.

Behandelmogelijkheden voor een bestaande zonneallergie

Mensen die een zonneallergie hebben kunnen zich in een moeilijke situatie bevinden. Ze willen misschien van het buitenleven en het warme weer genieten, maar hun allergie verhindert hen dat. Er zijn een paar verschillende behandelingsmogelijkheden voor zonneallergie, en de beste handelwijze hangt af van de ernst van de allergie. Voor milde zonneallergieën kunnen receptvrije antihistaminica doeltreffend zijn om de symptomen te verlichten. Als de allergie ernstiger is, kunnen corticosteroïde crèmes of orale steroïden nodig zijn. In sommige gevallen kan ook lichttherapie worden aanbevolen. Hoe het ook zij, het is belangrijk een arts te raadplegen voor je een behandeling tegen zonneallergie begint. Met de juiste aanpak is het mogelijk om ondanks een allergie toch van de zon te genieten.

Wanneer naar een dokter gaan voor je zonneallergie

Een zonneallergie is een reactie van het immuunsysteem op blootstelling aan de zon. De meeste mensen met een zonneallergie hebben een geschiedenis van zonnebrand, die de huid beschadigt en haar gevoeliger maakt voor zonlicht. Zonneallergie kan een scala van symptomen veroorzaken, van mild tot ernstig. Milde symptomen kunnen jeuk, roodheid en zwelling zijn. Ernstiger symptomen kunnen blaarvorming, netelroos en zelfs anafylaxie zijn. Als je last hebt van symptomen van zonneallergie, is het belangrijk een arts te bezoeken. Die zal kunnen bepalen wat voor jou de beste behandeling tegen zonneallergie is. In sommige gevallen kan dat inhouden dat je blootstelling aan de zon moet vermijden en zonnebrandcrèmes of andere topische crèmes moet gebruiken. In ernstiger gevallen moet je misschien orale medicijnen nemen of immuun krijgen andere therapie.

Anafylaxie is een ernstige, mogelijk levensbedreigende reactie op een allergeen. Symptomen van anafylaxie zijn o.a. moeilijk ademen, zwelling van de keel en netelroos. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk onmiddellijk medische hulp in te roepen. Anafylaxie kan behandeld worden met epinefrine, dat verkrijgbaar is in auto-injectoren zoals de EpiPen®. Epinefrine moet zo snel mogelijk na het begin van de symptomen gebruikt worden, en daarna moet dringende medische hulp ingeroepen worden.

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.