Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de verfrissendste zomervruchten die vaak over het hoofd worden gezien als het gaat om voeding. Het is misschien niet zo populair als sommige andere vruchten, maar watermeloen bevat wel degelijk veel gezondheidsvoordelen. Niet alleen bevat hij weinig calorieën en vet, maar hij is ook rijk aan vezels en eiwitten. Hierdoor is het een geweldig tussendoortje voor iedereen die gezonder wil eten.

Op warme, zonnige dagen is niets zo verfrissend en dorstlessend als een heerlijke rode watermeloen. Vol met 95% sappig water is deze sappige zomertraktatie zoet naar de smaak; probeer hem eens aangevuld met wat kwark voor een onweerstaanbaar dessert of tussendoortje voor onderweg.

Laten we eens kijken waarom watermeloen aan je dieet moet worden toegevoegd. 

Voedingsvoordelen van watermeloen 

Watermeloen is een ongelooflijk gezonde vrucht met een breed scala aan voedingsvoordelen en weinig calorieën. Hij bestaat niet alleen uit een hoog percentage water, maar bevat ook veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine A, ijzer en kalium. De 0,6 gram vezels helpen je een vol gevoel te krijgen en zorgen voor een goede spijsvertering. Bovendien bevat watermeloen krachtige antioxidanten zoals lycopeen dat schadelijke cellen op afstand houdt. Daarom draagt het eten van watermeloen niet alleen bij aan een evenwichtige voeding, maar helpt het ook je lichaam fit en sterk te houden! Aarzel dus niet om deze heerlijke snack toe te voegen aan je dagelijkse routine; het zal je zeker energie geven op alle juiste manieren!

Gezondheidsvoordelen van watermeloen 

Watermeloen is niet alleen heel mager en rijk aan vezels en eiwitten, het is ook nog eens heel gezond. Watermeloenen bevatten lycopeen dat het risico op bepaalde soorten kanker zoals prostaatkanker of borstkanker kan helpen verminderen. Verder bevat deze vrucht talrijke antioxidanten die kunnen helpen de cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen die tegenwoordig in ons milieu aanwezig zijn; daardoor wordt onder andere het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Tenslotte kunnen de natuurlijke suikers in watermeloenen je helpen om je een energieboost te geven wanneer dat nodig is gedurende de dag! 

Hoe snij je watermeloen

Het snijden van een watermeloen in even grote stukken is makkelijker dan je denkt.

Pak een scherp mes en begin met het snijden van de watermeloen in twee gelijke helften. Leg de gesneden kant op een snijplank en halveer je partjes nogmaals. Hoe dik moeten ze zijn? Streef naar 1,5 tot 2 cm dikte en voilà! Je hebt enkele voedzame snacks klaar om van te genieten. Als je iets anders wilt zoals stukjes of blokjes – geen zorgen! Verwijder de schil nadat je plakjes hebt gemaakt en ga creatief aan de slag met het maken van smaakvolle gerechten.

Kun je de pitten van de watermeloen eten?

Vraag je je af of watermeloenpitten gegeten kunnen worden? Het antwoord is, ja! Hoewel ze niet de lekkerste snack ter wereld zijn, kan 100 gram ervan tot 28,3 gram eiwit leveren. Dat is meer dan genoeg reden voor ons om een hap uit deze machtige vrucht te nemen.

Je eigen watermeloen kweken is niet zo moeilijk

Kun je het geloven? Je kunt gemakkelijk je eigen meloenen kweken, zelfs als je niet in de warme streken van Afrika of het Midden-Oosten woont. Je hebt alleen een paar tips nodig:

  • Zaai ze voor april.
  • Maak je klaar om ze op te potten als de zaailingen binnen zeven dagen uit hun knusse huisjes komen.
  • Zet ze eind april in de kas en zodra ze stevig genoeg gegroeid zijn, plant je ze half mei buiten.

Wie had gedacht dat zoiets exotisch mogelijk is in je eigen tuin.

