Waarom voldoende rust belangrijk is

Wil je succesvol zijn in je werk en je leven. Maar je neemt niet genoeg tijd voor jezelf. Je komt niet tot rust. Je blijft maar gaan. Het idee dat je week veel te kort is en jij te druk om je dingen te kunnen doen? Soms ben je te druk om te ontspannen, maar je lichaam en geest hebben echt even een time-out nodig om goed te blijven functioneren. Als je dit voor langere tijd blijft negeren kan dit tot pijnlijke gevolgen leiden. Rust betekent namelijk meer succes krijgen. Je moet de juiste balans zien te krijgen, te vinden. Wil je creatief zijn heb je rust nodig. Ben je te druk dan krijg je veel minder tot geen creatieve ideeën meer. Hoewel het soms moeilijk is om tijd vrij te maken is het wel belangrijk dat je je realiseert dat je rust nodig hebt. Waarom heb je deze rust nodig?

herstelt je lichaam zich

Je lichaam heeft rust nodig. Sport je veel? Als je traint dan scheuren je spiervezels. Tijdens je rust breekt er een herstelfase aan waardoor je spierweefsel kan herstellen en sterker kan worden. Eigenlijk wordt je dus sterker en gespierder tijdens je rust. Dit betekent dat je na je training het belangrijke werk gedaan wordt voor het goede resultaat, nl je spierweefsel laten groeien.

Sporters weten dat het nemen van een rustdag belangrijk is zodat hun lichaam kan herstellen. Je beschermt hiermee je lichaam tegen de nadelige effecten van overtraining. Hierbij is ook voldoende slaap erg belangrijk.

verhoogt je productiviteit

Er zijn aanwijzingen dat het nemen van korte pauzes tijdens je werkdag de productiviteit verhoogt. Dit lijkt dan als je vrije tijd neemt dat je minder (tijd) werkt, maar door een korte rustpauze te nemen van een paar minuten verhoogt dit het energieniveau aanzienlijk waardoor je je beter kunt focussen en concentreren. Hier is geen formule voor de verhouding rust en werk om dit in evenwicht te brengen, maar luisteren naar je lichaam om een pauze te nemen is hierin belangrijk.

Een ander voordeel van het nemen van pauzes is dat je een burn-out op het werk vermijdt. Burn-out is vaak het gevolg van chronisch overwerk en kan desastreuze gevolgen voor de gezondheid hebben. Bovendien is er geen goede reden om zoveel te werken: uit jarenlang onderzoek blijkt dat meer dan 40 uur per week werken niet leidt door betere prestaties.

goed voor je geest

Door op tijd te rusten kun je stress bestrijden. Deze stress kan je lichaam en je geest aantasten. Ga lekker op vakantie. Hierdoor vermindert je stress en bevorderd je algehele mentale welzijn beter. Waarschijnlijk doe je op vakantie andere dingen die je thuis zou doen. Soms hoor ik mensen zeggen dat ze normaal nooit lezen, maar op vakantie wordt het ene naar het andere boek uitgelezen. Als je dat ontspannend vindt dan is dat prima.

Een van de meest rustgevende dingen die je voor je geest kunt doen, is in stilte zitten. Heerlijk even voor je uitstaren kan ook heel fijn zijn voor je geest. Maar misschien vindt je het fijn om te mediteren. De wereld van vandaag is vol afleidingen. De tijd nemen om stil te zitten kan je helpen om weer contact met jezelf te komen en in een beter leeftempo te komen.

Rust kan met name gunstig zijn voor diegenen die zich bezighouden met gezondheidsproblemen die de geest beïnvloeden, zoals depressie of verslavingen. De tijd nemen om stil te zijn, rust je uit om het leven onder ogen te zien. Dit kunnen je problemen helpen om te voorkomen.

Zie tijd nemen om niets te doen niet als tijdsverspilling. Het geeft je juist meer energie!

verbeter je creativiteit

We hebben tegenwoordig te maken met te veel informatie die we toegediend krijgen. Iedereen is tegenwoordig druk met meerdere dingen tegelijk. We wisselen snel tussen email berichten naar whatsapp berichten, telefoontjes, vergaderingen en misschien nog eens moeilijke gesprekken tussendoor.
We proppen zoveel mogelijk in de 8- urige werkweek. Dit wordt al jong geleerd. Kijk maar eens naar je kinderen. En zie het verschil tussen ons en onze oudere en gepensioneerden die hebben een totaal andere level van leven. Door ons chaotisch leven om ons heen is er geen plaats meer voor creativiteit. Door te weinig rust te nemen kan dit betekenen dat het gedeelte van je hersenen die altijd voor die goede plannen en ideeen zorgt wordt uitgeschakeld.

Een goed uitgeruste geest is meerdere malen creatiever dan een gestreste geest!

MINDER SNEL ZIEK

Als je lichaam en je geest meer rust geeft dan komt dit ook ten bate van je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt. Door rust te nemen en een gezonde leefstijl aan te nemen kan dit betekenen dat je een betere weerstand kunt opbouwen tegen ziektes.

tot jezelf te komen

Een bijkomend voordeel van voldoende rust nemen is dat je beter tot jezelf kunt komen. Het weglopen van onszelf gebeurd vaak bij gestreste mensen die juist geen tijd willen nemen, omdat ze anders hun angsten en zorgen onder ogen moeten komen. Dit rennen en weglopen zal alleen maar uiteindelijk leiden tot meer stress en de onderliggende problemen zullen alleen maar groter worden.
Door de tijd te nemen om te rusten en stil te zijn, kun je je gedachten en emoties ordenen. Dit is nodig en doe je dit niet kan dit ontaarden in explosies van negativiteit en grote problemen. Lichamelijk en geestelijk. Leer van jezelf te houden en jezelf te begrijpen. Jij bent degene waar je zelf de meeste tijd mee door moet brengen. Wees zuinig en liefdevol voor jezelf.

Nu je weet hoe belangrijk rust voor je lichaam en geest is hoop ik dat dit artikel bijdraagt aan hetgeen je wilt bereiken in je leven. Laat je niet weerhouden om dit in je leven op te nemen, omdat het erg belangrijk voor je is. Misschien moet je je planning hiervoor aanpassen, je dagelijkse prioriteiten wijzigen en misschien kan het ook van invloed op je relaties zijn. Maar wat het grote voordeel zal zijn is dat door rust te nemen je hier de rest van je leven de vruchten van zult plukken!

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *