https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35 https://ui.awin.com/export-promotions/942789/190c1cd677b7acf4af06e790d67aaa35?downloadType=csv&promotionType=&categoryIds=®ionIds=&advertiserIds=&membershipStatus=joined&promotionStatus=

Wat is een schimmelinfectie en wat kun je eraan doen?

Als je last hebt van huiduitslag, bultjes, irritatie, schilfers, roodheid, jeuk of blaren en je kunt er maar niet vanaf komen, hoe vaak je ook verschillende vrij verkrijgbare medicijnen probeert – dan is het mogelijk dat je een schimmelinfectie hebt.

Schimmelinfectie en besmettelijkheid

Schimmelinfecties van de huid komen veel voor en kunnen worden overgedragen door nauw contact met anderen of door het aanraken van voorwerpen die iemand met een schimmelinfectie heeft aangeraakt. In deze blogpost bespreken we wat een schimmelinfectie is en wat je ertegen kunt doen! Schimmelinfecties komen veel voor en kunnen overgedragen worden door nauw contact met anderen of door het aanraken van voorwerpen die iemand met een schimmelinfectie heeft aangeraakt. Schimmels groeien het best in warme, vochtige omgevingen – dus je kunt ze oplopen van sportscholen, kleedkamers, zwembaden en het aanraken van voorwerpen die iemand met een schimmelinfectie heeft aangeraakt, zoals hoeden, natte handdoeken, dieren, kammen, borstels en eigenlijk alles wat je kunt aanraken!

arm en hand met een bloem

Wat is een schimmel?

Een schimmel is een soort micro-organisme dat bij de mens infecties kan veroorzaken. Schimmels zijn eukaryote organismen, dat wil zeggen dat ze cellen hebben met kernen en andere organellen die in membranen ingesloten zijn. Er zijn veel verschillende soorten schimmels, maar de meest voorkomende die de menselijke huid infecteren zijn dermatofyten (tinea), candida.

Canidida wat is dat?Candida is een soort schimmel die infecties kan veroorzaken in de huid, mond, vagina en andere delen van het lichaam. Candida infecties komen het meest voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met HIV/AIDS of kanker. Maar ook gezonde mensen kunnen candida infecties krijgen.

Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie?De symptomen van een schimmelinfectie variëren, afhankelijk van de soort schimmel die de infectie veroorzaakt. Maar de meeste schimmelinfecties van de huid veroorzaken huiduitslag, bultjes, irritatie, schilfers, roodheid, jeuk of blaasjes.

Hoe loop je een schimmelinfectie op?Schimmelinfecties worden meestal op anderen overgedragen door nauw contact met hun huid – bijvoorbeeld handen schudden of iemand aanraken.

Waar komen de schimmels het meeste voor?

Verschillende soorten schimmelinfecties komen vaak voor in vochtige delen van uw lichaam, zoals:

huidplooien
de lies
de oksels
tussen de tenen
de mondhoeken (hier staat het bekend als hoekige cheilitis)
het luiergebied
het vaginale gebied
de mond
Minder vaak kunnen moeders die borstvoeding geven of borstvoeding geven het op hun tepels krijgen.

Wat zijn de behandelingen voor een schimmelinfectie?

De meeste schimmelinfecties kunnen behandeld worden met vrij verkrijgbare medicijnen, zoals antihistaminica, topische corticosteroïden of antischimmelcrèmes. Als je symptomen echter niet verdwijnen na het gebruik van deze medicijnen, moet je naar een dokter gaan. Je arts kan orale antischimmelmiddelen voorschrijven om ernstiger gevallen van schimmelinfectie te behandelen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Om te voorkomen dat je in de eerste plaats een schimmelinfectie krijgt:

– Vermijd nauw contact met mensen die huiduitslag of andere tekenen van een schimmelinfectie hebben.

– Houd je huid schoon en droog – vooral op warme, vochtige plaatsen waar schimmels graag groeien.

– Loop zo min mogelijk op blote voeten ook tijdens het douchen in bijvoorbeeld een sportclub

Is een kalknagel ook een schimmel?

Teennagel schimmel of ook wel kalknagel genoemd, maar ook bekend als onychomycose. Dit is een veel voorkomende schimmelinfectie die zich rond je teennagels ontwikkelt. Het kan ook uw vingernagels en de huid rond uw nagels aantasten. Onychomycose komt veel voor en is verantwoordelijk voor 90 procent van alle teennagelinfecties over de hele wereld. Symptomen van teennagelschimmel Als je onychomycose hebt, kunnen je nagels een andere kleur krijgen dan ze gewoonlijk zijn. Ze kunnen ook gemakkelijk breken of dikker worden dan normaal. Oorzaak teennagelschimmel Dit type schimmelinfectie kan optreden als gevolg van dermatofyten, gisten of bepaalde soorten schimmels. Behandeling van schimmelnagels Dit is een van de meer uitdagende schimmelinfecties om te behandelen. De hoofdlijn van de behandeling is meestal gericht op orale antischimmelmedicijnen. Er zijn crèmes en pillen die je kunt gebruiken, maar het kan lang duren voordat ze werken. Mogelijk moet je tot een jaar lang een plaatselijke behandeling gebruiken en het kan tot 3 maanden duren voordat orale medicatie resultaten laat zien. Laser- en lichtbehandeling kunnen ook een rol spelen bij de behandeling. Het is ook mogelijk dat teennagelschimmel terugkomt na de behandeling. In sommige ernstige gevallen kan het nodig zijn dat een arts (een deel van) uw nagel verwijdert.

Ja, een kalknagel wordt ook veroorzaakt door een schimmel die onychomycose heet. Het kan elk deel van de nagel aantasten en leiden tot:

 • verdikking of verkleuring van de nagels
 • het loslaten van de nagel van zijn bed (onycholysis)
 • misvorming van je vingernagels of teennagels
 • pijnlijke ingegroeide nagels

Vermijd het delen van handdoeken, sokken, schoenen en andere persoonlijke voorwerpen met mensen die een schimmelinfectie hebben. Draag slippers of sandalen in kleedkamers en openbare douches.

Zijn er huismiddeltjes tegen een kalknagel?

Sommige mensen gebruiken kokosolie als antischimmelmiddel tegen Candida albicans. Hier is nog geen voldoende onderzoek naar gedaan. Ook wordt er wel eens azijn geprobeerd bij bijvoorbeeld een kalknagel. er wordt een watje in azijn gedrenkt (gewoon witte azijn die je voor je gerechten gebruikt) doe deze onder je kalknagel. doe een sok aan en ga zo slapen. In de ochtend doe je de sok uit, haal het watje weg en smeer wat vaporub onder je nagel. Herhaal dit dagelijks. Waarschijnlijk dat je kalknagel verdwijnt (zeker de moeite waard om dit te proberen!). Wat ook blijkt te helpen is tea tree olie om daar de infectie mee in te smeren.

Jock Itch

Ook bekend als Tinea cruris. . Het is echter meestal niet ernstig. Het is een soort schimmelinfectie die uitslag veroorzaakt op warme, vochtige delen van je huid. Dit ook bij de gebieden zoals je lies, binnenkant van de dijen of billen. Het komt vooral veel voor bij jongere mensen. Symptomen van jock itch: de infectie zorgt ervoor dat de jeuk (en brandering gevoel) op sommige, eh, ongemakkelijke plaatsen. De huid in het getroffen gebied kan ook rood, schilferig of schilferig zijn. Jock itch oorzaak Dermatofyten leven meestal onschadelijk op je huid. Maar als je na een training in je zweterige gymkleding blijft zitten, kunnen ze zich dankzij het extra vocht sneller vermenigvuldigen. Dat kan jock itch veroorzaken. Dit type schimmel wordt super gemakkelijk op andere mensen overgedragen. Je kunt het oplopen door direct contact met iemand anders die het heeft of door hun vuile kleren aan te raken.

Maar jock itch kan de oorzaak zijn van

chronische voetschimmel
zwaarlijvigheid
suikerziekte
veel zweten
met behulp van een actuele steroïde

Dit hoeft dus niet onschuldig te zijn. Het is wel nodig om deze infectie te behandelen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt jock itch meestal thuis behandelen door:

het gebied wassen met zeep en warm water
afdrogen na het baden en zweten (een föhn kan ook helpen)
elke dag van kleding wisselen
met behulp van een OTC-antischimmelcrème, poeder of spray
Als geen van deze methoden werkt, neem dan contact op met een arts zodat deze iets sterkers kan voorschrijven.

Ringworm

Ondanks zijn naam heeft ringworm niets met wormen te maken. Het is een schimmelinfectie van de huid die een ringvormige uitslag vormt met een kronkelende, wormachtige rand eromheen. Wanneer de uitslag op uw hoofdhuid optreedt, wordt dit Tinea-capitis genoemd.

Ringworm symptomen
Ringworm veroorzaakt meestal jeukende, rode, schilferige en gebarsten huid in een cirkelvorm. Wanneer het zich op je hoofdhuid ontwikkelt, kan het ook wat haaruitval veroorzaken.

Ringworm oorzaak
Volgens de CDC zijn er 40 verschillende soorten dermatofyten die ringworm kunnen veroorzaken. De meest voorkomende soorten die uw hoofdhuid aantasten, zijn Trichophyton en Microsporum.

Deze schimmels kunnen zich van persoon tot persoon verspreiden, maar je kunt ook ringworm krijgen door een besmet oppervlak aan te raken of door honden, katten of andere dieren te aaien die de schimmels dragen.

Ringworm behandeling
Tinea-capitis moet meestal worden behandeld met voorgeschreven antischimmelmedicijnen, omdat antischimmelcrèmes en -poeders niet goed werken op de hoofdhuid. U moet de voorgeschreven medicatie waarschijnlijk 1 tot 3 maanden gebruiken, afhankelijk van hoe ernstig de presentatie is.

Schimmels en suikers

Het verband tussen suikers en schimmels is dat de schimmel suiker nodig heeft als zijn voornaamste energiebron. Daarom moeten veel mensen met diabetes oppassen dat ze niet te veel suiker eten, want ze lopen meer kans op schimmelinfecties. Dit kan ook gebeuren als je steroïden neemt (die je immuunsysteem verlagen). Toch zijn er onderzoeken gedaan naar suiker en de invloed van schimmels, maar ook andere voeding die je beter niet kunt eten als je gevoelig bent voor schimmelinfecties:

 • kaas
 • Melk
 • Slagroom/room
 • dextrose
 • fructose
 • honing
 • stroop
 • maltose
 • zoetstoffen
 • suikers
 • chocolademelk
 • oploskoffie
 • alcohol
 • espresso
 • frisdranken
 • pindakaas
 • gezouten noten en pinda’s
 • rookworst
 • orgaanvlees
 • salami
 • spek
 • varkensvlees
 • schaaldieren
 • krab
 • meloen
 • druiven
 • bananen
 • peren
 • rozijnen
 • dadels
 • vijgen
 • creme fraich
 • champignons
 • paddestoelen
 • geitenvlees
 • witte rijst
 • aardappelen

Ziek worden op vakantie

Heb je het gevoel dat je altijd ziek wordt als je op vakantie gaat? Je bent niet de enige. Het blijkt dat daar een reden voor is: ons lichaam is eigenlijk vatbaarder om ziek te worden als we op vakantie zijn. Dit komt omdat we meestal actiever zijn en veel overtollige energie hebben, wat ons immuunsysteem uit balans brengt.

In deze blogpost gaan we na waarom dit gebeurt en bespreken we enkele tips om te voorkomen dat je ziek wordt op vakantie!

Lees verder

Stedentrip Valencia

Stel je voor dat je door eeuwenoude geplaveide straten loopt, omzoomd met prachtige architectuur, en dan stopt om te genieten van een heerlijk paella diner op een charmant terras met uitzicht op de Middellandse Zee. Klinkt dat niet als een paradijs? Maak je dromen werkelijkheid door vandaag nog je vakantie naar Valencia te boeken.

Lees verder

Bijgeloof

Bijgeloof zijn overtuigingen die al eeuwenlang bestaan. Ze zijn terug te voeren op verschillende culturen en hebben, afhankelijk van de persoon, verschillende betekenissen en doeleinden.

Lees verder

Hoe te kiezen voor een leven met meer energie

We weten allemaal hoe het voelt als we niet genoeg energie hebben. Je bent moe, je geest is wazig, en alles is een strijd. En hoewel het niet altijd makkelijk is om meer energie te krijgen, zijn er wel degelijk dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Dus als je je uitgeput voelt en een snelle oppepper nodig hebt, lees dan verder voor wat tips over hoe je snel meer energie krijgt!

Lees verder

Samenzweringstheorieën

Heb je wel eens het gevoel dat je gecontroleerd wordt door iets of iemand die je niet kunt zien? Dat er een verborgen kracht aan het werk is, die gebeurtenissen manipuleert en de wereld om je heen beheerst? Als dat zo is, geloof je misschien in samenzweringstheorieën.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.