Manieren om van watermeloen te genieten 

Van watermeloenen kun je op zoveel manieren genieten! Probeer verse stukken in stukjes te snijden voor een middagsnack of ze toe te voegen aan salades of smoothies! Je kunt ze zelfs ’s nachts invriezen en ze dan op hete zomerdagen als ijslolly’s eten – lekker! Als je je creatief voelt, kun je zelfs online zoeken naar recepten met deze heerlijke vrucht, zoals gegrilde watermeloenspiesjes met feta of zelfgemaakte watermeloensorbet – er zijn veel mogelijkheden!  

Hoe en hoelang je watermeloen bewaren

Als je een watermeloen koopt, wil je hem goed bewaren zodat hij zo lang mogelijk meegaat. De beste manier om een watermeloen te bewaren is in de koelkast, en bedek hem altijd met folie. Als je je watermeloen wilt invriezen, verwijder dan eerst de schil en snijd hem in stukken. Vries hem in een afgesloten container of plastic zak. Afhankelijk van de rijpheid is een watermeloen meestal ongeveer een week houdbaar. Houd er rekening mee dat watermeloenen een sterke, zoete geur verspreiden. Zuivelproducten kunnen deze geur gemakkelijk absorberen, dus bewaar ze niet te dicht bij elkaar in de koelkast.

Onderzoekers zeggen dat de vrucht ook buiten de koelkast langer houdbaar is. Gemiddeld blijft een watermeloen twee tot drie weken goed bij kamertemperatuur, tegenover een week in de koelkast. Als je je watermeloen op de juiste manier bewaart, kunt u er zo goed mogelijk van genieten!

De ongelooflijke veelzijdigheid van watermeloen

Als je op zoek bent naar een gezonde en veelzijdige vrucht, zoek dan niet verder dan watermeloen. Deze zomervrucht kan op allerlei manieren worden gegeten, van salades tot smoothies. Maar wat als we je vertellen dat deze vrucht boordevol voedingsstoffen niet bewaard hoeft te worden voor de warmere maanden? Hier onderzoeken we waarom watermeloen zo geweldig is en delen we enkele heerlijke recepten die je het hele jaar door kunt maken. 

Een lolly van watermeloen

Een schijf watermeloen op het uiteinde van een ijslollystokje. Heel eenvoudig en succes gegarandeerd met deze heerlijke verfrissende snack.

Het is eenvoudig te maken en vooraf in je koelkast bewaren voor het juiste moment.

Smoothie met watermeloen

Probeer als ontbijt een verfrissende smoothie te maken door 1 kop in blokjes gesneden watermeloen te combineren met 3/4 kop kokosmelk en een handvol verse spinazieblaadjes. Je kunt desgewenst ook wat honing of ahornsiroop toevoegen voor de zoetheid.

Lunchen met watermeloen

Als de lunch meer je ding is, waarom probeer je dan niet een smaakvolle salade te maken? Combineer in blokjes gesneden watermeloen met feta, komkommerschijfjes, basilicumblaadjes, olijfolie, balsamicoazijn en zout en peper naar smaak.

Een hartig diner met watermeloen

Probeer eens wat in limoensap gemarineerde kippenborsten te grillen en beleg ze dan met plakjes gegrilde watermeloen.

Tot slot over watermeloen

Watermeloen is een van de verfrissendste en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen.

Een overzicht van eczeem

Als je te maken hebt met eczeem, ben je niet alleen – het is een veel voorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel er geen genezing voor eczeem bestaat, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen helpen verlichten. Als je manieren zoekt om je eczeem te beheersen, praat dan met je arts over je behandelingsmogelijkheden.

Lees verder

Hoe houd je grip op je uitgaven? 

Grip houden op je uitgaven hoeft niet ingewikkeld te zijn; er zijn genoeg eenvoudige stappen die je kunt nemen om de kosten te beheersen zonder de kwaliteit van leven op te offeren. Deze tips zorgen ervoor dat elke euro telt! Dus vergeet niet – gebruik deze tips vandaag, zodat je morgen meer geld gespaard hebt dan ooit tevoren!

Lees verder

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *