Wat doet Ashwagandha voor je lichaam

Ashwagandha is een populaire Ayurvedische plant voor het stimuleren van energie en het verlagen van stress. Het krachtige vermogen om uitgeputte weefsels, uitgeputte zenuwen en lage seksuele energie te genezen, maakt het een verjongende behandeling. Het wordt ook gebruikt bij artritis, angst, bipolaire stoornis, slapeloosheid, tumoren, tuberculose, astma, een huidaandoening gekenmerkt door witte vlekjes (leukoderma), rugpijn, menstruatieproblemen, hikken, chronische leverziekte en helpt het vet- en suikergehalte te verlagen in het bloed. Het is een van de belangrijkste kruiden van Ayurveda.

Ashwagandha is een groenblijvende struik die groeit in Azië en Afrika. Het wordt vaak gebruikt bij stress. Ashwagandha bevat chemicaliën die kunnen helpen de hersenen te kalmeren, zwelling te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het immuunsysteem te veranderen. Ashwagandha heeft onder andere een ondersteunende rol voor een gezonde hormoonbalans binnen het lichaam

Al honderden jaren gebruiken mensen de wortels en oranjerode vruchten van ashwagandha voor medicinale doeleinden. Het kruid wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd. De naam “ashwagandha” beschrijft de geur van zijn wortel, wat “als een paard” betekent. Ashwa betekent per definitie paard. Beoefenaars gebruiken dit kruid om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen. Sommigen beweren ook dat het kruid gunstig kan zijn voor bepaalde vormen van kanker, de ziekte van Alzheimer en angst. Maar hier wordt nog steeds onderzoek naar uitgevoerd voor bewijzen hiervan. Wel zijn er studies met mooie resultaten naar de gezondheidsvoordelen van ashwagandha uitgevoerd.

Ashwagandha om jeugd te behouden

In de Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwagandha beschouwd als een Rasayana. Dit betekent dat het helpt om de jeugd te behouden, zowel mentaal als fysiek. Er zijn aanwijzingen dat het kruid ontstekingsremmende werkingen hebben. Ontsteking is vaak de uitwerking van veel gezondheidsproblemen. Het verminderen van ontstekingen kan het lichaam beschermen tegen verschillende aandoeningen. Verschillende behandelingen maken gebruik van verschillende delen van de plant, inclusief de bladeren, zaden en vruchten. Mensen gebruiken Ashwagandha bijvoorbeeld om het volgende te behandelen:

 • spanning
 • vermoeidheid
 • voor de huid
 • suikerziekte
 • artritis
 • epilepsie

Bij ons is het als een supplement te koop.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van aswagandha?

Er zijn studies waar het bij werd aangetoond dat Ashwagandha vele gezondheidsvoordelen heeft.

Er zijn voor de volgende aandoeningen bewijs dat Ashwagandha een positief effect heeft op:

 • Stress en angst
  Ashwagandha kan een kalmerend effect hebben op angstsymptomen in vergelijking met een kalmerend middel en angstmedicatie.

Ashwagandha heeft effect op het verminderen van. In 2019 zijn er bij mensen studies gedaan met dagelijkse dosis aswagandha en bij sommige werd een placebo gegeven. Het bleek dat het een gunstig effect had op cortisol ons stresshormoon. De stress ging naar beneden en ook werden er lagere cortisolspiegels gemeten.

Artritis

Ashwagandha kan werken als een pijnstiller. Deze voorkomt dat pijnsignalen langs het centrale zenuwstelsel komen. Het kan ook enkele ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Om deze reden hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van vormen van artritis, waaronder reumatoïde artritis. Een klein onderzoek uit 2015 bij 125 mensen met gewrichtspijn ontdekte dat het kruid positieve effecten heeft als behandelingsoptie voor reumatoïde artritis.

Hart en ashwagandha

Aswagandha wordt gebruikt om de hartgezondheid te verbeteren. Voor het volgende:

 • het verlagen van hoge bloeddruk
 • verlagen van hoog cholesterol
 • pijn op de borst verlichten
 • hartziekte voorkomen

Behandeling bij alzheimer

Volgens onderzoeken uit 2011 van Ashwagandha die onderzocht om hersenfunctieverlies te vertragen of de aandoeningen te voorkomen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Huntington en de ziekte van Parkinson. Dit is bij muizen en ratten aangetoond dat als de ziekte in vroegtijdige stadium wordt behandeld met aswagandha dat dit een gunstig effect kan hebben.

Kanker

Dezelfde recensie uit 2011 beschrijft ook een paar veelbelovende onderzoeken die aantoonden dat ashwagandha de celgroei bij bepaalde vormen van kanker zou kunnen stoppen. Dit omvat het verminderen van longtumoren in dierstudies.

Hoe moet je Ashwagandha doseren?

De dosering van Ashwagandha en de manier waarop mensen het gebruiken, hangt af van de aandoening die ze hopen te behandelen. Er is geen standaarddosering op basis van moderne klinische onderzoeken. Verschillende onderzoeken hebben verschillende doseringen gebruikt. Sommige onderzoeken adviseren dat het nemen van 250-600 mg per dag stress kan verminderen. Andere studies hebben veel hogere doseringen gebruikt. Het kruid komt in de vorm van een capsule, poeder en vloeibaar extract.

In sommige gevallen kan het nemen van hoge doses onaangename bijwerkingen veroorzaken.

Biotics Ashwagandha Pure Capsules 60CP

Klik hier voor: Biotics Ashwagandha Pure Capsules

Vitakruid Ashwagandha (capsules)

Klik hier voor: Ashwaganda van Vitakruid

Zonnegoud Ashwagandha Complex (druppels)

Klik hier voor: Zonnegoud Ashwagandha Complex

10 reacties op “Wat doet Ashwagandha voor je lichaam

 1. Ik ken het niet, maar ik kan me voorstellen dat mensen daar houvast aan hebben. Baat het niet dan schaat het niet.

 2. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van het slikken van allerlei pilletjes en vertrouw veel meer op de natuurlijke dingen, maar aan de andere kant, als het wetenschappelijk is bewezen dat het nut heeft, dan hebben ongetwijfeld veel mensen er baat bij.

   1. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou het eten van de wortel kunnen leiden tot diarree, braken en misselijkheid. Volgens het consumentenadviescentrum is bij exotische planten zoals de slapende bes voorzichtigheid geboden, omdat er op dit moment nog onvoldoende bewijs is dat het middel veilig is. Het is de vraag of de ingrediënten een negatief effect kunnen hebben op je bloeddruk en je hormoonhuishouding.

    Vrouwen dienen zich tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding volledig te onthouden van ashwagandha-poeder, capsules en dergelijke. Ook voor chronisch zieken is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van preparaten die winterkers bevatten.

  1. Hoi Elena, de ashwagandha is in verschillende vormen te krijgen. Zeker ook natuurlijk, neem maar eens een kijkje bij het assortiment wat de online drogist hiervan aanbiedt!

 3. Wat goed om te zien dat het ook in druppelvorm verkrijgbaar is. Dat is zó vaak niet het geval. Ik kan namelijk geen capsules en (grote) pillen slikken. Mijn hele leven al niet, dus ik weet niet of daar nog verandering in gaat komen. Ik gebruik weinig supplementen. Wel een aantal beauty supplementen en ook IJslands water. Via mijn vader ben ik aan het 100% natuurlijke Astragalus Roots gekomen. Dat is verkrijgbaar in capsules, maar mag ik gewoon opendraaien en als poeder in water oplossen / vermengen. Ik ken waar je over schrijft niet. Is dat ook 100% natuurlijk?

 4. Ashwagandha kende ik niet, ook nooit van gehoord. Ik vind het altijd leuk om in dit geval een nieuwe plant te ontdekken over andere dingen. Interessant dat het stress verlaagd, en oa helpt tegen problemen als slapenloosheid en een ondersteunde rol heeft voor het hormoonbalans. Ook is het gezond om je jeugd te behouden op mentaal en fysiek. Thanks voor de verduidelijking. Heb interesse gekregen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *