Waar is Calendula goed voor?

Calendula in een schaal
Calendula prachtige bloemen


Calendula (Calendula officinalis), ook bekend als goudsbloem. Dit is een eenjarige bloem die tijdens het groeiseizoen regelmatig bloeit. Afkomstig van en rondom de Middellandse Zee. Deze bloemen worden erg veel gebruikt en gekweekt voor de cosmetica-industrie waar ze verwerkt worden in allerlei cremes, tincturen en meer. Calendula-olie wordt gemaakt door de bloemen in een dragerolie (zoals olijfolie of kokosolie) te trekken. De olie kan op zichzelf worden gebruikt of als ingrediënt in cremes of lotions. Het kan ook worden geproduceerd in tinctuur, thee of capsulevorm.

Calendula is een eenjarige plant. Zeer gemakkelijk te kweken op gemiddelde, matig vruchtbare, goed doorlatende grond. Ze kan zelfs in de volle zon staan. Het kan worden geplant in bloembedden, borders, potten en eigenlijk overal. De geurige bladeren trekken vlinders aan. De bloembladen kunnen worden gegeten en gebruikt bij het koken.

Decoratief zijn calendula-bloemblaadjes gebruikt in bloemendisplays en potpourri-mixen. (Zorg ervoor dat je calendula niet verwart met siergoudsbloemen van het geslacht Tagetes, die veel worden gekweekt in moestuinen).

Is Calendula geneeskrachtig

Calendula werd al in het verleden gebruikt voor een groot aantal verschillende aandoeningen. Voornamelijk aandoeningen van de huid. Denk hierbij aan het genezen van allerlei wonden zoals schaafwonden, brandwonden, blauwe plekken en insectenbeten. Het geneeskrachtige deel van de plant is te vinden in de prachtige, diep rijk gekleurde oranje en gele bloem.

De kleurrijke bloembladen zijn rijk aan flavonoïden (natuurlijk voorkomende verbindingen die worden aangetroffen in groenten en fruit). Deze werkt ontstekingsremmende. Maar ook antitrombogene, antidiabetische. Calendula is ook gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Ook als hulpmiddel bij de behandeling van kanker.

Calendula tegen infecties en schimmels

Een van de meest interessante voordelen van calendula is dat het antiseptisch en schimmeldodend is. Hierdoor kunnen calendula-olie, thee en zalf worden gebruikt om kleine huid- en ooginfecties en algemene huidaandoeningen te behandelen. Een beoordeling uit 2013 wees uit dat calendula antiseptisch, antiviraal en antischimmel is en met succes kan worden gebruikt om huidaandoeningen te behandelen.

Topische calendula kan onder andere worden gebruikt voor de behandeling van conjunctivitis, luieruitslag en huidwonden.

Waar anderen het gebruiken als een vocht inbrengende crème, wordt het ook verwerkt in zonnebrandcrème. Deze fleurige bloem heeft niet alleen een mooi uiterlijk maar kan ons echt helpen te verzorgen en te genezen!

Huidaandoeningen en Calendula

Eczeem, luieruitslag en andere huidaandoeningen
Calendula wordt veel op de markt gebracht voor de behandeling van eczeem Omdat de plant ontstekingsremmende eigenschappen heeft kan het aanbrengen op huidaandoeningen de ontsteking verminderen. Maar let wel op calendula kan wel irriterend zijn voor jonge kinderen met ernstig eczeem, vooral als ze allergisch zijn voor ambrosia, madeliefjes, goudsbloem of een ander plantensoort binnen die familie. (voordat je zelf gaat dokteren, beter even een arts raadplegen!)

Verlichting spierspasme

Verlicht spierspasmen
Calendula wordt traditioneel gebruikt in crèmes en lotions om spierspasmen te verlichten. Calendula heeft een ontspannen resultaat op spierspanningen. Daarom is het ook gunstig voor menstruatiekrampen en als je bijvoorbeeld je enkel zou verstuiken. Maar of koop een crème met Calendula en smeer je enkel hiermee in.

Het kweken van je eigen Calendula plantjes

Het is eigenlijk makkelijk om je Calendula plantjes te kweken. Zo kun je dan zelf gebruik maken van alle nuttige voordelen van dit plantje. Je kunt de bloembladen drogen. Je plukt de bloemblaadjes en leg ze op een theedoek in de zon.

Heel makkelijk thee zetten van je gedroogde bloemetjes

Om de thee te bereiden, heb je het volgende nodig:

water aan de kook brengen
voeg gedroogde bloemen (de meeste mensen gebruiken twee theelepels) toe aan een thee-ei of theepot
giet heet water over de bladeren en laat 10 minuten trekken
zeef en voeg elke gewenste smaak toe, zoals kaneel, vanille, honing, (enz.)

Op welke manieren kun je Calendula gebruiken?

Ik heb altijd calendula in huis. Je kunt ook etherische olie van calendula gebruiken als je geen verse of gedroogde calendula-bloemen hebt om te trekken.

Ik gebruik calendula vaak in:

  • Zelfgemaakte bodylotion
  • Zelfgemaakte shampoo
  • Conditioner
  • Calendula thee (deze gebruik ik afgekoeld als mondwater)
  • Door de salade gestrooid (Calendula bevat veel betacaroteen!)
  • in mijn eigen gemaakte zeep
  • Om van stiae af te komen
  • Als natuurlijke voedingskleurstof
  • Al mijn zelf gemaakte huidverzorgingsproducten

Ik snap dat je niet altijd thuis hebt of plaats om je eigen Calendula kruidentuin te maken. Of vindt het niks om je eigen verzorgingsproducten te maken? Dan zijn er ook veel producten beschikbaar met Calendula!

Uitgelichte artikelen met Calendula

Aromed Olie Calendula Bio 100ML

Aromed Olie Calendula Bio is een biologische, etherische olie die een weldaad vormt voor de huid. U kunt het gebruiken bij een gevoelige, geïrriteerde, ruwe, droge, schilferige of onreine huid en bij kloofjes. Daarnaast helpt het bij een pijnlijke of uitblijvende menstruatie. Bovendien is deze verwarmende olie zeer geschikt voor baby’s en kleine kinderen die zichzelf moeilijk warm kunnen houden.

– biologische, etherische olie met een zeer gunstige uitwerking op de huid
– voor een gevoelige, droge, schilferende en onreine huid
– helpt bij een uitblijvende of pijnlijke menstruatie
– geschikt voor baby’s/kinderen die zichzelf moeilijk warm kunnen houden
– mengen met essentiële olie om er een geschikte huidolie van te maken

Hoe te gebruiken?
Voeg ± 40 druppels essentiële olie toe aan 100 ml van deze Calendula olie voor huidolie.

Chi Calendula Maceraat Bio

Chi Calendula Maceraat Bio is een maceraat op basis van olijfolie en bevat 10% werkzame delen uit de calendulabloem (goudsbloem). Calendula is een oeroude medicinale plant die al duizenden jaren wordt gewaardeerd voor haar huidherstellende werking. De olie kan puur worden gebruikt bij vele huidproblemen en is misschien wel de beste olie voor een gesprongen en schrale huid. Calendula is ook bijzonder geschikt bij een gevoelige of schilferige huid en voor de babyhuid die snel neigt naar (luier)uitslag. Dankzij de hydraterende en beschermende werking is calendula ook een goede aftersunolie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat calendula het herstellende vermogen van de huid ondersteunt.

Hoe te gebruiken?
Huidverzorging: Calendula beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf én ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. U kunt het maceraat puur gebruiken of mengen met bijvoorbeeld amandel of jojoba voor een super verzachtende (baby)olie. Gebruik het calendula maceraat bij:
– Schrale plekken
– Kloofjes
– Rode en geprikkelde huid
– Uitgedroogde huid
– Gevoelige huid en baby’s
– Luieruitslag en rode billetjes

Massage: Voor een ontspannende massageolie met calendula maceraat kunt u 100ml vette plantolie nemen en optioneel 10 – 15 druppels essentiële olie toevoegen

Meer Calendula-producten klikt u hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.