Wat doet suiker voor je en waarom is suiker ongezond?

Zonder suiker

Er zit stiekem veel meer suiker in ons eten dan dat we verwachten. In melk zit lactose. Een andere naam voor lactose is melksuiker, dus suiker! Misschien had je dit niet verwacht, want melk is zo gezond wordt ons altijd vertelt.

Nog een voorbeeld; kijk maar eens op ontbijtkoek hoeveel suiker daarin zit. Ontbijtkoek, de naam zegt eigenlijk: “je ontbijt” waardoor je waarschijnlijk een zeer positief gevoel van krijgt door de (marketing-) naam. Dit product is gewoon slecht om mee te ontbijten onder andere door het aantal suikers wat hierin toegevoegd is. Ik verzin dit niet, lees het etiket maar eens van ontbijtkoek. Deze gezonde snack kreeg je vroeger van je moeder in plaats van snoep.

Wat gebeurd er nu in je lichaam als je teveel suiker eet?

Je lichaam werkt als volgt. Natuurlijk heb je suiker nodig maar als je lichaam teveel suiker krijgt dan gaat je lichaam deze opslaan voor de toekomst . Een klein beetje wordt opgeslagen als suiker in je spieren en het grootste gedeelte wordt door je lever omgezet in vet. Het heeft dus totaal geen nut voor je lichaam. Sterker nog je wordt er dus dik van. En door te veel suiker eten kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan.

Per jaar eten we 26 kilo toegevoegde suiker per persoon. Dat zijn 18 suikerklontjes per dag.  Een volwassen vrouw mag per dag 50 gram aan suiker binnenkrijgen. Dit zijn ongeveer 12 suikerklontjes. Voor een man is dit 60 gram, 15 suikerklontjes.

Verleidingen in de winkel

Wordt je ook wel eens in de war gebracht door het grote aanbod wat tegenwoordig verkrijgbaar is in de supermarkt? Je wordt tegenwoordig misleid door alle gezondheid labels en marketing-kreten op verpakkingen. Ik dacht altijd dat ik gezond bezig was. Iedere ochtend ontbijten met muesli en melk. Ik wist niet beter dan dat dit gezond was. Ook van melk dacht ik dat dat goed voor je was. Ik dronk verder Optimel met 0% vet of een drink-ontbijtje en ’s avonds kookte ik mijn wereldgerechten, toegevoegd met een pakje om extra kruiden en smaak toe te voegen. Daar deed ik dan mijn gezonde verse groenten bij.

Verborgen suikers, wie is er niet groot mee geworden?

Wat ik niet wist dat al deze producten verborgen suikers bevatten. Dat dit echt we schadelijk is voor je gezondheid. Toen ik hier later achter kwam had ik als reactie: waarom wist ik dit niet? Ik ging op mijn blindvertrouwen dat alles wat er aangeboden werd er wel eerlijkheid en transparantie over bestond. Ik had dit op school nooit gehoord of ook niet in de media gelezen. Vroeger wist men dit niet. Of het werd niet gedeeld in ieder geval.

Ik ontdekte wat de schadelijke gevolgen zijn van teveel geraffineerde suikers en zoetstoffen eten/drinken in onze voeding.  Fabrikanten stoppen suikers en chemische zoetstoffen in alle producten die je kunt vinden in de supermarkt. Ik wil me niet meer laten verleiden door alle marketingkreten en alle gezondheid labels op verpakkingen.

Nu ik beter weet..

Als ik nu een stuk slagroomtaart eet dan stort ik hier letterlijk van in. Ik word er moe en misselijk van. En dan weet je pas wat suiker voor je lichaam doet. Wat zo fijn is, met minder suiker, je krijgt er letterlijk meer energie van. Dit zal nog niet de eerste weken zijn, maar daarna gaat je leven er zeker anders uitzien. Ook kun je er ook zeker van gaan afvallen, want de suikers die je eet worden omgezet in vet en belanden meestal precies op je buik. Zoals ik dit al beschreef

Het is een opeen stapeling van gifstoffen waardoor je ook nog eens pijntjes en kwaaltjes gaat krijgen. Het is zaak om je lichaam weer schoon te maken zodat dit toxine stoffen afgevoerd kunnen gaan worden. Je lichaam zet deze suiker om in vetweefsel. Daarom is je lichaam ook zo gebrand om vet vast te houden waardoor je niet afvalt. Als je gezond gaat eten dan heeft je lichaam ook de kans om de gifstoffen af te gaan voeren.

Misschien zijn er wel veel snellere manieren om af te vallen, bijvoorbeeld door een populair dieet te doen met minder calorieën eten dan dat je verbruikt, dat is natuurlijk een mogelijkheid. Je gaat dan je calorieën tellen. Dit is zeker een saaie bezigheid. Waarschijnlijk ga je dit niet volhouden om de calorieën dag in dag uit te tellen.  

Of je kiest ervoor om je eten te compenseren in de sportschool.

Bij beide manier werk je alleen het jojo effect in de hand. Dit is dan waarom je nog meer aankomt dan waar je ooit begonnen was. Dit is niet aan te raden. Dit werkt enorm demotiverend!

Ik raad daarom een andere levensstijl aan die vol te houden is. Waar je gewoon heerlijke gerechten kunt eten. Je bent dan niet op dieet, maar je veranderd je levensstijl.

Waarom vooral suiker weglaten?

Suiker zit overal in dus daar is dan de grootste winst te behalen. Fabrikanten stoppen suiker en chemische zoetstoffen overal in als smaakmaker in alle producten die je kunt kopen in de supermarkt. In brood, vlees, vleeswaren, soepen, sauzen, je kunt het zo gek niet bedenken. Haast alles voorverpakt is. Fabrikanten die willen dat hetgeen zij maken je als het lekkerste ervaart. En we zijn ook gewend geraakt aan al die zoetigheid en die zoete smaak. Als je suiker weglaat dan ga je daar heel snel aan wennen aan dit minder zoete.

Wat ga ik merken?

In het begin zal je lichaam nog smachten naar suiker. Je kunt jezelf zelfs naar voelen en het gevoel van afkicken krijgen. Dit is bij iedereen anders. Maar krijg je dit gevoel, zet dan zeker door want dit geeft al aan hoe slecht dit voor je was. Neem er afscheid van. Daarna ga je merken dat je meer energie gaat krijgen. Hoeveel mensen slapen niet gewoon 8 uur. Die staan op ’s morgens en worden moe wakker. Misschien is dit wel herkenbaar? Of dat je instort direct na het eten. Terwijl eten je juist energie zou moeten geven.

Een fijne bijkomstigheid is het gewichtsverlies. Of voordat je gaat beginnen meet jezelf eens in centimeters. Maak een lijstje met hoeveel je centimeters zijn bijvoorbeeld rond je buik, rond je heupen, armen, benen etc. en bewaar deze goed. Meet jezelf dan nog eens na een paar maanden. Dit kan ook weer erg motiverend werken. En misschien ga je het ook al snel aan je kleding merken die wat ruimer komt te zitten?

Je kunt ook gaan rekenen op een betere darmwerking.  Mensen met darmklachten, een rommelige buik of die niet goed kunnen ontlasten, die zullen daar ook verbetering in gaan merken.

Je weerstand zal verbeteren. Suikers zijn echt rovers van vitamine in je lichaam.  Als je suiker weglaat ga je merken dat je minder vaak verkouden bent en door het jaar door minder vaak ziek gaat zijn. Ook mensen met huidklachten zoals eczeem-klachten zullen hun huid zien verbeteren. Mensen met hooikoorts en ander darm-gerelateerde klachten gaan er erg veel baat bij hebben door het suiker weg te gaan laten.

Wil je hulp en motivatie?

Als je hulp wilt en het niet alleen wilt doen dan kan ik je onderstaande cursus “Natuurlijk Suikervrij” zeer aanbevelen. Deze cursus bestaat uit 10 delen waarin duidelijk gemaakt wordt waar al die zoetigheid allemaal in zit. Dat je leert zien wat de gevolgen zijn van suiker op je lichaam.

Wat ga je leren in de cursus

Waar zitten al die geraffineerde suikers in en wat zijn al die benamingen van suiker? Fabrikanten hebben wel 20 verschillende benamingen voor suiker, die moet je even allemaal weten. 

Wat zijn die chemische zoetstoffen.

Welke natuurlijke suikervervangers mag je wel gebruiken? Het leven mag best zoet zijn.

Emotie eten komt ook aan bod. Je leert bij deze momenten wat anders te gaan doen in plaats van te eten.

Essentiële voedingsstoffen komen ook ter sprake in de cursus, want je kunt wel vetten, koolhydraten en eiwitten weglaten, maar toch hebben we ze allemaal nodig. Dit zijn allemaal bouwstenen voor je cellen.

Voedingssupplementen, is dit nu een overbodige luxe of heeft dit toch een toevoeging aan mijn voeding? Waar koop je dit dan?

We gaan het zeker hebben over etiketten lezen. Dit is wel erg belangrijk dat als je boodschappen gaat doen om dan alvast de balans die je nodig hebt eruit te filteren. Tegenwoordig moet je een vergrootglas meenemen, want anders kun je het niet lezen. Waar let je dan op? Welke voedingswaarden of op de ingrediënten?

In de cursus wordt extra aandacht besteed aan biologisch eten en hoe leuk dit is. Je kunt tegenwoordig ook bij je supermarkt gewoon biologisch eten kopen. Waardoor het een stuk makkelijker en voordeliger is. Vroeger was dit alleen te koop bij de natuurwinkel. En als je biologisch wilde eten had je waarschijnlijk geitenwollen sokken aan. Dit is echt niet meer zo.

Wil je weten wat een suikervrij leven voor jou kan betekenen doe dan mee met de cursus natuurlijk suikervrij. Dan wordt je in 14 dagen van je suikerverslaving afgeholpen.  

Iedere dag ontvang je een email, 40 dagen lang. Dit werkt extra motiverend.

Daarnaast krijg je toegang tot de 10 cursusdelen. Je wordt helemaal op weg geholpen en alles wordt erg duidelijk uitgelegd. Bijvoorbeeld met dagmenu’s. je krijgt ook toegang tot een besloten facebook-groep en forum waar meer mensen zitten zoals jij die suikervrij leven.

Je krijgt bij de cursus 3 E-boeken cadeau.

Een is een naslagwerk van de cursus waarin alles nog eens terug te lezen is.

De tweede is de Travel Survival Guide, dit is jouw natuurlijke reisgids hoe je suikervrij kunt leven ook als je op vakantie gaat of een dagje uit.

De derde is Suiker EHBO dat is jouw eerste hulp bij zoete trek. Hier staan allemaal recepten in om suikervrij te bakken maar dan met natuurlijke zoetmakers.

Bij de cursus “Natuurlijk Suikervrij” wordt er een 10 dagen niet goed geld terug garantie. Stel de cursus is niets voor je dan kun je een email kunt sturen binnen 10 dagen en dan krijg je gewoon je geld terug. Zonder dat er verder moeilijke vragen gesteld zullen worden. Dus in feite kun je de cursus 10 dagen gratis uit proberen, zodat jij de voordelen kunt ervaren van een leven zonder suiker.

Doe je mee?

Natuurlijk Suikervrij

Cursus Natuurlijk Suikervrij (Niet goed geld terug garantie!)

Doe mee en klik hier

Cursus Natuurlijk Suikervrij

Voor nog meer informatie over een suikervrij leven heb ik meerdere artikelen geschreven

De kracht van bramen voor je gezondheid 

Laat de volgende struik bramen die je ziet niet verloren gaan. Denk aan alle gezondheidsvoordelen die deze heerlijke vruchten je lichaam kunnen bieden! Van boordevol vitaminen en mineralen tot krachtige antioxidanten, bramen zijn een echt super voeding. Dus als je de volgende keer een natuurwandeling maakt, maak dan gebruik van de wilde bramenstruiken die je tegenkomt en geniet van een snack die je lichaam goed doet.

Lees verder

Waarom watermeloen eten goed voor je is 

Watermeloen is een van de meest verfrissende en dorstlessende vruchten, perfect voor warme zomerdagen. Het bevat niet alleen weinig calorieën en vet, maar watermeloen is ook rijk aan vezels en eiwitten, waardoor het een geweldige snack is voor iedereen die gezonder wil eten. Dus de volgende keer op zoek bent naar een gezonde snack, grijp dan naar sappige watermeloen!

Lees verder

Hoe je je lichaam kunt ontgiften

Ben je klaar om je energiek en verjongd te voelen? Detoxen is een geweldige manier om de opeenhoping van gifstoffen in je lichaam te verwijderen, je immuunsysteem nieuw leven in te blazen en gezonde gewoonten te stimuleren. Het eten van meer vers fruit en groenten kan deze reiniging ondersteunen en tegelijkertijd essentiële voedingsstoffen leveren zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten die nodig zijn voor een optimale gezondheid. In deze blogpost bespreken we de basisprincipes van een succesvolle detox met uitsluitend natuurlijke bronnen zoals fruit en groenten, evenals enkele tips over hoe je deze voedzame superfoods in je dagelijkse dieet kunt opnemen.

Lees verder

Één reactie op “Wat doet suiker voor je en waarom is suiker ongezond?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.